Del 1202: Konstens fenomenala påhittighet

Säga vad man vill om konstvärlden men med den rasande takt den producerar konst ger oss konstälskare en ständig ström av nyheter.

Den stora nyheten är förstås att Kina har gått förbi USA som ledande konstmarknad. Den ondskefulla kapitaliststaten får se sig slagen av den socialistiska kapitalstaten. Applåderar konstvärlden?

När Sharjahbiennalen öppnade den 18 mars protesterade en grupp konstnärer och curatorer genom skyltar och genom att dela ut material med namnen på dem som dödats under protesterna i Bahrain. Den något så när kände pakistanske konceptkonstnären Ibrahim Quraishi arresterades tillsammans med en holländsk curator.

Men konsten avfyrar också tillbaka. Alltid Sverigeaktuelle och för övrigt överalltaktuelle Yinka Shonibare har installerat en kanon i en utställning i Madrid. Den avfyras av en skulptur draperad i typiska Shonibaretyger och ammunitionen utgörs av ballonger. Projektet sägs handla om franska revolutionen och firandet av att konstnären har mottagit den brittiska hedersutmärkelsen MBE.

 

Yinka Shonibare: Cannonball Heaven 2011

Mer ammunition dväljes i Lissabon där den turkiske och alltmer välkände Ahmet Ögut har uppmärksammat att alltfler barn i en stad i sydöstra Turkiet arresteras på grund av stenkastning. Han har därför målat tio stenar utifrån målningar som ibland görs på militärflygplan. Projektet Stones to Throw kommer att utvecklas genom att stenarna en och en skickas till staden i Turkiet för att under omsorgsfull dokumentation placeras ut på gatorna och överlämnas till allmänheten.

 

Ahmet Ötgut: Stones to Throw 2011

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på Del 1202: Konstens fenomenala påhittighet

  1. Christina skriver:

    Salut för våren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.