Del 1112: Med Apollon i rondellen

Mitt nyfigurativa tecknande fortsätter med stor envishet. Sedan 2007 har ”dålig konstnär”, underförstått, ”dålig tecknare”, valsat runt i spalterna. Andreas Ekström skriver om saken i SDS. Uppdelningen av form och innehåll i sagan om rondellhunden (här begränsat till själva teckningen) ger fyra värderingsmöjligheter (och vi utesluter mellanlägen).

Dålig form, dåligt innehåll

Dålig form, intressant innehåll

Bra form, dåligt innehåll

Bra form, intressant innehåll

Ingen tvekan om att de båda första dominerar. Trean är minst förekommande. I vart fall är jag intresserad av den goda formens rondellhund eftersom skribenterna som kritiserar tycks mena att det spelar en viss roll. Jag tror att den klassiskt figurativa är den teoretiska lösningen, teoretisk eftersom det i praktiken är för sent och att det säkert kan komma nya invändningar.

För att manifestera min figurativt klassiserande inriktning har jag slitit med den nedan reproducerade teckningen. Den har en del brister men teckningen bjuder också på finn-fem-fel i den heroiska uppgiften att kopiera Apollo spegelvänd.

Det här inlägget postades i Muhammedsaken, Projekt, Teckningar. Bokmärk permalänken.

20 svar på Del 1112: Med Apollon i rondellen

 1. Alex skriver:

  Jag håller på det fjärde alternativet, tycker du som konstnär är grym!

 2. TJ skriver:

  Kan bara hitta ett klassiskt finn-fem-fel. Apollon har bytt sko på den upplyfta foten.

 3. Lars:
  Varför den bistra minen hos konstnären här? Varför får vi aldrig se någon teckning med en glad Lars Vilks som motiv? Härmed beställes en sådan…

  En sak till:
  Jag pratade med en arbetskamrat om rondellhundar och annat häromdagen. Jag sa att ditt huvudintresse är läget inom samtidskonsten och att hunden ifråga är ett sätt att illustrera gränsdragningen mellan vad som kan/inte kan ställas ut idag.

  Arbetskamraten kunde kanske acceptera detta, men ifrågasatte det konstruktiva i projektet.
  Vad skulle du svarat?

  Ett svar (som jag inte gav) skulle kunna vara att du är en filosofiprofessor av den gamla stammen och som sådan något för koncentrerad på dina teorier för att kunna bedöma om något är politiskt konstruktivt eller inte. För jag utgår från att arbetskamraten tänkte på just det politiskt konstruktiva och inte på något konstruktivt i största allmänhet…

 4. antalet amerikaner som konverterar till islam har 3 dubblats efter 9/11 ca 20 000 amerikaner konverterar till islam varje år och sedan efter 9/11 har ca ca 200 000 amerikaner har konverterat till islam. vad tycker du om det ?
  Också i Sverige har mer än 3500 svenskar konverterat till islam !
  Enligt islam när slutet närmar sig domedagen så kommer världen att bli muslimskt ! Enligt statistik så är ca 80% av alla svenskar ateister
  : )
  Experter och vetenskapsmän säger mest välskrivnaste boken av alla religiösa böcker är koranen =)
  ps är du ateist eller ?
  Du svarade ej ?

 5. Lars Vilks skriver:

  C-G. Jag skall hörsamma din förfrågan om muntre Vilks.
  Angående det ”konstruktiva” är det på det sättet att provocerande konst inte uppfattas som konstruktiv. Det är själva grunden. Detta kan ändras när tiden har gått. Annars var det faktiskt inte sannolikt att min teckning skulle ha fått politiska följder. Jag var naturligtvis medveten om att detta innehåll förelåg men – Tällerud är inte Stockholm och mediespridningen var inte att räkna med. Nu blev det genom tillfälligheter på annat sätt.
  Själv menar jag att mitt tilltag, som det utvecklade sig, verkligen är konstruktivt. Debatten har pågått sedan 2007, för och emot. Det är väl så det skall gå till för att åstadkomma något konstruktivt?

 6. Lars Vilks skriver:

  kmt. Amerikanarna får konvertera till vad de vill för min del, men det är de kristna som är den dominerande profilen och det lär inte ändras inom överskådlig tid.
  Du säger att Koranen skulle vara särskilt välskriven enligt experter och vetenskapsmän. Dessa existerar nog bara i din världsfrånvända fantasivärld. Det är en seg bok med otaliga upprepningar och omtagningar. Själv är jag ateist.

 7. Lars Vilks skriver:

  TJ. Din skarpa blick måste ha blivit kölddimmig. Det finns fem fel till, jag är osäker på skon men du kan ha rätt.

 8. TJ skriver:

  hehe, kan mycket väl vara så.

 9. Kenneth Karlsson skriver:

  Håller med Alex, det är fjärde alternativet som gäller.

  Koranen är för övrigt en av de mest tråkiga och sjuka böcker man kan läsa. Helt i klass med Mein Kampf.

 10. hur tror du att vi kom till denna världen och universums uppkomst ?
  det ska vara intressant att veta !

 11. Cecilia skriver:

  KMT – man måste väl inte ”veta” detta?
  Livet har nog mer relevanta saker, som kanske kommer ”först” kanske?

  T ex att din svenska nu är så jättebra.
  Glädjer mig verkligen! 🙂

 12. Cecilia skriver:

  Hittar inga fel. Möjligtvis är luvan lite för ”toppig”?

 13. man måste visste veta cecilia !
  och jag undrar fortfarande vilken typ av ateist du e ?
  en sådan som tror på bigbang explosion darwin eller ?
  jag vil veta så jag kan motbevisa att det tankesättet e fel !
  men men era liv och era val =)

 14. Sigvard Koplimäe skriver:

  KMT – mindre än en promille konverterade i USA resp. Sverige är väl inte så imponerande. Angående domedagens tidpunkt och innebörd är det många om budet, skilj er åt.

  Omröstningen saknar en femte option: korrekt utformning, förvirrande innehåll. Dvs en fint, som vanligt;)Detsamma kan möjligen sägas om Koranen?

 15. Frans Josef skriver:

  Hej Lars,

  Jag är intresserad av en del av dina tidiga verk från 70-talet. Projekt som Time Fuse Attitudes, Palinodi & Masters och Engångsuniversitetet är jag bekant med, men jag tänker till exempel på dina arbeten kring Höganäs kommun, några annonsverk som publicerades i DN etc. Jag hittar inte någon mejladress till dig, men du kanske kan skicka ett mejl till mig så att jag kan ställa några frågor?

  Förresten, a propos ett tidigare inlägg på din blogg, så var min kritik av konceptutställningen i Kalmar inte så hård som du gjorde gällande. Jag vill minnas att jag både berömde institutionen för dess ”ovanliga initiativkraft” och lyfte fram utställningen som en ”pionjärgärning”. Visst hade jag invändningar, men att utställningen är problematiskt uppfattar jag inte som entydigt negativt. O-problematisk är ju på många sätt ett sämre omdöme, när det kommer till konst.

  Mvh,

  Frans Josef

 16. Cecilia skriver:

  Sigvard:
  Tror inte att Koranen är en fint. Är nog mest tidstypisk, och inte uppdaterad. Nog beroende mest pga ekonomisk skäl?
  Tror säkert att oljemännen har lite koll på den ”utvecklingen”. Ingen kan nog skynda på det, även om man vill av hela sitt hjärta… För sen kan det ju bli riktigt kul!

  Jag menar… vi bor ju numera mest i städer numera. Fast i Sverige i alla fall, så flyttar man ju ut människor på landet igen.
  Märkligt är väl ändå, att under en eller två generation av stadsboende, så har man berövat människor på basala kunskaper. Undrar varför..?

 17. Cecilia skriver:

  PS. Kanske bättre ”arbetsmyror” så?

 18. Leo Park skriver:

  Lars, det finns bara ett fel, och det är att det skall vara hundollon i rondellen och inget annat.

 19. Christina skriver:

  Svar till KMT. Vi kom till för att fiskarna började gå upp på land osv. Religioner är påhittade för att folkmassan ska hållas lugn. Vi behöver bara leva efter FN-mänskliga rättigheter följer hela jorden befolkning det kan vi sluta slås.Nu slås vi för att tvinga andra att tro.

 20. Pingback: Uppdrag sökes | Romeon.net - Det du tänker men inte vågar säga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.