Del 1149: Ny våldsam fas på Fredsgatan

Om man så önskar kan man lätt få till det.  ”Det är alldeles tydligt att konsten idag går in i en ny och våldsam fas”, skriver Jan Håfström i pressreleasen till Konstakademien utställning med Erland Brand och NUG.

Det började med Courbets inblandning i pariskommunens nedrivande av Vendômekolonnen 1871, det fortsatte med terrorattacken mot World Trade Center 2001 och sedan kom NUG och sprayade SL:s tunnelbanevagn.

Kristallklarare än så kan det inte bli. Möjligen kunde han tillagt Stockholmsbombarens försök att genomföra en performance på Drottninggatan.

I vart fall är det så att NUG har hamnat i det ärevördiga modernistfästet Konstakademien och att det finns diverse sätt att skapa intresse för en utställning genom en smart pressrelease. Säkert fungerar det också. Erland Brand är en konstnär för konstvärldens invigda men som representant för ”konsten nya och våldsamma fas” kan det nog komma fler besökare än vanligt.

Fotnot: ”Konstens nya och våldsamma fas” är endast känd på Fredsgatan i Stockholm. Utanför tullarna är konsten kvalitetssäkrat fridfull.

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

9 svar på Del 1149: Ny våldsam fas på Fredsgatan

 1. Chaan skriver:

  Jag har haft en idé uppåt ett år om en teckning föreställande en exploderande muslim, självklart är det inte tillåtet att rita sådant enligt vissa, eller rättare sagt att VISA sånt. Men en expressiv dag så. Tekniskt är det enkelt.

 2. mohammad skriver:

  Chaan,

  Varför inte rätterligen en exploderande islamistisk terrorist, en exploderande ”muslim” är tämligen muslimofobiskt.

  Eller strävar du efter världsberömmelse bäste Chaan….

 3. mohammad skriver:

  Lars…

  Spårar man bara en viss mätthet på det tillhörande ordbajseriet eller ett begynnande avståndstagande från den samtida konstvärlden, nu när den ”äkta” konsten börjat flöda från herr professorns hand….

  Grym recenssion av Jan Håfströms press release i varje fall Lars, du har tydligen alla talanger…

 4. TJ skriver:

  Vi kan nog också vara ganska så övertygade om att när nazisterna krossade skyltfönster på judarnas butiker så var det också ett symbolvärde de ville åt.

 5. Chaan skriver:

  mohammad: Chaan, Varför inte rätterligen en exploderande islamistisk terrorist, en exploderande ”muslim” är tämligen muslimofobiskt.

  Senast jag kollade så var alla islamistiska terrorister muslimer. Så den intellektuella självmordsbomben kan du behålla för dig själv. Men det är bra att du snackar istället för att bara explodera utan förvarning.

  mohammad: Chaan, Eller strävar du efter världsberömmelse bäste Chaan….  (Citera)  (Svara)

  Nej inte direkt. På alla kontinenter är det nog inte bra att vara känd. Eftersom jag ser islam som en masspsykos så menar jag att det är ohälsosamt att skaffa ovänner där. Hade jag bestämt velat, så hade jag nog kunnat gjort mig känd även bland muslimer, eftersom jag ritade en rätt bra hommage à Vilks i våras. Det är en teckning som kan tolkas som Barrack Obama, som en trädgårdstomte, eller som profeten Mohammed. Eftersom jag kollat vad som hände under rita Mohammed-dagen så tror jag att ingen annan än jag gjort (eller visat iaf) en värdig uppföljare till rondell-Mohammed, vilket jag alltså menar att jag gjort. Det är en teckning som ligger mer åt Lars Vilks senaste teckningskoncept än åt hans tidigare (min är också detaljerad blyerts), men min teckning är gjord på två timmar och inte bättre än blyertsteckningarna jag gjorde i högstadiet, eftersom det var första gången på kanske två årtionden jag gjorde en avancerad blyertsteckning.

  I vilket fall, det är den enda jag sett som hamnar inom konsten istället för under karikatyr, bland annat för att den är outgrundlig. Hade jag velat utsätta mig för mobben hade jag kunnat posta den på min hemsida såklart. Någon grad av världberömmelse har jag då jag bara sett en enda enskild stockholmare (inte bandets nätverk) som har ett större internetnätverk – Skinny från Deathstars. Folk som har färre är t.ex. Alex Schulman (strax bakom), Gudrun Schyman.

  Av mina 18 800 nätverkskontakter är över 10 000 amerikanska tjejer, så dina 72 jungfrur kan du stoppa upp. Jag behövde inte självmordsbomba mig in i eliten genom att ställa ut teckningar som retar upp alla etablissemang överallt, får jag välja (och det ser ut att fungera!) så sköter jag hellre detta med kändisskapet själv. Jag trivs bättre utanför Alexander Bards sändlista och mycket annat skit som finns. Dock ser jag väldigt muntert på att Vilks numera är mer världsberömd än kungen och Reinfeldt.

  PS Givetvis är kristendomen till viss del masspsykos den med, om man klarar att urskilja nyanser.

 6. Chaan skriver:

  PPS. Givetvis har Vilks själv ritat massor av värdiga uppföljare till den första serien med rondellhundar! Min teckning hamnar som ett naturligt mellanled.

 7. mohammad skriver:

  Chaan: Senast jag kollade så var alla islamistiska terrorister muslimer.

  Så med stöd av att alla islamistiska terrorister är muslimer, drar du den häpnadsväckande slutsatsen, att alla muslimer är islamistiska terorister.

  Så om Chaan äter banan, heter alla som äter banan Chaan?

  Nej! Den logiken köper jag inte…

 8. mohammad skriver:

  Chaan: Av mina 18 800 nätverkskontakter är över 10 000 amerikanska tjejer, så dina 72 jungfrur kan du stoppa upp.

  Grymt Chaan! Men nu är jag ju inte martyr, så dina tilldelade 72 jungfruna faller ju inte på min lott, och faktiskt inget som jag eftersträvar att det skall göra för den delen.

  Jag har varit inne på din hemsida och kikat, musik och bilder och video fanns det, annorlunda och intressant, faktiskt riktigt fräck!

  Själv exprimenterar jag nu med uppblåsta ballonger, föreställande Undergångsprofeten Lars Vilks (saw) i maskering, att bringas att explodera som en solidaritetshandling eller manifestation mot den ”påstådda” kränkningen av ummas muslimer.

  Hade det funnits en länkfunktion så kunde jag visat dig en ”performance”….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.