Del 1122: Den teatrala faktorn

Som jag förväntade mig är det nu ett stort antal personer som riktar skulden för terrordådet på mig. Deras logik är att man skall vara eftergiven mot terrorister. Följer man inte deras anvisningar kan det gå illa och oskyldiga människor drabbas. Vad man föreslår är att det skall göras undantag i demokratin, landet skall styras dels av den folkvalda regeringen och dels av terrorister. Tjusigt värre. Det tycks inte gå upp för sådana skribenter att det är terroristerna som bär ansvaret för dådet.

Som jag tidigare har skrivit har vi hamnat i ett terroristläge där amatörerna spelar huvudrollen. Terrororganisationerna har inte mycket pengar att spela med utan har valt den genialt billiga vägen att rekrytera hågade spekulanter som förmodligen påhejas och instrueras av andra i föreningen. Att dåden blir fumliga gör inte så mycket. Föga tröst att man inte får till handlingen i full skala. Nästa gång kan det gå bättre och nu har man i varje fall lyckats med att skrämma upp folket. Det är därför det dyker upp röster från pöbeln som till varje pris vill blidka fanatikerna.

Teatralt är det. Terroristföreställningen är teater i full skala, ett, som man skulle säga i konstvärlden, relationellt verk som gör propagandabilden identisk med verkligheten. Ett konstprojekt tenderar att haverera om verkligheten blir överväldigande och som en del av mitt projekt är den här händelsen på gränsen. Inte för att det i full utsträckning kan ses som en följd av min teckning från 2007, terrorismen har en mycket bredare bas och det var bara en tidsfråga innan den skulle slå rot i Sverige. Men den blasfemiska gesten är en plakatsymbol som kan åberopas tillsammans med det svenska deltagandet i Afghanistan. Nu har det alltså gått så långt att konstprojektet har fått sitt första dödsfall. Sådant är alltid dåliga nyheter för ett projekt som handlar om ett aktuellt samhällsproblem. Den goda nyheten är att den som stupade var terroristen själv, dessutom av egen önskan. Han var säkert övertygad om att han kort efter smällen skulle bestiga ett större antal jungfrur.

Jag förväntar mig att de gamla trotjänarna i debatten som Guillou och Gardell kommer att skylla händelsen på att den svenska regeringen har jagat islamister och därför hetsat upp stämningen. Sådant hör till. Positionerna i det här spelet är lika givna som låsta.

Terroristmeddelandet som gick ut till TT och Säpo talade om mina ”målningar”. Sådana finns ännu inte. Som konstnär skall man vara tacksam för alla tips och uppslag även om de kommer från terrorister.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

72 svar på Del 1122: Den teatrala faktorn

 1. Christina skriver:

  Jag beundrar att du orkar med detta skrivande till vilken nytta? Fanatiker-terrorister är ju nu tidens krigare, hur tror du att vi ska kunna ändra deras inställning? Att skylla på dig är avsaknad av bildning.

 2. Elv1s skriver:

  Nu måste f-n politekerna vakna och inse att vi har ett hot mot vårt samhälle. Skulden är enbart deras och inget ska falla på dig.

 3. tb skriver:

  Jag var på Drottninggatan ca tio minuter innan det hände. Man får många tankar en sån här dag. Det känns som att det finns så många faktorer som påverkar varandra. Jag tänker först på religionen – för mig som är ateist och uppvuxen i en demokrati verkar det helt vansinnigt att vilja döda andra människor över en teckning. Hade de här motsättningarna existerat utan religion? Samtidigt så verkar det ju handla om en kulturell avart av den här religionens idéer.

  Sen tänker jag på rädslan – fortfarande är ju risken att försvinna i ett sånt här attentat vansinnigt liten jämfört med trafikfaror, sjukdomar etc. Men känslan av att någon faktiskt är ute efter mig, VILL döda mig, det är den som är så obehaglig.

 4. LG. skriver:

  Har Vilk´s inget att säga som konstnär söker han andra vägar. Säkert genererar hans (kvasi)konst både berömmelse, provokationer och – intäkter.

 5. .morr skriver:

  Härligt med lite skön krigsdialog. Det behövs verkligen, i syfte att piska upp ngra affektiva underliggande besvär hos vederbörande, klurande fanatiker.

 6. Daniel skriver:

  Om jag får ge mitt eget svar på din fråga Christina, det är kunskap eller rent av allmänbildning som jag tror är nyckeln till ökad förståelse inom muslimska fundamentalistiska och radikala kretsar. Den självcensur som alltid förekommit inom Islam är knappast något som ökat förståelse och tolerans för muslimerna själva gentemot andra. Alla muslimer fungerar inte på samma sätt, men ju mer fundamentalt desto mer oförståelse inför andra perspektiv får vi. Samma fenomen inom alla religionsyttringar, men framför allt inom Islam i och med att Koranen i princip var och varannan vers talar om icke-muslimer som element inom det muslimska samhället som ska bekämpas, både fredligt och med våld. Denna grundprincipen finner man lättast i slagordet ”det finns ingen gud utom Allah” dvs det finns inte plats för något annat i det Islamiska synsättet.

  Det fria ordet och framför allt konsten är extremt effektiva metoder att förmedla både kunskap och belysa problem. Därför måste vi värna om det fria ordet OCH konstens rätt att använda detta.

  Att någon bes sluta göra narr av profeten Muhammad skulle lika gärna kunna handla om att förbjuda förmedlande av naturkunskap eller mänskliga rättigheter. Vi bör bekämpa religiös fanatism med allmänbildning på samma sätt som vi bekämpar rasism med allmänbildning.

  Den här typen av radikal Islam (aka terrorism) kommer förmodligen att finnas vid oss genom många generationer framöver, men genom att täppa igen kunskapsluckorna och det emotionella vakuum som man annars gärna fyller med religion, då tror jag långsamt att den muslimska terrorismen kommer dö ut med tiden.

 7. Sigge skriver:

  Måste säga dig Lars att jag beundar dig o stå på dig låt dig inte skrämas av några idioter såm förstår inte din konst mm med detta får jag önska dig God JUl o Gott Nytt År

 8. Tina Bergérus skriver:

  Det du gör är så barnsligt! Att provocera BARA för att provocera. Det är som att vifta med händerna precis framför någons ansikte och ropa ”Luften är fri, luften är fri!”.
  Jag tycker väl också att man FÅR göra vad man vill, men är det så jävla nödvändigt? Om folk blir ledsna eller upprörda av något man gör så behöver man kanske inte göra det? Det har ju inte direkt kommit något bra ut av din konst (nu menar jag just de konstverk som diskuterats här, jag vet ytterst lite om dina övriga verk), och det är ju i nuläget inte du som drabbas av konsekvenserna.
  Du och jag har nog fundamentalt olika som människor, och jag förväntar mig inte att du ska hålla med eller ens förstå vad jag menar, men jag ville bara få detta sagt: jag tyckte att det var väldigt onödigt.

 9. David skriver:

  Själv tar jag ansvar för det jag säger och gör då jag vet att mitt handlande kan orsaka konflikter med mina medmänniskor. Ibland blir det såklart fel men jag gör så gått jag kan efter mina förutsättningar. Det betyder inte att jag tassar omkring för att jag är rädd för att trampa på folks tår eller att jag är (gud förbjude) ”feg” att tala om ”sanningen”.

  Jag är införstådd med att alla individer bär på sina rationella sanningar – scientologen, islamisten och även du, Lars. Jag ser det därför som meningslöst att försöka vinna en debatt eller övertyga någon med mina egna sanningar. Allra minst försöker jag trycka upp dessa sanningar i ansiktet för att övervinna en rädsla att ha fel, att inte förstå.

  Att vara ”modig” och att inte vara rädd är inte något som utgår från vad andra tycker om en själv utan handlar om att vara modig och orädd nog att kritisera sig själv, sina egna tankar och erkänna att ens beteende skapar vrede och aggressioner bland sina medmänniskor – ansvar och förståelse.

  För det måste man växa som människa och sluta ge igen för sina egna brister.

  Det är beklagligt att du inte kan se detta. Beklagligt för hela samhället.

 10. Ingolf Ibenhard skriver:

  Hei Lars!
  Du kjenner ikke meg, og jeg kjenner ikke deg annet enn fra aviser og internett. Likevel føler jeg det er viktig at vi nå står opp for alt hva vi har kjært.

  Du har min fulle støtte. En kunstner må kunne uttrykke seg uten å bli truet på livet av mennesker som ikke liker det han gjør. Har selv vært ”venstreorientert” hele mitt liv, men har aldri forstått den nesegruse beundringen andre på venstresiden har for ”terror som virkemiddel” for å nå sine mål. Har også undret meg over alle som prøver å bagatellisere og unnskylde islamsk fundamentalisme og terror. Dette synes å være mer uttalt i Sverige enn her i Norge, men jeg er redd for at vi har vært utrolig naive i vår omfavnelse av ”det fargerike felleskapet”.

  Det må være vanskelig å bli truet på livet. Du har utfordret krefter som ikke går av veien for å drepe i religionens navn. Om disse kreftene får oss til å endre livsførsel, har de i grunnen vunnet. Derfor mener jeg det er viktig å stå vakt om våre demokratiske verdier der ytringsfriheten står sentralt. Her kan vi ikke inngå kompromisser!

  Du trenger nå moralsk støtte mer enn noen gang. Dem som gir deg skylden for terrordåden i Stockholm har i grunnen ikke forstått hva dette handler om.

 11. Anne skriver:

  Vart kommer vi med eftergivenhet?
  Följer vi deras anvisningar kommer det ändå att gå illa.

 12. Peter skriver:

  Är det verkligen underhållande att terroristmeddelandet namngav tekniken fel (målningar)?

 13. Marit skriver:

  Takk, Lars Vilks. Du er en viktig og riktig stemme i et hav av PK og galskap. Vi trenger deg !

 14. Malin skriver:

  Jag tycker absolut att yttrandefrihet ska finnas i vårt land, så länge det inte påverkar människors säkerhet. Att göra såna målningar med kunskapen om vad det kan orsaka är som att provicera och att leka med elden. Är det verkligen nödvändigt? Det betyder inte att terroristerna har rätt eller att vi gör vad de vill, det handlar om att bevara vår säkerhet.

 15. alexander skriver:

  Ok en islamist mindre kan ju vara en tanke ,men förmodligen har ju hr terrorist anhöriga som kanske inte tänker som han eller delar trosuppfattning.Att dock kasta sig över Vilks för vad som har inträffat måste betraktas som överkurs.Våra politiker måste ta sitt ansvar och inte släppa in nya invandrare med extrema åsikter samt så måste säpo så snabbt som möjligt ta i med hårdhanskarna mot de som hyser sådana här extrema åsikter det finns bara en väg utvisa och skärp lagstiftningen.
  Muslimer i sverige måste ta avstånd från detta dåd.
  Sluta vela med dessa gruperingar och dra in bidrag till alla dessa ska kulturföreningar.I slutändan finns det bara ett parti som tjänar på det hela och det är sverigedemoktaterna som kanske kommer att få 10-15 % i nästa val.Vill vi ha det så.

 16. Sarah Bright skriver:

  Du har mitt fulla stöd. Inget är ditt fel. Hade du inte tecknat av pedofilen profeten, hade någon annan gjort det. Det är en del av det öppna samhällets tankesätt och yttrandefrihet.

  Du är en hjälte.

 17. kristian skriver:

  Ditt konstprojekt, som alltmer blir identisk med verkligheten, ger styrka till oss som försöker förstå det paradoxala i hur upplyst och kulört- men samtidigt märkligt osynligt och nedtystat – vårt samhälle flyter mot Libanonisering.

 18. Robert Stasinski skriver:

  Det är mer än teater – det är en psykologisk krigföring med primitiva medel men med ett stort vapen – rädsla. Att inte uppleva rädsla efter denna attack kräver ett aktivt rationellt tänkande. något mänskligheten inte gjort sig känd för att kunnat tidigare.

 19. JohannaV skriver:

  Mina tankar går till dig denna tredje advent.

 20. John skriver:

  Du skriver bra och tänkvärt Lars. Förutom att jag har köpt Mohammed som rondellhund av dig vill jag stötta dig på detta enkla sätt och passa på att önska dig en God Jul med mycket god svensk julskinka 🙂

 21. John skriver:

  Du skriver bra och tänkvärt Lars. Förutom att jag har köpt Mohammed som rondellhund av dig vill jag stötta dig på detta enkla sätt och passa på att önska dig en God Jul med mycket god svensk julskinka 🙂

 22. Johan skriver:

  En dag som idag tackar vi var och en den gud/öde/slump vi eventuellt tror på att ingen dog utom gärningsmannen som är den som ensam bär skulden till det inträffade.

  Du är en svensk hjälte, Lars. De ynkryggar som inte står upp för yttrandefriheten är inte mina landsmän.

 23. lasse skriver:

  Om någon viftar framför mitt ansikte och påstår att luften är fri så går jag därifrån. Jag mordhotar inte vederbörande. Sådant ingår inte i min västerländska kultur.

  Tina Bergérus: Det du gör är så barnsligt! Att provocera BARA för att provocera. Det är som att vifta med händerna precis framför någons ansikte och ropa ”Luften är fri, luften är fri!”.
  Jag tycker väl också att man FÅR göra vad man vill, men är det så jävla nödvändigt? Om folk blir ledsna eller upprörda av något man gör så behöver man kanske inte göra det? Det har ju inte direkt kommit något bra ut av din konst (nu menar jag just de konstverk som diskuterats här, jag vet ytterst lite om dina övriga verk), och det är ju i nuläget inte du som drabbas av konsekvenserna.
  Du och jag har nog fundamentalt olika som människor, och jag förväntar mig inte att du ska hålla med eller ens förstå vad jag menar, men jag ville bara få detta sagt: jag tyckte att det var väldigt onödigt.    

 24. Daniel skriver:

  Kör på, det är viktigt att inte ge efter, /FD.Livvakt 😉

 25. Dumle skriver:

  De som lägger skuld på Lars Vilks och hävdar att hans konst är ”onödig” provokation mot muslimer har verkligen inte förstått någonting.
  Gå tillbaka 300-400 år och ni hittar samma repressiva och auktoritära styre i kristna länder och kyrkan. Sedan hände något – människor under Upplysningen vågade utmana denna makt genom att ifrågasätta, kritisera och håna. Resultatet blev att Kristendomen lärde att hantera kritik och hån utan att ta till våld. Framväxten av sekulära demokratiska stater med t.ex yttrandefrihet och religionsfrihet för dess medborgare. Hur ser det ut för Islam och muslimska länder idag? De står fortfarande och stampar på ruta ett. Lösningen är inte att vika ner sig för denna religions syn i olika frågor, utan tvärtom att än ihärdigare tillämpa just satir, ironi, hån, kritik och ifrågasättande mot Islam. Inte mot enskilda trosutövare, men mot religionens normer, regler, Allah och Muhammed.
  Utan denna yttre press kommer Islam aldrig att tillåta frihet för människor i de områden som dess anhängare dominerar.
  Hur kan man ens komma på tanken att ge efter för religiösa regler? Om jag skall rita och publicera en bild på Muhammed, Moses eller Buddha bestämmer bara jag själv! Ingen pajas som tror på sagor från 600-talet.

 26. Grassoedotto skriver:

  Jag undrade om du noterade att du fick ett annat uppslag av den gode Taimour;
  Lars Vilks som gris!
  Rita den ”målningen” och lägg upp den i A0 format på nätet. Om du har tur så kommer den fysiska delen av din konst att dyka upp på plakat i hela den islamiska världen och på så vis expandera den mer subtila delen av ditt verk.
  Det vore väl fint 🙂

 27. Sanningen skriver:

  Lars Vilks – tack för att du finns. Ge aldrig upp. Vi får inte låta dem vinna, som tycker att man med bomber ska kunna bestämma vad som får framföras.

 28. Jenny idov skriver:

  Egentligen vet jag inte varför jag börjar skriva det här eftersom du verkar lika låst i dina föreställningar och åsikter som de som dödshotar dig. Förstår du inte att handlingen var ett självmord. En människa har dött. Så som du resonerar i din text har han upphört att vara människa och du öser ditt förakt över honom och säger att det är citat ”goda nyheter”. Håll er lite nu, alla som nu känner sig upprörda. Ja, jag menar att handlingen var att jämställa med de liknande suicidala desperata handlingar, som dödsskjutningar på arbetsplatser i USA av nyss avskedade och liknande. Jag vågar säga att personen som gjorde det här med all säkerhet djupt deprimerad och kände inte någon livslust eller människovärde längre. Visst är det fördjävligt att de religiösa fanatikerna, mullorna som sprider sitt hat finns där som gamar och grovt utnyttjar honom och andra som honom. Det var det människovärdet han försökte upprätta genom sin desperata handling. Nu när han är död så spottar du på honom. Du gör det bara värre Vilks. Man kan känna sig upprörd över att han försökte ta andra med sig i döden, men ta bort de religiösa förtecknen så ser ni klarare. Du har låtit dig ryckas med, Lars Vilks, och blivit likadan som dina fiender.

 29. Charlotte skriver:

  Art to die for.
  Jag är tveksam till att man kan få bättre recensioner än så.

 30. Peter skriver:

  Stå på dig Lars, du är en viktig och mycket modig man som försvarar yttrandefriheten till 100%. Ni som lägger skulden på Vilks, anser ni att det är kvinnans fel när hon blir våldtagen också, för att hon klätt sig ”för utmanande”?

 31. viffslan skriver:

  Hej Lars,

  Stå på dig! Även om en del debattörer får kortslutning i sina kausalitetsresonemang där hönan friskt blandas ihop med ägget och hela omeletten är det viktigt att inte glömma bort att du inte har något som helst ansvar för handlingar som några dårar utför och sedan förknippar med ditt konstverk. Religiösa virrpannor har alltför länge tillåtits definiera dagordningen, det är hög tid att få tyst på dessa intoleranta fundamentalister! No pasaran!

 32. Mona skriver:

  David,

  Jeg ser at dette er et svar til Vilks, men jeg skriver likevel en kommentar til deg: Har også nazisten sin egen rasjonelle sannhet? Skal man for all del avstå fra å trykke ham våre egne sannheter i ansiktet ”för att övervinna en rädsla att ha fel, att inte förstå”? Er nazistens sannhet like sann som den sannhet en anti-rasist tror på?

 33. anonym skriver:

  The writer of the e-mailed threats mentions (…) a Swedish cartoonist who depicted the prophet Mohammed, according to TT, a Swedish news wire.

  http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/12/12/sweden.explosion/index.html?hpt=T2

 34. Skickar varmaste hälsningar från mig och min man Pasquale som hälsar per telefon. I Italien är nyheten om bombningarna i Stockholm en stor och allvarlig nyhet.

 35. Romeo Patrick skriver:

  Jag är faktiskt glad för det som hände. Ju mer sånt här som händer, desto mer vakna blir folk och inser vad katten har släpat med sig. Kanske dags att se över sin invandringspolitik från muslimska länder.

 36. p skriver:

  hade jag varit du hade jag avslutat projektet nu, på samma sätt som då alex schulman insåg att hans blogg vuxit till ett monster och valde att ta avsked. det vore det enda rätta och hedersamma av dig att göra.

 37. Guy skriver:

  Hej Lars.
  Jag tror vi har fått ett nytt uppslag till konstverk; pedofilen Muhammed som rondellgris med den 6-åriga lilla Aisha som han tog till hustru, vid sin sida?!

 38. Pingback: Lite terrorism är inget att oroa sig för… « TantraBlog

 39. Normal människa skriver:

  Tycker att SÄPO borde dra tillbaka sin styrka o lägga pengar o kraft på annat. Yttrandefrihet i all ära, men det du gjort kränker en annan religion. Inte juste.

 40. e skriver:

  lasse: Om någon viftar framför mitt ansikte och påstår att luften är fri så går jag därifrån. Jag mordhotar inte vederbörande. Sådant ingår inte i min västerländska kultur.
      

  Så sant som det är sagt!
  Att religösa ledare reagerar över att en central figur i deras religion förlöjligas är en sak, att utfärda dödsdomar är en klar överdrift. Att dessutom gå så långt att man tar livet av sig själv i hopp om att döda andra människor bara för att de har samma nationalitet som den som förlöjligade.. Det saknas ord i alla språk jag behärskar för att uttrycka vad det är..

 41. Lars Vilks skriver:

  Patrik. Det är bara så att projektet kan inte avslutas. Sedan länge är det självgående. Det hjälper inte det minsta om jag skulle säga att jag avslutar det hela.

 42. Frihetenärhär skriver:
 43. Carina skriver:

  Alltså tack för en skön och god nattsömn i natt.. Verklingen. En gnagande oro både över mig och min syster: när ska nästa bomb sprängas (?) Ett exempel på hur låg individ du är så är det ju som att jag skulle säga: hoppas den bomben spränger dig och dit hus, så slipper andra att lida pga dig.. Märkte du av helvetets yttrandfrihets och vilken mognad?

  Kan verklingen se dig stå där och le och bakom ligger en massa döda människor och ett förstört sverige. Pga dig och din ointelligens som inte kan förstå att yttrandefriheten är inom rimliga gränser.

  Du vet, går man och lägger sig med djävulen så vaknar man nästa dag med ett helvete, varsegod.

 44. Stefan skriver:

  Tycker att det är viktigt att man har yttrandefrihet men man ska inte trycka ner folk bara för det 🙂 Det är mer som ”Hets mot folkgrupp”.

 45. Fredrik & Bettina skriver:

  lasse,

  Just det. Det är den kriminella reaktionen som Taimour och andra massmördare och potentiella massmördare ger uttryck för, vi inte ska kopiera.

  Jag tittade in på denna blogg för att jag i kommersiella media läst att människor skriver här för att skylla massmordsaktionen på Vilks, och skriva något om det, men jag ser att det inte behövs. De flesta här verkar vara förnuftigare än så.

  Mujaheddin kan fokusera på vad som helst för att utföra sina heliga krigshandlingar. Är det inte Vilks eller några danska seriestrippar, är det något annat. De skyller som Taimour gjorde på att Sverige (eller någon annan stat) inte respekterar Islam. För en svensk betyder att respektera islam, att låta troende muslimer ha sin tro i fred. För mujaheddin innebär en respekt av islam att man följer dess lagar, så som de formuleras av de män som i dagens muslimska kultur har makten. Så länge vi svenskar är otrogna, dvs icke-muslimer, ska vi dö.

  Felet med oss svenskar är att vi har släppt in massmördare (mujaheddin) i landet och i vår naivitet trott att vi ska fostra dem till goda socialdemokrater. Vi har inte en chans. Innan det händer, blir det krig. Det var länge sedan Sverige var i krig. Vi har glömt hur fruktansvärt det är. Det är delvis därför vi är så flata.

  …och Taimur, som trodde att han skulle komma till himlen efter att ha förhärligat islam. Det enda han har bekräftat är nuvarande maktstrukturer inom den islamska politiska maktcentra, och hans familj har han skickat till ett helvete på jorden. Dj-vligt egoistiskt. Hade han inte varit död, skulle jag önska att han vore död, för så behandlar man inte sina barn, och självklart inte 100 Stockholmare heller.

 46. Erik skriver:

  Lars Vilks,

  Vilks: Du säger att projektet inte kan avslutas? Kommer det någonsin komma någon sammanfattning och hur skall det gå till? Ska tidningsartiklar och nyhetsinslag samlas in? Projektet är ju inte ditt längre egentligen utan du har ju bara satt vissa bollar i rullning. Projekt brukar ju normalt ha en början och ett slut, vid slutet en presentation av vad man åstadkommit? Konstprojekt kanske inte omfattas av den vanliga definitionen. Kan du förklara?

 47. Når man hører Reinfeldt, overmullah i Sverige, tale på gårsdagens pressekonference, begynder statsministeren med at sige, at han skal være tydelig. Derefter er han fuldstændig utydelig. Hvorfor tænker jeg først og fremmest på den gamle sang: “Og præsten holdt en tale, han sagde ikke spor!”

  TV 4?s ekspertkommentator udlægger overmullah Reinfeldts statement, som “at nu må vi se til, at muslimerne i Sverige ikke skal drabbas yderligere…..”

  Altså undskyld! Drabbas af hvad? Det var da en muslim, der sprængte sig til døde i håbet om at tage nogle gode svenskere med sig til det hinsides.

  Vi bliver nødt til at spørge os selv: HVEM ER GERNINGSMANDEN, OG HVEM ER OFRENE?

  I den svenske medieverden, hvor de svenske riksdagsmullaher henter sin daglige viden, er der ingen tvivl om, at det er muslimerne, der ofrene, hver gang! Det er de fleste muslimer selvfølgelig “ofrende” enige i!

  Sikken synergi. Reinfeldt u-akbar!

 48. Allvar skriver:

  I dag skrev ”Hamburger Abendblatt” en helsida om självmordbombandet. Poängen var att ett liberalt och öppet samhälle i Sverige har drabbats av terror. Detta kommer att skada muslimerna. Ett attentat som träffar alla.

 49. Cecilia skriver:

  Carina: Alltså tack för en skön och god nattsömn i natt.. Verklingen. En gnagande oro både över mig och min syster: när ska nästa bomb sprängas (?)     

  Tror du kan sova lugnt, Carina. Du har ju tagit avstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.