Del 1203: Den överlägsna visualiteten från Malmö

Kunstkritikk har konstvetaren Anna Sandberg intervjuat Gertrud Sandqvist. I det samtalet får man förklaringen till två fenomen som var framträdande under Modernautställningen. Det ena var att kritiken inte var särdeles nådig och det andra att en så stor del av de deltagande konstnärerna kom från Malmö. Sandqvist förklarar nu att ”det är kritikerna som ska bli bättre.” Sedan informerar hon om varför Malmö (och här får man förstå att det inte är ”Malmö” utan Malmö Konsthögskola som avses) står i särklass : ”det finns en stark och ganska sträng visualitet ifrån Malmö och det är därför den konsten klarar sig så bra internationellt. Men det gör också att det blir krävande.”

Där hör ni, kritiker, ni måste lära er att förstå hur krävande visualiteten från Malmö är. Den är internationell och ni är provinsiella eller åtminstone inte bra nog att fatta galoppen. Allt enligt säkra källor.

 

Professor Gertrud Sandqvist

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Kommentarer nästan varje dag, Konstkritik. Bokmärk permalänken.

6 svar på Del 1203: Den överlägsna visualiteten från Malmö

 1. Christina skriver:

  Det vore kul att få höra någon kritiker om detta uttalande.

 2. CeDe skriver:

  Är det det svarta som spökar igen.

 3. CeDe skriver:

  Återblick: Jag tror i alla fall att om Mohammed själv
  hade sett den lilla rondellhunden, så skulle han ha
  skrattat överseende.(inte minst åt bilarna). Det är
  nog det rigida eftersläpet som trasslar till det.

 4. Maggie skriver:

  Vad menas med ”sträng visualitet”?

 5. Lars Vilks skriver:

  Maggie. Jag utgår ifrån att Sandqvist på alla sätt försöker komma förbi att hennes konstforskning är teoretiskt inriktad med mycket text och inte visuell. Samtidigt skall denna visualitet inte vara lättillgänglig eller ytlig. Därför skapas ”sträng”, en fördjupad form av en visualitet som är en form av forskning. Vad det egentligen är väntar vi fortfarande på att få veta.

 6. Maggie skriver:

  Lars Vilks,

  Intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.