Del 1358: Hill i bakgrunden på Lunds konsthall

2011 har varit ett bra år för C F Hill. En stor utställning på Waldemarsudde med anledning av 100-årsjubiléet vilket medförde ett ryck uppåt på artfacts till 6.554. Som son till professorn i matematik höjde man av hänsyn hans studentbetyg i ämnet från C till B. Men han kompenserade sitt matematiska tillkortakommande genom en konstnärskarriär som inte på allvar tog fart förrän under det senaste halvseklet. Hans korta tid som nyskapande landskapsmålare i Paris avbröts 1878 av hans sinnessjukdom. Tillbaka i Lund och obotligt schizofren arbetade han flitigt med de teckningar som så småningom skulle kröna hans livsverk. Dessa skapade också internationellt intresse för konstnären. Idag är praktiskt taget alla konstnärer beundrare av Hills verk.

 

Den utställning som öppnades igår på Lunds konsthall har titeln ”Möte med Hill. Malmö Konstmuseum i urval”. En mindre kollektion av Hills sjukdomsalster visas tillsammans med 26 samtidskonstnärer, de flesta från Sverige. Det står snart klart att det inte finns några märkbara relationer mellan de utställda samtidskonstnärerna och Hill. Konsthallschefen Åsa Nacking skriver i katalogen: ”Jag har inte i första hand valt de konstnärer, som själva hävdat att de påverkats av Hill, utan snarare dem jag ändå gärna velat visa.”

 

Det man kan lära sig av den här utställningen handlar alltså inte om Hill utan om vilka samtidskonstnärer som konsthallschefen betraktar som intressanta. Från min regelbundet publicerades svensktoppslista kan man återfinna Nathalie Djurberg, Johanna Billing, Ann-Sofi Sidén, Matts Leiderstam, Annika Ström och Cecilia Edefalk. Några från den äldre generationen är också med: Torsten Andersson, Erik Dietman, Elis Eriksson, Sivert Lindblom. Internationella storheter från grannländerna representeras av Superflex och Gardar Eide Einarsson. Om någon konstnär skall sägas vara särskilt framträdande är det knappast Hill utan snarare Runo Lagomarsino. Det kan vara motiverat med att konsthallschefen är medveten om att han just nu är den svenska konstnär som är mest ”emerging” på den internationella scenen.

 

Ende på pressvisningen närvarande konstnär var Carl Boutard som berättade om sitt projekt om sin farfars farfars far, konditorn Charles Boutard som hade ett bageri i Köpenhamn vid mitten av 1800-talet. De flesta har en, om än något oviss, relation till denne bagare. Det sägs att han var den som figurerar i barnvisan En sockerbagare. Om det är en skröna eller ej kan inte bevisas trots Boutards efterforskningar. Hans projekt har utvecklats i en relationell riktning genom att några av den gamle bagarens recept har återfunnits och gett upphov till nyproduktion. Därmed blev det 1800-talstårta på vernissagen.

 

Sammantaget får jag dock säga att ”Möte med Hill” får ses som ett mellanslag i Lunds konsthalls utställningsproduktion. Utställningen pågår till den 22 januari 2012.

Konsthallschef Åsa Nacking och Sveriges Radios David Richter framför Runo Lagomarsinos stora installation Las Casas Is Not a Home (2008-2010)

Carl Boutard förtäljer om Sockerbagaren Charles Boutard (2009-2010)

 

 

 

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 1358: Hill i bakgrunden på Lunds konsthall

 1. Gurun Gudrun skriver:

  Hill skapar sången som van-
  sinnet gav.
  Vill(ks?) drapar gången som han
  minnet hav.
  Gill gapar mången, dom van
  vinnet glav.
  Drill gapat bången, kom gran
  tinnet lav.

  1880-tals Carl Fredrik Hill som sin alter ego ”Nagug”, tillagt kryptisk parentes ad hoc av Gudrun.

 2. Gurun Gudrun skriver:

  Hills (vill jag tro) och mitt budskap: Tolkningen är fri, ety den konstnärliga friheten innefattar även kritikern.
  Dubbel demokrati hör till ovanligheterna, då som nu;
  Värna om konstens och själens flykt; låt den inte bli stil eller politik –
  då åtminstone halva friheten slås i bojor.

 3. Bertil skriver:

  En annan sång om Hill:
  Ida sa far att
  åkern skulle plöjas
  gården skulle sopas
  å vinden skulle röjas
  men Hill å ja har ente tid

  Ida sa far att
  hästen skulle rastas
  hönsen måste matas
  skiten måste kastas
  men Hill å ja har ente tid

  ——–
  (Ja har ente tid såger ja till far
  Hill å jag ska ut i skogen å
  gräva efter snö.
  Å det behövs en duglig chafför.
  När ja e ensammen på traktorn
  då e de ändå Hill som kör.
  Å de e farlitt. De e farlitt som fan.)

  ——-

  Ständigt denne Hill.

 4. Man skriver:

  Komplett idiotiska kommentarer många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.