Del 1145: I mödosam tankeflykt

Han resonerar och resonerar och försöker förgäves att få tankeslingorna att gå ihop. Vissa debattörer gör sig bäst som omedvetna underhållare. Jag tänker på Peter ”Broderskaparen” Weiderud som är igång igen. Nu på SvT Debatt där han förklarar för de fåkunniga varför S-muslimer inte kan förväntas ha samma förståelse för HBT-personer. Konklusionen är att man därför inte kan begära att de visar respekt för den kategorin. Det kommer att ta lite tid innan de hinner ikapp, menar Weiderud. Under tiden får de väl ägna sig åt att knacka bög.

Jag kan inte se annat än att detta fall är solklart. Kommer man till ett land som Sverige där man har en modern syn på HBT-personer får man upplysas om vilka förhållande som gäller här. Att visa respekt för förlegade fördomar finns det ingen anledning till.

Vänder man på steken blir det ännu intressantare. HBT-personer som skall till Mellanöstern bör av respekt inte åka dit eftersom de inte kan räkna med någon respekt. De får inte ens möjligheten till en inskolningstid för att förstå att de är oönskade.

Ömsesidig respekt har uppenbara begränsningar.

Jag presenterar idag min teckning: Rondelluppställning i vilken bland annat återges en Peugeot 504 vilken beräknas bli såld för ca 1 miljon dollar. Automobilen har rullat i Iran och dess normala värde är ca 1500 Euros.

Det här inlägget postades i debatt, Teckningar. Bokmärk permalänken.

28 svar på Del 1145: I mödosam tankeflykt

 1. F.M. Meinhof skriver:

  Är det där Fredrik Reinfeldt som klassisk skulptur?

 2. Lars Vilks skriver:

  Det finns vissa likheter.

 3. Roland Pettersson skriver:

  Reinfeldt pekar bort ifrån det gamla Europa vi är vana vid. Istället visar han vägen mot Det Nya Europa, där har vi den inflygande kråkan.
  Den gamla bilen säger mej att i Fredrik Reinfeldts Europa har vi framtiden bakom oss.

 4. Lennart Holmgren skriver:

  Intressant rondelluppställning! Det lutande tornet i Pisa har varit ett sällsynt lycket felbygge. Likt regalskeppet Vasa har det blivit ett populärt attraktionsobjekt, inte för vad det var ämnat för utan för vad det blev. Men vad är symboliken med Reinfeldts händer? De liknar inget annat jag sett.

 5. Åsa Birgitta skriver:

  Vi har i alla fall bilens baksida riktad mot oss!
  Gillar anakronismen med antiken, Uncle Sam ”your country needs YOU” och den så kallade landsfadern (landstyrartonåringen?). Fast min första tiondelssekundsassociationen var en kombination av Fredde och Filippa.
  I vilket fall är denna ”underhållning” som en underbar ögonblicksbild av tillståndet i landet:
  Övervärderad bil, torn, omkullfallande, snygga ben, en uppfordrande politik och lite natur som får vara med på ett hörn så länge den flyger av egen kraft.

 6. Lars Vilks skriver:

  Lennart Holmgren. Angående Reinfeldts händer: Förebilden är en välkänd grekisk skulptur ”Skraparen”. Som ofta finns det skador på dessa skulpturer.

 7. mohammad skriver:

  Är detta exempel på socialkritisk samtidskonst…?

 8. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Du verkar konstant vara på dåligt humör. Skall vi kalla på viffslan?

 9. Kenneth Karlsson skriver:

  Om jag vore inordnad under islam skulle jag vara konstant på dåligt humör – tror att det kommer ”i pakken”, som dansken säger.

 10. Krister skriver:

  Det som slog mig var symboliken i Fredrik Reinfeldt med orakad MUF.
  Det är där de nya moderaterna kommer ifrån.

 11. Christer skriver:

  Simpel men ack så talande.
  Intrycket jag får är just ”flykt” och ”nedrustning”.
  Flykten från Sverige, Reinfeldt ger oss en varnande blick med hänvisning ”passar det inte att bo här Svenssons, emigrera”.

  Lutande tornet ger inslag av att Europa faller, enda jag skulle vilja se i målningen är en klocka av något slag, tiden är en faktor, när faller unionen?

  Starkt jobbat, Lars…

 12. Galne Gunnar skriver:

  ”Kommer man till ett land som Sverige där man har en modern syn på HBT-personer får man upplysas om vilka förhållande som gäller här. Att visa respekt för förlegade fördomar finns det ingen anledning till.”

  Exakt! Dessutom; varför är det alltid vi svenskar som ska vi respekt? I detta fall är det fullkomligt självklart att muslimer är de som ska visa respekt för våra toleranta värderingar, och inte vi som ska visa respekt för deras intoleranta värderingar. Intoleranta värderingar förtjänar ingen respekt eller tolerans.

 13. Lennart Holmgren skriver:

  Kan tolkas som att Reinfeldt, nu lika ”populär” som Alexander den store, tvättar smutsen av sig medan rondellbilen massakrerar svartfåglar som är i vägen…detta är i ordets verkliga betydelse, samtidskonst!

 14. Humanist skriver:

  Slutklämmen i Peter Weideruds debattartikel var faktiskt ganska komisk:

  ”Globalisering och det mångkulturella samhället har fört in världen i Sverige, vilket är enormt rikt. Men det kräver en viss känslighet för andras erfarenheter, om vi fullt ut ska kunna njuta denna rikedom.”

 15. markus skriver:

  Humanist: Slutklämmen i Peter Weideruds debattartikel var faktiskt ganska komisk:
  ”Globalisering och det mångkulturella samhället har fört in världen i Sverige, vilket är enormt rikt. Men det kräver en viss känslighet för andras erfarenheter, om vi fullt ut ska kunna njuta denna rikedom.”    

  Haha. 🙂 Weiderud får njuta av homofobin.

 16. Bob skriver:

  Du Lars, dom senaste alstren var ju riktigt bra! Vad säger du om dessa? Provokativa eller bara trams?
  http://img80.imageshack.us/img80/2972/mohamgxke5.jpg
  http://img227.imageshack.us/img227/2276/jesaha0.jpg
  http://img223.imageshack.us/img223/6047/peddoyj2.jpg
  /Bob

 17. Klartexten skriver:

  Bra skrivet! Reinfeldt är en feg eftergiftspolitiker, som gapar ”fred i vår tid” medan muslimerna smäller bomber och dödshotar de som vågar använda sig av det fria ordet!

  Parallellerna till inledningen av andra världskriget är skrämmande! Naiva, godtrogna svaga politiker som inte vågar stå upp mot fascismen!

 18. NiklasTorn skriver:

  Kejsaren har inga kläder! Han är kastrerad och pekar anklagade på oss utan att se att det i själva verket är kråkan som flugit in och förstör. Kanske kommer kråkan att starta en bilbrand? Den europeiska phallosymbolen håller på att rasa, fruktsamheten är på nedgång.

 19. Lars Vilks skriver:

  Bob. Angående karikatyrbilderna du länkade till. Alldeles som arga unga muslimer excellerar i sexfantasier ligger man inte långt efter i de där bilderna. Sexfixeringen är intressantare än innehållet.

 20. vifflslan skriver:

  Lars Vilks: Mohammad. Du verkar konstant vara på dåligt humör. Skall vi kalla på viffslan?    

  In kommer Viffslan 🙂

  Jag har en teori om varför mohammad, i likhet med många andra troende personer, så ofta är ilsken. Det är helt enkelt en följd av att tjäna så nyckfulla och motstridiga herrar som gud och hans allsköns profeter. Konfronterade med budskap om ömsom kärlek och ömsom hårda bud, samtidigt som belöningen för den trogna tjänsten först kommer i ett liv efter detta, är många troende både snarstuckna och lättkränkta.

  Dr. Viffslans patenterade botemedel: Ni dieux ni maitre, tänk fritt i stället!

 21. Lars Vilks skriver:

  Tack Viffslan för detta klargörande. De troende har det sannerligen inte lätt med en hel byråkrati vilande över sitt huvud. Det heliga budskapet från Gud kablas ut med sändebud, ofta änglar, till nästa led av sändebud, profeterna. I detta led utses oftast en profetchef som i sin tur förmedlar sina uppfattningar vidare till skrivare, kommentatorer och kommittéer som skall granska och ordna budskapet enligt eget förstånd. Därefter utses, ofta självutses, auktoriteter som skall gå i god för att budskapet förstås på rätt sätt. Den troende kommer in här och skall smälta denna oformliga budskapsmassa efter förmåga.

 22. mohammad skriver:

  Lars Vilks: Mohammad. Du verkar konstant vara på dåligt humör. Skall vi kalla på viffslan?

  Jag måste medge att den självutnämnt förträfflige ”fröken” viffslans närvaro i kommentarsfälten friskar upp på bloggen.

  Hon riktigt viffslar ju nu som en övereldad ångpanna i argumentationen, denna gång väl påhejad av ”the man himself” att ta ut svängarna, om än i de vanliga spårbundna islamofoba premisserna.

  Bloggens notoriskt ateistiske humanist sätter dock pricken genom uppmärksammandet av klämmen i Peter Weideruds debattartikel, tack för ett gott skratt!

  Varför citatet får mig att tänka på Janne Josefssons valstugeprogram vill jag dock låta vara osagt, kanske vågar du dig på en spekulation här?

  Kristers tolkning av ”Fredrik Reinfeldt med orakad MUF” är dock helt oslagbar, grym magknipshumor när den är som bäst!

  Annars synes tolkningarna av den aktuella publikationen gå mest i depressionens tecken, inte visste jag att du även kunde räknas in bland våra samtida undergångsprofeter Lars (saw)!

  Men visst, lite mindre putt och vresigt känns det bestämt nu….

 23. vifflslan skriver:

  Lars Vilks,

  Ja, livet som troende är sannerligen ingen sinekur! I synnerhet inte om man anser att det bara finns en rättmätig tolkning av budskapsmassan, som ju i de troendes ögon inte har skapats av människor utan av mer transcendenta, gudomliga krafter.

  Det var enklare på den gamla goda tiden, när gudarna mer direkt ingrep i människornas förehavanden och inte heller var främmande för mänskliga känslor som ilska, avund och svartsjuka. Jämfört med Jehova, Tor och Zeus är det ju ingen riktig stuns i dagens mer distanserade gudar som vare sig kastar blixtar eller förvandlar folk till saltstoder. De moderna gudarnas uppenbara vanmakt och alienation leder till en viss frustration och ilska hos de troende, varav några känner sig manade att ta saken i egna händer för att återupprätta respekten för deras boss.

 24. vifflslan skriver:

  Kul att se dig med, mohammad!

  Du får gärna peka ut ”de vanliga spårbundna islamofoba premisserna” i min text ovan. Kan all religionskritik och kritisk granskning av religiösa människors förehavanden betecknas som islamofobiskt eller behövs det lite mer substans i kritiken?

  För dig räcker det uppenbarligen med att stöta på en åsikt som avviker från din egen, vips åker islamofobistämpeln fram. Det är lika enfaldigt som sorgligt.

  Fortfarande tagen av julhelgens stämning av godhet känner jag mig dock i givartagen: jag ska genast be en bekant som är stämpelmakare att ta fram den en stor och röd islamofobistämpel åt dig, mohammad. Sedan kan du friskt stämpla allt du finner misshagligt som islamofobi, t.ex. när du läser morgontidningen eller böcker. Stämpeln lär användas väldigt mycket, så jag se till att stämpeln levereras med en stor stämpelkudde med rödfärg också.

 25. Cecilia skriver:

  Verkar som om diskussionen har gått lite i stå?
  Kanske vill alla ”för mycket” – inte helt fel, eller hur?

 26. Maximus skriver:

  Alltid lika kul att läsa Vifflsans och Mohammeds små diskussioner. Som alltid verkar Mohammed bli tystad av Viffslan. Appropå islamofobi har någor hört något från Mattias Gardell? Det verkar som att han ligger och trycker under någon runsten ute vid Uppsala högar. Det känns som att uttrycket islamofobi är ett uttryck som slår tillbaks mot Mattias Gardell med full kraft.

 27. Krykan skriver:

  Här kommer ett litet inlägg från Mattias Gardell som nyligen publicerades i dn. Har liiiiite svårt att följa med i professorns resonemang men det är väl bara att inse att Mattias Gardell argumenterar utifrån sin egen agenda med allt vad den nu kan innehålla.

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/islamofobin-hotar-oss-alla

 28. Pingback: Söndagskrönika: Djungeltrummans talan « Snaphanen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.