Del 1172: Vad Gud ägnar sig åt

”Two innocent pro-Israeli Hindu women has been brutally killed in
‘FENI’, Bangladesh temples and deities of various places has been broken, valuable ornaments of the deities has been snatched, all has been done by the Muslim Fundamentalist and they are getting inspiration from the ruling party of Bangladesh, i.e.Awami League,
Hindus are afraid.”

Så skriver min FB vän Bikash från Bangladesh. Men intresset för dena information är inte stort på våra breddgrader. Och hur skulle det kunna vara det? Sedan den upplysta världen tagit ansvar för allt som sker är det fråga om var och när man skall göra en eventuell insats. Och att tänka på lönsamheten. Allting har sina omkostnader. Notisen visar att det populärt och på samma gång problematiskt med Gudarna. Idag blev jag uppringd av en religiös men vänlig muslim som talade för sin vara och lovade mig att om jag konverterade skulle allt vara förlåtet. Jag tackade för visat intresse men avböjde erbjudandet. Vad har dessa Gudar för sig? Jag tror att Hegel har kommit på svaret. Och det håller än: Gud tänker på sitt tänkande, helt och hållet. Där ser man, Gud har inte tid med människokäbbel utan tänker så det knakar eftersom att tänka om tänkandet är en rätt svår sport. För att i någon mån dyrka Gud, som sålunda inte intresserar sig för vare sig dyrkan eller inställsamhet, kan man efterlikna genom att på egen hand tänka på tänkandet. En del filosofer har ägnat sig åt sporten. Av alla som har sjunkit ned i detta är Heidegger den som har kunnat frambringa de mest komplicerade resultaten. Eller är det som Hegel nuddade vid, att tänkare som tänker på tänkandet är Guds befintlighet i skapelsen?

Nå, att i all välmening släppa ut den tanken på FB är inte meningsfullt (om man inte med största noggrannhet har valt sina interlokutörer). FB är vår tids inkluderande ordning. Den borde vara önskedrömmen för samtidskonsten som aldrig upphör med att formulera sin strävan efter nedbrytandet av hierarkierna och att öppna slussen för den stora gemenskapen. Emellertid är jag övertygad om att denna tanke är bäst som idé. Vill man fullfölja den är det bara att dra igång på FB och där är livet att ge och ta. Igår kväll var det livat i FB-holkarna. På goda grunder förstår jag att ett prisvärt lördagsnöje för unga arga muslimer är att utnyttja den frikostiga inkludering som jag idkar på mitt konto. Aktiviteten var till en början helt normal och frekvensen av ”knulla din döda mammas fitta” var som vanligt omfattande. Idyllen bröts när en något äldre muslim, Emir (troligen från Jönköping) taggade in en bild som antagligen var ett försök att visualisera denna formulering, ett modernt böneutrop som borde beaktas som självständig sura.

 

Första skriket kom från min persiska muslimska. Hon är min motståndare men högeligen rättvis och mild i sitt väsen. Hon brukar ryka ihop med arga unga muslimer vilket i regel också är en konfrontation mellan sunnimuslimer och shiiter. Klagomålen haglade över mig eftersom man trodde att jag hade lagt ut den. Sedan kom försvararna och menade att en kränkning inte är värre än en annan och yttrandefriheten skall alltid respekteras. Att komma fram till något på FB är sällan möjligt på grund av inkluderingen. Och så även i detta fall.

Yttrandefrihet är principiell men det är på samma sätt som med konsten: Allt kan vara konst men allt är inte bra konst. Vad som är en god användning av yttrandefriheten kommer alltid att innehålla en kraftfull kränkning. Annars är det så att säga ingen mening med att utnyttja den. Kvaliteten kommer fram i det som åstadkommes och det kan ta sin tid att göra en sådan bedömning. I fallet med den photoshopade bilden (man kan kontrollera den på tineye) är det svår uppförsbacke att få nekrofilbilden att framstå som tillräckligt meningsfull. Avsändaren har svarat en av debattörerna att det skulle ha varit en kompis som hade lagt ut den. Ett sådant svar är standardsvar när något illa har ägt rum så det är inte mycket att lita på. Vi vet inte vilka avsikter som fanns men troligen handlar det om att försöka sig på en genuin kränkning. Bilden skulle utan vidare kunna inplaceras i ett surrealistiskt sammanhang men då skulle kontext och diskurs vara på plats och det skulle äga rum på hög nivå. Men det blev hur som helst liv i luckan och många senanlända blev nyfikna på vad det kunde vara för bild som uppväckte en sådan fasa hos stora delar av FB-folket. Diskussionen pågår ännu.

För att svänga tillbaka på den smala vägen. Alison Knowles, legendarisk konstnär från Fluxus glansdagar har uppfört sin performance ”Identical Lunch” från 1968 på MOMA. Som man kan läsa i NYT var den också politisk. En av deltagarna var vegetarian och 1968 hade man inte riktigt kommit på det obligatoriska vegetariska alternativet. Deltagaren valde i det här fallet konsten framför principen.

Samtidskonstens banerförare borde vara Friedrich Schlegel. Hans vision om konsten, formulerad 1800, var att den skulle vara en existensform. Den skall omfatta alla konstarter och samtidigt vara samhällsmedveten och dess kännemärke är att befinna sig i en evig tillblivelse. En ytterligare klausul är kanske så populär i våra dagar men sanningshalten är hög: Den högsta instansen är det skapande jaget som alltid befinner sig i utveckling. I vår tid befinner sig det skapande jaget på artfacts.

Jag har företagit mig att under avsevärda ansträngningar teckna den store filosofens konterfej. Jag har tänkt mig att porträttet skall ingå i den bok som jag ivrigt sysselsätter mig med i dessa dagar då hemmets dörr är stängd utifrån.

 

Friedrich Schlegel (1772-1829)

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken, om utställningar m m, Teckningar. Bokmärk permalänken.

31 svar på Del 1172: Vad Gud ägnar sig åt

 1. Lennart H skriver:

  Det finns tankar och idéer som är destruktiva. Det finns bilder som visualiserar detta!
  Många ”mångkulturella” svordomar är just så absurda i sin kränkning att de går utöver ”mänskligt” förstånd. Efter att ha sett denna råa sexuella nidbild förstår jag bättre hur vissa kulturella utövare tänker. Det är inga vackra tankar!

 2. Krister skriver:

  Lars, inte nog med att du väldigt aktivt driver Sveriges viktigaste och mest engagerande konstprojekt i samtiden, du skriver fantastiskt bra med imponerande kunskapsbas som bakgrund. Det ska bli mycket intressant att läsa din bok när den kommer ut.
  Jag begriper inte hur du kan vara så produktiv inom flera olika områden, men det kanske är så med stora förmågor att det kommer lätt till er.

 3. Ba skriver:

  I do not like the way you portray muslims. The muslims will soon be your worst enemy. Muslims fight for honor and status, you white pigs are easy target and you should be raped.

  The art you show here is great, just look a few more years and you see we will rape all girls in your fucking whore-pig Sweden. One by one we will rape you.

 4. CeDe skriver:

  Så var presentationen klar, håll i hattarna politiker
  och andra.

 5. Galne Gunnar skriver:

  F.d. statsministern Göran Persson (S) ljuger i SVT:

  http://www.youtube.com/watch?v=r8-FD_HmC1s

 6. mohammad skriver:

  Galne Gunnar,

  Inte bara skall man behöva stå ut med hans aggressiva kommentarer i allmänhet härinne.

  Den galne avser nu att smyga på oss sitt diverse klippt_och_klistrat_strunt_utan_sammanhang, what so ever bullshit!

  – Alla som röstar för att den galne omedelbart lobotomeras och därefter kallbadas på obestämda tider, räcker upp en hand…

 7. mohammad skriver:

  Ba: I do not like the way you portray muslims.

  I have to agree with you in spirit.

  Lars Vilks attitude towards Islam and Muslims is abhorrent to all Muslims around the Globe.

  It is not just a violation of the Prophet (pbuh) but an ignorant observation of Islam, as seen through the Western coloniser and imperialist eyes.

  However, I disagree with all the worldly violence that you put on the white infidels, it is not for you to intervene, but a matter between them and Allah.

  Pray to Allah for forgiveness for your evil thoughts…

 8. Galne Gunnar skriver:

  mohammad: Galne Gunnar,
  – Alla som röstar för att den galne omedelbart lobotomeras och därefter kallbadas på obestämda tider, räcker upp en hand…    

  En muslim som förespråkar våld och tortyr – vad ovanligt! Jag dissade tydligen din pojkvän när jag gjorde videon om Göran Persson. Mycket bra att du blir arg, irriterad och sårad! Då förstår du nu hur vi västerlänningar känner inför islams vidriga doktriner. Piss be upon you Mohammad!

 9. Snälla Cecilia skriver:

  mohammad: Galne Gunnar,
  Inte bara skall man behöva stå ut med hans aggressiva kommentarer i allmänhet härinne.Den galne avser nu att smyga på oss sitt diverseklippt_och_klistrat_strunt_utan_sammanhang, what so ever bullshit!- Alla som röstar för att den galne omedelbart lobotomeras och därefter kallbadas på obestämda tider, räcker upp en hand…    

  Ingen hand här. 🙂
  Live and let live…

 10. Snälla Cecilia skriver:

  mohammad:
  … it is not for you to intervene, but a matter between them and Allah.Pray to Allah for forgiveness for your evil thoughts…    

  Tack, mohammad. Du är en bra grabb, på ditt sätt. ;-D

 11. mohammad skriver:

  Snälla Cecilia: Tack, mohammad. Du är en bra grabb, på ditt sätt

  Cessan hehe! jag gillar dig också, bara inte Kenneth kommer och stör igen((blink)).

 12. Humanist skriver:

  Ba,

  Why don’t you visit us then and try to rape us? But I don’t think you have the guts to do it, like your brothers in Palestine who get raped everyday by israelian soldiers. Don’t you understand that we to rape your prophet Muhammed every day here in Sweden?

 13. Snälla Cecilia skriver:

  Humanist: Ba,
  Why don’t you visit us then and try to rape us? But I don’t think you have the guts to do it, like your brothers in Palestine who get raped everyday by israelian soldiers. Don’t you understand that we to rape your prophet Muhammed every day here in Sweden?    

  Tar du inte i nu lite…?

 14. Humanist skriver:

  Snälla Cecilia,

  Sanningen har aldrig skadat någon..snarare tvärtom!

 15. Hans Å skriver:

  Humanist,
  Humanist,
  Även om ajg inte gillar islam och endel av Mohammads åsikter så är han sundare än du, Humanist vilken lögn, Mohammad diskuterar sin uppfattning (kanske inte alltid ren ut/väst censurerat) medan du(Humanist) bara kommer med en massa skit, som emot säger det du tidigare har skrivit.

  Hycklare och lögnare är vad jag anser om dig Humanist

 16. Anna skriver:

  Man blir paff av att läsa allt på denna sida. Judehat varvat med muslimhat en och annan som försvarar sin judiska (Krister) och muslimska (Mohammad) värdegrund.

  På detta verkar Mohammad och Cecilia oförblommerat vilja träffa varann för sex och kanske mer (Sjukt!).

  Det största Vilks bidrar med är kanske inte hans teckning som retat muslimerna, det största kanske blir Mohammad och Cecilias barn.

  Som vilsen socialarbetare undrar jag varför du inte gör en judisk karikatyr, du vet de som florerade på 30-talet och som är lika aktuella idag. Juden styr fortfarande finans, media, bok och även stor del av industri och detaljhandeln med ganska oschyssta metoder. Judens sviniga roll i Israel – Palestina konflikten bör även den porträtteras.

  Muslimen är ond och borde inte vara i Sverige, men för den skull rättfärdigar inte detta judens omänskliga beteende i MÖ eller hans fulkomligt oacceptabla affärsmetoder i väst.

  Varför måste man heja på juden eller muslimen? Man kan väl skippa vilja bägge.

 17. Krister skriver:

  Anna,

  Vilks har gjort judiska karikatyrer, kanske dags istället för en variant på socialarbetare.

 18. Kenneth Karlsson skriver:

  Anna,

  Anna tycks vara i behov av nån slags hjälp, vilket dravel från en vilsen socialarbetare.

 19. Humanist skriver:

  Hans Å

  Hycklare och lögnare kallar jag snarare dem som anser att kritik mot kristendomen och högerextremism är godtagbart men inte gentemot islam och vänsterextremism. Jag menar att man saknar trovärdighet om man inte är konsekvent och demokratisk i sin kritik. Angående signaturen Ba så fick han endast det svaret han förtjänade. Om någon hotar med att våldta hela svenska folket så tänker jag knappast bjuda hem vederbörande på kafferep. Tvärtom föraktar jag den kristna etiken som säger att man ska vända andra kinden till. Det postkoloniala tänkandet som säger att svenskar står i en slags blodskuld till tredje världen ger jag inte mycket för och jag förbehåller mig därför rätten att håna och kritisera folk när de förtjänar det oavsett deras etniska tillhörighet. Det kallas för rättfärdighet.

  På samma sätt njuter jag verkligen när Lars Vilks hånar sina mordhotare. Idag har Europas tre största länder, Storbritannien, Frankrike och Tyskland förklarat krig mot mångkulturalismen och förespråkar ett ”aggessiv liberalism” som ett sätt att möta problemet. Det blåser nya vindar idag och jag ser verkligen fram emot de debatter som kommer i kölvattnet av detta. Här i Sverige har det redan startat med Sara Larsson från Humanisterna som i en debattartikel på Newsmill idag tar ett fullständigt uppgör med postkolonialismen.

  Läs och njut!
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/08/man-m-ste-f-debattera-islam-och-genusfr-gor-utan-att-bli-p-hoppad

 20. Snälla Cecilia skriver:

  Anna:
  Så’n tur att du inte är psykolog – socialarbetare verkar vara illa nog 😉

 21. Snälla Cecilia skriver:

  Humanist skrev (citera-knappen var av banan):
  ”Angående signaturen Ba så fick han endast det svaret han förtjänade. Om någon hotar med att våldta hela svenska folket så tänker jag knappast bjuda hem vederbörande på kafferep. Tvärtom föraktar jag den kristna etiken som säger att man ska vända andra kinden till. ”

  Man måste inte vara antingen-eller. Som du och Ba, tycks vara?

 22. Snälla Cecilia skriver:

  Som både du och Ba, tycks vara.
  Menade jag ju.

 23. Krister skriver:

  Humanist, bra länk.
  Det är obegripligt hur vänstern har schabblad bort sina grundpelare – feminismen med kvinnors rätt och jämlikhet, yttrandefrihet och demokrati.
  Vad är det som gör att man inte står upp mot den delen av Islam som förtrycker, kränker, våldtar, skändar, och mördar kvinnor – här i Sverige?
  Som vill tysta oliktänkande med hot, våld och mord och som ser det demokratiska och sekulära samhället som tecken på svaghet.
  Gemene man, arbetare och medelklass, känner att vi är påväg mot ’Clash of Civilizations’ och vänstern har allierat sig med fascisterna.

 24. Jajja Wu skriver:

  Härligt sätt att visa kvinnokroppen på. Jag blev så tänd på den där bilden.

 25. CeDe skriver:

  Både detta att denna , absolut ofattbara bild, visar
  en verklig situation, och att Muslimer sedan taggat
  den på Lars Vilks är skäl nog att även lägga ut bilden
  på flera media och öppet visa hur det ligger till med
  etiken i delar av vår omvärld.

 26. CeDe skriver:

  mohammad!

  Din lojalitet är rörande, men försök mobilisera lite
  civilkurage och våga se det uppenbara.

 27. CeDe skriver:

  Jag tror faktiskt att Lars Vilks rondellhund har av vissa använts som en förevändning för ett sjukligt
  behov av att visa upp sina fula trynen.

 28. Klartexten skriver:

  Jag höll på att svimma när jag såg bilden! Fruktansvärd!

  Skall vi visa bilder på avlidna? Det beror på. Men jag vet att vi bör visa när dom döda KRÄNKS! Bra Lars! Du står på den avlidnes sida!

 29. Pingback: Vill du må illa? « KLARTEXTEN!

 30. Klartexten skriver:

  Klartexten,

  Känner mig som en åsna! Trodde det var ett äkta foto. Lyckligtvis inte. Fast som du skriver, liket är ett äkta obduktionslik, med största säkerhet! Otroligt att nekrofiler faktiskt ägnar sig åt sådant. Du sätter våra svaga själar inför svåra prov!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.