Del 1339: Vernissage på Galleri Holm

För en tid sedan fick jag en fråga i en av kommentarerna: ”vad jag förstår undviker du alltid att nämna någon konst(när) som du verkligen uppskattar. Varför?”

 

Eftersom min intressesfär inom konsten är så ytterst omfattande ser jag saker som fängslar mig i det mesta. I regel är det så att när jag sätter mig in i en konstnärs arbete brukar jag finna det intressant. Det som jag verkligen uppskattar flyttar sig ständigt runt i samtidskonsten och i konsthistorien. Jag kan inte säga att jag har några fasta punkter. Även konst och konstnärer som jag omedelbart inte har särskilt mycket sans för kan jag få ett djupare förhållande till genom att bedriva lite studier. Jag kan inte säga att jag har några definitiva favoriter.

 

Idag var jag på vernissage på Galleri Holm i Malmö. Utställare var Mats Rydstern. Han är en traditionell stilleben och landskapsmålare. Han ägnar sig också åt porträttmåleri. Rydstern har ranking 45.049 och han skulle nog kunna bättre på sin siffra om han skickade sin kompletta cv till artfacts. Jodå, jag har en hel del sans för måleri-måleriet. Jag har själv varit i den smeten och då och då är det intressant att blicka in i den tradition som galleristen Alf Holm har ägnat sig åt under stora delar av sitt liv. Hans samling är imponerande och några exempel kan man se här.

 

Mats är en gammal bekant och jag känner väl till hans måleri. De bästa arbetena i den här utställningen var två större stilleben, ett av dem kan man se nedan.

 

 

Mats Rydstern med Vinterlandskap i bakgrunden

Mats Rydstern Stilleben. Målningen innehåller en del klurigheter. Jag antar att det diskreta men tydliga krysset skall markera mittpunkten. Ser man efter noga upptäcker man att han laborerar med gyllene snittet. Jag funderar på om rosen är alltför framhävd och om det gröna inslaget ger för mycket kolorit.

 

 

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 1339: Vernissage på Galleri Holm

 1. Gurun Gudrun skriver:

  En enkel gurus andligt ledda kommentar:
  Färgerna balanseras av hinkens neutrala grå massa och tomhet.
  Dessutom: Vinterlandskapet är varsamt och hänsynsfullt utfört – kanske lite väl; men det finns ju allemansrätten i Sverige som stipulerar vårt umgänge med den, eller hur?
  http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2592854/vilks-polisanmald-for-tradfallning
  Lagtexten i miljöbalken stiftar ju att vi skall visa ”hänsyn och varsamhet i umgänget med den”.
  Intressant att jämföra Allemansrätten och yttrandefriheten; De starkaste symbolerna för Sverige och svenskarna som finns, (förutom kanske just en grå och tom plåthink på en broderad linneduk.)

 2. anders mattsson skriver:

  – jag har bytt adress från Ö. Rönneholmsv 9 B till
  Jespersgatan 13
  214 45 Malmö
  – men ni kan ju också mejla om vrnissage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.