Del 1114: Väletablerad kitsch

Jag har äntligen kommit igång med det arbete som skulle ha gjorts klart i år: Boken om den institutionella konstteorin och samtidskonsten. Om det inte inträffar några nya mediestormar skall skriften kunna bli klar på några månader. Alltid aktuell, alltid fullkomligt rättvis och obeveklig, så fungerar denna förträffliga konstteori som konstvärlden ser sig nödsakad att luta sig emot samtidigt som man inte vill ha den. Då och då dyker det upp något påstående om att den inte skulle fungera i alla lägen men det visar sig alltid vara förhastade slutsatser. Teorins största svaghet är att den officiellt endast existerar som en ansats till en teori. Men den kan lätt, dock för konstvärlden smärtsamt, byggas ut till en fullständig teori.

I sin recension av Peter Johanssons och Barbro Westlings utställning ”Förspilld ironi och andra skulpturer” åberopar Carolina Söderholm (SDS) teorin:

”Det är längesen den institutionella konstteorin slog fast att allt som visas i konstens etablerade rum, också är konst, stulna trädgårdstroll eller ej.”

Utställningen består av kitsch och vardagliga objekt som t ex gjutets till brons. En del har hämtats och även stulits från trädgårdar. Bilder finns på Galerie Legers hemsida. Söderholm tvekade ett ögonblick om det var konst men det borde inte ha varit nödvändigt att gå genom den institutionella teorin. Kitschutställningar kom på allvar igång i slutet av 1980-talet och väcker idag ingen större sensation. För fullständighetens skull skall det också tilläggas att det inte behövs etablerade rum för konsten. Konsten kan lätt erövra ett rum som konstrum. Det enda som behövs är att någon har eller får legitimitet att utföra det och att konstvärlden går med på det. Och det är fortfarande möjligt för konstnärer att visa saker i konstrum utan att dessa behöver vara konst. Kataloger och andra texter brukar inte vara konst och det som bjuds på vernissager är i regel inte en del av ett relationellt verk.

Johannson/Westling delger SDS de intentioner de har med utställningen:

”Vi är båda intresserade av mötet mellan olika skikt i samhället. Ett galleri är en väldigt speciell plats. En teater däremot förväntas vara en mötesplats dit alla blir inbjudna. Ett galleri är mer slutet. Det är väldigt få som går in på ett galleri.”

Ur min synpunkt är det något som haltar i det här. Konsten, särskilt samtidskonsten, ställer stora krav på publiken och är därför inget bra medium för möten mellan olika skikt i samhället. Stora institutioner som t ex Moderna Museet och Louvren har en större bredd men kräver ändå ett visst mått av kulturintresse som ofta saknas i det bredare folklagret. Teatern är förbunden med underhållningsindustrin och äger därför en verklig publik. På de experimentella teaterscenerna är dock läget helt annorlunda.
Vidare menar konstnärerna: ”Genom att tvinga folk att titta på dessa objekt inne på ett galleri uppstår kanske en ny syn på objekten.” Jag blir mest förvånad över ett sådant uttalande. En gång i tiden hade det kanske varit läge att kasta fram detta men idag är det en variation på det tröttsamma temat ”konstnären lär oss att se”.

”Vi är inga genier som ska ’förstås’. Jag tycker inte om den synen på konst. Jag hör hellre vad publiken säger, för de kan ju, faktiskt, ha mer rätt än jag, säger Barbro Westling.”

Nuförtiden vill konstnärer inte gärna var genier, däremot går det bra att vara genial. Men konstnärer måste ”förstås”, dvs. det är ett alldeles självklart uppdrag för konstvärlden att tolka konstnärer, vad de gör, vad deras verk betyder osv. Konstvärlden är helt klar över vad Johansson/Westling gör för något och det är lätt för Söderholm att formulera (lägg märke till ”genialiskt”):

”På egen hand har Peter Johansson sedan 1990-talet konsekvent ifrågasatt den svenska folksjälens stereotyper, med falukorv, dalahästar, folkdräkter, röda stugor och nynazister – ofta på ett genialiskt och halsbrytande sätt.”

Även detta hamnar alltså i det socialkritiska båset och hur skulle det kunna vara på annat sätt? Vill Johansson/Westling något annat? Att kitsch förvandlas till något annat i en konstlokal har vi sett sedan länge liksom att dyra avgjutningar av ”ovärdiga” objekt är välkända grepp i konsten. Om konstnärerna vill nå ut till andra skikt i samhället bör de naturligtvis inte insistera på utställningar i gallerier och konsthallar. Man kan då lätt tro att de främst vill konstvärlden, alltså den bildade medelklassen, något. Vad jag saknar hos Johansson/Westling är diskursiv tyngd. Vad vill man egentligen? Relativisera smaken? Finna ett egenvärde i att vinna en bredare och för konsten mindre förstående publik? Eller är det en romantisk syn på konsten som finns längst ner trots alla förnekanden?  

 

Mike Bouchet: Decaburger 2007 brons (upplaga 3)

Det här inlägget postades i institutionell teori, konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

11 svar på Del 1114: Väletablerad kitsch

 1. Tror du vi har blivit skapta av en bigbang explosion ?
  (En explosion) och att våra förfäder var apor som krystade ut människor ?
  ”Vilken trevlig tanke du har om dina förfäder” lol ;D

  Det var förnekarna av sanningen som satte eld på en utav profeterna , (tror det var på Abraham).
  Gud befallde då till elden att varken vara hett eller kall och profeten reste sig upp, klappade av sig soten (?) utan en skråma. Morgonen efter blev de som försökt döda profeten till apor och svin. Därför äter vi inte gris då de tidigare varit människor ! De är orena och kan ge allvarliga sjukdomar.

  Man kan läsa mer på:

  http://www.islamguiden.com/gris.shtml

  Men senare då Mohamed va profet bad han gud att inte straffa de efterkommande människorna genom den (förbanelsen) ? Så nuförtiden straffas man inte på det sättet.

  Exempel tsunamin indonesien för några år sen. En imam reste till indonesien eftersom de höll på med syndiga saker b.la prostitution, han reste därför dit för att varna dom om att de måste göra något åt situationen annars kommer något stort (straff) att drabba dem. Några timmar efter när imamen rest därifrån drabbades de av tsunami !

 2. Chaan skriver:

  Ja vi är nära släkt med aporna. Vet du om du är Rhesus-negativ eller Rhesus-positiv?

  ”Big Blob” är ett bättre begrepp. Det exploderade inte.

 3. mirakelpojken skriver:

  Om institutionsteorin ska vara en vetenskaplig teori behöver du första redovisa hur den kan falsifieras. Kan du inte det är den bara ett filosofiskt perspektiv bland flera. Det är inte speciellt svårt att hitta på ett perspektiv som ”alltid fungerar” om man får ändra på begreppen och tolka utfallen i efterhand.

  Så jag undrar: är det en vetenskaplig teori och isf, hur skulle det vara möjligt att visa att den är felaktig?

 4. Sigvard Koplimäe skriver:

  KMT:
  1. Se upp så du inte inger Lars några idéer om ett nytt konstprojekt, ”Big Bang Mohammed style” eller liknande;)
  2. Visste inte att Islam tror på själavandring. Man lär sig något nytt varje dag. Men kor är alltså inte reinkarnerade profetbrännare?

 5. Lars Vilks skriver:

  Mirakelpojken. Inst teorin kan falsifieras genom att man bibehåller den äldre konstteorin (vilket man också gör i praktiken), alltså att konst uppstår spontant i alla kulturer och under alla tider då människan existerar.
  Att inst teorin behövs beror på ready-made verken som inte är estetiska uttryck. Men det går att komma runt detta på två sätt. Dels att man hävdar att de har omedvetna estetiska preferenser och dels att rena text- och diskursprojekt kan betraktas som icke-konst.

 6. Lars Vilks skriver:

  Sigvard. Ingen dålig idé. Burning Mohammad med apa och gris.

 7. En svensk som konverterat till islam =)
  http://www.islamguiden.com/arkiv/jan.html

  ”Jan”s väg till Islam

  Jag reverterade till islam 3/11-2005 dvs. natten till första Eid dagen i år. Jag är svensk född i Sverige och är uppväxt i ett kristet hem med stark tro på den kristna läran främst då Jehovas vittnen men också Missionskyrkan. Men i missionskyrkan kände jag att synen på religionen och Bibeln var helt fel. Jag har alltid sökt efter en religion där man följer Guds egen skrift. Det sa jag också till folk. Men överallt var det samtal om andra saker och egna erfarenheter och Bibeln lästes bara ibland.
  Nästa steg var att jag fick tipps om att Jehovas vittnen skulle vara SANNINGEN. I början tyckte man att det kändes väldigt bra. De var nogranna med att studera ofta och dom gick från dörr till dörr och vapen vägrade och trodde inte att Jesus och Gud är samma person. Men ju längre jag var med och desto sämmre gick det. Jag märkte att inte dom heller följde Guds bok och skrift som den är skriven utan de trycker upp massor av böcker vid sidan av Bibeln och tolkar den. Man får inte läsa Bibeln på egen hand i Jehovas Vittnen.

  Jag frågade mig själv vart finns Guds sanna religion där man endast följer guds egen skrift hans egna ord. Vilken försammling läser endast Bibeln. Än så länge visste jag inget om Koranen. Men jag hade haft kompisar som var Muslimer men jag trodde som alla andra att Allah var en annan Gud.

  Men så flyttade en ny kurdisk familj hit och jag blev bra vän med dom. En dag fick jag veta att de pratade om Jesus och då trodde jag dom var kristna. De sa att de var Muslimer. Först blev jag ledsen men tänkte att jag måste få dom att förstå att min Gud är rätt Gud. Jag tänkte att det är väl bäst att studera och läsa lite om Islam så jag får se vad denna religion är för något. Sammtidigt när jag chattade på kvällarna dök det upp Muslimer ibland dels en tjej som kallade sig Basmalah. Hon sa att hon var övertygad om att Gud ville vägleda mig till ISLAM.

  Efter Ramadan 2004 ringde jag henne och hon sa att jag skulle läsa mer om Islam och Koranen. Jag hade ingen Koran så jag försökte hitta en på internet. Då hittade jag en sida som hette ISLAMGUIDEN. Den var väldigt fint gjord med sköna färger och en bild på Koranen längst upp med en solnedgång och vattenvågor i bakgrunden mm. En länk fanns och jag läste att Koranen är Guds ord från början till slut. Det jag blev förvånad över var dels att det stod att Koranen anses vara en bok som ska vara den mest välskrivna och vackrast skrivna i världen och Gud ber människor och änglar och demoner att i sammarbete skriva något liknande. MEN ingen hade lyckats skriva något lika bra som Koranen.

  Jag tänkte att om ingen människa på jorden har lyckarts skriva en text som är bättre än Koranen skulle det vara bevis för att GUD skrivit Koranen som han själv lovar i boken. Jag hittade en länk där man kunde läsa Koranen på internet. Jag minns inte om just den länken var på IslamGuiden men jag läste Koranen på internet först. Jag blev mycket förvånad det var något speciellt med ordföljden. Jag hade aldrig läst något som var skrivet på det sättet. Otroligt vackert och djupt och klokt men ändå lätt att förstå sammtidigt. Hur kan man skriva något sådant. Ändå var det svensk översättning. Tänk då originalet som går på både rim och takt !!

  Jag kunde inte sluta utan läste en timma eller nått i Sura 3 .. Sedan tänkte jag. Jag måste få tag i en riktigt Koran så jag lånade på bibblan. Dålig översättning var det jag blev besviken men på bokhandeln köpte jag ”Koranens Budskap” denna översättning hade ju nyare svenska ord.

  Hur var det då med hur Muslimer lever hur de följer skriften. JO de gör som jag alltid hade önskat. Jag märkte att dom gör det som Missionskyrkan samt jehOvas VittNen inte gör. De följer skriften Guds bok och inget annat. Koranen och Bibeln och de ber ofta och de ber som alla Bibelns profeter.

  Mina kompisar som jag känt länge som är Muslimer blev glada för jag studera Islam mer och mer. Dom i JehoVas Vittnen sa att Bibeln kom före Koranen så därför är chansen större att Bibeln är sann. Men jag hade religions forskat massor i dels evangeliernas tillkomst och Bibeln och Koranen mm så jag visste något dom inte visste.

  ISLAM var först faktiskt. Hör här. Gammla Testamentet i Bibeln är skrivet av PROFETER !! Och de lever precis på samma sätt som Muslimer. Abraham var Muslim och alla i Gammla Testamentet. Men långt senare kom Nya Testamentet i Bibeln. Inga profeter skrev det nej nej ingen vet ännu vilka som skrev förutom att dom var ledare för olika försammlingar som med kristna egna lagar skrev böcker i avundssjuka mot varandra för att propagera för sina egna försammlingar. Detta visste Muhammed också. Gammla Testamentet i Bibeln är Islam kan man nästan säga ju och Nya Testamentet är Kristendom. SEDAN kom Koranen för att få de troende att komma tillbaka till den RIKTIGA religionen som ALLA i Gammla Testamentet hade ISLAM.

  Jag har läst mycket om hur både Kristendommen och ISLAM kom till. Efter allt forskande hittade jag bara en enda SANNING hur jag än vrider och vänder på det. Det är att va MUSLIM att göra det GUD vill den religion GUD lovar att han valt åt oss i Koranen.

  En teori som jag själv kommit på som övertygat mig ÄNNU mer är. Om nu inte Koranen hade varit sann VARFÖR skulle då GUD låta en sådan bok tillhöra den religion som sprider sig snabbast i världen just nu när boken dessutom LOVAR vara Guds egna ord. SKulle Gud låta en bok som isåfall ljuger om honom sprida sig så. NEJ Gud har aldrig ljugit. Och samma sak kan inte sägas om Bibeln efterssom de saker som sägs om Jesus i Bibeln som inte är sanna dom säger inte GUD att han sagt i Bibeln utan det är ju Paulus brev och andra kyrkomedlemmar mm mm.

  Men i Koranen lovar Gud själv ju då att det är han som skrivit den. Efter årets Ramadan klarade jag att fasta ganska lätt och var på Ramadan festen hos de kurdiska Muslim kompisarna. Jag fick en fin bönematta gratis och de visade bönen för mig mm mm. Jag printade ut Arabiskan och bilder på hur man ber från IslamGuiden. Igår kväll tänkte jag nu måste jag ta steget denna Religion MÅSTE komma från GUD. Jag sa trosbekännelsen och Badade. Bad bönerna som tog lång tid för jag är ovan men det kändes annorlunda att be såhär. Kristna knäpper bara händerna.

  Varför gör dom bara det när alla andra i Bibeln föll på knä. Nej allt Muslimer gör gjorde alla tidiga guds troende profeter. Jag har senaste året bett Gud om kunskap och vishet. Mitt svar är.

  IslamGuiden HAR bidragit till att jag blev Muslim. Likaså KORANENS helt otroliga meningar !! Och GUD vägleder dem han vill står det Gud vägleder mig känns det som alltid. TACK FÖR EN BRA SIDA snälla sluta aldrig med ISLAMGUIDEN för den sidan är ett minne för mig också från den tiden jag ännu inte va Muslim utan bara studera islam. Och som Muslim har man lika mycket nytta av den.

  Jag försöker öppna dina ögon lars ! Egentligen får man enligt koranen inte prata eller vara med sånna som du, men jag vill inte att du ska hamna i helvetet, du e ju snart en gammal gubbe. 🙁

 8. Cecilia skriver:

  Ta gärna med själavandring också, om det är möjligt.
  Själv vill jag bli katt i nästa liv, om man eventuellt kan få välja.

 9. Pingback: Klappjakt 2010 « Vikboblogg

 10. Göran Gustafsson skriver:

  KMT:
  Det vore kanske enklare om världen var så svart och vit som din tro tycks ge sken av, men tyvärr har alla mynt en baksida och varje ljus kastar en skugga, eller som en poet uttryckte det:

  I bow my head in humble prayer
  My burdens won’t get worse
  But to every gift from heaven
  The devil adds his curse

 11. Göran Gustafsson skriver:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bildt-ger-usa-problem_5780465.svd

  ”Sveriges utrikesminister Carl Bildt karaktäriseras av USA:s ambassad i Stockholm som en ”Mellanstor hund med attityden hos en stor hund”. Bildts envishet ställer till problem för diplomaterna som ger råd om hur han bör hanteras i Washington.”

  Lars! Kanske ett uppslag till nya äventyr med rondellhunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.