Del 1143: Den magiska Samtidskonsten

Den som inte är med i samtidskonsten är hopplöst akterseglad. Förvisso finns det nu samtidskonst överallt men man får inte blunda för kvalitetsstämpeln. Absolut Samtidskonst. Lite vassare. Lite mera angeläget.

De svenska arenorna för högre former av Samtidskonst är rätt många liksom dem som tillhör dess agenter. Magin saknas inte. Om det tidigare var en magisk akt att readymaden blev konst är det nu att något blir Samtidskonst. Och ingen kan vara emot Samtidskonst om man inte råkar vara en ovetande bakåtsträvare.

I Lunds konsthalls utställning Presentation framträder givetvis Samtidskonst. Det är dessutom ung samtidskonst som visas, alltså konstnärer i 30-årsåldern, vilket är ungt i dessa sammanhang. Man skall inte tro att de saknar erfarenhet. De har varit med ett tag. Generationsutslussningen av unga konstnärer i etablerade sammanhang torde nu ligga ungefär på födelseåret 1983, men de femton konstnärer som ställer ut i konsthallen är något äldre.

På intet sätt är det en dålig eller halvdålig utställning. Den är relevant och för den som följer med i samtidskonsten är den självfallet intressant och kan rekommenderas. Något verkligt anslående finns kanske inte, men det brukar sällan dyka upp i sådana sammanhang. Det är gott nog och framför allt är det ett exempel på hur samtidskonsten ter sig. En eller annan form av social kontext utgör bas för verken, litteraturreferenserna går ofelbart till Samuel Beckett och Virginia Woolf, det visas intresse för arkitektur och ljudverk.

Ett belysande exempel på hur Samtidskonsten skiljer sig från t ex 1960-talets konceptkonst är Nanna Debois Buhls och Liz Lindens Stormy Weather (2008-10) som visar övergivna engångsparaplyer på Manhattan. Bilder av dessa hade varit tillräckligt för ett traditionellt konceptverk. För den socialt orienterade samtidskonsten måste något socialt läggas till och i det här fallet är det sammanlänkat med korta börsutdrag. Marknaden återges ofta i meteorologiska termer. Så gör man i samtidskonsten.

Thomas Millroth har skrivit i SDS och hans kritikerstil är något förutsägbar. Den glade entusiasten för all slags konst. Och Samtidskonst är extra viktigt att visa sig öppen för. Att så att säga hamna på rätt plats i hierarkin.

”I de bästa konstverken finns en spänning mellan idé och process kvar”, skriver han och hänvisar till Hanna Sjöstrands skjutfältsmålningar som är ett inte alltför övertygande konceptmåleri. Inte heller saknas en slutkläm:

”Att försöka ge en bild av den samtida konstscenen är riskabelt, men Lunds konsthall har lyckats bättre än de flesta.”

Samtidskonsten är inte bara harmlös (bortsett från att det handlar om liv och död på karriärstegarna) utan även totalt riskfri. En något så när erfaren curator, och här har vi tre veteraner, Åsa Nacking, Anders Kreuger och Cosmin Costinas, kan inte missa öppet mål.

En liten institutionskritik kan dock noteras. Tamar Guimarães från Brasilien/Malmö/Köpenhamn lät hypnotisera Nacking och Kreuger och bad dem i detta tillstånd att uttala sig om framtidens kultur. Resultatet blev en långsam och intetsägande framställning som de båda intendenterna kanske finner föga smickrande. Men knappast någon skada skedd.

 

Hanna Sjöstrand: Skjutfältsmåleri, 2010

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Konstkritik, om utställningar m m, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

11 svar på Del 1143: Den magiska Samtidskonsten

 1. Galne Gunnar skriver:

  Den nyblivne amerikanske kongressledamoten, den karismatiske Allen West, begriper hotet från den växande radikala islamismen och formulerar det som ingen annan:

  http://www.youtube.com/watch?v=cijuUceT_ow

 2. TJ skriver:

  hahaha, det här med hypnossessionen var roligt!

 3. mohammad skriver:

  Galne Gunnar: Den karismatiske Allen West….

  God Bless America…!

  http://www.youtube.com/watch?v=mNipuAXjP-o&feature=related

 4. scribbler skriver:

  Tja Vilks!

  Jag vill också bli känd konstnär som du är, hur gör man?

 5. Lars Vilks skriver:

  Ja scribbler, jag föreslår att du gör som Ernst Billgren.

 6. Galne Gunnar skriver:

  mohammad: God Bless America…!http://www.youtube.com/watch?v=mNipuAXjP-o&feature=related  (Citera)  (Svara)

  Klippet du länkade till hade ingenting med Allen West att göra, men det hindrar tydligen inte sådana som du från att sprida lögner och desinformation; men mig kan du inte dupera, Mohammad!

 7. Galne Gunnar skriver:

  @ Mohammad:

  Klippet du länkade till hade absolut ingenting att göra med Allen West, men det hindrar tydligen inte sådana som du från att sprida lögner och desinformation; men mig lurar du inte, Mohammad!

 8. mohammad skriver:

  Galne Gunnar: Klippet du länkade till hade absolut ingenting att göra med Allen West, men det hindrar tydligen inte sådana som du från att sprida lögner och desinformation

  Under tiden West tjänstgjorde i Irak anklagades och dömdes han för övervåld i samband med förhör av en misstänkt terrorist, han fick därefter lämna armén.

  Icke kända övergrepp på den muslimska befolkningen från hans sida är säkerligen hundrafalt.

  West anger sig själv som en högerextremist.

  Med mitt tillägg anti-islamist är han en ytterst farlig man som mycket väl kunnat varit bland de i länken som utförde morden på de Irakiska civila, bla de två barnen, om han givits tillfället.

  En man som med given politisk makt uttalat avser att eskalera kriget mot muslimer i mellanöstern.

  Att han är Din och Jimmie Dhimmie Åkerbocks idol är därför inte alls förvånande.

 9. Galne Gunnar skriver:

  @ mohammad:

  Jag förstår att sådana som du som dyrkar en pedofil som Mohammed börjar svettas, när en sådan som Allen West dyker upp och visar att han är villig att försvara västerländska värderingar. Pedofili är nämligen olagligt i civilicerade västerländska samhällen förstår du, och jag är glad att det finns sådana som Allen West som vågar stå upp mot muslimer och säga ifrån.

 10. mohammad skriver:

  Galne Gunnar: Jag förstår att sådana som du…börjar svettas, när en sådan som Allen West dyker upp och visar att han är villig att försvara västerländska värderingar.

  ”No fake here”…du synes ju faktiskt och verkligen vara ”Gunnar den Galne”.

  Din ”favourite housenigger” försvarar dock inte i första hand västerländska värderingar.

  West står på post främst till försvar av US ockuperade strategiska intressen dvs Mellanöstern, med löneförmån ”to kick muslim ass”.

  Du bör lära dig att skilja ”a nigger from a nigger” – svart som vit är skit samma.

 11. Galne Gunnar skriver:

  @ mohammad:

  Jag ser att du använder den rasistiska termen ”nigger” flitigt i ditt senaste inlägg. Jag tycker det är bra att du tydligt visar vilket rasistsvin du är. Du fortsätter också att låtsas som om du vet saker som du inte har en aning om, när du påstår att du vet vad som driver West. Förmodligen hatar du både judar och bögar också; så jag tycker att du ska fortsätta att avslöja dig själv i dina framtida kommentarer, så att alla får veta exakt vad det är för en nolla de har att göra med…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.