Del 1118: God Jul och skandalöst skändande

Föreningen Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén har idag skänkt världen ännu en debattartikel i ett ämna som fortfar att engagera en stor publik. När man läser inser åtminstone jag att denna förening knappast förmår annat än att öka misstänksamheten mot Islam och muslimer. En av författarna Kitimbwa Sabuni har i en tidigare artikel kallat Nalin Pekgul för ”ett eko av Jimmie Åkesson”, vilket torde vara en något svårsmält diet. Rejält religiöst är hela gänget och då är det lätt hänt att tron övermannar förnuftet. De har t ex ännu inte lärt sig att antisemitismen under 30-talets Tyskland inte handlade om en religiös minoritet utan var kristallklar rasism. Givetvis är de inte nådiga mot en viss konstnär ”skandalöst skändande” och de passar på att återigen vilja jämföra religiösa symboler med verkliga händelser. Profeten är för dessa, som tror att Profeten är den perfekte (inte ens människa), så verklig och så helig att han skall undantas från kritik. Så blir det den muslimska favorit i repris: När det handlar om att skoja om antisemitismen, då ställer inte redaktörerna upp för yttrandefriheten. Men när profeten skojas med… Den ärevördiga föreningen anser också att det är ett svårt fel när tidningsredaktörerna önskar sina läsare God Jul. Den gäller inte för hela befolkningen.

Vad jag gärna skulle vilja veta är i vad mån den här fyrväpplingen representerar de svenska muslimerna eller om det är en extremgrupp som får luft under vingarna i dagens känsliga klimat då allt i denna fråga skall tas i med tång.

Jag tar ändå till mig det de skriver om att uppmärksamma hela befolkningeni och framhäver därför en utsatt minoritetsgrupp som säkert kan räkna med muslimskt stöd.

Profeten har kastat turbanen och ställer som transrondellist upp för de utsatta och kan säkert räkna med kommitténs stöd.

Det här inlägget postades i debatt, Muhammedsaken, Teckningar. Bokmärk permalänken.

23 svar på Del 1118: God Jul och skandalöst skändande

 1. Sigvard Koplimäe skriver:

  Jag tänker fira jul med samma rätt som våra vänner muslimerna firar Ramadan (även det en begivenhet som omfattar gåvors givande). Och jag önskar dem och alla andra en God Jul med samma rätt som de tillönskar världen ett Gott Nytt År 1379 (i juli). Utgående från år 622 efter Kristus(!). Som ju räknas som en stor man (Issa) även inom Islam, och vars (ungefärliga) födelsedatum kan förtjänas att högtidlighållas även av dem.

 2. Kenneth Karlsson skriver:

  Mohammed som Transrondellist! Roligare än så här kommer jag inte att ha denna jul (vilket kanske säger en del om mitt liv också..:-))

 3. mohammad skriver:

  ”Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) är en opinionsbildande kommitté som kämpar för muslimers mänskliga rättigheter i Sverige.

  Vår vision är ett samhälle där ingen människa får sina mänskliga rättigheter kränkta oavsett etnicitet, religion, eller medborgarskap.”

  Jag förstår inte varför MMRK framstår som så utmanande extremt misstänksamt för dig?

  Rättviseorganisationen är givetvis inom ramen för dess verksamhet representativ för Sveriges muslimer inom alla möjliga verksamhetsområden.

  Att tron ”i olika grad” skulle vara ett särskiljande för muslimer är ännu en felaktig slutsats grundat på din okunskap om Islam, alla muslimer innefattar nämnligen Tron och Sharia annars är man inte muslim.

  För övrigt, antisemitismen, den judiska rasismen och/eller det judiska folkmordet ”förintelsen”, var givetvis baserad på judarnas religiösa tillhörighet, att det inte finns någon ”judisk ras” i verklig mening borde faktiskt stå som kristallklart för vår Professor.

  En tydlig islamofobisk agenda bakom inlägget….

 4. Christina skriver:

  Så är vi åter här i religionens namn. Stakars alla ni som måste ha religion för att leva, det är uppdiktade sagor som hittats på av makthungriga människor. Religionen kom kom kanske till för människans dödsskrek.Jag är så förundrad över att så många människor på vår jord måste tillkalla religionen för att kunna leva.Vi får ett liv här och nu, sedan blir det ”svarta gropen” = DÖDEN!

 5. markus skriver:

  mohammad: Jag förstår inte varför MMRK framstår som så utmanande extremt misstänksamt för dig?Rättviseorganisationen är givetvis inom ramen för dess verksamhet representativ för Sveriges muslimer

  Intressant att veta att det är ”representativt för Sveriges muslimer” att ha problem med att det önskas God Jul i ett land som tillhör den kristna kulturen… Då vet vi det. Man kan ju hänvisa allt

  Judeförföljelserna i nazityskland baserades på ras, dvs föreställningar om ras. Inte religion. Om raser sedan existerar i verkligheten i objektiv mening har inget med saken att göra (existerar f ö ”Islam” i verkligheten? Är det inte snarare något som varierar från individ till individ, så att något objektivt ”Islam” inte kan påvsas?)

  (F ö kan man fundera över om transsexuella kan känna sig kränkta av att associeras med den heteronormative profeten muhammed.)

 6. junsan skriver:

  Religion was created to control people.
  Gud skapade inte människan utan människan skapade gud för att ha nåt att tro på.
  Själv tror jag på evolutionen.
  There is no Allah or Muhammed or God or Jesus……
  Det är vi och naturen.

 7. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Judeutrotningen var inte baserad på religion. Många judar tillhörde inte judendomen och nazisterna definierade judar som sådana som hade någon jude i sin härkomst. Valskungen Strauss skulle t ex ha betraktats som jude och hans musik skulle ha belagts med spelförbud om man inte hade förstått att det var praktiskt omöjligt. MMRK kan formulera sina mål på ett sätt som inte på något sätt är uppseendeväckande. Men det står klart att de som driver föreningen är extremt religiösa och man kan verkligen fråga sig om de är representativa för muslimer i allmänhet. De debattinlägg som har kommit är inte precis övertygande. Sedaqn hjälper det inte att du definierar muslim som den rättroende. Hur skall inspektionen av ”korrekta muslimer” (är man inte korrekt är man inte muslim) gå till?

 8. Benke Bus skriver:

  God Jul

 9. Chaan skriver:

  Fantastisk teckning. Balans mellan klassisk blyertsteckning och stilen fotorealism (jag fick i höstas se några teckningar som vara svåra att skilja från foton). Tror säkert konstkritiker kommer klaga på att du prutat på detaljerna på husets fortsättning (hade det rått dimma hade ju även människorna skymts) men själv tycker jag det funkar med skärpa på mitten av teckningen. Pannan på figuren är fantastisk.

 10. vifflslan skriver:

  Många judar som hade konverterat till kristendomen eller var ateister hamnade i koncentrationsläger, hur förklarar man det utifrån idéer om judeutrotningen som en religiös förföljelse? Och i vilken utsträckning kämpar MMRK för rättigheten att följa andra religioner än islam, till exempel kopterna i Egypten eller Bahaierna i Iran? Eller följer man Kairo-deklarationen där de mänskliga rätterna ses som ett kolonialt förtryckarinstrument och där rättigheterna endast erkänns i den mån de är förenliga med Sharia? Största delen av MMRK:s lyckligtvis tämligen svaga intellektuella krut verkar läggas på vissa gruppers religiöst definierade rättigheter. Om endast de muslimer som följer Tron och Sharia i enlighet med Mohammads definition kan anses vara ”äkta” muslimer måste siffran 1,5 miljarder muslimer dessutom justeras neråt, eftersom det finns många människor som definierar sig själva som muslimer men som inte anser att Sharia (i betydelsen religiöst underbyggda lagar) är en bra idé.

 11. Erb skriver:

  Profetens högra arm är misstänkt hundlik. Kan det vara så att profeten helt enkelt inte känner sig hemma i sin ursprungliga art-identitet längre? Håller för övrigt med mr. Chaan, fantastisk teckning!

 12. Linda skriver:

  Christina,
  ”Sedan blir Vi får ett liv här och nu, sedan blir det ”svarta gropen” = DÖDEN!” Och det påstår du dig veta…. Vilken fundamentalism!

 13. Cecilia skriver:

  mohammad: Professor.En tydlig islamofobisk agenda bakom inlägget….    

  Ääh – mohammad 🙂
  (de två ä:ena är meningen. Hörs de?)

 14. viffslan skriver:

  Cecilia,

  En annan undrar ju faktiskt hur man får ihop ”den judiska rasismen”, ”antisemitism” och ”förintelsen” i en och samma mening. Men vår svamlande vän Mohammad, han kan. Folkmordet var dock inte judiskt utan ett mord på judar, men denna konceptuella miss beror nog på att Mohammad återigen släppt fram sitt grammatikaliskt mindre begåvade alter ego. Upp flyga orden, tanken stilla står………

 15. Cecilia skriver:

  The light is on, but nobody is home…?

 16. Lars Vilks skriver:

  viffslan. Mohammed har inte så stort register. När han inte kommer på något annat blir han teologiskt dogmatisk, anser sig ha fullständigt tolkningsföreträde samt ropar ut sin brist på argument genom det glada stridsropet ”Islamofobiskt”.

 17. mohammad skriver:

  Lars Vilks,

  Inledningsvis, nu är ju inte jag den förste att ge vissa av dina inlägg på bloggen den karakteriserande bestämningen ”islamofobiska”, i det aktuella inlägget lyser dock den bakomliggande islamofobiska agendan alltför tydligt igenom för att inte kunna påpekas.

  Vidare, när det kommer till ditt förnekande av judeutrotningens religiösa förtecken, är du inte heller den förste historierevisionist att söka relativisera nazisternas förintelsepolitik, den israeliske historikern Yehuda Bauer sammanfattar saken utmärkt lättförståeligt (även för en konstvetare) Axess 2/2010:

  ”Den kristna antisemitismen har satt djupa spår i den västerländska civilisationen; spår som vi bär med oss in i vår samtid. Under 1800-talet tillkom den biologiska rasismen i form av socialdarwinismen och dess efterföljare.

  Men det blir nazismen som uppfinner den ”moderna” definitionen av juden.

  – Nazismen för samman dessa två element, den kristna antisemitismen och rasbiologin, till den ”moderna” definitionen av juden och antisemitismen.

  Juden blir i nazismens version en underlägsen och väl avgränsad ras.”

  Du är tydligen här så närma modern man kan vara i frågan Lars….

  Vad då gäller den muslimska identiteten så utgår denna inte från någon idealiserad eller korrekt form som du felaktigt föreställer dig i de egna omskrivningarna.

  Som jag tidigare tydligt nog påpekat innebär att vara muslim helt enkelt förutsättningarna att leva i Tron och efter Sharia.

  Islam värderar inte den muslimska identiteten i termer av någon objektiv korrekthet eller rättroendegrad, i vilken utsträckning en sådan värdering skall göras är upp till den enskilde individens frihet, här finns överhuvud ingen teologisk dogmatism att luta sig tillbaka på.

 18. viffslan skriver:

  Lilla Viffslan håller dessvärre på att utveckla en svårartad islamosvammelfobi. Vad exakt är betydelsen av Mohammads inlägg ovan?

  ”Islam värderar inte den muslimska identiteten i termer av någon objektiv korrekthet eller rättroendegrad, i vilken utsträckning en sådan värdering skall göras är upp till den enskilde individens frihet”.

  Innebär det att det står varje muslim fritt att själv bestämma vad som är innebörden i Tron och Sharia? Sannerligen en postmodern religion, åt var och en vad hon önskar få.

  Nazisternas antisemitism och förföljelse av judar är naturligtvis rotad i den gamla kristna, religiösa antisemitismen, det ju bl.a. därför (i kombination med politiska överväganden) som nazisterna hade så lätt att samarbeta med muslimska antisemiter. Icke desto trots var judar blott en av många raser som nazisterna ansåg vara mindervärdiga, och det oaktat religiös tillhörighet.

 19. Cecilia skriver:

  Jag gillar mohammad. Hoppas att det inte bara att jag fallit för smicker, även om jag precis som de flesta ju gör det. På ett eller annat sätt. Och det är väl tur?
  Sen gillar jag viffslas inlägg mycket.
  Önskar ibland att det var jag som skrivit…

 20. viffslan skriver:

  Hej Cecilia,

  Jag gillar också Mohammad, för jag är i grunden ett mycket snällt skrutt som vill att alla ska leva väl tillsammans och ha det bra. Jag struntar även fullständigt i människors religiösa övertygelser, så länge det inte innebär att de anser sig kunna döma över andra människors göranden och låtanden. Trist bara att Mohammad är så trångsynt (som Lars skrev: utrustad med ett ganska smalt register) och dessutom ganska ojämn, ingen riktig höjdarkombination.

  Jag gillar förresten också dina inlägg, och det är väl inget fel att du tar till dig positivt beröm! Fridens liljor

 21. Cecilia skriver:

  vffslan – fridens själv 🙂

  Tror inte att man behöver vara en snäll skrutt för att gilla mohammad. Tycker att pågen verkar vara en nyfiken en.

  För övrigt så är jag bara så tacksam för att jag är född där jag är.
  Vilket säkert många är – varhelst och ”varför” – säkert i samma mån.
  Det enkla är väl ändå om man är… lycklig? Dvs om livet alltid går vidare?

 22. Cecilia skriver:

  mohammad skrev:
  ”Som jag tidigare tydligt nog påpekat innebär att vara muslim helt enkelt förutsättningarna att leva i Tron och efter Sharia.”

  Efter Sharia – menar du det?
  Då borde ju alla i Sverige, fortfarande leva efter Östgötalagarna egentligen. Du med, förstås. Om du nu bor här… 🙂

  Eller har samhället kanske förändrats genom århundradena.
  Och kanske allra mest genom att försörjningsgraden ökat fundamentalt.
  Att sen det medfört en temporär ”dumhet”, är säkert övergående. 🙂

  Den ”dumhet” som då råder på en del andra håll – extremen är väl i Somalia – är väl tragisk just genom att man kan se att det kommer att ta tid. Ska jag vara helt ärlig – så tror jag att det har gått över styr där, och att ”ta sin tid” är kört i det fallet.

  Kanske är det t o m så, att det är en medveten ”strategi”?
  I så fall, så är det väl oerhört cyniskt att använda fattiga människors ilska, på ett eller annat sätt i egen tjänst – politisk eller ekonomisk.

 23. Ali Baba skriver:

  Jag är inte kristen eller ateist. jag är jag en singel bock som sätter på kristna, judar, muslimska eller företrädare från alla religioner och av båda sköna. Jag är i paradisst utan att behöva spränga mig själv i luften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.