Del 1175: Renzo Martens världsklasskonst

Är Renzo Martens film Episod III (Enjoy Poverty) världsklasskonst? Fredrik Svensk ger den kvalitetsstämpeln i Aftonbladet när han skriver om filmen som nu visas på Göteborgs Konsthall. Filmen, som dokumenterar konstnärens erfarenheter i Kongo, väckte uppmärksamhet i större skala genom Berlinbiennalen i fjor. Den visades första gången 2008 och har visats på flera andra platser. Men som det ofta är kan det ta tid innan något slår – om det alls slår. Men Martens är på god väg. Episod I (2003) filmades i Tjetjenien och han håller på med Episod II.

Fascinationen för Martens film hänger samman med att han har en ironisk intill cynisk hållning. I filmen uppmanar han den fattiga befolkningen att betrakta fattigdomen som sin största tillgång. Bakgrunden till detta är all välgörenhet som strömmar till Kongo och som drar till sig pengar inte minst genom alla fotografer och filmare som visar vilket eländigt tillstånd det är i landet. Martens är medveten om att han själv hamnar i samma situation och hans förhoppning är att kunna väcka det intresse som omvärlden vägrar visa konsten. Hans förslag (se intervju) är att man skall höja lönerna till råvaruarbetarna i Kongo. Han är som sagt klar över att filmen i första hand befrämjar hans karriär. Man kan se hur Episod III fick fart på hans artfactsklättring under hans framgångsrika år 2008 då han bland annat visade ett avsnitt ur filmen på Manifesta i Bolzano.

 

Alltjämt lever socialkritiken och inte minst postkolonialismen som en kvalitetsnorm i samtidskonsten. Är det möjligt att ordna kringarrangemang blir det ännu bättre. Stefan Jonsson är kallad till Göteborg för att samtala med Martens den 20 februari. Världsklass? Tja, vi är inte där ännu. Vi får vänta och se hur konstvärldens dom kommer att se ut lite längre fram. Men en intressant kandidat för konstnärlig kvalitet just nu.

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

16 svar på Del 1175: Renzo Martens världsklasskonst

 1. Mehmet skriver:

  Vart tog alla antisemitiska inlägg vägen? De gav Lars viss återupprättelse och de var kul att läsa. Men han är väl enkom emot muslimer, han skiter i om judarna skor sig med 10.000 -tals kronor per år från hans plånbok.

  Sicken ärthjärna!

  Lars, tillåter du dig själv att syna muslimen, bör alla grupper synas och tillåtas skrivas om. Varför bara syna oss? Tycker du t.ex. zigenaren är integrerad efter 500 år i Sverige?

 2. Kenneth Karlsson skriver:

  Mehmet: Det var du som sa det. Ärthjärna.

 3. mohammad skriver:

  Mehmet…

  Och ingen länkfunktion fortfarande!

  Jag tror att det ligger många intressanta photoshoppade bilder på Lars Vilks him-self och skräpar i folks datorer.

  Är Lars bara ännu en av Sveriges vita fegisar, typ mobba andra går bra men när det kommer till sig själv och de egna?

  Njaa…då är konstnärssjälen Lars Vilks inte så fri längre.

 4. Sarah Leander skriver:

  JUDESVIN! LASSE JUDENSAU!

 5. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Var det något sådant här (signaturen Sarah Leander) du önskade dig?

 6. mohammad skriver:

  Nej Lars…

  Men fixa en länkfunktion så att allmänheten kan visa sina egna nidbilder av dig.

  Helt enligt yttrandefriheten..hehe!

 7. Sniff skriver:

  Tack Lars Vilks för att Du håller den intellektuella fanan högt! Jag tycker att det är tröttsamt att läsa massa hehe, höhö och haha när tanken och orden tryter.

 8. CeDe skriver:

  hoho

 9. Cecilia skriver:

  mohammad:
  Nej Lars…Men fixa en länkfunktion så att allmänheten kan visa sina egna nidbilder av dig.Helt enligt yttrandefriheten..hehe!

  Lite korkat väl? Länkfunktion…
  Google funkar väl, för de som vill titta på just detta.
  Eller har du nu lite ”svensk” i ditt sätt att resonera… 🙂

 10. mohammad skriver:

  ho ho på dig själv – men mubarak fick ju välja i enlighet med den nya demokratiska ordningen – avgå eller avrättas – lätt val, eller hur?

 11. mohammad skriver:

  Cessan…jag har några nekroVilks i datorn om du vill titta…hehe!

 12. mohammad skriver:

  En gång svensk, alltid svensk….

 13. Humanist skriver:

  En gång muslim, alltid muslim, bokstavligt talat.

 14. Humanist skriver:

  Mehmet: Vart tog alla antisemitiska inlägg vägen? De gav Lars viss återupprättelse och de var kul att läsa. Men han är väl enkom emot muslimer, han skiter i om judarna skor sig med 10.000 -tals kronor per år från hans plånbok. Sicken ärthjärna! Lars, tillåter du dig själv att syna muslimen, bör alla grupper synas och tillåtas skrivas om. Varför bara syna oss? Tycker du t.ex. zigenaren är integrerad efter 500 år i Sverige?

  Om du är representativ för alla muslimer, vilket jag misstänker, förstår jag alltmer varför Israel gör processen kort med Er.

 15. Fredrik Svensk skriver:

  ”Världsklass” syftar inte till filmen – vilken jag jag kritiserar på flera punkter – utan hela det sammanhang som filmen ges.

  Mvh / Fredrik Svensk

 16. Lars Vilks skriver:

  Fredrik. Många tack för ditt förtydligande. Men frågan är om filmen kan skiljas från sitt sammanhang. Martens vill se sin aktion som en performance. Och denna performance har nu nått Göteborg. Konstnären kunde ha undvikit att låta projektet bli ett större projekt genom att hålla sig undan. Men det är inte hans avsikt eftersom han framträder, kommenterar och rättfärdigar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.