Del 1126: Bombastisk gristid med korsikanska separatister

Den islamistiska terrorn är inte bara tragisk den är även underhållande, inte minst i sideffekterna. Signaturen Teodor skriver:

”Vilks är ingen hjälte för han slår neråt. En verklig hjälte slår uppåt. Det har Gert Gelotte redan deklarerat på ledarsidan i GP. Hela Islam befinner sig alltså neråt.”

”Vilks slår neråt”, ett uttryck som närmast har blivit nostalgiskt. Det är debatt av modell 2007. Idag ser man det sällan och det beror på rasismofobin. Den som säger ”neråt” och pekar på muslimerna kommer att uttala en etnifiering av demokratin och sätta sig själv i högsätet med deklarationen ”Vi och de”. Med andra ord skall, enligt gängse korrekthetsordning, såväl kommentatorn som Gelotte skämmas för sitt nedlåtande sätt. Skulle muslimer vara sämre än andra? Och varför peka ut?

Under samma rubrik faller den pärla som utsprang från programledaren Micke Leijnegaard i Morgonteve när han diskuterade med Per Gudmundson. I dessa dagar är det bråda tider för att omskriva all etnifiering av en händelse som iscensatts i Stockholm av en svensk man. Ropet ”Allah akbar” lär ha skallat vid platsen och varför skulle man uppge detta i medierna och därmed etnifiera beskrivningen? Leijnegaard frågade Gudmundson om man skulle ha rapporterat utropet om det hade gjorts på göteborgska. Jag tror obetingat att man skulle ha gjort det eftersom ett ”Allååå e’ stö’rrrree” (här med göteborgsk transkription) torde ha varit något av en ljudande överraskning. Gudmundson svarade att man inte brukar översätta ”Allah akbar” i sådana sammanhang. Leijnegaard var ändå inte nöjd eftersom han menade att uppgiften kunde få människor att förknippa dådet med människor med utländsk bakgrund.

Peter Weiderud är också en av de skojigaste debattörerna (Expressen) vi har. Han saknar helt förmåga till självkritik och fortsätter att upprepa gamla klyschor där han nu vecklar in sig i den nya rasmofobins besvärliga nätverk. Om och om igen drar han det han själv tänkt ut: att pastor Green och Vilks är exempel på dåligt bruk av yttrandefrihet på samma betingelser. Jag skall inte en gång till gå i clinch med Weideruds tankevärld utan hänvisar till den avrättning som Adam Cwejman åtagit sig på Newsmill.

Ytterst populärt i dessa dagar är att redovisa terroriststatistik. Det har varit tunt med islamistiska terrorbrott i Europa. Om man alls skall tala om ”islamistiska”. Wilhelm Agrell har genom egna funderingar (SDS) kommit fram till att det är en handling av ”drömmar och livslögner och självcentrering och självdestruktion” sådant som finns hos alla terrorister. Statistiken pekar entydigt på att det är de korsikanska separatisterna och ETA som är det verkliga hotet. Att Säpo idag presenterat 200 våldsbenägna islamister är alltså ett felskär. Varför kartlägger man inte först de korsikanska separatisterna. Medierna och allmänheten tycks vara helt oförstående vilken tickande bomb som bärs i dessa famnar, kanske på en plats nära dig. Den islamistiska statistiken har repat sig under det här året. Sverige har två dåd att ståta med och även Danmark ligger bra till. Båda länderna har tills vidare inga kända korsikanska inslag.

Dagens höjdpunkt för mitt konstprojekt utgörs av Jinge. Jinges blogg har genom åren varit en av de flitigaste bidragsgivarna till projektet. Sympatiskt nog funderar Jinge ibland på vad konst är. Han får aldrig riktigt till det men jag är rörd över hans ambition. Jag kan rentav säga, vad vore rondellhunden utan Jinge? Sensibelt snabb är han också. Sedan jag funnit att jag må framställa Vilks som rondellgris har Jinge i rekordfart tagit avgörande initiativ i grisärendet (vilket onekligen knyter vackert an till årstiden). Jinge har, i utmärkt global anda, anropat Brasilien om hjälp och därifrån kommer en vacker Vilks som islamofobisk SD-gris. Carlos Latuff är en skicklig karikatyrtecknare och han lämnar omedvetet ett substantiellt bidrag till projektet. Vi konstnärer kan tyvärr inte arbeta lika raskt varför läsarna får vänta tills i morgon innan grisärendet som objekt kan visas konstifierat.

Bild och text från Jinges blogg finns HÄR. Kommentarerna är alldeles underbara och jag blev själv andlöst tagen av den energi de utstrålar.

Vi lever i en bombastisk tid.

Det här inlägget postades i debatt, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

32 svar på Del 1126: Bombastisk gristid med korsikanska separatister

 1. Kenneth Karlsson skriver:

  Ja, underbara kommentarer hos Jinge. Jag blir nästan nostalgisk, minns den sköna tiden när jag kunde kommentara hans inlägg, tills han avstängde mig. Vilket han gör ofta, stänger av fok, för han gillar inte mothugg. En sann demokrat.

 2. Ulrika skriver:

  Jag dristade mig till att för ett par dagar sedan, lämna en kommentar till ditt försvar då jag ansåg att din rondellgris alldeles säkert skulle ha ett mycket större konstnärligt värde än denna teckning ala MAD.
  Dessutom uppmanade jag övriga kommentatorer att själva besöka dinn blogg för att bilda sig en egen uppfattning om saker och ting och dig i synnerhet.
  Tror du att min kommentar blev godkänd?
  Snacka om att ha extremt lågt i taket.
  Jinges blogg kommer aldrig att få besök av mig igen, då tonen och innehållet sög fett.

 3. Sigvard Koplimäe skriver:

  Wejderud har bl.a. argumenterat för att skatter ska användas som ”antabus” samt välkomnat ”en och annan asatroende” till de reformerade Broderskaparna. Nog är han underhållande alltid.

 4. Sigvard Koplimäe skriver:

  TT i morse: vid ett attentat mot en shiamuslimsk moské i sydöstra Iran omkom 40 personer. En sunnimuslimsk organisation tros ligga bakom dådet.

  Fast egentligen vet vi ju vems fel det är… Och man måste ha förståelse för att folk känner sig kränkta.

 5. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulrika,

  Det är både en uppfriskande och deprimerande upplevelse att komma i kontakt med Jinges blogg. Den är så frispråkig (utifrån sitt begränsade vänsterperspektiv förstå) men samtidigt så krampaktigt rädd för minsta lilla spricka i kommentatorsfasaden. Därför stänger han av de som rubbar hans världsbild.

  Jag har under åren besökt och kommenterat åtskilliga bloggar. Jinges, tillsammans med Mohammed Omars, är kanske de minst generösa.

  Jämför med Vilks blogg. Där till och med galningar med dödshot får fortsätta sitt tjafsande. Det är förvisso tröttsamt att måsta se dumeheterna, men det är samtidigt öppet och demokratiskt. Viva le Vilks!

 6. mohammad skriver:

  Sigvard Koplimäe,

  Den senaste kommentaren tyder inte på någon framstående analysbenägenhet mellan pannbenen och platsar definitivt inte på vilks.net.

  Upplysningsvis…

 7. mohammad skriver:

  Det måste vara jobbigt att vara en missförstådd hjälte Lars…

 8. Kalles pappa skriver:

  Du är inte klok i huvet vilks! En SKAM för vårt land!

 9. Broder skriver:

  Det är väl endå inte rondellhunden som gör att Sverige befinner sig i Afganistan?

  Att vissa muslimer inte gillar Vilks är en helt annan fråga..
  Som jag förstått det så ville terroristen spränga sig själv pga den Svenska närvaron i Afganistan?

  Han klagade förvisso på Vilks men, orsaken till sprängdådet är att Sverige befinner sig i krig.

 10. vAlter Ego skriver:

  Skall vi nu göra Vilks till syndabock, kan vi väl göra det bokstavligt och binda fast honom på julbocken i Gävle? (om den inte redan nu är lagd i aska) Då får vi kanske äntligen lite julstämning.
  För ordningens skull kan han väl som en sista önskan få göra en teckning av en döende försökskanin med Ingemar Stenmarks toppluveförsedda huvud – det är nog det enda som i grunden kan skymfa en svensk.
  Ursäkta den raljeranade tonen i detta, men man får ju anpassa sig efter omgivningen.
  Vilks kan ju inte annat än att godkänna alla kommentarer in absurdum, eftersom han tidigare själv har åberopat yttrandefriheten som en grundval.

 11. Lustigt nog så liknar grisen på Jingesidan inte dig utan mer vår käre sedan länge bortgångne finansminister Gunnar Sträng. Antagligen omedveten komik. Ha en bra dag!

 12. Humanist skriver:

  Kalles pappa: Du är inte klok i huvet vilks! En SKAM för vårt land!  (Citera)  (Svara)

  Oavesett vad du anser om yttrandefriheten och Lars Vilks rätt att framföra sina ateistiska övertygelser önskar jag dig en God Jul med en stor julskinka och mustig julöl.

  Hoppas inte ditt firande av våra fina svenska traditioner låter sig överskuggas av det faktum att både griskött och alkohol är förbjuden mat och dryck enligt muslimerna och betraktar det som ett rasistiskt påhopp mot deras religiösa övertygelse.

 13. vifflslan skriver:

  mohammad,

  It takes one to know one!

 14. Agneta skriver:

  En riktig bra artikel på Newsmill av Johan Lundberg om allt hat som piskas av upp av de ”rättänkande” debattörerna:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/hatretoriken-mot-vilks-triggar-ig-ng-galningar

 15. Håkan W skriver:

  Kalles pappa,

  Vilks är oändligt mycket klokare än du! Stackars Kalle som har en så inskränkt pappa.

 16. markus skriver:

  Kalles pappa: Du är inte klok i huvet vilks! En SKAM för vårt land!    

  Kalles pappa är en skam för vårt land.

 17. R O H skriver:

  Vad är syftet med allt detta hat mot islam, vad har det med yttrandefrihet och konst att göra…och hur ihelvete kan du avlönas med skattepengar som konstprofessor??!!

 18. R O H skriver:

  Vad har allt detta hat med yttrandefrihet och konst att göra…och hur i helvete kan du avlönas med skattepengare??!!

 19. M skriver:

  ”Vilks är ingen hjälte för han slår neråt. En verklig hjälte slår uppåt.”

  Det många inte förstår är att den svenska varianten av mångkultur i sig är en påtvingad fascistoid och i grunden rasbiologisk ideologi som ej tål ifrågasättas.

  Den vita mannen är genetiskt ond (kolonialismen, slaveriet) men driftig (den moderna västerländska civilisationen).
  Den svarte mannen är genetiskt god (snäll, oskyldig), men dum (bor i hydda, behöver daltas med).
  Detta synsätt kallas populärt för omvänd rasism.
  Genom att omhänderta och be den svarte mannen om förlåtelse (möte mellan människor) kan vi så äntligen äntligen bli befriade från vår stora skuld (Luther).
  Sedan vandrar vi gemensamt in i det mångkulturella paradiset (utopia) och lever där lyckliga i evigheternas evighet.

  När det svarte mannen är ondskefull så är det enbart för att den vite mannen hetsat honom till det (traumatiserad).
  Så när invandrare våldtar, rånar, bränner och lever rövare i rosengård är detta ENBART för att vi vita svenskar ej varit tillräckligt toleranta (strukturell rasism) och underkastat oss invandrarna som är oss moraliskt överlägsna i allt.
  Jag är tämligen övertygad av att en del våldsbrott begågna av invandrare i själva verket uppmuntrats av just detta snedvridna synstätt.

  Man har genom statlig indoktrinering och censur länge försökt odla fram den perfekta månkulturella människan, liksom man tidigare försökt odla fram den perfekta ariern eller den perfekta kommunisten.
  Men missta er ej. Rasisterna är oumbärliga som statens fiende nr 1 (manifestation mot rasism).
  Utan dom farliga rasisterna så blir det totalitära månkulturen svårare att motivera och genomdriva.
  På det sättet blir rasisten ironiskt nog en viktig bärare av det mångkulturella samhället.

  /M

 20. Erb skriver:

  R O H: Vad är syftet med allt detta hat mot islam…    

  För det första, var är ”hatet” från konstnärens sida? Att individer känt sig kränkta av teckningen (framförallt att den publicerats, vilket konstnären inte kunnat styra) är inte likvärdigt med att konstnären sprider ”hat”. Jag själv har tecknat profeten många gånger, är jag också en spridare av HAT? Vidare är kränkningen (eller hatet) mot islam inte möjlig eftersom det naturligtvis inte går att kränka en religion. Denna retorik förs endast av oärliga individer för att förhindra fri tanke, för vem kan ärligt säga att alla 1,5 miljarder (räkna bort alla i-garderoben-ateister och barn) muslimer upplever en liten teckning som HAT och KRÄNKNING?

 21. Cecilia skriver:

  Kalles pappa: Du är inte klok i huvet vilks! En SKAM för vårt land!    

  Kan du specificera lite. Annars fattar man ju inte vad du menar. 😉

 22. Erb skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Ja, hos Jinge blir man genast bortrensad om man som jag ifrågasätter likhetstecken mellan förintelsen och Islam/Muhammed/muslimer/islamister… Har inte riktigt förstått var logiken ligger i att jämföra en teckning av helig symbol och att håna dödsoffer.

 23. johaN skriver:

  Gott folk Lars Vilks vilja att provocera halva världen har fått konsekvenser i stockholm, jag vill inte påstå att jag är chockad att han hade vilks som argument att spränga centralen, Lasse du borde sluta med det du håller på med eftersom dina argument inte håller, du kostar sverige en jävla massa pengar om du ska nyttja SÄPO som dina personliga livvakter du är en skam för sverige och jag skäms för att komma från sammma del av landet som dig den bomben som dödade Taimour Abdullwahab var tillägnad dig Din jävla mördare. yttrandefrihet i all ära men nån jävla måtta får det vara

 24. johaN skriver:

  Sigvard Koplimäe,

  Du är en mycket tragisk människa du kan gå och knulla Vilks i röven jag tror han hade gillat det då han sitter och ritar bögbilder med någon som ska föreställa profeten muhammed jag vet inte var han har fått profetens utseende från då ingen levande människa har sett honom och det finns inga bilder som föreställer honom men fortsätt provocera nästa gång kanske de lyckas med sina attentat. OBS jag vill bara påpeka att jag personligen inte är muslim eller islamist .

 25. M skriver:

  Ja! johanN

  Du har ju självklart alldeles rätt.
  Det var ju liksom demokratins grundtanke att yttrandefriheten ska vara underställd en liten klick extremistiska, våldsbejakande psykfall.
  För det är ju just på hat, våld och terror vi byggt vårt fina svenska samhälle. Det vet ju alla.
  Tur att vi har klarsynta civilicerade människor som du johanN som verkligen begripit detta.

  PS: Om du vill åka på semester någon gång kan jag verkligen rekomendera pakistan eller varför inte irak.
  Där har dom ju verkligen lyckats fullända demokratin och yttrandefriheten.

  /M

 26. Humanist skriver:

  johaN: Sigvard Koplimäe, Du är en mycket tragisk människa du kan gå och knulla Vilks i röven jag tror han hade gillat det då han sitter och ritar bögbilder med någon som ska föreställa profeten muhammed jag vet inte var han har fått profetens utseende från då ingen levande människa har sett honom och det finns inga bilder som föreställer honom men fortsätt provocera nästa gång kanske de lyckas med sina attentat. OBS jag vill bara påpeka att jag personligen inte är muslim eller islamist .  (Citera)  (Svara)

  Du bör inte vara så orolig för dessa fumliga terrorister! Om man ser tiil självmordsbombaren i Stockholm och mordbrännarna hos Vilks så har dem endast lyckats döda och skada sig själva hittills. De inkompetenta terroristerna bör lösa en olycksfallsförsäkring om de envisas med att försöka döda andra människor i fortsättningen.

 27. alexander skriver:

  Johan N borde skämmas att kalla Vilks för mördare det är inte bara en grov lögn. jag menar förtal sådant kan man driva rättegång om.Vi har i gruppen för Vilks heder, möjligheter att få gratis advokathjälp.Du påpekar vad du inte är.Kanske dags att krypa upp ur grottan och berätta vem du är och var du har fått de här åsikterna ifrån.

 28. Kenneth Karlsson skriver:

  johaN är med största sannolikhet ett troll, en provakatör, troligtvis en ung muslimsk grabb, med hat i bröstet, sättet att uttrycka sig tyder på det. Roligt att han förnekar att han är muslim, men ändå hänvisar till den muslimska sagoberättelsen som om den vore sann.

 29. Erb skriver:

  johaN: Sigvard Koplimäe,
  … jag vet inte var han har fått profetens utseende från då ingen levande människa har sett honom och det finns inga bilder som föreställer honom.    

  Denna islamofobiska blaska är av en annan åsikt
  http://www.expressen.se/debatt/1.310597/muhammed-bilder-vanliga-inom-islam

 30. Sigvard Koplimäe skriver:

  mohammad: Sigvard Koplimäe, Den senaste kommentaren tyder inte på någon framstående analysbenägenhet mellan pannbenen och platsar definitivt inte på vilks.net.Upplysningsvis…  (Citera)  (Svara)

  Då kan vi ju ta varandra i hand;) F.ö. verkar muslimer med humor vara ännu mera sällsynta än jihadister. Men grattis till den nyskapande metaforen ”mellan pannbenen”.

 31. mohammad skriver:

  Sigvard Koplimäe,

  Kommentarens innehåll avsågs, inget personligt alltså.

  Den vita infödingshumorn om ”den nyskapande metaforen” förstår jag dock inte.

 32. Pingback: Asmaa kom for sent til Broderskabet i Bryssel « Snaphanen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.