Ja, gårdagens teckning fick blandat mottagande. Dessutom var jag inte helt igenkännbar. Här är ett nytt försök som är något mera genomarbetat och som innehåller många detaljer…
Vilks tecknad (rasistisk stil)
Ja, gårdagens teckning fick blandat mottagande. Dessutom var jag inte helt igenkännbar. Här är ett nytt försök som är något mera genomarbetat och som innehåller många detaljer…
Vilks tecknad (rasistisk stil)
Mycket bättre. Väldigt bra till och med. Siktar du på att komma med på nästa figurationsutställning?
Kanske lite styling vore på sin plats…
Ganska uppenbart att du använt någon form av ljusbord, men det var kanske tanken? Att det skulle vara uppenbart alltså.
hmm, Hundertwasser i Visby och timmerflottning på 40-talet.
Bra! Är det Nimis som syns i bakgrunden? Men du, det här med din nya rasistiska stil, kan inte du ge en liten hint om hur du ser på teckningarna? Och sedan skulle jag gärna vilja veta vad en liberal modernist står för. I din värld är man antingen modernist eller postmodernist, och du har definierat mig som modernist eftersom jag är lite kritisk till viss PM-teori. Jag har fått epitetet liberal eftersom jag tar ställning för liberala värden som yttrandefrihet m.m. och inte kör vänsterspåret, men vad gör mig till modernist?
eller Bosch i Riga? och profeten ser jag nu…
Daniel,
Jag får väl försöka en gång till då, eftersom kommentaren blev borttagen, första gången tror jag (Romeo är kanske putt?)
Att använda ljusbord…är det någon form av genväg (?), teckningen är ju faktiskt foto realistisk.
Lars
Kan du inte be webbmaster att lägga in funktionen där man ser sista kommentaren, så håller man trådarna mer heta och levande.
Som det är nu är så tenderar trådarna att dö så fort du skriver ett nytt inlägg.
Bloggens frihetliga och intellektuella nivå är alltför hög för att försvinna omärkligt in bland bloggosfärens crap.
Snälla…!
Fantastisk teckning, den har det där, som är det enda jag bryr mig om i konstsammanhang, liv och mening. Sen är det väldigt intressant att se här hur du ser på trä. Ser att en bräda är med, men känslan är definitivt drivved på bilden.
Jag håller med mohammad, det skulle vara trevligt att besöka vilks.net och få dina bloggposter plus senaste kommentaren direkt på skärmen, eller åtminstone första raden av senaste kommentaren, per bloggpost. Det finns ju nästan ingenstans där det existerar både yttrandefrihet och en godtagbar intellektuell nivå på diskussionerna.
Också nyfiken på vad nästa konstprojekt av Vilks kan tänka bli. Eller om det är fortsatta föreläsningar så vore det också intressant.
Många tror tydligen inte att du kan hantverket.
Chaan, du bryr dig bara om liv och mening. Vad innebär det mer konkret , det vore fint med ett svar på det.
Jag funderar på att ta mig in bland de figurativa sedan jag avvisats från den socialkritiska samtidskonsten. Jag kan tänka mig att man är mer tolerant där. Förstår att jag skall skaffa mig ett ljusbord för att bli riktigt styv tecknare. Är det någon som kan berätta för mig exakt vad ett ljusbord är för något? Jag skall erkänna att jag använder mig av linjal. Teckningen är inte så märkvärdig. Den ser lite bättre ut när den skannats in och tagits ned i format. Jag skall också erkänna att jag har tillgripit den oädla metoden att sudda med fingret. När man inte riktigt klarar det med streck, vilket är svårt, kan man gnugga med fingret. Så blir teckningen lite skitig vilket inte märks så mycket när den kommer på nätsidan.
Anna. ”Liberal modernist” avser att du har en essentialistisk konstuppfattning men att du inte avvisar samtidskonstens konceptuella inslag utan är öppen för konst i många former. ”Modernist” är det som ligger närmast till hands.
Hej Vilks!
Jag håller på dej. Här har du lyckats att få med allt som har utspelat sig sedan den där dagen när den utställda muhammedteckningen exploderade över världen.
Jag skulle kunna åstadkomma en doktorsavhandling bara om denna teckning med avledningar ända bakåt till Muhammed (eller hur han nu stavas har aldrig riktigt fattat det).
Tänk vilka fina konnotationer som finns inbakade i denna enda bild!
Mitt ljusbord består av en lysrörsarmatur med en skiva vit plexi över. Funkar bra till små format.
Men alltså, ljusbord för att teckna av foton? Då är det bättre med någon form av projektion. Det har man använt sen renässansen.
Skojar du? Har man tecknat av foton sen renässansen?
Ann Helena Rudberg,
Doktorsavhandling? Men så trevligt, du kunde ju börja med att här kort redogöra för de teologiska grunderna till all den här uppståndelsen runt ”Rondellhunden”.
Petter Helje,
Man har använt projektioner sen renässansen. Camera obscura.
Jag skojar, Yngve. 🙂 Och skojat har man gjort sen renässansen. Ja, redan de gamla grekerna…
Förresten, är inte Platons grotta en sorts camera obscura?
Aha det var intressant. Fortsätta på inslagen ny linje alltså.. jag anar dock de vanliga spåren av ironi – vilket förstås inte hindrar att du lyckas komma dit du vill med detta. Ja du förstår ”säkert” att det är med den ädla stenålderstekniken gnuggning med pekfinger som jag åstadkommit stenlandskapet i mina Vilksteckningar (under teckningar på min hemsida). Jag kom på att suddig blyerts avbildar de där stenarna i Ladonien bra, redan på det visionära porträttet jag gjorde av dig – som jag inte vågat visa för någon än.
Ja själv fortsätter jag också på inslagen teckningslinje. En teckning tar högst två timmar (det är nästan actionkonst) sen börjar jag med nästa. En A4-målning tar två-tre timmar, en A3-akvarell tar upp till 7 timmar, sen är det bara att sätta igång med nästa. Precis som i fallet med Nimis förstår jag att ska man komma någon vart med något nytt grepp inom konsten (i mitt fall visioner utanför gängse spår ikon/änglamåleriet) så gäller att ta till i överkant – för att bromsa upp mainstreamflödet. När jag kommer upp i 80 teckningar/målningar (jag har gjort hälften av dom) på mitt märkliga tema räknar jag med att konstkännare säger ”hold on a second”. Närmare än så kommer jag nog inte acceptans inom konsten, musikbranschen bör jag dock lyckas infektera utan att behöva ta till sådant som smöreri för autoriteter och dylika karriärknep.. försöker således gå samma väg som du gjort – direkt till folket (inte svenskar, så mycket dock, i mitt fall).
Senaste kommentarer (10 senaste) är nytt för sidan. Om det är någonting ni undrar över, tveka inte att skriva en kommentar eller maila mig på siteadmin elefantsnabel vilks.net så besvarar jag era frågor gällande sidan. Buggar, eventuella förbättringar, tips med mera tas tacksamt emot.
Det är roligt för oss som skriver kommentarer här. Jag ska återgälda tjänsten genom att börja korrekturläsa innan jag postar. Attityden kan dock inte korrigeras bort så lätt.
Nej, det är en liknelse. Skulle aldrig funka i verkligheten. För skrovliga väggar.
Och för stort hål.
Kära Yngve, om en liknelse fungerar så fungerar den ju inte i en yttre verklighet, utan i en inre. Men för all del, även en inre verklighet kan ju ha skrovliga väggar. Och för stort hål.
Det är precis det jag menar, liknelser som fungerar har ingenting verkligheten att göra. De säger endast någonting om någonting annat. Menar du förresten att Platon bara skojade?
Jag råkade visst utelämna en preposition mellan ingenting och verkligheten. Som det nu är kan det ju lika gärna betyda i som vid sidan av. Vad ska jag göra? Den går ju inte att klämma in efteråt.
Fast jag skulle ju kunna komma med ett förtydligande.
I efterhand alltså.
Fast å andra sidan kanske ingen är intresserad.
Nu känns det som om det ändå är för sent.
Yngve,
Är du alltid så här omständlig eller bara när du rökt på?
Jag menar, att komma med förtydligande görs alltid i efterhand, det behöver inte förtydligas, inte ens i efterhand.
Vidare är ju begreppen å andra sidan och i efterhand utbytbara med varandra, varför denna tautologi?
Och nu kan ju aldrig vara för sent…stön!
Inte undra på att ingen är intresserad Yngve, du kanske bör ha ett snack med din supplier, för att vara på den säkra sidan, det känns faktiskt lite osäkert nu.
mohammad, vårt yttre rum som du nu fyller med spydigheter, är det en återspegling av ditt inre?
Vidare är begreppen utbytbara med varandra och tautologi utbytbara med varandra.
Petter Helje,
Jag bara skojar Petter…och ta bort ”spydigheter” Petter så kan jag ge dig rättt.
Yngve,
Nja…tautologin är ju den påvisade omsägningen (tårtan på tårtan) inte den faktiska utbytbarheten (tårtan).
En halv poäng (1/2) eftersom du försökte….((blink))
Jag tänkte å andra sidan att det inte var så noga med utbytbarheten med tanke på att i efterhand och å andra sidan inte heller är utbytbara.
Det är arbiträrt som är utbytbart mot utbytbart.
Yngve, den utelämnade prepositionen, det är den som är den lilla öppningen, eller rösten, eller målningen. ”Det finns ingen där”, säger Ingen. ”Visst finns där någon”, säger Någon.
Petter, vårt yttre rum som du nu fyller med din kognitiva svikt, är det en återspegling av ditt inre?
Ja, men bara delvis.