Del 1173: För culturati

Moderna Museet markerar med två stora separatutställningar. Dels har vi Christian Andersson i Malmö och dels Eva Löfdahl i Stockholm. Är det något mer än en tillfällighet? Kanske säger det någonting om hur konsten institutionellt bör framträda, åtminstone på etablerade arenor och åtminstone i Sverige. Båda utställningarna är grundligt estetiskt genomförda. Finish och effektfullt. Det estetiska är på goda grunder förbjudet i samtidskonsten men det går bra att ha det som ett mäktigt undertema. Ingen av utställningarna stör några ordningar, bortsett från den interna mystiken då här finns möjligheter för kritiker och andra culturati att fördjupa sig i det upphöjt outgrundliga. Culturati är den beteckning som Tom Wolfe använder sig av i sin satir över konsten Det målade ordet. Han beräknar det totala antalet av dessa individer till 10 000. Men det var 1976. Idag får man minst lägga till en nolla. Några av dem har naturligtvis aktiverat sig inför de nämnda utställningarna. Vi har att göra med important art shows varför kritikerna får ge sig in i närkamp med betydelser och visualiteter. Eva Löfdahl, generationen före Christian Andersson, håller sig ordknapp till skälvningarna mellan språk och icke-språk medan Andersson iscensätter den konstnärliga undersökningen och lite överraskande vill lära sin publik att förstå världen bättre: ”– Jag vill få besökarna att ifrågasätta vad de ser och skaffa en egen uppfattning av världen”.

Dan Jönsson använder sig av pi för att komma i slagläge, Peter Cornell tar som vanligt till den franska litteraturen. Ingela Lind som tänker på de fåkunniga och vill hjälpa de hjälplösa ger rådet att betrakta Löfdahls verk på ett öppet sätt.

Ännu en utredning om Anderssons verk har publicerats på Kunstkritikk.

Om man så önskar kan man klaga på att ingen av dessa konstnärer vill visa de medier som sköter överföringen från producenterna (ty de är flera) till konsumenterna. Tag därför lärdom av intervjun nedan! I den råder det ingen tvekan om att the media is the message och envetet dessutom. Videon är en intervju med Okwui Enwezor med den rubricerade frågan ”Does art imitate life?” Lägg märke till att det i det närmaste är omöjligt att höra vad Enwezor presterar för svar. Glöm inte heller att följa fotografens fotarbete med kameran. I sanning en glädjestund för en culturati.

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Konstkritik, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

18 svar på Del 1173: För culturati

 1. Snälla Cecilia skriver:

  ”the media is the message” 😀

 2. Ulrika skriver:

  Åhh,jag lider fortfarande av den där helvetes bilden.
  Den kom som en chock och jag kunde inte fortsätta att läsa ditt inlägg.Vad var syftet med att du skulle bjuda den till allmänt beskådande? Jag föredrar dina små hundar o grisar istället.
  Vill gärna fortsätta att titta in här men pallar inte med mer bilder av samma slag.Jag gillar ditt sätt ,din konst och din sanna kamp mot det det djävulska Islam som sätter sina klor i Sverige,men snälla inga mer djupt sjuka bilder.

 3. Krister skriver:

  Ulrika, jag hoppas också att bilden snart försvinner långt under bildskärmen.
  Emir, Amatullah, Ba och alla andra våldsamma sexualfixerade kvinnohatande muslimer är ju de viktigaste medskaparna i det här konstprojektet så jag antar vi måste stå ut med deras bidrag, och följa processen och se vart den tar oss.

 4. Maggie skriver:

  Ulrika! Jag ställer mig också frågande till syftet med att lägga upp den bild som raderades i Vilks logg..`Bara detta att gå in på de senaste inläggen i Vilks blogg gör ju att man riskerar att stå inför den här bilden. Den som fläks ut med sitt innanmäte och med sitt skrev, är en kvinnokropp och jag tror inte ett smack på att den skulle ligga här eller ens figurera på nätet, om det hade varit en manskropp. En av de mest rasistiska inlägg ja sett här, under rubriken Behovet av vedertagna åsikter, avslutades först när man hade kläckt ur sig förakt gentemot även kvinnor. Då blev det tyst där bland rasisterna, då var man nöjd!…Så vad vill Vilks säga med att lägga upp den här bilden? Jag vill bara veta!

 5. mohammad skriver:

  Lars!

  Den fejkade bilden av den penetrerade obducerade kvinnokroppen är sjuk!

  Att du lagt upp den härinne är dock desto sjukare…

  Förklara dig mannen!

 6. Humanist skriver:

  Maggie och mohammad

  Ni borde snarare fråga Er hur den muslimen tänkte som först lade upp bilden på Vilks Facebook-sida vilket orsakade en hel del rabalder? Ni borde fråga Er hur en teckning av Muhammad som rondellhund kan motivera visningen av en högst skändande bild av ett kvinnligt människolik? Ni borde fråga Er vilka värderingar det är som styr vissa människor när en kränkning av en fiktiv religiös symbol anses rättfärdiggöra en kränkning av människolivet?

  Det är just de frågorna den här bilden ställer!

 7. Ulrika skriver:

  Ok,Humanist.Tack för förklaringen. Visste inte att en av fredens religions utsände valt att lägga upp den på Vilks facebook.Det säger ju egentligen allt.

 8. Humanist skriver:

  Det utropade kriget mot multikulturalismen fortsätter idag på Newsmill. http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/08/begrav-multikulturalismen-en-g-ng-f-r-alla

 9. A skriver:

  Jag mådde faktiskt S-J-U-K-T dåligt av den där bilden! Det har inte med saken att göra vem som ”började”. Jag kan förstå att Vilks vill visa upp vad han får skickat till sig, men snälla, VARNA! Länka till bilden på annan plats och med en uttrycklig VARNING!

  Jag tog bilden på allvar. Är den fejk? Det skulle lätta en stor börda från bröstet om jag fick bekräftat på ett säkert sätt att den är fejk.

  Vill understryka att jag stöder Vilks helt i hans rätt att uttrycka sig, och tycker att det är skrämmande och totalt fel att han hotas till livet och misshandlas av insnöade galningar, samt mer eller mindre avsiktligt missförstås och misstolkas av konst- och mediefolk.

  Men om nu den omtalade bilden var äkta, vilket jag innerligt hoppas att den inte är, så tycker jag inte att vi kan ha en yttrandefrihet som tillåter att den och liknande bilder publiceras. I alla fall inte helt öppet och utan varningar och i vilka syften som helst.

 10. Snälla Cecilia skriver:

  A – det var ju trist att du mådde så dåligt. (Citera funkar fortfarande inte för mig).

  Jag själv kunde inte riktigt bry mig, på det sätt som du gjorde.
  Antagligen pga av att jag har sett en del otrevliga saker förr, och är kanske då mer luttrad? Dvs tar inte det på så stort allvar.

  Jag hoppas dock att du får varningar framöver, då livet är bedrägligt och kan hoppa upp och slå en i skallen när man minst anar det!

  Ha det gott, och ta det lugnt.
  Och håll dig borta från sån’t som kan vara upprörande.
  Det kommer säkert till dig ändå, utan att du aktivt letar efter det. 😉

 11. Snälla Cecilia skriver:

  PS.
  mohammad – kan du hjälpa Anna?
  Visst hade du koll på den eventuella fejken?

 12. Snälla Cecilia skriver:

  PPS. Sorry mohammad, A var det ju.
  Inte lätt att hålla reda på alla signaturer just nu!

 13. A skriver:

  Snälla Cecilia:

  Så sarkastisk man kan vara.

  När möjlighet finns kan man varna varandra, så enkelt är det med det. Att världen inte är god betyder inte att man inte bör och kan handla gott själv.

 14. Snälla Cecilia skriver:

  Jag är inte sarkastisk.
  Var fick du det ifrån?

 15. Snälla Cecilia skriver:

  Förresten – vad jobbar du med?

 16. mohammad skriver:

  Cecilia…

  A klarar sig bra, jag står fast att det var sjukt av Lars att lägga upp bilden.

  Sjuk handling – sjuk tanke!

  Tack för mig!

 17. Maggie skriver:

  Tack Humanist för dina rader och länk..Vill ändå tillägga detta citat av Harry Martinsson i Aniara:

  ”Det finnes skydd mot nästan allt som är
  mot eld och skador genom storm och köld
  ja räkna upp vad slag som tänkas kan.
  Men det finns inget skydd mot människan.”

 18. Humanist skriver:

  Maggie

  Tack för det kloka citatet av Harry Martinsson!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.