Del 1168: Debattvågor i konstens närhet

På min Facebooksida accepterar jag vänskap från unga muslimer trots att jag vet vad som väntar. Dessa som är uppemot 15 år har ett särskilt nöje med att svänga sig med en vokabulär som omfattar uttryck som ”knulla mamma”, ”horunge”, ”i röven gris”, ”bögdjävel” osv. Detta riktas inte bara mot mig utan också mot många andra som deltar. Jag gör vad jag kan för att få lite ordning på detta garde och ibland kan sakerna hamna på en bättre kommunikationsnivå. Igår inträffade det ovanliga att en annan muslim med världslig inriktning kastade sig över en av de ”religiösa”. Den striden har nu pågått i över ett dygn och vad dessa båda presterar är en uppvisning i hur de ovannämnda uttrycken kan varieras, kompletteras och accelereras. Sedan länge är jag bortglömd i den diskussionen.

Idag medverkade jag i en radiointervju i NPR i USA där jag bland annat nämner något om denna kontaktyta.

Om ni har missat Peter Weideruds senaste finns den att läsa Newsmill. Den här gången lyckas han med att prestera en av sina allra bästa tankeslingor. Han argumenterar för att han vill se en islamistisk regering i Egypten. Religion behövs i Nordafrika, menar denne store filosof. Av respekt för denna religiösa kultur nämner han inget om mänskliga rättigheter.

Just nu har Newsmill tagit över den lokala konstbevakningen och Alexander Dupé, katolsk konstnär, ondgör sig över Peder Gowenius satiriska påvebegravning som ställs ut på Liljevalchs vårsalong. Han åberopar respekten för ett mångkulturellt samhälle och menar att Liljevalchs bör inse detta – och alltså inte visa sådan konst. Innan han kommer fram till detta konstaterar han den uteblivna reaktionen från katolikernas sida. Fredrik Segerfeldt tar sig an Riitta Vainionpää broderade bild där Reinfeldt jämförs med Hitler och han tycker att det är fruktansvärt att kulturvänstern (inte minst representerad av juryn) skall få gå fram med sådana budskap. Båda dessa verk är alltför övertydliga och entydiga för att kunna åstadkomma något i konsten. Och alltför konventionella för att skapa någon debattstorm. Att någon överhuvudtaget bryr sig får man vara glad över på den trivsamma vårsalongen. Kritik som riktar sig mot immuna och starka grupper gör ingen skada. Men ger ändå intryck av att det inte enbart är idyll i de liljevalchska salongerna.

Det här inlägget postades i debatt, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 1168: Debattvågor i konstens närhet

 1. Micke skriver:

  Jag förstår inte hur du orkar hålla igång allt detta Lars.
  Blogg, mejl, FB, ditt eget konstnärskap…….
  Hatten av för dig Lars!

  Reinfeldt jämförs med hitler? Den har jag missat!
  Riitta är nog nån kvarleva från den gamla rödvins-vänstern som har en bild på ohly bredvid stalin

 2. Christina skriver:

  Det är verkligen att beundra dig för att du orkar, ge dessa ”nötter” svar. Det tar på din egen energi är det värt det?

 3. TJ skriver:

  Jesus intresserade sig ju mer för de missanpassade än de… ja, anpassade. Så de unga männen med sina ”knulla mamma”, ”horunge”, ”i röven gris”, ”bögdjävel” osv ligger nog bättre till hos denne än en aldrig så verserad Vilks. Jag tänker mig att den sortens tankefigurer bildar klangbotten för Weideruds filosofi. Det är då inget annat än konsekvent tänkande att islamism är mer attraktivt än demokrati.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.