Del 1340: Om fällandet av träd

Ett betydande medialt intresse har riktat sig mot ett fällt träd. Som jag antar att de flesta läsare har uppmärksammat har jag polisanmälts för att ha nedlagt ett träd på Kullabergs naturreservat. Det kan tyckas vara ett fruktansvärt brott att på skyddad mark angripa en rotfast invånare med en liten fogsvans. Emellertid tror jag knappast att företaget kan rubriceras som skadegörelse. På en sluttning på vägen till Nimis står ett antal granar. De har planterats för skogsbrukets räkning. Tidigare har det funnits en granskog alldeles ovanför. Hela detta parti kalhöggs för några år sedan. Men träden längst ner på sluttningen blev kvar. Förmodligen var materialet för dåligt, den här delen har aldrig gallrats och därför växer det dåligt. Jag har observerat att många av träden dör och brakar ner. Så det har varit ett välbehövligt tillskott till det stora arbetet att hålla Nimis i skick. Vid det här tillfället tog jag hand om ett dött träd innan det hade hunnit falla. Men det alltså bara en tidsfråga. Något större värde lär det inte ha eftersom det var för litet för att duga till skogsbruksnäringen. Dessutom planterar man nu björk för att få bort granarna enligt en ny plan om vilka trädslag som anses passa för reservatet.

 

Ibland kan en performance bli riktigt lik verkligheten. De indignerade röster som nu höjs, liksom rättsväsendets engagemang, är helt autentiska. Vem som står bakom anmälan är ännu oklart men även det lär kunna utvecklas till ett intrikat konstverk.

 

Bör jag liksom Juholt göra en pudel? Och försvara mig med att det inte står något om fällandet av döda träd på Konstnärernas Riksorganisations hemsida? Vad jag har hört är att konstnärer dessutom skall ta risker. Det anses vara föredömligt.

 

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Kommentarer nästan varje dag, Nimis. Bokmärk permalänken.

55 svar på Del 1340: Om fällandet av träd

 1. ryggrad skriver:

  mohammad: Låt mig då påpeka att utan någon handling att referera tar inte polis eller åklagarmyndighet upp anmälan.

  Vidare – det är alltid ett brott att fälla träd på annans egendom utan dennes medgivande – även döda sådana.

  Nu har ju Lars Vilks erkänt brottet och starkare bevisning än i det aktuella fallet kan domstolen knappast efterfråga.

  Enligt uppgift i media har ju den lokala polisen bevittnat trädfällningen.

  Det krävs inte någon verklig handling för att polisen ska ta upp anmälan.
  Om det verkligen är så illa att den lokala polisen eller Säpo figurerar i anmälningar om ett träd så är detta oroande för hela kåren. Några löneförhöjningar är inte att tänka på och man bör se över antagningen.

 2. mohammad skriver:

  Verklig eller overklig – det är en fråga för rätten – en angiven handling är i vart fall en förutsättning för att en anmälan skall tas upp.

  Vad gäller polismans anmälningsskyldighet hittar du detta i 9 § Polislagen.

 3. Humanist skriver:

  mohammad: Humanist, Ännu en gång – att fälla träd eller gallra på annans egendom utan någon form av medgivande är inte tillåtet – att det skall var så svårt att förstå.

  Du bevisar återigen din brist på intellektuell hederlighet när du försöker låtsas att mitt inlägg handlade om ansvarsfrågan när jag endast påvisade din uppenbara hatkampanj mot Vilks där du helt utan moraliska och etiska regler försöker att ifrågasätta hans karaktär och person.

 4. Cecilia skriver:

  mohammad: Annars..?

  Jodå! Själv?

  För övrigt har du väl fel om ”nattmössan – lagen hindrar ju inte människor från att bryta den.

 5. ryggrad skriver:

  mohammad:
  Verklig eller overklig – det är en fråga för rätten – en angiven handling är i vart fall en förutsättning för att en anmälan skall tas upp.

  Vad gäller polismans anmälningsskyldighet hittar du detta i 9 § Polislagen.

  Men anmälan kan vara falsk oavsett erkännande. Om Lars Vilks erkänner sig skyldig är detta stort av honom. Samtidigt väcks misstankar kring fastighetsägarens ansvar. Vad hade hänt om någon fått det ruttnande trädet rakt i pallet? Preventiv skadegörelse, en fullmogen pendang till NUGs offentliga regression. Mohammed, medge att detta är intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.