Del 1169: Från antisemit till around the clock

Mycket skall man vara med om. Idag blev jag betraktad som antisemit av judiska församlingen i Malmö. De grovt antisemitiska kommentarer som har inkommit de senaste dagarna föranledde mig bland annat att skriva en ironisk kommentar. Men församlingen förstår sig tydligen inte på sådant. Kanske är det bäst att jag blir kallad för allt man kallas för kan. Här är en teckning som numera förmodligen klassas som pedofili.

 

Mahmoud Kamal fortsätter (Newsmill), ej olikt Peter Weiderud, att lufta sitt missnöje med, enligt hans uppfattning, den rasism som strukturell, strukturellt, strukturellt omfattar nästan alla, och som bara blir värre. Hans desperation är nu så stor att han drar fram den ultimata beskyllningen (efter att ha slagit fast att medierna är rasistiska och att DO av främlingsfientliga skäl har fått sparken) att det är västvärlden skuld att talibanerna har blivit terrorister. Kamals taktik är att ständigt repetera sin ståndpunkt. Han är förmodligen missnöjd med att inte längre få samma gehör för sina klagovisor.

I konstvärlden har kritikerna bestämt sig för att Liljevalchs vårsalong är bra mycket bättre än Modernautställningen. Till och med Nils Forsberg menar sig föredra den brokiga blandningen framför ”konsthögskolekonceptualism”. Tydligen tar kritikerna det här på största allvar och en av mina favoriter är Katarina Wadstein Macleods kvalitetsargument: ”jury som bemödat sig om att inkludera verk som undersöker konsthantverkets subversiva kraft.” Vad jag minns var det på 1970-talet man höll på med det. Någon av kritikerna kunde ändå låta frågan framskymta huruvida vårsalongen och Modernautställningen spelar i samma division.

Thomas Millroth har (SDS) sett utställningen Escape som jag skrev om häromdagen. Eftersom samtidskonst för honom, och i synnerhet om den kan förknippas med någon angelägen fråga, är svindlande bra är hans sammanfattning given:

”Men Escape är optimistisk på en avgörande punkt, om konstens möjligheter. Detta är rasande bra politisk samtidskonst.”

Byter man ut ”Escape” mot ”Millroth” kommer man nog närmare sanningen.

Samtidskonsten har ändå intressanta inslag och jag tror på veteranen Christian Marclay som visar sin film The Clock på Paula Cooper Gallery i New York. En lång rackare som, med stringent logik, pågår i 24 timmar. Marclay har klippt samman scener från många olika spelfilmer där varje minut dyker upp. Och klippen sammanfaller med aktuell tid. Konstnären har också lagt märke till att det mellan kl. 5 och 5.30 inte sker mycket i filmvärlden.

 

Det här inlägget postades i debatt, Konstkritik, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

9 svar på Del 1169: Från antisemit till around the clock

 1. David 31 malmö skriver:

  Jag som just hittade din lilla bok om Nimis och Arx på ett antikvariat. Inte visste jag att man hade att göra med en nazistisk pedofil 🙂

 2. Hans Å skriver:

  David 31 malmö: Jag som just hittade din lilla bok om Nimis och Arx på ett antikvariat. Inte visste jag att man hade att göra med en nazistisk pedofil     

  Majoriteten av svenska folket förstår sig på sarkasm eller ironi, detta är snarare regel än undantag ju högre upp i akademiska kretsar man kommer samt ju lägre livs erfarenhet en person har eller personer med låg EQ (överaskande vanligt bland högt utbildade personer)

 3. Hans Å skriver:

  David 31 malmö: Majoriteten av svenska folket förstår sig på sarkasm eller ironi, detta är snarare regel än undantag ju högre upp i akademiska kretsar man kommer samt ju lägre livs erfarenhet en person har eller personer med låg EQ (överaskande vanligt bland högt utbildade personer)

  Majoriteten av svenska folket förstår sig inte på sarkasm eller ironi, detta är snarare regel än undantag ju högre upp i akademiska kretsar man kommer samt ju lägre livs erfarenhet en person har eller personer med låg EQ (överaskande vanligt bland högt utbildade personer)

 4. joanna skriver:

  ”Åttondeklassare på Strandskolan i Klagshamn får inte vara med på årets fotografering till skolkatalogen. Anledningen: de har svenska fotbollslandslagets tröjor på sig.
  – Skolfotografier är ingen politisk manifestationsplats, säger skolans rektor…”

  Precis, det är viktigt att vi ligger lågt, gömmer undan och inte förhäver oss i vårt land så att nya svenskar känner sig ovälkomna…

  Citat från Sydsvenska Dagbladet

 5. Snälla Cecilia skriver:

  Hans Å:
  Majoriteten av svenska folket förstår sig på sarkasm eller ironi, detta är snarare regel än undantag ju högre upp i akademiska kretsar man kommer samt ju lägre livs erfarenhet en person har eller personer med låg EQ (överaskande vanligt bland högt utbildade personer)    

  Förr kallade man dessa högutbildade för fackidioter. Nuförtiden har väl det mer nutidsanpassade ”fenomenet” nörd, tagit dess plats kanske? Dessutom har man då också – helt följdriktig ”utveckling” – definierat en del av det, som Asbergers syndrom…….. ;-D
  Ett är i alla fall klart, tycker jag. Vi får ”lov” att både mer – och mindre – ”speciella” nuförtiden, än förr.
  Förskjutningen av normerna är intressant.

 6. Publiceras ej på hemsidan skriver:

  Hej Lars,

  Jag har ett förslag till ett nytt konstverk. Jag kan göra det själv men jag har ju inget namn inom konstvärden så jag avstår.

  Idén går ut på att man gör en metalbit där gärna profeten har någon snuskig form av umgänge med en gris. Detta metallbit gjuter man sedan in i plast av valfri färg.

  Detta konstverk är således osynligt för vanliga ögat, men används röntgen så ser man det.

  Jag hjälper gärna till med kontakter inom plast och metall, men de bor tyvärr inte i Sverige.

  Detta konstverk skulle jag tillverka i 1000 numrerade exemplar.

  Kostnaden om det skall vara snygga grejer och väga ett kilo styck blir nog sisådär 200 kronor stycket.

 7. Solomon Goldstein skriver:

  I would like to buy the roundabout-dog and scan the sucker in my computer. Then i would print a few thousand out and take the next plane to Israel and sell it to the soldiers so they can mock the nasty palestinians with it.

  Copyright is unheard of in that part of the world.

  If you can afford it, donate to Israel and they make sure the money are spent well. All muslims are pigs and the prophet is the king of the stupid la-la people.

 8. JohannaV skriver:

  Min erfarenhet av ledarskapet för Judiska församl i Malmö är att de silar mygg och sväljer elefanter. De svassar för det politiska etablissemanget och för islamismen (pga rädsla) men slår ner på småsaker och det som det är politiskt ofarligt att angripa. Jag skulle inte ta kritik från det hållet så allvarligt.

  Och ovanstående gäller naturligtvis bara de ledande inom församlingen, absolut ej församlingen som helhet, som rymmmer många fantastiska personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.