Del 1356: Censur i Berlin

Censurbenägenheten fortsätter att florera i konstvärlden. Den här gången är det Artur Zmijewskis video Berek (1999) som har avlägsnat från utställningen ”Side by Side” (om relationen Tyskland – Polen) på Martin Gropius Bau i Berlin. Museidirektören Gereon Sievernich tog bort den sedan han hade fått klagomål från besökare. Filmen visar nakna människor som leker tafatt (eller ”pjätt” som man säger söderöver) i en källare. Källaren skall dock vara en gaskammare, troligen är det så att det växlar mellan gaskammare och ett neutralt källarutrymme. Sievernich menar att hans åtgärd gjordes av hänsyn till Förintelsens offer och deras anhöriga. Varken curatorn Anda Rottenberg eller konstnären informerades om borttagandet. Rottenberg fick år 2000 sparken från konsthallen i Warszawa efter att i en utställning ha visat Maurizio Cattelans skulptur av påven knockad av en meteorit.

 

Det är möjligt att den tyska museiledningen inte vill stöta sig med utställningens samarbetspartners i Polen där censurbenägenheten kan luta sig mot en alldeles levande och aktiv hädelseparagraf. Mer information (på tyska) i Art.

 

Artur Zmijewski (266) är curator för den kommande Berlinbiennalen 2012. Biennaler curateras sällan av konstnärer men i Berlin är det nu andra gången. Maurizio Cattelan höll i 2006 års upplaga. Zmijewskis biennal kommer att få en markant politisk profil och man får hoppas han inte räds censurhindret. Ett avsnitt ur videon Berek kan ses HÄR.

 

En helt annan sak: Den stackars utvisningshotade Khalid Saeed har fått en petitionslista på nätet. Som pakistansk ateist möter han inget större gehör i det djupt politiskt religiösa Sverige och särskilt många underskrifter har han inte fått. Den som vill gå emot strömmen och förbarma sig kan nå sidan HÄR.

 

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Biennaler, om utställningar m m, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 1356: Censur i Berlin

 1. TJ skriver:

  Det är definitivt en viss skillnad på att censurera därför att människor såras, punkt – och att censurera därför att människor såras och (därför) utställer dödshot. Kan kanske beskrivas som att skillnaden är den mellan självpåtagen och påtvingad.

 2. Lars Vilks skriver:

  TJ. Det är skillnad men ändå mer komplicerat än så. Kan man luta sig mot en hädelseparagraf behöver man inte komma med dödshot.

 3. CeDe skriver:

  En liten undran: är jag ensam om att få datorn nedsläckt vid varje försök att gå in på Konstvilks?

 4. CeDe skriver:

  Tydligen – tack i alla fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.