Del 1382: Grejen och Arbetet

Rapporteringen från rättegången med de tre från Röda Sten har varit knapphändig med undantag från SvT:s artikel av Katia Ostrowska. Hennes återgivning av förhöret är en upplivande läsning. De åtalade använder livligt sin fantasi och ändrar sin berättelse när de inte får den att hänga ihop. Som ett konstäventyr skapas stor underhållning och torsdagens förhör kan rubriceras som ”En dag på ljugarbänken”. En av dem, som har skrivit av programmet på Röda Sten, framhåller sitt konstintresse. Alldeles särskilt gick han till biennalen för att ta del av svensk historia ett ämne som han sade sig vara intresserad av. En annan höjdpunkt är ”Grejen och Arbetet” som skrivits ner på ett papper av en av herrarna. Han förklarade att ”Grejen” inte var något annat än bestick och att ”Arbetet” var en fika. Logiken är enkel och vinnande: När man skall fika kan det vara bra att ha bestick. Att de ovanliga benämningarna hade tillkommit berodde på att de hade talat somalisk slang varför översättningarna låter lite underligt. Emellertid ändrades denna historia till att ”Grejen” faktiskt var en kniv. Vad ”Arbetet” var för något ville han inte uppge. Sedan förekommer mysteriet med den engelske kusinen som endast tycks existera genom ett falskt körkort. Och historien om affärer i elektronikbranschen som skulle inhösta miljoner. Uppiggande är också de åtalades benägenhet att ställa motfrågor till åklagaren: ”Varför är det så viktigt?” Ja, varför skall det vara så hierarkiskt på rättegångarna?

 

Göteborgsbiennalen avslutades officiellt den 13 november. Men dess minnesvärda performance pågår ännu.

 

Det här inlägget postades i Muhammedsaken, Projekt. Bokmärk permalänken.

5 svar på Del 1382: Grejen och Arbetet

 1. CeDe skriver:

  Hur har Rondellhunden påverkat Islam? Inget.

  Det är bara Muslimernas egon som ballat ut.

  God Jul till Er alla!

 2. *.morr skriver:

  ”grejen & arbetet”. Högoktanigt stoff! En värdefull komprimering och sammanfattning av konstnärens två mest absoluta medel. Blir spännande att följa den fortsatta utvecklingen av detta. God Jul Lars!

 3. grejen skriver:

  God jul, Lars.

 4. JohannaV skriver:

  God Jul till Lars Vilks och andra frihetsälskare!

 5. Martin Linderoth skriver:

  God Jul till Lars Vilks som står upp för det vi alla borde göra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.