Del 1045: Att rösta eller inte rösta

I dagens Aftonbladet uttalar kolumnisten Anders Westgårdh expressivt sin besvikelse över att Vilks till GP har meddelat att han inte röstar. Hans argument är att jag inte stödjer det demokratiska systemet, det som ger honom en möjlighet att verka. Westgårdh tycker att jag åtminstone skall rösta blankt, ”en sån där typisk konstnärsgrej som signalerar missnöjet med utbudet av tillgängliga partier”. Tvivelaktigt om det är en ”konstnärsgrej”, konsten drar alltid till vänster.

Men jag röstar eller röstar inte av plikt utan efter eget huvud. Det demokratiska systemet är inte i fara beroende på att folk inte röstar. Däremot har det blivit uppenbart att de stora valen inte kan påverka särskilt mycket. Normalt sett förstås, det kan naturligtvis uppstå situationer då den demokratiska friheten hotas av inskränkningar. Då kan det vara aktuellt att ge sig av till urnorna.

Som det ser ut nu kan man välja mellan två block som har förtvivlat svårt att profilera sig mot varandra. Vem som än segrar kommer det inte att ske några större förändringar. Förändringar är komplexa åtgärder som alltid måste ingå ändlösa kompromisser. Accepterar inte blocken kompromisser kommer de att förlora för många röster vid nästa val. Om SD kommer in i riksdagen kommer det inte att få någon betydelse eftersom våra ansvarskännande politiska ledare har lovat att komma överens utan deras stöd. Vi får i så fall se om de lyckas med att veva runt den soppsleven.

Man kan nog säga att de röstandes önskningar har blivit vad konsten, som Jacques Rancière till slut klämde fram, är för politiken: Symboliskt. Valet väsentligaste uppgift är att medborgaren skall uppleva känslan av att äga ett inflytande.

I röstetider kan man alltid ty sig till trädpartiet där engagemanget är stort. I varje fall enligt den i den kommande Sâo Paulo-biennalen aktuelle Gabriel Acevedo Velarde från Peru/Tyskland.

Det här inlägget postades i Biennaler, debatt, Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

26 svar på Del 1045: Att rösta eller inte rösta

 1. Romeo Patrick skriver:

  Jag tänker rösta på sossarna. Helt enkelt för att M knullar sönder folk med låginkomst. Jag skiter sen vem fan som styr landet, för ingen styr det för att dom vill göra det bättre. Dom styr det för att kunna få mer pengar i sina egna fickor.

 2. Kenneth Karlsson skriver:

  Klokt och bra skrivet Lars. Jag hävdar bestämt att man i en demokrati har full rätt att inte rösta. Hur skulle det annars se ut.

 3. Göran skriver:

  Rösta du på sossarna lelle ”Romeo Patrick”, det är ju de facto kutym bland er kroknäsor!

  Själv röstar jag på ett parti som i sinom tid kommer att reaptriera dig och dina likar–Nationaldemokraterna!!

  Sverige åt svenskarna, Libanon åt libaneserna.

 4. Kenneth Karlsson skriver:

  Göran, smutsa för helvete inte ner den här sidan med dina idiotier!

 5. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Sofavælger Vilks

 6. Romeo Patrick skriver:

  @ Göran:

  Jag håller med dig. Sverige åt svenskarna. Försökte du leka smart nu eller? Klart att det är svenskarnas land. Precis som Libanon är mitt land.

  Dock är jag varken trångsynt eller ointelligent för att tycka att invandring i mitt land är alltid av en nackdel. Vi har en hel del palestinier där som vi inte vill ha, 400.000 för att vara exakt (10% av befolkningen). Vi vill inte ha dom på grund av att vi har haft krig mot dom. Men det innebär inte att dom som människor är mindre värda än mig. Det finns palestinier som är 100 gånger bättre än mig och dig.

  Jag behöver inte vilja låta 400.000 palestinier invandra till Libanon, men det innebär inte att om dom gör det att jag vill göra allt för att få dom därifrån. Tvärtom öppnar vi vårat land till dom som har det värre. Vi öppnar våra hjärtan. Om en palestinier begår ett brott i Libanon, inte fan börjar vi tycka att alla palestinier är likadana.

  Till skillnad från er korkade SD/ND:are så förstår vi att det är en individualitet det handlar om. Det går inte att dra alla över en kam. Så jag kan ju dra lite paralleller med svenskar och dra alla över en kam. Undrar hur ofantligt idiotisk jag hade verkat då.

  Sen Göran, en liten fråga.
  Känns det kasst att jag som invandrare tydligen behärskar den skriftliga delen av svenskan betydligt bättre än dig? Det heter repatriera, inte reaptriera. Det finns ingen rea här.

  För det andra kan jag ju säga att du kan ju drömma, hur mycket du vill att få ut oss svartskallar. Men det är ju facto kutym, att vi är här för stanna. Och varken du eller dina likar kan göra något åt saken.

  Det måste smärta riktigt ordentligt att se alla svartskallar glida runt i sina bilar, när du sitter här på internet och spyr galla. Klockrent, tack för komik-stunden. Hädanefter, skulle jag vilja vara din vän. Vi kan hålla varandra i hand!

  Men det innebär inte att jag tycker att dom oskyldiga människor som flytt från Israel bl.a ska behöva känna sig ovälkomna.

  Det är mitt land, och det som gör mig till en stolt libanes är det faktum att jag accepterar andra människor som mina medmänniskor. Det finns palestinier som är hundra gånger bättre än mig och dig. Bara för att jag är Libanes och älskar mitt land, innebär inte att ingen annan får röra det.

  Ni ND:are är väldigt komiska. Ni hatar invandring men ni klär er och äter allt annat än det som är från Sverige. Hur kommer det sig? Är inte det hyckleri? Ni använder det icke svenskar gör, du använder en dator t ex som är icke svensk, och det klagar du inte på.

  Men kommer dom till ditt land, då djävlar? Vilken dubbelmoral. Men dom flesta med din åsikt är såna dubbelmoral människor att jag faktiskt inte hatar er, jag tycker ni inför en hel del komik i mitt liv och det är jag tacksam för.

  Eller vad säger du Tyke?

 7. Daniel skriver:

  Romeo
  Ödsla inte din tid och energi på nåt jävla WT pack till sjukpensionär och tillika bidragsparasit som Göran.

  Det är idioter som honom som ger AFA och annat kommunistpack en massa ammunition så att det är mer eller mindre omöjligt att föra en saklig/pragmatisk diskussion kring invandringen i Sverige.

  /Daniel

 8. Mohammad skriver:

  ”Konstnären” Gabriel Acevedo Velarde skall uppmärksammas på Sâo Paulo-biennalen för sin träd video, trots att han missat att ”ruska om” skuggan i motsvarande utsträckning som träden.

  Gränsöverskridande geni…eller bullshit-artist?

 9. Mohammad skriver:

  Romeo Patrick om Palestinierna i Lebanon:

  ”- Tvärtom öppnar vi vårat land till dom som har det värre. Vi öppnar våra hjärtan.”

  Visst, fyrahundra tusen (400 00) utarmade – fattiga – hungriga arabiska bröder i tolv (12) flyktingläger under fruktansvärda omständigheter.

  ”- Vi öppnar våra hjärtan.”

  Are you for real man…?

 10. Kenneth Karlsson skriver:

  Mohammad och Romeo: om ni ska fajtas, gör det då i er egen öken och inte här.

 11. Lars Vilks skriver:

  Mohammad, Velarde är inte någon framträdande profil. Han är snarare charmig än över sig intressant. En tunnare upplaga av William Kentridge. Men träden är rätt roliga och ditt hårklyveri är nog mest ett problem för dig som lycklig felfinnare.

 12. Mohammad skriver:

  Lars,

  Visst, träden är rätt roliga och ”konstnären” möjligtvis charmig, men föga orginellt eller gränsöverskridande är det inte, det måste du själv medge.

  Men att påstå att misstaget med skuggorna skulle vara mitt problem, det är mer att skjuta på budbäraren, det var ju du som presenterade videon.

  Tänk dig själv ”verkets” fullkomnad om skuggorna också ruskat.

  Och kritisk skall man alltid vara, särskilt mot samtidskonsten…

 13. rasmus skriver:

  I Finlands första europaparlamentsval var röstdeltagandet rekordlågt. Jag kommer inte ihåg exakt %, men det var helt klart att majoriteten valde att inte rösta. Det tolkades självfallet som lathet av de allra flesta politiker, och inte som ett majoritetens ifrågasättande av de politiska former som fanns. Det finns alltså ingen möjlighet att ifrågasätta valsystemet eller politiken genom valsystemet självt. (Det var ändå märkligt att ingen kritisk politisk röst plockade upp detta).

  Kan därför bara instämma med Lars om att valet i allmänhet är en symbolisk ordning. Det ska kännas som att man kan påverka.

 14. Mohammad skriver:

  För mig är det en självklarhet att rösta, som ett avslut på det demokratiska samtalet.

 15. Cecilia skriver:

  Jag röstar sällan, men så är jag ju halv-finsk också… 🙂

 16. Göran skriver:

  @Romeo

  Åk då hem och kasta ut parasiterna istället för att sitta här och kackla–desertör!

  @Daniel (Rondslätt)

  ”WT pack, sjukpensionärer och bidragsparasiter lär det gå tretton på dussinet av i dina Sverigedomokrater, förutom DU då som är en arbetlslös odugling! Ge dig inte på berg när det finns småsten!

  Over and out.

 17. Mohammad skriver:

  Over and Out…

  – Hoppa, skrek vi till Göran, vi har brandsegel.

  – Och tokfan hoppade, men inte fan hade vi nåt brandsegel.

  Hehe…!

 18. Cecilia skriver:

  Undrar vad Göran vill egentligen..?

 19. Stefan skriver:

  Det är en demokratisk rättighet att INTE rösta och sådana som Westgårdh hotar demokratin när de ifrågasätter denna rättighet, och dessutom reducerar demokratin till ett kuvert i en låda var fjärde år. Det om något kan få stödet för demokratin att svikta, eftersom det ger en känsla av maktlöshet att som en av ca 6 miljoner röstberättigade (sannolikheten att just ens egen röst ska påverka om ett visst parti får sitta i riksdagen är dock betydligt mindre än så) avgöra om nivån i a-kassan ska vara 70 eller 80 procent (i extremfall möjligen 60 respektive 90 procent, men dessa utfall är högst osannolika). Det akuta hotet mot demokratin idag handlar knappast om en rösträtt som folk frivilligt väljer att avstå, utan om de demokratiska fri- och rättigheter som folk ofrivilligt tvingas avstå, och som Vilks faktiskt riskerar sitt liv för att försvara.

 20. Mohammad skriver:

  Stefan,

  Det är snarare en demokratisk skyldighet att rösta än en rättighet att inte rösta, genom att inte rösta saboterar man nämnligen demokratin.

  Demokrati frågan är inte om den röstberättigades möjlighet till valmöjlighet eller demokratisk påverkan föreligger i enskilda frågor.

  Demokrati frågan avser den samlade riksdagens parlamentariska makt, vilken också möjliggör de demokratiska fri och rättigheterna enligt grundlagen.

  Är man dock en bortskämd svenne som tagit demokratin för given så framstår förvisso detta enkla samband som svårt att förstå.

  Slängen att Lars Vilks genom sin kränkning av Islam och muslimer skulle försvarat några demokratiska fri och rättigheter är kvalificerat trams…

 21. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Eller, om man har en annan åsikt, vilken inte är ovanlig:

  Slängen att Lars Vilks genom sin kränkning av Islam och muslimer inte skulle försvarat några demokratiska fri och rättigheter är kvalificerat trams…

 22. Cecilia skriver:

  Mohammed, en skyldighet att rösta – ser du det så?
  Väldigt demokratiskt.

  Ska vi fortsätta på den inslagna vägen, om hur man tolkar demokrati?
  Då har jag ett tips – sluta med din särskrivningar, du har ju för övrigt ett bra språkbruk men denna anglofierade styggelse, passar inte riktigt dig, tycker jag…
  … 😉

 23. Hurru du Cecilia… Lär dig stava först. Tänkte på ”din särskrivningar”. För övrigt hittar jag inte särskrivningar hos mohammed. Väx upp…

 24. Cecilia skriver:

  Lars-Erik: Hittar du inga särskrivningar?
  Demokrati frågan, är den jag gillar bäst… 😉

  PS. Hurru – har inget emot varken stavfel eller särskrivningar.
  Mer än att det senare är en väldigt ny företeelse, inspirerat från engelskan, medan gamla hederliga stavfel har helt andra orsaker.
  Men jag är ändå säkert en dold bakåtsträvare, tycks det mig som nu.

 25. Chaan skriver:

  Det är ju två block som fightas om medelklassen så det är klart det är utspätt. 80% av svenskarna är ju medelklass och några andra behöver man knappast som politiker.

  Intressant att du skrivit om São Paolo-biennalen i tre poster. Starkt paralyserande video.

 26. Pingback: ”Valets väsentligaste uppgift är att medborgaren skall uppleva känslan av att äga ett inflytande” « Fritzsons Frizon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.