Del 1069: Uppvärmning inför Uppsala andra försöket

Idag återkom jag från rundturen i USA och Kanada. Min kritiker Mohammad har varit mycket generös och försett bloggen med länkar som visar en del av uppmärksamheten som har kommit mig till dels. Länkarna finns under kommentarerna i föregående post.

I dessa kommentarer dyker, efter flera års frånvaro, en känd gestalt i rondellhundsprojektet, upp. Amatullah, dödshoterskan som minnesgoda bloggläsare kan erinra sig från 2007. Ett par saftiga inlägg finns, även dess under föregående posts kommentarer. Amatullah inledde också en tv karriär när hon framträdde i CNN bärandes helburka och med temperamentsfulla utbrott. Finns på YouTube.

I morgon stundar Uppsala, andra försöket, kl. 14. Uppladdningen är rigorös och ytterst svår att förutsäga. Man kan naturligtvis undra om det är värt priset. Skall man riskera våld och bråk för en princips skull? Jo, det får man nog vara beredd att göra för att få ordning på demokratins spelregler. Genom att långtgående inta en vänlig och förstående attityd har man åstadkommit precis motsatsen till vad man avsåg. Nämligen att inge en förhoppning om att yttrandefriheten i fallet Islam skall kunna inskränkas.

Det är dystert att läsa i Uppsalatidningen att den lokale imamen Ahmad Alsaeg uttalar sin besvikelse över att universitetet har bjudit in mig. Läs och förbluffas:

”Jag förstår inte varför. Det är ledsamt att ett sådant stort och välkänt lärdomssäte underblåser konflikter mellan människor.”

Med andra ord skall yttrandefriheten innehålla ett undantag för Islam, en religion som är särskilt helig. Utmanar man den skapar man splittring mellan människor. Och imamen står inte ensam i detta, med sig har han, sorgligt nog, en vänstersektion som tycks ha bytt ut Marx mot profeten Mohammed.

Det här inlägget postades i Föreläsningar, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

62 svar på Del 1069: Uppvärmning inför Uppsala andra försöket

 1. Cecilia skriver:

  Chaan: Nästan alla går runt i en surrealistisk värld där kvällstidningarna talar om vad som kan hända i den, eller också talar någon annan om det för en, som har läst kvällstidningen. Istället för att tänka/uppleva världen själva.
      

  Inte alla lever i kvällstidningarnas värld. Varken förr eller nu. 😉

 2. CeDe skriver:

  Har sagt det förut, om någon blir kränkt i rondellprojektet så är det hunden. Att bli beblandad med en representant för en livsåskådning som så föraktar hundar och anser dom som orena djur, det är faktiskt att kränka den stackaren.

 3. Från och med nu ska varenda präst som stenar kvinnor och hänger homosexuella i den muslimska världen hämtas – om nödvändigt med våld – till Europa och ställas inför domstol.

 4. Chaan skriver:

  Jo Fröken Sverige, ALLA gjorde det tills helt nyligen. Till och med jag, som tycker jag är så jävla duktig, och Vilks. Tidsåldern vi precis lämnar kallar jag Massmediaåldern, den värsta i människans historia, någonsin, ur moralperspektiv. Eller vad sägs om 100 miljoner dödade i krig och 100 miljoner dödade i kommunism (högst amatörmässiga närmevärden). Massmediaåldern har varit så jävla hemsk att det knappt går att greppa än. Och detta med centralstyrd media har lett till masspsykos, på riktigt. Ute ur den?

 5. CeDe skriver:

  Ja vid borde lika kraftfullt som den islamska världen
  protestera mot sånt vi anser absolut oacceptabelt.
  Men hur rent praktiskt, har du lösningen på det
  Christer så får du nog många anhängare.

 6. Lars Vilks skriver:

  Mohammad, nu känner jag igen dig igen. Den självutnämnde konstexperten framträder.

  Jag påstår ingalunda att konstens enda nödvändighet är provokationen. Tvärtom är den ytterst ovanlig. Däremot är den en förutsättning för kvalitet. Det som blir kvar i konsthistorien består av provokationer.

  Å andra sidan är det inte omvänt. Varje konstprovokation är inte någon kvalitet. De flesta blir skäligen glömda.

  Jag är inte någon förslagen eller särskilt skicklig provokatör. Mina provokationer, i stort sett inte mer än Nimis och Rondellhunden, har växt fram genom tillfälligheter. Skickliga provokatörer är mer som Pål Hollender. Han planerar och brukar lyckas, nackdelen är att det oftast vilar något alltför planerat och sökt i hans projekt.

 7. Cecilia skriver:

  Chaan: Jo Fröken Sverige, ALLA gjorde det tills helt nyligen.
      

  Nej Chaan, inte alla – varken nu eller förr.
  För övrigt är jag inte Fröken Sverige, varken på ena eller andra sättet… 😉

 8. Chaan skriver:

  Cecilia: Nej Chaan, inte alla – varken nu eller förr.För övrigt är jag inte Fröken Sverige, varken på ena eller andra sättet…   (Citera)  (Svara)

  Ok inte Fröken Sverige.

  Well. Alla som lever levde till helt nyss i en toppstyrd värld där massmedia talade om för oss hur den såg ut. Fortfarande gör 97% det.

 9. Cecilia skriver:

  Kanske 97% ”alltid”?

 10. Chaan skriver:

  Nej det samhälle vi lämnar håller ju på att brytas ner. Jag har sett hur kollektivismen dött på det ena efter det andra internetforumet genom explosion oftast men även implosion. dn.se är ett utmärkt exempel där deras nätredaktion dragits med i trollandet som är hemligheten i nätkulturen, det anonyma bullshittandet alltså. dn.se har skrivit helt vanvettiga saker som aldrig skulle kommit på fråga i tidningen – i alla fall inte tidigare. Samtidigt har de gett fan i att rapportera allt som inte stödjer den nyliberala saken. Som från Afghanistan till exempel – de (ingen!) tjänar pengar på att tala om att Sverige ligger i krig. dn.se var den institution som skulle kunna tagit rollen som Sveriges infocenter i den nya digitala mediaåldern – men det fanns inte vilja till det. Att kunna kommentera deras artiklar är så långt de vill sträcka sig. Så långt har de blivit tvingade att sträcka sig för annars går läsarna till en annan site med mer öppenhet. Detta är sprunget ur internetforumen. Folk har under ett antal år lärt sig att det är ok att tycka något – och till slut har tidningarna blivit tvungna att ta det steget själva att låta folk tycka till. För annars skulle mindre mediabolag uppstått ur bloggosfären som då skulle tagit marknadsandelar. SVT är det sista starka fästet för gammal enkelriktad media. De som slutligen lyckats ta sig ur massmedias grepp över deras medvetanden för nu gerillakrigföring mot den kollektivism som fortfarande är norm. På nätet har ju en ny informationskultur utvecklats där det är högre i tak än i gammelmedia. Går du ut på gatan däremot ser det likadant ut som förut. Det finns bara ett fåtal som börjat tänka själva än så länge.

  dn.se skulle kunnat ta steget till att bli en seriös site för information men klarade inte av det. De skulle kunnat låta folk registrera sig som kommentatorer och därigenom fått upp nivån på kommentarerna – men de vägrade lämna det gammaldags sättet att tänka.

 11. Chaan skriver:

  Ops. Det var en urusel mening. ”Som från Afghanistan till exempel – ingen tjänar pengar på att tala om att Sverige ligger i krig.” Hade varit bättre.

 12. Pingback: Sweden has apparently nourished a viper in its bosom. And I fear that it is not the only one……Well founded fears!!! | Centurean2′s Weblog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.