Del 1190: Historien om ett porträtt

Idag har merparten av min energi gått åt till att skriva vidare på mitt manus. Men jag har också svingat hammaren och andats havsluft. Under den senaste veckan har en liten händelse inträffat. I fjor våras fann jag till min överraskning att någon hade satt upp ett stort porträtt av mig på Nimis. Det visade sig vara en bekant målare som i all hemlighet gjort detta bidrag. Men för en vecka var det plötsligt borta. Lite egendomligt vid en tidpunkt när det inte är så mycket folk i rörelse. För två dagar sedan fick en av mina spanare syn på målningen. Den låg i strandkanten. Tydligen hade förövarna prövat att kasta den i havet för att på så sätt få den att försvinna. Det brukar inte lyckas med havskastning. Vid många tillfällen när något otrevligt plaståbäke har flutit i land och av ivriga besökare satts upp än här och än där har jag själv försökt att bli av med dem den vägen. Envist kommer de alltid tillbaka. Så var det också här och porträttet kunde sålunda återbördas på sin ursprungliga plats. Naturen har slitit rätt kraftigt på det men i alla fall är det tillbaka och vi får se om förövarna har något varaktigt intresse av att angripa den kontroversielle konstnärens porträtt.

Porträttet återbördat

Gången upp till Talarstolen

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt. Bokmärk permalänken.

26 svar på Del 1190: Historien om ett porträtt

 1. Kenneth Karlsson skriver:

  Tack Lars för dagens vackraste mening: ”Det brukar inte lyckas med havskastning.”

 2. kurd skriver:

  brukar du ge pengar till välgörenhet ?=)

 3. Christina skriver:

  Bra bild av dig tycker jag, ta hem den i stället. Jag har själv stått och målat porträtt i olja hela dagen, kul,men jag har lite svårt för att det tar sådan tid.

 4. mohammad skriver:

  Det är oro i Ladonien.

  Det glättiga propaganda porträttet av en karismatisk framtidsblickande Lars Vilks ställd i sedvanligt diktatoriskt motljus, har kastats i havet.

  Någon har tydligen tagit saken i egna händer, måhända som en symbolisk handling för betona att inte ens Provokationens Rike är längre en safe haven?

  Vem vågar fortfarande dumt påstå att konstvärlden är något som helst autonom…?

 5. Humanist skriver:

  mohammad,
  ”Någon har tydligen tagit saken i egna händer, måhända som en symbolisk handling för betona att inte ens Provokationens Rike är längre en safe haven?”

  Att provocera och utmana mörkermännens heliga skrifter med totalitära sanningsanspråk har alltid varit riskfyllt. Men eftervärlden har förr eller senare alltid ställt sig på utmanarnas sida och hyllat dem som hjältar och upplysta föregångsmän!

 6. Esma skriver:

  Du är bara en falsk jävla ful jävel som inte har ett liv. Hoppas att dina fula smutsiga fingrar brinner i helvetet. Du vet själv att du förr eller senare kommer att bli mördad. Du tror väl fan i mej inte att muslimerna inte ska reagera på det du gjort. Har inte din mamma lärt dej att man ska visa resepekt. Jag blir så jävla upprörd när människor som dej skapar kaos i världen och sen ska du be om säkerhets skit. TA DITT EGNA JÄVLA ANSVAR DITT JÄVLA SVIN! Jag hoppas och ber att du kommer dö snart, människor som dej borde inte leva! ni är inte värda ett jävla skit. tänk att en liten sak som dej kan väcka så mycket uppmärksamhet. ta och kamma dej, be folket om förl¨åtelse.Lär dej att acceptera att alla personer inte är som dig din patetiska fula idiot. Skulle jag vara dej skulle jag hängt mig för länge sen. Hoppas att du blir styck mördad ALIVE, eller får iallafall en painfull död. Hoppas att du lider rejält innan du dör. Jag bryr mig inte om du spårar upp mig, Jag är en 14 årig tjej som bor i stockholm med namnet esma vaarsågod, spåra upp mig, anmäl mig! jag bryr mig inte. Jag gör som dig, gör som jag vill och säger vad jag vill till folk säger bara vad jag tycker och tänker. skulle jag träffa dej skulle jag loska på ditt fula ansikte och slå sönder dej med mina bara händer. Du har inget att leva för bara idioter som dej tror att dom är något stort men inse : DU ÄR BARA EN GAMMAL FUL ÄCKLIG PEDDO HOMO GUBBE!!! Min åsikt tack och Hej! 😀

 7. Lars Vilks skriver:

  Esma. Många tack för ett kraftfullt bidrag till konstprojektet. Och jag är imponerad av ditt sätt att bryta ner könsgränserna. Uttrycket ”arga unga män” kan utan vidare kompletteras av ”arga unga kvinnor”. Däremot måste jag reagera mot att du använder homosexualitet som ett skällsord. Varför ger du dig på dem, är det något fel på att vara homosexuell? Är du i detta avseende en intolerant muslim som menar att homosexuella skall avrättas?

 8. CeDe skriver:

  Esma lilla be din mamma lära dig att visa respekt,
  Lars Vilks har gjort en teckning, men det är ni som har skapat kaoset.
  Dessutom kräver du att få uttrycka det DU vill, låt då
  andra få den möjligheten också.

 9. CeDe skriver:

  Esma, jag är glad för din skull att du har fått kommit
  till ett land där du haft möjlighet att få lära dig
  både läsa och skriva.

 10. CeDe skriver:

  Om ni bara hade den minsta tilltro till er religion och
  er själva så skulle ni vara starka nog att ignorera
  andras åsikter.

 11. KGN skriver:

  Säga vad man vill om Vilks men han är alldeles urjävlig på att teckna. En sann konstnär! Skulle vilken dag som helst låtit ett av hans alster pryda mitt hem. Glad jag hittat hit!

 12. KGN skriver:

  Min kommentar om tecknandet har iofs inte med övrigt att göra. Jag kan dock försäkra alla som undrar huruvida Vilks är en folkkär konstnär eller inte, det är han. Det finns absolut ingen anledning att förolämpa honom för att han avbildat en sagofigur. Profeten liksom Jesus är sagofigurer i (av somliga) uppskattade sagoberättelser. Ingen skulle väl bli förbannad om man avbildade Emil i Lönneberga som rondellhund och då pratar vi minsann om RIKTIGT uppskattade sagor!

 13. Humanist skriver:

  Esma,

  Är det månne ett nytt öppet brev från det kulturberikande Rinkeby eller Norsborg? Men jag visste inte att 14-åringar fick lära sig så mycket fula ord i mångkulturens högland? Inte heller visste jag att det nya mångkulturella Sverige var så intolerant och hatisk mot kulturen och värdbefolkningen i sitt nya hemland? Vi har ju gång på gång fått lära oss att mångkultur är en välsignelse och helt oumbärlig tillgång för Sverige..som luften vi andas och maten vi äter?

 14. CeDe skriver:

  Jag menade förstås i mitt tidigare inlägg, att om ni
  hade haft en religion som ni kunde ha tilltro till….
  Det verkar faktiskt också så att ni genom er övertygelse
  är kvar på djurstadiet där det bara går att skapa makt genom våld. Slå eller helst döda, det är ert språk.

 15. Erb skriver:

  Esma: Hoppas att du blir styck mördad ALIVE, eller får iallafall en painfull död.

  Tur att det finns någon i detta hemska, ateistiska kaffir-land vars mamma lärt henne att visa ”resepekt”!

 16. Christina skriver:

  Esma du måste vara riktigt korkad. Det som hände i N.Y 11/9 01. Vem bär skulden till den terrorn? Jo, alla ni som tror på fanatiska sagor skrivna av män som vill ha makt för två tusen år sedan, alltså var de maktgalna, lika makt galen som dagens Bin Laden. Det som kan skrämma mig är hur många har vi i vårt land av din sort? Okunniga och hjärntvättade idioter.Vad kan ni tillföra oss? Ni utnyttjar vårt samhälle. Sök kunskap! Den enda vägen till demokrati och yttrandefrihet är kunskap.

 17. CeDe skriver:

  Söte Erb. Vi trivs vi som bor här. Men ingen har ju bett
  dig att varken komma hit eller att stanna kvar. Varför
  löser du inte dina missnöjesproblem med att ta dig till
  en plats som du trivs med. För det kan väl inte vara
  våra pengar som får dig att stanna.

 18. Humanist skriver:

  Erb,

  Det är uppenbart när man lyssnar på dig att det som Ni muslimer får lära Er i moskeen inte är kompatibelt med vare sig västerländska värderingar, demokrati, religionsfrihet eller yttrandefrihet. Du bör vara mycket tacksam över att vi fortfarande tillåter din s.k. ”religionsutövning”.

 19. Erb skriver:

  CeDe,

  Humanist,

  Ovan skrivna kommentar bör läsas som ironi, är suporter av Vilks och ateist sedan barnsben, jag läser era kommentarer som riktade till Esma.

 20. Humanist skriver:

  Beklagar erb. Det var naturligtvis riktat till Esma.

 21. Erb skriver:

  Humanist,

  Ingen fara, blev ganska komiskt att läsa mitt eget inlägg i ny kontext.

 22. Cecilia skriver:

  Esma:
  Jag gör som dig, gör som jag vill och säger vad jag vill till folk säger bara vad jag tycker och tänker.

  Det är ju jättebra att du gör det. 🙂

 23. Erb skriver:

  Cecilia,

  Bra poäng där, borde vi alla göra 😉

 24. CeDe skriver:

  Jag var och tittade och lyssnade på och upplevde
  Jytte Koether på Moderna i kväll. Stor tillställning
  med stor publik. Mig gav musiken det djupaste avtrycket.
  Performancen skulle komplettera måleriet och det, var
  (efter mitt amatörseende) nog ett måste. Jag upplevde målningarna som ganska platta och upprepande. Inget
  att stanna upp vid. Hur som helst, tack för tipset Lars, som helhet var besöket väl värt besväret.
  Men publiken var nog ganska kräsen, många droppade av
  mitt under föreställningen.

 25. Lars Vilks skriver:

  Tack för den rapporten CeDe. Min uppfattning är att Koether bärs upp av Sonic Youth och att hennes bidrag utöver att vara en del av dem är rätt marginella.

 26. Pingback: “Street Art” in Ladonia | Gordon Skalleberg's Blog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.