Del 1125: Debatten som blev viskningar och kackel

Artikeln jag skrev till Debatt finns här. Med den svarar jag också på skuldfrågan. Självklart är jag mycket intresserad av hur mycket skuld man kan pådyvla mig. I konstvärlden, som Nils Forsberg skriver i Expressen idag, behandlar man värdigt svåra socialkritiska frågor som helt saknar effekt i världen utanför. Med min växande skuldbörda är problemet för mig precis tvärtom. Skall jag gå efter åtskilliga kommentatorer påverkar konstnär Vilks alldeles för mycket. Ett uppbåd av muslimer hade kallats in, såväl religiösa som icke-religiösa. Som då lätt händer blev det för många som försökte säga ungefär samma sak. Programledaren Belinda Olsson lät allting flyta, kanske orolig för att ett hårt styrande skulle kunna uppfattas rasismofobiskt. Istället blev det som andra VM-matchen mellan Ingemar Johansson och Floyd Paterson. Debatten avvaktade och avvaktade tills det avvaktande slog KO.

Men det är trevligt ändå. Nima Dervisch som är en skarp bloggare har jag inte träffat på länge. Men hans inlägg blev för långa och för komplexa och missförstods på fel sätt av de andra. Det var också ett tag sedan jag träffade Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimers råd. Hon har aldrig varit särskilt förtjust i mig men höll i varje fall god min och visade gott humör när vi växlade några ord. Hon önskade mig lycka till och föreslog att jag först skulle lära mig rita. Hon tillade att hon inte menade att vara elak. Jag var mycket glad åt detta yttrande för jag kunde berätta att nu finns den klassiskt akademiska versionen av Rondellhunden. Eftersom Benaouda, sympatiskt nog, lägger sådan vikt vid formen, ser jag detta som en autentisk sanktion att publicera denna teckning som är helt ny. Jag har slitit åtskilligt med den och den finns också i en stor, lite friare variant i A2-format. Denna teckning skall hänga på en vägg i Örebro. Den kommer snart att dyka upp här så att ordförande och andra kan inspektera gestaltning och form och sedan komma med ett omdöme om den duger.

Något trött blev jag när en av de närvarande talade sig varm för min rätt att yttra mig fritt – för att sedan jämföra detta med pastor Greens fördömande av homosexuella. Mitt enda yttrande torde vara det enda konstruktiva förslag som lagts fram för att motverka ökad främlingsfientlighet: skapandet av en muslims Oldsberg.

Klaga skall jag inte, smörgåsarna på SvT i Göteborg är värda allt beröm och jag fick ett matpaket att förtära under min sena hemfärd.

Debatten i Debatt var en av de sämre.

Det här inlägget postades i debatt, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

14 svar på Del 1125: Debatten som blev viskningar och kackel

 1. Jonas skriver:

  Här är artikeln som programledaren Belinda Olsson inte ville låta Daniel Alata tala om för att en imam som inte kunde närvara hade avfärdat allt som lögn och då blev det, enligt B.O., ”ord mot ord”:
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/vad-jag-s-g-i-mosk-n-vid-medborgarplatsen-skr-mmer-mig
  Med andra ord kan en kränkt imam tysta debatten genom att ringa in och säga att alla meningsmotståndare ljuger och därefter inte komma dit själv.

 2. Ja jag är ingen vän av Debatt, har tackat nej själv till att vara med. Hade att välja mellan att se Jerry Springer i den andra kanalen leta efter sin farmor och mormor i Tyskland under andra världskriget. Eller Debatt. Det blev Jerry Springer. Han hittade både sin mormor och farmor. Mormor blev ihjälgasad och farmor dog i Theresienstadt, ett ghetto för judar. Jerry Springer som annars har ett hemskt program i TV (tycker jag) gick omkring och grät över sina släktingars öde.

  Och visst var det snällt av makterna att bara låta självmordsbombaren själv dö i lördags? Möjligen var det den gröne ängeln Khidr, som var i farten. Finns omskriven i 18:e boken i Koranen.

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/12/sjalvmordsbombaren-astadkom-enighet.html

 3. Christina skriver:

  Vi är många som stöttar dig! Att skylla på dig är
  bara ett sett att projicera ut problemet. Terrorister kan adlig vinna över alla oss andra. Mänskligheten behöver bara lära sig att leva efter FN-mänskliga rättigheter. Friheten för människor går inte att ändra men fanatism.
  Men historiskt sett har vi haft fler dårar på vår jord, hur gick det för dem? Teckningen från Danmark, bomben i turbanen är ju på piken en karikatyr på Bi Laden som verkligen är sann. Jag undrar när någon vettig människa vaknar i Bi Ladens närhet och verkligen gör en tjänst för mänskligheten. Alla kan ju inte vara så hjärntvättade idioter i hans närhet, med att vilja försöka återgå i vår mänskliga utveckling.Vi är många som önskar dig,En God JUL!

 4. Frihetenärhär skriver:

  Du är en Hjälte Lars Vilks!

  Det kan aldrig någon ta ifrån dig!

  Gudarna är på din sida!

 5. Teodor skriver:

  Vilks är ingen hjälte för han slår neråt. En verklig hjälte slår uppåt. Det har Gert Gelotte redan deklarerat på ledarsidan i GP. Hela Islam befinner sig alltså neråt. (Antar att judendomen är högst upp och kristendomen i mitten så att de tre hålls isär).
  Vem uppfyller förresten Gelottes hjältekriterier bäst? Robert Mugabe utan tvekan. Han gjorde rent hus med den vita överhögheten. Hjältemodigt!
  Nelson Mandela däremot fegade ur helt och hållet. Han skulle givetvis kickat ut Boerna så hade han blivit hjälte han också.
  Enligt Gelottes logik alltså.

 6. TJ skriver:

  Lars, din stoiska hållning gentemot den kompakta dumheten är beundransvärd. God Jul till dig – även om du lika lite som de flesta tror på tomten.

 7. Ronny skriver:

  Efter lukasgillets fantastiska polisbevakade kväll så är jag glad att dom nya självmordsbombarna rekomenderas använda Lundaknake då det endast knakar istället för brakar. Lundaknaken har betydligt mer dynamit än amtöruppfinningar på nätet.
  Dom kan ju bedöva sig med burka-öl innan knakandet.
  (Rekommendation= 6kg lundaknake+6 pack burkaöl.)
  God jul Lars.

 8. joanna skriver:

  Teodor, vad Gelotte redan deklarerat på en ledarsida i GP har inte med automatik med insikt att göra.

  Att aktivt ifrågasätta islamiska diktat är att ifrågasätta de religiösa ledarna som hjärntvättar hela folk och håller dem i tukt och förmaning, det är inte att slå neråt.

  I Iran och Saudi är det några långa skägg som tolkar Koranen efter sitt eget huvud, där kontroll över makten är det övergripande målet.

 9. Cavatus skriver:

  Lars! Du är en fantastisk människa. Vad vore Sverige utan dig?

 10. mohammad skriver:

  Hurvida ditt handlande kan bindas till att i avgörande eller betydlig grad ha kommit att påverka den enskilde bombmannens överväganden är omöjligt att nu ge svar på, men enligt de motiv som förekommer i ljudfilen synes kränkningarna av profeten (SAW) vara det närmast liggande psykologiska motiv och drivkraft att finna bakom iscensättandet av självmordsattacken.

  Så, om inte för din egen så i varje fall för vår andras säkerhet:

  – Chilla ner mannen…you´ve made your point by now!

  Eller du kanske vill att Stockholm skall brinna?

 11. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Tror aldrig jag sett dig Mo Ham rikta din uppmaning till brottslingarna i denna fråga, dvs de fanatiska muslimerna. Istället skuldbelägger du offret. Intressant.

 12. Erb skriver:

  mohammad,

  Ja, nog är det bäst att följa islamismens agenda helt och fullt, vem vet var det smäller näst? Bra där, M.

 13. Cecilia skriver:

  mohammad: Hurvida ditt handlande kan bindas till att i avgörande eller betydlig grad ha kommit att påverka den…
  … synes kränkningarna av profeten (SAW) vara det närmast liggande psykologiska motiv och drivkraft att finna bakom iscensättandet av självmordsattacken.    

  Käraste mohammad
  Möjligtvis psykologiska motiv. Vars drivkrav säkert är en uråldrig sådan, dvs makt?
  Menar förstås inte hans egen, han är ju bara en god myra precis som alla vi andra. Oavsett samhälle.
  Eller var det kultur man skulle säga nu?

  Ha’re rare du.
  Hälsar Ceilia

 14. mohammad skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Du ser alltså Lars Vilks som ett offer? Intressant.

  Jag är mer oroad för de svenska medborgarnas än särskilt Lars Vilks säkerhet, till skillnad åtnjuter ju Vilks statens fullständiga (sängkammar)beskydd.

  ”De fanatiska muslimerna” har inte såvitt jag vet varit frågan i någon av Vilks skriftställning på bloggen, därför har det heller inte funnits anledning för mig att kommentera här.

  Jag misstänker dock att våra åsikter i saken överensstämmer mer än skiljer sig åt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.