Del 1158: Det autentiska är politiskt

Detta senaste inslag i mitt konstprojekt, alltså Livvakterna, är en ständigt pågående performance med mycket kompetenta deltagare. En amatör finns det och det är naturligtvis jag som gör så gott jag kan. Uppsättningens kostnad är stor och sannolikt är det den dyraste konstperformance som någonsin satts upp i Sverige, kanske i världen. Vi får hoppas att den längre fram kan spela in pengarna när den kommer i ett mera konsumentvänligt format. Föreställningen sköter sig själv och istället kan jag fortsätta mina skrivande vandringar i Dickies institutionella teori. Idag lade jag märke till ännu en falsifieringsmöjlighet. Etnografiskt material kan i många fall inte få plats i teorin eftersom det ofta har tillkommit i en helt annan kontext än den som Dickie menar (och ändå är han frikostig) med konstnärlig. Hur det etnografiska materialet behandlas i och utanför konsten är dock mycket intressant. Det förekom mig att man kan formulera: Det autentiska är politiskt.

Ty det är väl så att det enda kvardröjande elementet av något autentisk i västvärlden är konsten. Men å andra sidan gör man allt för att visa att den inte alls tillhör västvärlden utan är i allas ägo. Det etnografiska materialet skall alltså in i konstmuseerna och ingå i den stora kulturmixen. Här är ett läsvärt exempel. Att konsten upptäckts på ett medvetet sätt just i västvärlden får ses som en ren tillfällighet. Likaledes allt teoretiserande vilket också inkluderar teoretiserandet om teoretiserandets obetydlighet. De teorier som nu utvecklas om den stora kulturmixen är visserligen västerländska men kan delas av alla. Så länge man nu låter sig roas av den sortens karnevaler. I vart fall kan man slå fast att alla kulturer utanför västvärlden är autentiska och genuina något som kan bevisas genom västerländskt teoretiserande. Paradoxalt nog undermineras sakta men säkert denna autenticitetsprincip genom hur den hanteras. Det har blivit politik vilket man så småningom kommer att upptäcka.

Som illustration till dagens framställning har jag valt en bild av en annan pågående och föga kostsam performance: Krukväxten kommer tillbaka. Brandmarodörerna som slog till i maj i fjor angrep särskilt och med stor kraft en av mina krukväxter. Den fick svåra fysiska skador genom slag och eld. Efter omständigheterna har den återhämtat sig på ett imponerande sätt och förbereder nu sin årliga blomning. Omständigheterna har även medfört att den inskrivits i aforismen: Det autentiska är politiskt.

Det här inlägget postades i institutionell teori, konstteori, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

62 svar på Del 1158: Det autentiska är politiskt

 1. Chaan skriver:

  Haha ja jag brukar säga att vi är ett kollektiv på 8 personer på Södermalm som skriver under det här namnet. När jag är på bra humör. När jag inte är på bra humör säger jag att jag satt upp lappar på stan med uppmaning att använda mitt nick. När jag är sur säger jag att Chaan är ett virus som började på en datainstitution på KTH men nu sprider sig självt över nätet.

  Mohammad får dock redogöra för sina egna förehavanden.

 2. Snälla Cecilia skriver:

  Du har glömt kommateringen…
  Jag vet att webmaster har koll på ip/nick – det har han skrivit om tidigare – så det med lappar på sta’n, funkar nog inte. 🙂

  PS. Tycker att ordvalet ”lyckas med mångkultursamhället” är kul.

 3. Chaan skriver:

  När jag är riktigt sur skiter jag helt i kommateringen!

  Har föreslagit att det införs frivillig inloggning för att få det bästa av båda världar. Det skulle då gå lätt att spy galla vilket Vilks sagt sig föredra framför hot och våld i verkliga livet. Men samtidigt skulle det gå att ha ett eget konto ifred. För den som vill bygga på sitt personliga varum.. Är rädd om sitt rykte menar jag.

  jag fick till svar att Disqus övervägs men frågan är om det blir för mycket byråkrati. Jag kan inte dessa system, möjligen är det ett antingen-eller-val?

 4. CeDe skriver:

  Svenne Banan, Mohammedan!

  Där gick du bet på både kön och färg.

 5. mohammad skriver:

  Chaan: Ja exakt – om det nu bara är hudfärgen som skiljer så är det väl inte hela världen? Men självklart är det inte hela sanningen – vore det så enkelt skulle inte politiker behöva hålla på som dom gör idag. Problemet förstås utifrån slippery-slope-teorin – det betyder att man går på en smal stig och så fort man tar ett snedsteg så är det totalkört! Att skilja mellan svarta och vita är detta enda – fatala – snedsteg! Nästa steg är nämligen att man börjar försöka hitta – och hittar – andra biologiska skillnader än hudfärg. Detta gjordes med frenesi i Sverige som hade världens första rasbiologiska institut i Uppsala (men Karolinska var med också). Steget efter detta är att hitta skillnad i intelligens – och det vill man helst inte hitta om man ska vara vänner. Då kommer nämligen apartheid in i bilden.

  Världens alla insiktsfulla mötesdeltagare ställdes upp och skallade:

  – Chaaan Chaaaan Chaaaan Chaaaan Chaaaan……och ropen ville aldrig tystna.

  Chaan den grymme hade talat….

 6. Snälla Cecilia skriver:

  Chaan

  Du är fortfarande upprörd, ser jag.

  Varför blev du ”riktigt sur”?

 7. Chaan skriver:

  Snälla Cecilia: ChaanDu är fortfarande upprörd, ser jag.Varför blev du ”riktigt sur”?    

  Kan du citera texterna du menar och kommatera om enligt Språkrådet

 8. mohammad skriver:

  CeDe: Där gick du bet på både kön och färg.

  Bäste CeDe det var inte till dig personligen utan en illustration av hudfärgsproblematiken. Svenne Gris hamnade felaktigt i rubriken. Slutsatsen är: Världen har vaknat och vi skall inte dra tillbaka klockan.

  Chaan har dock sagt allt som behövs sägas…han växer!

  ((kram))

 9. Snälla Cecilia skriver:

  Chaan: När jag är riktigt sur skiter jag helt i kommateringen!    

  Varför blev du sur?

 10. Chaan skriver:

  Snälla Cecilia:
  Varför blev du sur?    

  Därför att du har låtsats missförstå mig sedan 14:24

 11. Snälla Cecilia skriver:

  Chaan:
  …?

 12. Snälla Cecilia skriver:

  PS. Hade för mig att det var du som låtsades missförstå?

  Africans och så. Värst vad du och mohammad är synkade? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.