Del 1150: De kränktas kör breder ut sig

Äntligen ett paradigmexempel på en rejäl kränkning! Rondellhundens insatser som storkränkare har inte haft något självklart parallellexempel i den sekulära världen. Emellertid har vi nu fått glädjen av att kunna studera ett sådant fall. Den kränkte är den populäre men likafullt seriöse författaren Björn Ranelid. Storkränkaren själv, svenska akademiens ständiga sekreterare Peter Englund, skapade en litterär rondellhund med några enkla rader

”Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.”

Man kan tycka vad man vill om det konstnärliga värdet i Englunds text men han har all rätt att säga vad han tycker. En möjlig förklaring, utöver den litterära kvalitetsbedömningen, är att Englund, när han hör att Ranelid skriver autografer på bensinmackar, är att han vill ha uppmärksamhet. Då får man säga att har valt ett föga originellt sätt. Rackar man ner på Ranelid, den mest lättkränkte av alla, åtminstone i Sverige, kommer denne att gå i taket och med stor sannolikhet kränka tillbaks vilket han också har gjort:

”I fjol gjorde jag 138 framträdanden, jag har miljoner läsare, människor har låtit tatuera in metaforer som jag har skrivit på sina armar, jag har målat omslagen till fem av mina böcker, varit fotbollsspelare på hög nivå, fått Augustpriset och mycket annat. Rent vetenskapligt sett är jag mer begåvad än han någonsin kommer att bli. Jag vet inte vad han är känd för. Han har skrivit några böcker om krig.”

Och hans ord känns på något sätt igen i en global värld:

”Jag är oerhört kränkt!” (Aftonbladet)

Englund får medieuppmärksamhet men vägrar att be om förlåtelse.

Så kan det sammanfattas till ett nytt svenskt ordspråk:

Även en man med många metaforer kan sakna dem när de bäst behövs.

Cecilia skrev på bloggen att hon inte hade diskuterat med muslimer. Det har dock jag gjort. Idag har jag haft tre tämligen ensartade diskussioner. Tyvärr är den intellektuella nivån inte överväldigande men det nedan citerade samtalet kan tjäna som exempel på hur de diskussionslystna formulerar sig.

Här diskuterar jag med Jasmin:

Jasmin: Bög

Jag: Är du rasist?

Jasmin: Du är

Jag: Inte alls, jag har bara kritiserat en religion, du ser ner på bögar, som är en människogrupp. Alltså är du rasist! Jag ber dig vänligen sluta med att vara rasist.

Jasmin: Du sårar miljontals människor väldens över och gömmer dig bakom yttrandefriheten. Vek människa är du. En fegis är vad du är.

Jag är inte rasist. Jag skulle bara vilja penetrera dig i röven sen skicka dig till Mogadishu där dom vet vad man ska göra med dig sen.

Du är skam för alla konstnärer världens över. Du förjänar att dö.

Jag:

January 11 at 6:15pm

Jag förstår. Du är bög och vill ha manliga sexualpartners. Inget fel i det men var försiktig om du åker till muslimska länder. Det är så lätt att bli kränkt. Du kan läsa i Aftonbladet om hur Björn Ranelid har blivit fruktansvärt kränkt. Sådant får man stå ut med i ett fritt samhälle där kritik får förekomma. Jag är knappast feg. Det är inte många i världen som vågar kritisera den religiösa symbolen Mohammed. Den som gör detta för leva med ständiga dödshot.

Jasmin: January 11 at 6:23pm

Du ”kritiserar” och du gör det med flit, vilket gör dig till en ond människa. En får i vargakläder.

Alla kommer att stå ansvariga för sina handlingar efter detta liv, du har knappast gjort något positivt i världen. Du bidrar bara till ännu mer ha och ställer dig bakom ”yttrandefriheten”! VEK ÄR DU – sagt det innan säger det igen. Kom igen Vilks, inte fan bryr du dig om folks yttrandefrihet. Du är bara ful och ond rakt igenom.

Och nej jag är inte bög.. skulle bara vilja plåga dig på den värsta tänkbara sättet.. en 30cm kuk rakt upp i din röv. Din fula kräk.

Jag: January 11 at 6:27pm

Du skall nog gå till din någon läkare för att tala ut om din homosexualitet som gång på gång kommer fram när du skriver. Det är inget att skämmas över.
Jag vet att arga muslimer nästan alltid använder grovt språk och med mycket sex. Det är väl ett psykologiskt problem. Du skall förstå att dina utbrott är intressanta som en del av mitt konstprojekt. Du är i själva verket ett av mina konstverk.
PS: Det heter ”Ditt” fula kräk.

Jasmin: January 11 at 6:53pm

Du kommer nog behöva tala med en läkare DITT fula kräk!
någon borde fan vända upp och ner på dig och dina föräldrars grav för att du ska fatta

konstprojekt!?! du är en provokatör ingen konstnär.

Jag: January 11 at 6:59pm

Hej igen Jasmin. Du är faktiskt en kul kille och jag ser fram emot att bli vän med dig på facebook. Jag tror att du lider av impotens. De som hela tiden tänker på sin egen ståkuk brukar ha svårt att få upp den. Men det skall du inte skämmas för.
Jag tycker dock inte att det är särskilt civiliserat av dig att önska att gravar skall skändas. När du skriver det skämmer du ut mijontals muslimer. Kanske du bara är på dåligt humör ikväll. Mungiporna upp så blir det kanske bättre!

Jasmin: Du får jättegärna komma till mig så kan jag visa dig min impotens.

Det du gör är fel.. och du fortsätter provocera bara. Jag tror du lider av nån slags sadomaschism.. där du verkar gotta dig i all hat du drar till och mot dig själv.

Mår du bra av att veta att miljontals människor världen över kommer jubla över din död?

Bor jag i Sverige vid tidpunkten kan du vara säker på att jag kommer pissa på din grav. Jag kommer säkerligen inte vara den enda.

Du är ingen konstnär. Ingen har hört talas om dig innan du började teckna rondellhundar din nolla. Du kostar Svenska skattebetalare miljontals kronor varje månad och du ger inte ett skit tillbaka.. folk kommer börja spränga sig och oskyldiga i luften pga dina provokationer. FATTA ATT DOM BIDRAR INTE TILL NÅGOT POSITIVT! Men du kan fortsätta att gömma dig bakom ”yttrandefriheten” alla vet DU inte bryr dig om alls, människor är inte dumma Lasse…

Som sagt.. INGEN kommer sörja dig när du dör!! Folk kommer bokstavigen jubla på gatorna och pissa på din grav. Ingen jag känner, svensk som utlänning gillar dig eller stödjer det du gör -Kanske i början men du har överdrivit nu Vilks. Folk har ledsnat på dig vilket jag tror du är väl medveten om.

(Efter att jag upplyst honom att jag inte var någon okänd konstnär och att jag har tagit upp många andra yttrandefrihetsfrågor blir han något mindre grov i språket)

Ingen människa har på så kort tid lyckats skapa så mycket hat och oro i världen som du Vilks. Jag skulle vilja se dig göra något positivt i samhället och ta upp något annat än muslimer och Mohammed men du är en rutten människa rakt igenom,,

Alldeles nyss kom en harang från en femtonårig, Shurwa:

Du är en liten råtta din bög hora din mamma e en spräckt bitch hoppad du dör och alla dina vänner släktingar allt din horunge du kommer att bli mördad snart din smuts du har ingen frihet fann du kan inte en gå ut sj och ha kul din hora hoppas du dör hoppas och inshalla gud kommer ta imot detta för den som ritar en profet till en hund förjtänar att dö och kommer dö din horunge döööööööööö du har inget att leva för du har inget liv så skaffa dig ett och hoppas du dör din hund du är en skam för mänskligheten.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

41 svar på Del 1150: De kränktas kör breder ut sig

 1. markus skriver:

  HAha. Att ”Jasmin” och ”Shurwa” kränker någon med sin agressiva homofoba sexism är säkert omöjligt. Politiskt korrekt sett. De kan bara bli kränkta och bör få ersättning av samhället. Englund och Ranelid kan få sitta bakom lås och bom för att ha kränkt varandra. In med asymmetriska kränkthetslagar. Och hädelselagar förstås (fast bara en religion kan bli kränkt, de andra kränker ju genom sin blotta existens).

  Stå på dig Lars! 🙂

 2. Lars Vilks skriver:

  En fin tanke Markus. Bura in båda kränkarna så de kan sitta i samma cell för att de har kränkt varandra.

 3. Krister skriver:

  ”Jag vet att arga muslimer nästan alltid använder grovt språk och med mycket sex. Det är väl ett psykologiskt problem. Du skall förstå att dina utbrott är intressanta som en del av mitt konstprojekt. Du är i själva verket ett av mina konstverk.”

  Jag kan se hur topplocket går på arga unga muslimer när de först attackerar dig och sedan går det upp för dem att du utnyttjat dem i ditt konstprojekt.

 4. Humanist skriver:

  Det är alltid lika märkligt när muslimer hotar dig med döden eftersom det – enligt deras egen tro – potentiellt är porten till paradiset?!

  Ps. Hoppas samtalen blev polisanmälda! Ds.

 5. Lennart skriver:

  Lars.

  Så är då den litterära kampen igång, Peter Englund vs Björn Ranelid. Spännande. Men är det inte bara lite pennfäkteri som nu pågår? Det är ju ingen stor fråga som poängteras. Dansar Ranelid så kan han ju rent fysiskt inte skriva något. So what’s the big deal? Fast Ranelid är en snarstucken person av rang och kan kanske höja insaten till en högre nivå?
  Stå på dej Lars Vilks! Snälla låt de imbecilla hatmejlen ramla rakt ner i soptunnan. Dina fiender ämnar trötta ut dej med sitt ordbajseri. Det är mental krigföring som pågår. Mot dumhet kämpar självaste gudar förgäves. Den kampen klarar inte ens du och jag av.

 6. norrbagge, Oslo skriver:

  Homosexualitet ogillas ”officielt”.

  ”It is no surprise that John Racy, a psychiatrist with much experience in Arab societies, has noted that homosexuality is “extremely common” in many parts of the Arab world.”

  David Pryce-Jones, The Closed Circle: An Interpretation of the Arabs (Chicago: Irvin R. Dee, 2002), p.131.

 7. mohammad skriver:

  markus: In med asymmetriska kränkthetslagar.

  En fin tanke men ack så fel, uttrycket assymetrisk lag är faktiskt raka motsatsen till vad du egentligen menar.

 8. David Sekiyama skriver:

  ”Som sagt.. INGEN kommer sörja dig när du dör!! Folk kommer bokstavigen jubla på gatorna och pissa på din grav. Ingen jag känner, svensk som utlänning gillar dig eller stödjer det du gör”

  Jag kommer att sörja, men Lars ska inte dö, han ska leva, för det är han värd. Han är en hjälte inom konsten och en hjälte för yttrandefriheten. Lars, från mig till dig – fortsätt med det du gör. Vi är MÅNGA som står bakom dig, och strunta i alla hot… jag tror inte du bryr dig särskilt mycket om det heller.

  Ha det bra Vilks, från ett ganska soligt Tokyo!

 9. Peter Englund är hedervärd man som borde veta bättre. Han har använt denna institution Svenska Akademien till något som den absolut inte borde användas till. Han bloggar nämligen på deras hemsida.

  Kan man tänka sig liknande tirader på Vetenskapsakademiens, Ingenjörsakademiens eller Konstakademiens hemsidor? Ingår det i deras jobb att döma ut människor verksamma inom dessa områden?

 10. Krister skriver:

  Ann Helena Rudberg,

  Klokt sagt Ann Helena.
  Peter Englunds anseende bör ha fått sig en ordentlig törn efter att ha visat så dåligt omdöme.
  Han har ju rätten att säga det – dock inte kanske från Svenska Akademiens hemsida, om det var det han gjorde.
  Det är ofta man ertappar intellektuella i sandlådan – konstigt.
  Behöver man kanske regressera sig till 5 års åldern ibland om man lever i den hödakademiska världen, en slags katarsis när man börjar bli för fisförnäm?

 11. joanna skriver:

  Men Akademin är ju en smakdomare, möjligen skulle Englund haft med sig de andra 17, innan han skrev.

 12. markus skriver:

  mohammad:
  En fin tanke men ack så fel, uttrycket assymetrisk lag är faktiskt raka motsatsen till vad du egentligen menar.    

  mohammad,
  nej, det är precis vad jag menar (bara vissa grupper kan bli kränkta, och tillåts kränka).
  PS: Asymmetri stavas med ett sd.

 13. Christina skriver:

  Att du orkar med alla dessa nötter som är totalt tappade i huvudet, jag hoppas du anmäler dem för det är ett språk som verkar komma från sjuka människor. Det är bara att beundra ditt tålamod,jag hade aldrig orkat bry mig. Må väl!

 14. Finländare skriver:

  De båda herrarna bryter mot ett rikssvenskt tabu eftersom de grälar offentligt. Sådant får man inte göra i Sverige. Konflikter bör helst inte finnas i detta konsensusland där alla helst skall ha samma åsikter.
  I mer normala delar av världen ses det som uppfriskande och stimulerande när personer verbalt ryker ihop men inte i Sverige. Där förfasar man sig istället.

 15. Nisse skriver:

  Jag ritade en teckning som min kamrat tyckte var dum, då ritade han också en, (dummare) teckning jag skrattade åt. Då ville han döda mig. Jag tyckte då att det var ännu roligare än förut för nu hade jag inte bara övertrumfat teckningsförmågan utan även intellektet. Jösses, jag bara skrattar när jag träffar honom.

 16. mohammad skriver:

  markus,

  ”Att kasta pärlor…”

 17. Krister skriver:

  Finländare,

  Finländare, jag tror du blandar ihop konsensus och konflikträdsla som inte nödvändigtvis måste ha ett samband.
  Man kan se på konsensus från ett positivt håll och då kallas det harmoni. Att söka samförstånd, att låta alla komma till tals som berörs av ett beslut, att söka kompromisser och att ibland kunna vika ner sig för fridens skull är ett tecken på högre civilisation och demokrati. Konsensus är bland det finaste vi har här i Sverige , Europas Japan.
  Däremot kan konflikträdslan vara förödande när krafter hotar det som har byggts upp under lång tid. Historien är full av högre civilisationer som pasificerats och tagits över av primitivare, aggressivare folk. Sverige, som av The Guardian och Newsweek för några år sen utsågs till det mest avancerade samhället som någonsin excisterat, måste ta upp huvudet ur sanden nu när grundläggande värden är hotade av en primitivare och våldsbenägen kultur med medeltidsvärderingar.

 18. Affe skriver:

  Hej Lars,
  Vet du vilken dag (och gärna klockslag) som du fick ditt första dödshot?

  hälsningar
  /Affe

 19. mohammad skriver:

  Med anledning av Lars Vilks som en säkerhetsrisk finns ju inte möjligheten av hans medverkan i Let´s Dance.

  Annars vore det en höjdare…

 20. Krister skriver:

  mohammad,

  En muhammedansk quick step av Lars Vilks i en rondell på Let’s Dance med manlig partner (män dansar väl bara med män i homofoba islam).
  Undrar hur konstakademiens Susanna Slöör hade reagerat på det?

 21. Lars Vilks skriver:

  Affe: Första dödshot kom den 8 augusti 2007 per telefon. ”Jag skall skära halsen av dig”. Det var på eftermiddagen.

 22. *.morr. skriver:

  markus:
  mohammad,
  nej, det är precis vad jag menar (bara vissa grupper kan bli kränkta, och tillåts kränka).
  PS: Asymmetri stavas med ett sd.    

  mohammad blandade naturligtvis ihop assyrier med asymmetri.

 23. mohammad skriver:

  Krister: män dansar väl bara med män i homofoba islam

  Du märkte det precis när du tryckte på skicka va? Då kan det vara förlåtet som en ren obetänksamhet…

  Varför skulle inte ett manligt par i Let´s Dance gå igenom den Kristerianska moralcensuren?

  Du är väl inte en vit infödingshomofob bäste Krister…hehe!

  Annars känns uppläget med den muhammedanska rondellquicksteppen både provocerande och synnerligen gränsöverskridande, helt i linje med mästarens konstnärsintentioner.

 24. mohammad skriver:

  *.morr.: mohammad blandade naturligtvis ihop assyrier med asymmetri.

  Hahaha!

  Markus menar rätt men skriver fel och drar Lars med sig i tokerierna.

  Till skillnad från en symetrisk lag med exempel ur narkotikalagstiftningen där både försäljning och köp är kriminaliserad, finner vi exempel på en assymetrisk sådan i sexköpslagen där försäljning är tillåtet och köp förbjudet.

  Annars var det en kul association från din sida morris, även om du själv inte förstår humorn….

 25. Krister skriver:

  mohammad,

  Ingen obetänksamhet den här gången moh. Det är svårt att förstå muslimsk homofobi med tanke på hur mycket männen dansar, kelar och gosar med varann.
  Ingen Kristeriansk vit infödingshomofob heller, homosexuella och kvinnor från världens alla hörn gör världen bättre – Let’s Dance.
  Det är männen med det divergerande sambandet mellan testosteron/adrenalin och intelligens som skapar världens problem.

 26. mohammad skriver:

  Krister: Det är männen med det divergerande sambandet mellan testosteron/adrenalin och intelligens som skapar världens problem.

  Touché!!!

  Det är således de patriakala maktstrukturerna som skapar världens problem…inte religionen.

  A plus tard…

 27. Krister skriver:

  mohammad,

  Just det moh, religionen i sig är inte kärnan på problemet, det är hur man använder käppen – som stöd eller vapen.
  Tro i olika former har alltid funnits så det är det lönlöst att kämpa emot.
  Religion däremot som görs till ett ideologiskt vapen och hamnar i händerna på testosteronstinna lågintelligenta män med medeltidsvärderingar skapar mycket problem i världen. Särskilt på sin vakt måste man vara i de länder som ligger i framkanten av evolutionen och som har börjat bryta ner de patriarkala maktstrukturerna. Kvinnorna lyfter civilisationsgraden, toleransen, fredligheten men gör samhället samtidigt mer sårbart för barbarer.

 28. markus skriver:

  mohammad:
  Touché!!!Det är således de patriakala maktstrukturerna som skapar världens problem…inte religionen.A plus tard…    

  Så kan man se det. Med tillägget att det är skillnad på patriarkat och patriarkat. De flesta människor tycks föredra patriarkatet i Västs sekulära demokratier framför länder i Afrika och Mellanöster. Dessutom tycks patriarkatet i Väst utvecklas mot matriarkat. I den typen av samhällen får givetvis män från extremt patriarkala kulturer mycket svårt att få respekt.

 29. mohammad skriver:

  Krister,

  Du är grym Kidda kompis!!!

  Som vanligt…

 30. mohammad skriver:

  markus: Med tillägget att det är skillnad på patriarkat och patriarkat.

  Du har rätt markus, den distinktionen måste göras, det Islamiska patriakatet har i mycket förvanskat Korans budskap och ställt fram Islam som en förtryckande och totalitär gangsterideologi.

 31. Snälla Cecilia skriver:

  Beställde Illusionen om Gud, men den var slutsåld…

  mohammad – oavsett vad som än ställts fram eller framställts – så bör väl berörda, vilket ju är några stycken, kanske berätta för alla otroende om de inbördes skillnaderna?

 32. Snälla Cecilia skriver:

  Åtminstone kan muslimska ungdomar i Sverige vara tonårs-upproriska idag.
  Läser man lite svenska ungdomars nutida kommentarer, så står de inte långt över/efter dessa. De tävlar nästan i kasst språkbruk, men de svenska når inte riktigt ända fram, i jämförelsen.

 33. Snälla Cecilia skriver:

  PS. Måste vara grundskolans fel.

 34. *.morr. skriver:

  mohammad:
  Hahaha!Markus menar rätt men skriver fel och drar Lars med sig i tokerierna.Till skillnad från en symetrisk lag med exempel ur narkotikalagstiftningen där både försäljning och köp är kriminaliserad, finner vi exempel på en assymetrisk sådan i sexköpslagen där försäljning är tillåtet och köp förbjudet.Annars var det en kul association från din sida morris, även om du själv inte förstår humorn….    

  Ack! Sexköpslagen tillslår att ALLt är förbjudet. så nu är det dock dags att stoppa pojkvantarna i fickan och vandra tappert hem, över.
  Självfallet har jag vardagsvis, intet med assyrier att göra, lyckligvis finns det ett fotbollslag att ondgöra sig tillräckligt, över.

  Känns som att det räcker.

 35. mohammad skriver:

  Snälla Cecilia: Beställde Illusionen om Gud, men den var slutsåld…

  Jag menar, istället för Islam ställt fram en förtryckande totalitär gangsterideologi

 36. Boddisatva skriver:

  Kan dessa människor inte bara låta saken bero och sedan i fast fövissning och tillit till sin Guds rättvisa låta Vilks få sin dom i livet efter detta. Detta behov av straffa här och nu är inte bara obehagligt det är också ett tecken på att man inte litar på att Gud rättvist dömmer.

 37. markus skriver:

  mohammad:
  Hahaha!Markus menar rätt men skriver fel och drar Lars med sig i tokerierna.Till skillnad från en symetrisk lag med exempel ur narkotikalagstiftningen där både försäljning och köp är kriminaliserad, finner vi exempel på en assymetrisk sådan i sexköpslagen där försäljning är tillåtet och köp förbjudet.Annars var det en kul association från din sida morris, även om du själv inte förstår humorn….    

  Jag skulle säga att en lag som gör att det är tillåtet för vissa att kränka men inte för andra, och där vissa kan bli kränkta men inte andra, är asymmetrisk. Jag tror de flesta förstår vad som avses.

 38. Snälla Cecilia skriver:

  mohammad:
  Jag menar, istället för Islam ställt fram en förtryckande totalitär gangsterideologi    

  ?

 39. Krister skriver:

  En till biter i gräset:

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1357787/Atalas-for-hot-mot-Vilks.html

  Är det kanske Jasmin själv?
  Förvånansvärt att det var en medelålders kvinna istället för en adrenalinstinn schimpanshanne.

  Gott att se att man tar tag i hoten och sätter dit förövarna!

 40. mohammad skriver:

  Krister,

  De medelålders kvinnorna är värst…

 41. Lillen skriver:

  Vad tänker du om muslimer efter allt du fått utså? Jag skulle inte jubla över dem direkt :S Helt hemskt sjukt att behöva få utstå mordhot för en TECKNING. Vansinne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.