Del 1083: Panikpriset i Europafästningen

Vem skall bli årets vinnare? Jag åsyftar det nyinstiftade, ehuru alltjämt apokryfiska, Panikpriset. Sällan har de svenska debattörerna med sådan kraft, övertygelse och koncentration avfyrat så många kanonader. De politiska skribenterna har betagits av en musa vars oanade sångbarhet har skänkt oss svindlande epos. Den nya uppenbarelsen förkunnar Den Stora Undergången för Europafästningen som sluter sina inre och yttre murar. Överallt, åtminstone i och särskilt Danmark, men också i Ungern, i Frankrike,dessutom i Tyskland (just det Tyskland…), i Holland är det redan förlorat, far högerarmarna upp och ner som pistonger. Mörkermännen har redan sänt ut sina skyttar i Malmö, motdemonstranterna som inte lyckades samla mer än knappt 40 deltagare kuvades av det regn som högervindarna framtvingade.

Sjung, o gudinna om vreden som brann hos skribenten meddelsam, till kval för de tusende som ännu ej förstått det i kråksången fina!

En kandidat till Panikpriset är den inspirerade Per Svensson i Sydsvenskan.

Ett litet uppehåll tillkommer skrivandet då jag i morgon, tisdag, skall beträda Örebros territorium. På torsdag kommer jag att framföra föredrag om Gauguin i det vankelmodiga Vellinge.

Ceal Floyer Future (Som de sex ormäggen omtalade ovan)

Det här inlägget postades i debatt, Föreläsningar, Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

13 svar på Del 1083: Panikpriset i Europafästningen

 1. Roland Dahlström skriver:

  Så vackert formulerat Lars ! Ja snacka om kanonader och svärd som drages ur sina skidor , allt för att kväsa det fria ordet . jag har aldrig sett dess like vilken uppslutning och mobilisering som företagits från norr till söder , varför denna upprördhet för att 350 000 svenskar röstade på ett parti som talar klarspråk , ingen kan väl på allvar tro eller påstå att alla dessa 350 000 röstberättigade Svenskar också är inbitna rasister , möjligtvis är det medborgare som vaknat ur sin dvala och nu tycker att det är dags att dra i bromshandtaget . Jag skulle vilja påstå att Censur är lika allvarligt som Rasism och just Censuren är flitigt använd i Aftonbladets socialistiska blaska .

 2. http://ligator.wordpress.com/2010/10/26/lika-rattigheter-och-lika-skyldigheter/

  ”Blir du förbannad över mordförsök mot ”demokratiska muslimer”, som kritiserar intoleransen bland religiösa fundamentalister inom islam? Blir du förbannad över mordhotet mot Lars Vilks? Blir du också förbannad över hetsen mot muslimer som Sverigedemokraterna driver? Anser du att burkaförbud är idioti, eftersom vuxna människor borde få gå klädda som de vill? Anser du att det är sjävklart att muslimer ska få utöva sin religion med lika villkor som Svenska Kyrkan och att de alltså ska ha samma rätt att bygga minareter och ha böneutrop som kyrkan har att bygga torn och använda klockor?”

 3. Lotta Russell skriver:

  Va? Trodde att allt det här var över.

  Per Svensson? Verkar alltför föga atletisk för att alls ha svettats på något löpband (som han skryter med i den länkade inlagan). Kanske har han inte alls sett denne Jimmie Åkesson eftersom han själv inte löptränat. Kanske längtar han efter att alls se honom. Eller bara vara i hans närhet? Den trygge, starke, trosvisse. Kanske är allt en METAFOR för något Per inte törs säga? Som vi alla andra bara kan ana oss till?

  När man läser inläggen på VL (eller LV) under avsändare ”EN MUSLIM” ovan inser jag att ingenting kommer att gå över förrän vi raderat ut dem alla.

  Är inte det en DÅLIG signal – just NU? I skarpt Malmöitiskt läge? Hörni, ”muhammedar” och ena muslimer: SKÄRP ER! För FAAAN!

  I annat fall [utebliven skärpelse] kanske kan vi göra gemensam sak med Israel och Danmark? Och eventuellt Per Svensson, vad nu han kan tänkas vilja. Eller vad det är. Vad tycker ni?

 4. Lotta Russell skriver:

  Torbjörn Jerlerup, Tolerans mot intolerans är inte min starka sida. Men kanske är det din?

  Men visst – OK – ge all makt i världen åt varenda liten sketen sekt. Strunta i Vett och Vilja & Al.

  Passar nog bra för små smygnassar som Du.

 5. Rasmus skriver:

  Ursäkta jag hoppar mellan blogginlägg här. Tänkte orda kort om KoF och MU10.

  1. Det finns några intressanta saker med forskning på konstnärlig grund och det är dels att påminna övriga forskare om premisserna; om att de inte befinner sig i något vacuum. Det behövs naturligtvis inte KoF för den sakens skull, men rent principiellt uppstår intressanta problem när konst antar forskningsskepnad. (Du lägger fram det mycket väl i slutet av del 1081) Frågan är om något annat fält bryr sig om saken?

  Sen utgör KoF en mycket bra möjlighet att få betalt för att göra projekt. Sådant ska inte underskattas!
  Även om ambitionen med KoF är omöjlig så uppstår alltså fördelaktiga tillfällen och eventuellt nya möjligheter.

  Att Curatorer ska utföra projekt inom KoF är dock ett hopplöst företag. ”Forskningen” skulle lika gärna passa inom tvärvetenskapen för konstens enda roll i ett sådant sammanhang blir illustrationens. Det står liksom upplagt för ett rejält misslyckande från början.

  2. MU10 gör sig förtjänt av kritik. Det är en stor gäspning till utställning som påminner om en riktigt dålig avgångsutställning från nån konsthögskola.
  Man skulle kunna säga att den är helt humorbefriad och ovågad. Blasé. Självfallet nämns några konstnärer, eftersom det hör till god sed – men egentligen borde alltsammans sågas vid fotknölarna. Det är så trist, så trist och knappast är det konstnärernas fel.

  Som du påpekar så är diskursbygget prekärt och det enda som utställningen faktiskt lyckas med är att skapa debatt.

 6. markus skriver:

  Per Svensson har med råge gjort sig förtjänt av panikpriset.

 7. Agneta skriver:

  Underbart roligt inlägg, Lars! Jag skrattade hela dagen. Jag röstar definitivt på Per Svensson för det Stora Panikpriset, med det finns ju flera kandidater för hedersomnämnanden förstås.

  En verklig dramaturgi i Svenssson artikel – det må man säga. Ser man hundögon på löparbandet? Är det exempel på surrealism, ångestexpressionism eller postmodernism? Har dålig koll på -ismerna.

 8. mohammad skriver:

  Lasse mörkerman,

  Jag ser inget paniskt i Per Svenssons artikel, snarare en sansad beskrivning av den rasistiska verkligheten.

  Du var ju för övrigt på din America/Canada tour inbjuden och i gott sällskap med den danske extremisten och anti mulsimen Lars Hedgaard.

  Denne självgode före detta Danskt folkepartist politiker inledde dina föreläsningar genom att agitera för ändrade vapenlagar, i syfte att ge danskarna möjlighet att genom vapen ”försvara” sig mot de danska muslimerna.

  Tyvärr ställer du dig nu med ditt raljerande inlägg med båda fötterna inne bland detta rasistiska sällskap.

  Är det måhända några av dessa dina nyfunna ”kompisar” som nu tränar i Malmö.

  Besviken på dig…?

  Ja.

 9. Ansvar skriver:

  Ann Heberlein skriver mycket sakligt och klarsynt om Vilks tillkortakommanden i boken: ”Det var inte mitt fel – Om konsten att ta ansvar.”

  Vilks kommer att gå till historien som en medioker, uppmärksamhetstörstande opportunist till hetsare och ingenting annat. En människa som har gjort sig känd för att hoppa från knä till till knä mellan intervjutillfällen och som bara älskar att läsa om sig själv i kvällstidningarna. Kort och gott en oärlig, ovärdig stake.

 10. Site Admin skriver:

  Ansvar: Ann Heberlein skriver mycket sakligt och klarsynt om Vilks tillkortakommanden i boken: ”Det var inte mitt fel – Om konsten att ta ansvar.”
  Vilks kommer att gå till historien som en medioker, uppmärksamhetstörstande opportunist till hetsare och ingenting annat. En människa som har gjort sig känd för att hoppa från knä till till knä mellan intervjutillfällen och som bara älskar att läsa om sig själv i kvällstidningarna. Kort och gott en oärlig, ovärdig stake.    

  Vänligen håll dig till ett nick, ”Large”, eller ”Ansvar”.

 11. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Under förutsättningen att nästan alla är rasister är det sansat.

  Ansvar. Du menar att jag går till historien? Och det du säger om mig är väl ungeför detsamma som man sa om Yves Klein, t ex. Bra konst ger upphov till rasande kommentarer och du hjälper till efter förmåga.

 12. Roland Dahlström skriver:

  Han vet att ni honom föraktar , det kan han se när ni honom betraktar , men i sin visdom han vet att han kan ha fel , avund och förakt är ju lika som bär därför också svåra att hålla isär . rd .

  Hur ni än försöker , så kan ni aldrig förgöra yttrande och tryckfrihet , den dagen ni lyckas med det , den dagen har ni mördat demokratin och därmed även kreativiteten .

 13. mohammad skriver:

  Lars Vilks,

  Hur var det nu?

  – I ”Rasistvärlden” är alla ofarliga lekfulla gränsöverskridare, när den ”estetiserade” provokationen möter verkligheten blir det problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.