Del 1124: Som vanligt, debattera

Täta turer just nu. Men jag läser kommentarerna med stort intresse. Särskilt fängslas jag av det stora intresset för skuldfrågan. Jo, det verkar solklart att en teckning som görs 2007, den bör man förstå leder till en självmordsbombare 2010. Klart som korvspad. Och det är tecknarens fel eftersom en demokrati bygger på att den alltid och artigt skall böja sig för utomparlamentariska hot.

Jag har skrivit en liten artikel på SvT debatt där jag berör detta ämne. Dessutom medverkar jag i SvT Debatt ikväll 20.30

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

14 svar på Del 1124: Som vanligt, debattera

 1. Krister skriver:

  Lars Vilks, jag tyckte först att din muhammedteckning var en simpel och onödig provokation. Nu inser jag att det var en katalysator till ett större projekt som kanske har vuxit ut mer än du själv kunde ana från början.
  Om konsten nu ska beröra oss människor, få oss att tänka, ifrågasätta, belysa företeelser från nya vinklar och påverka oss och samhället så anser jag numera att ditt konstprojekt är det största och viktigaste vi har haft i Sverige under mycket lång tid.
  I Sverige finns det många tabun, vi behöver tänka efter vad som egentligen är godhet, vi behöver utmana vår konflikträdsla för det goda samhällets skull.
  Samtidigt behöver våra muslimska invandrare bli mer medvetna om vad det innebär att leva i ett samhälle som gått igenom reformation, upplysning, modernism och postmodernism och ifrågasätta auktoriteter och börja bli självständigt tänkande individer.

  Ditt projekt är ett stort (och ensamt projekt) i den riktningen och det du gör är oerhört modigt och viktigt.

 2. Sarah Bright skriver:

  Ville bara säga det till dig Vilks, att du är en hjälte. Om du inte fanns, hade någon annan dykt upp, MEN en sann hjälte är du. Du lyfter fram den här frågan om något som kanske är något av det viktigaste vi har i Sverige – yttrandefriheten. Om man inte gillar denna frihet, känner jag att det bara finns en sak att göra – packa och dra!

 3. Sniff skriver:

  Läste några inlägg där det stod att nu måste vi bekämpa rasism och islamofobi för att undvika framtida terrorattacker i Sverige. Helt OK för min del om man vill göra detta, men vad sägs om att bekämpa radikal islam? Någon gång måste vi börja benämna företeelser med sina rätt namn. Hoten från islamisterna försvinner inte bara för att vi i Sverige upprepar dessa mantra, och anklagar oss själva när en självmordsbombare vill sprida död i city. En del försöker förstås värja sig genom att skylla allt på Lars Vilks, vilket är ju ännu modigare. Tur att vi har Dig Lars Vilks!

 4. Eva Persson skriver:

  Jag håller med om att yttrandefriheten är viktig. ( Gäller inte för vissa, kungahuset) De får inte säga bu. Jag tror däremot inte att jag kommer att höja denne rampljuskåte man till skyarna om mina barn blir dödade eller lemlästade vid ett sprängattentat.

 5. joanna skriver:

  ”bekämpa rasism och islamofobi” är bara ord i en luftpelare.

  Lika påklistrat som Polisens värdegrund eller socialdemokraternas etiska riktlinjer, vad är det för trams.

  Det är löjligt att tro att man kan uppfostra vuxna människor. Rasism och islamofobi finns för att integrationen inte fungerar, delvis beroende på anings- och kravlös inställning till nya svenskar.

  Av samma skäl växer SD som först och främst kan sägas vara en febertermometer på den misslyckade integrationen.

 6. Maximus skriver:

  Om Guillo och Gardell gick ut på stan med ett plakat med Vilks rondellhund skulle de ha all heder att visa att de står upp för den svenska yttrande friheten. Visa vad ni går för nu och försök göra lite humor av det hela och var inte så förbannat seriösa.

 7. Cecilia skriver:

  Trevligt svenskt program. Gillade det!

 8. Sigvard Koplimäe skriver:

  Uppsnappat från media:
  1. Lars´nya projekt är en rondellgris.
  2. Enligt Expressen är julmust, eller snarare bruket därav, en gränspuck till xenofobi (läs islamofobi). Vem ansvarar för följderna…?

  Föreslår därför att grisen förses med en sockel föreställande en julmustflaska, ev. med svartskäggig ”tomte” på etiketten.

 9. js skriver:

  Sigvard Koplimäe,

  Rundellgris med julmust.
  Ett utmärkt förslag!

 10. Sniff skriver:

  Eva Persson: Jag tror däremot inte att jag kommer att höja denne rampljuskåte man till skyarna om mina barn blir dödade eller lemlästade vid ett sprängattentat.    

  Men Eva, den rampljuskåte mannen dog ju i en arbetsplatsolycka i lördags. Han kommer definitivt inte att hota dina barn någon mer gång, men troligen några andra likasinnade.

 11. Daniel skriver:

  Krister,

  Du sa det, Krister!

 12. Emot Sarah skriver:

  Med rättigheter kommer skyldigheter. Om dessa människor, som uppenbarligen tagit väldigt illa vid av de provocerande verk som publicerats, ska respektera att vi tror på en grundläggande yttrande-, tryck-, och pressfrihet, så är väl det minsta vi kan göra att respektera de lagar och bestämmelser som muslimer världen över tror på! Yttrandefriheten är något jag värdera otroligt högt och man ska få ifrågasätta det man tycker är fel så länge man inte kränker någon, men de muslimska förbuden mot avbildning är ju ingenting som skadar någon, så jag förstår inte hur man kan ifrågasätta något sådant! I många länders grundlagar står det att yttrandefriheten ska finnas tillgängligt för alla och att uttrycka sina åsikter är viktigt, så länge man inte kränker någon. I Sveriges grundlag belyser man de fri- och rättigheter man tror på och en av dessa är rätten att inte bli kränkt – där tro jag ni har svaret! Respekterar era åsikter till fullo, det gör jag verkligen! Avsikten med detta inlägg är att ge er en tankeställare…
  Sarah Bright,

 13. Humanist skriver:

  Emot Sarah,

  Du ber oss att respektera de lagar och bestämmelser som muslimer världen över tror på. Jag antar att det – förutom blasfemilagar – också inkluderar dödsstraff för homosexuella och stening för otrogna kvinnor. Frågan är bara varför vi ska respektera lagar som stiftas av Gud men inte våra egna lagar som har stiftats av folket i demokratisk ordning?

  Och varför ska vi offra vår frihet för att underkasta oss Gud med tanke på att 80% i Sverige fortfarande är ateister som anser att vidskepelse och trossatser är en privat angelägenhet i ett samhälle som – med goda skäl – baseras på vetenskap och förnuft?

  Frågan är bara vilket lagsystem som är mest kränkande för människan om du jämför det västerländska som i demokratisk ordning sätter individen i centrum eller det muslimska som i gudomlig ordning skyddar Gud mot otrogna, ateister, homosexuella och kvinnor?

  Ps. Avsikten med detta inlägg är förstås att du också får en liten tankeställare..Ds.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.