Del 1036: Älgskyttarne mångkulturell omfamnade

Det kristna kärleksbudskapet har idag fått utrymme i DN-debatt. Illavarslande nog är en av artikelförfattarna Peter Weiderud som inte precis gjort sig känd som övertygande debattör. Debattartikeln förordar att ”vi” skall älska muslimen och juden genom en nyfiken multikulti entusiasm. I artikeln följer man upptrampade stigar: det finns en muslimsk kultur och en judisk. Några nyanser tycks inte existera i dessa gruppbildningar. Den första fråga utifrån denna generalisering är hur det är beställt med kärleken dessa grupper emellan. Huru mycket älskar muslimen juden? Och vice versa.

Det generaliserande konceptet mångkultur är inte mycket att hänga var sig i en julgran eller i en minaret. Grunden är som bekant att mångkultur ger en enkel och omedelbar vinst. Kan man inte hantera integrationsproblemen utropar man mångkulturen och ser problemen som intressanta fördelar genom att de definieras som berikande kulturinslag. Det viktigaste momentet brukar inte nämnas, nämligen vad som inte är mångkultur i ett mångkultursamhälle. Att upprätta mångkulturen, att definiera de medverkande och att ange vad som skall gälla för samtliga ingående är inte mångkultur.

Det enda konkreta exempel som med iver förs fram i artikeln är halal- och kosherslakt. Här, menar skribenterna, har de brutala svenska älgjägarna något att lära genom att visa mild skonsamhet. Konsekvensen skulle kunna bli så här: Avrättandet av älg bör lämpligen ske genom att dess halspulsåder skärs av. En älgjakt med nyfikenhet för den berikande mångkulturen bör alltså bestå i att först infånga älgarna och därefter avskära deras halspulsådror. Denna metod skulle vara betydligt angenämare för djuren. För säkerhets skull bör det ske i Guds eller Allahs namn. Med detta skulle vi kunna uppfylla skribenternas trosvissa postulat: ”I en integrationsprocess behöver olika kulturer brytas mot varandra så att samhället kan utveckla en gemensam högre kultur.”

 

Med halal- och koshermetoder kan älgjakten bli mångkulturell

Det här inlägget postades i debatt, Kommentarer nästan varje dag, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

30 svar på Del 1036: Älgskyttarne mångkulturell omfamnade

 1. markus skriver:

  HAha. 🙂
  Mycket bra kommentar till DN-artikeln.

 2. Cavatus skriver:

  Stort tack för denna artikel, Lars! Du vinner mer och mer terräng. Vi är fler som vågar granska detta dravel kritiskt. Dessutom anser jag att religionen tar alltför stor plats i Sverige nuförtiden. Har skrivit lite om det här:

  http://aktualia.wordpress.com/2010/07/22/religionsfrihet/

 3. För att inte tala om kräftorna… 🙂 ”den kulturellt omhuldade svenska slakten”, som de kallar det. Också riporna får hänga med. Så vi är jägare allihop i vårt lilla land. Visste jag inte… mina kräftor brukar ofta komma från Turkiet. Och det där med riporna måste vara riktat mot Norrland. Jag har aldrig sett en ripa i naturen bara fasaner och dom brukar vi inte fånga i snaror. Detta grymma som enbart norrlänningar ägnar sig åt. Huanamej!

 4. Kenneth Karlsson skriver:

  Halalslakt av människor används också av vissa grupper inom en viss religion. Kan den kanske också vara mer kultiverande och intressant och utvecklande än den där tråkiga vanliga döden?

 5. Christer Fredriksson skriver:

  Nog för att jag läst många riktigt korkade för att inte säga direkt enfaldiga debattartiklar i DN!
  Men den här tar nog priset,vilket jag förgäves försökte påpeka i kommentarer som censurerades två ggr.
  Lars, du kanske ”ritar som en kratta” för att citera en känd kollega till dig men du är en mycket vass debattör och stor konstnär ändå!
  Islam har inte monopol på religiöst betingad dumhet!
  Det finns fler.

 6. imse skriver:

  Ja, jösses, man upphör aldrig att förvånas.

 7. TJ skriver:

  Det råder väl inget tvivel om att samtliga fyra författare av DN-artikeln hör till vänstern, och där som vänstern är där är kålsuparteorin. Som god vänster intar de därför (tada) Den Tredje Ståndpunkten.
  Den innebär att kålsuparna som här är judarna och muslimerna, eller för all del grupper av vardera sorten, befinnes vara exakt lika stora problem.

 8. jocke i baren skriver:

  Utmärkt skrivet, Lars.
  Att de, artikelförfattarna till DN-artikeln, inte kan skilja på jakt och slagt är beklämmande.
  Svenska kyrkan har resignerat och kapitulerat för konkurrent religionen islam. Det är ingen ”stake” i kyrkan längre, eller säger man ”hake” eller ”kräkla”?

 9. Cecilia skriver:

  TJ – har varit borta härifrån några år – så jag förstår inte vad du menar. Speciellt den sista meningen – kan du förklara för mig?

 10. Cavatus skriver:

  Läste följande länk som indirekt kan förklara undfallenheten för islam i alla läger (nu alltså även i svenska kyrkan), eftersom den förda politiken lett till ett oanat inflöde av anhängare till denna religion. Läs om den förda politiken och om mediernas medlöperi:

  http://exitsverige.blogspot.com/2007/04/kapitel-9-slutsatser.html

 11. Mohammad skriver:

  Artikelförfattarna i DN-debatt ser den multikulturella utveckling utifrån ett traditionellt statsvetenskapligt perspektiv och skriver:

  ”I en integrationsprocess behöver olika kulturer brytas mot varandra så att samhället kan utveckla en gemensam högre kultur.”

  Integrationsprocessen ses som en del av ett växande multikulturellt samhället som är under ständig förändring.

  Självklart har de icke-förändrings och blandnings benägna tydligt svårt med en sådan vision, särskilt de vita svenskar som schizofrent klänger fast vid en kulturell identitet de inte kan definiera.

  Jag lider med Er…

 12. Eleonore skriver:

  Lars, du behövs och jag uppskattar ditt arbete (min syster påpekar att hon vill bära ditt barn). Fortsätt!

 13. ”Slakt utan bedövning är däremot ett mycket plågsamt sätt för djur att dö på. Djuren förblöder vid fullt medvetande under en process som kan ta flera minuter, samtidigt som alla avskurna nerver signalerar smärta. En sådan behandling kan inte försvaras av religiösa eller andra skäl, det är rent djurplågeri.”

  Det citerade ovan kan ni läsa i DN i dag, som har tagit in sakkunskapen i en ny artikel:

  http://www.dn.se/debatt/religios-slakt-ar-inte-forbjudet-i-sverige-1.1142463

 14. markus skriver:

  Mohammad:
  ” blandnings benägna tydligt svårt med en sådan vision, särskilt de vita svenskar”

  Aha, det var liksom det jag misstänkte. Under ytan av svenska kyrkans (och mohammads) multikulti- och PK-babbel är det RAS och HUDFÄRG allt handlar om. Politisk korrekthet och rasism går hand i hand.

 15. Christer Fredriksson skriver:

  Javisst Mohammad.
  Det blir ju lite lättare när den kulturella identitetens alla regler inte är så svårtolkade utan en gång för alla är skrivna av Allah i den heligaste av skrifter KORANEN.
  Då vet man utan tvekan hur djur ska slaktas ,hur kvinnor ska klä sig, hur kvinnor ska stenas, hur homosexuella ska hängas ,hur de som lämnar den enda rätt tron ska stenas också tills det bara finns rättrogna kvar!
  Enkelt eller hur?
  Tänk vad mycket onödigt motstånd vi som tänker själva gör!

 16. Kåta Gudrun skriver:

  LARS VILKS; EN PENNFÄKTARE AV ALLAH´S NÅDE
  Världen känner Lars Vilks som vår tids skarpaste konstnär. Vad världen förbisett är att Lars Vilks också är en av vår tids skarpaste tangentbordsfäktare.

  ———————————–
  Tidigare Instick
  ———————————–
  – Grälla kuvert till tant Beatrice Ask
  Tant Beatrice, förekommer det sexköp i familjen?, 2010, 21 juli kl 19:01
  – Är Sverigedemokrater en folkgrupp?, 2010, 20 juli kl 17:12
  – Ve de underkastade!, 2010, 18 juli kl 20.04
  – Skadedjuren härjar i Grenoble och på Hisingen, 2010, 18 juli kl 09:04
  – Under slöjan döljer de ett horn i sidan till den västerländska civilisationen, 2010, 17 juli kl 12:44
  – Jag har också sålt sex till Littorin, 2010, 16 juli kl 20:00

 17. Kenneth Karlsson skriver:

  Mohammad:

  det ska bli jätteintressant när kulturerna verkligen brutits mot varandra och den gemensamma högre kulturen utvecklats.

  När du skriver om vita svenskar så syftar du troligtvis på en sån som jag, och när du skriver att du lider med oss (lite ironiskt antar jag) så tolkar jag det som att du står för den där andra typen av kultur, som liksom ska lyfta det hela upp till en högre sfär.

  Jag litar på att du har rätt. Det kommer säkert att bli jättebra. Jag ser mig om i världen och ser att länder och kulturer där ditt namn är vanligt verkligen bidragit till utveckling och nya spännande utmaningar, medans min tråkiga vita kultur knappast har åstadkommit nåt.

  Tack Mohammad för att du vill lyfta oss uppåt.

 18. ErB skriver:

  Menar Muhammad att en kultur som icke låter sig definieras i en handvändning (bokblads-vändning) skulle vara icke existerande?

  Märkligt, jag stämmer kategoriskt in på den ”vita svensken” och kallar mig, hör och häpna, svensk utan större existentiell ångest. Jag undrar lite över de andra starkare och mer definierade kulturerna, vilka är de?

 19. Anna Carlbro skriver:

  ”I en integrationsprocess behöver olika kulturer brytas mot varandra så att samhället kan utveckla en gemensam högre kultur.”
  Vaba? Tror de inte på mångkulturen? Gemensam kultur? Är de medvetna om vad de har satt på pränt? Vilket svek mot den mångkulturella liturgin!

 20. Mohammad skriver:

  Markus, Christer och Kenneth,

  Jag finner er kverulerande samstämmighet rörande.

  Men vad gäller mitt påstående om den svenska odefinierade kulturella identiteten framställs detta i kraft av Lars Vilks egna iaktagelser i skrift på bloggen.

  Ett folk utan kulturell identitet är inget folk.

  Att det är fråga om just de vita svenskarna vilka betingar denna kulturella identitetslöshet kan inte heller överaska.

  Den vita svenska majoriteten borde faktiskt bli mer oroade över frågan om det egna kulturella tillståndet, innan ni bekymrar er så mycket om den i minoritet islamiska kulturen.

 21. CeDe skriver:

  Mohammad,

  En civilisation, som har en kulturell tradition att
  inte döda eller skada någon som har ett annat
  kulturellt mönster är knappast något att oroa sig
  för.

  Men att någon, som tack vare en civilisations
  demokrati har fått tillträde till ett humant land,
  visar en sådan arrogans och med alla medel försöker
  efter sina illusoriska läror att omstöpa sitt
  värdland till en icke demokrati.

  Det är beklämmande.

 22. Kåta Gudrun skriver:

  GRÄLLA KUVERT TILL TANT BEATRICE ”SEXKÖP” ASK
  …..ROPEN SKALLA…..GRATIS SEX ÅT ALLA…..

 23. markus skriver:

  Mohammad: ”Den vita svenska majoriteten borde faktiskt bli mer oroade över frågan om det egna kulturella tillståndet, innan ni bekymrar er så mycket om den i minoritet islamiska kulturen.”

  Jag bekymrar mig inte över de ”vita”, utan snarare om tillståndet i den s k ”islamiska kulturen”. Både i Europa och mellanöstern. Den befinner sig som bekant i en djup kris på flera plan. Vilket tar sig uttryck i drömmerier om 600-talet, massmord mellan muslimska grupper, drömmar om tillgång till västerländsk kärnteknologi från 30-talet, diktatur och fascism, massflykt och brain-drain till Europa, demoniseringar av ”väst” och ”judarna”, historiskt nederlag i kriget mot israel, delar av umman ockuperad av NATO, auktoritära personligheter, dödskulter, extrema sociala och ekonomiska klyftor osv osv.

  På grund av den här krisen flyr miljoner muslimer till välståndet, demokratin och liberalismen i USA och Europa. Vilket är en del av krisen. Och som delvis kan förklara anti-västliga (och anti-”vita”) stämningar i delar av gruppen.

  En identitetskris men även en existentiell kris. Hade krisen i Europa (”vita” civilisationen) varit i närheten hade vi nu haft massflykt till Indien och Kina.

  Men det har vi som bekant inte.

 24. Kenneth Karlsson skriver:

  Mohammad:

  egentligen är jag tämligen överens med din senaste kommentar (förutom det där om ”kverulerande”, men det kan jag ta).

  Ja, ett folk som tappar sin kulturella identitet är ett hotat folk. Att det är ”just de vita svenskarna” som är utsatta, eller utsätter sig själva, för denna utveckling, är en tilltagande sanning i vårt land. (Jag skulle förvisso inte använda mig av det rasistanstrukna uttrycket ”de vita svenskarna”, jag själv som är halvsame, men förstår andemeningen.)

  Många svenskar är oroade över frågan om det egna kulturella tillståndet, oroade över att främmande kulturer börjar ställa krav och ta plats, som om det vore en självklarhet att oavsett sedvänjors primitiva karaktär – halalslakt, burqor, könsstympning, för att nämna några – så skall de accepteras av samhället, ja till och med betraktas som berikande.

  Allt nytt är nämligen inte berikande. Innehållet spelar en avgörande roll i om en sak är bra eller inte. En gång i tiden berikades världen av en världsomfattande slavhandel. Tillslut lyckades denna berikning bekämpas och existerar numer inte. Ja förutom då i vissa länder, där ditt namn är ganska vanligt.

 25. Johnny Lilja skriver:

  Det finns inget förbud mot religiös slakt i Sverige. Se artikeln i DN för vad den är. Ett inlägg för teokrati, mot demokrati. Det är en illusion att svenska kyrkor och samfund på något sätt är annorlunda än utländska i det här fallet. Det sekulära samhället måste försvars mot religionens subversiva verksamhet!

 26. Mohammad skriver:

  Kenneth,

  Att ge och ta öppnar upp vägar till mellanmänsklig förståelse.

  Det arabiska folket delar samernas historia av överhetens förtryck, men i Lars Vilks processuella skapelse syns varken empati eller förståelse för detta förhållande.

  I spegeln ser man istället folkgrupperna makabert spelas mot varandra.

 27. Kenneth Karlsson skriver:

  Muhammad:

  Det finns dock två stora skillnader mellan samernas historia av överhetens förtryck, och arabernas:

  Samerna har aldrig lagt sin lit till en religion vars syfte är såväl politiskt som religiöst världsherravälde.

  Samerna har själva aldrig representerat överhetens förtryck.

 28. mellis skriver:

  Mohammad,
  Lars Vilks har inte spelat några folkgrupper mot varandra. Att en grupp fått spel är den gruppens ansvar. En del av det ansvaret kommer att utkrävas på valdagen.

 29. Kåta Gudrun skriver:

  BEATRICE ASK, OCKSÅ KÄND SOM TANT GREDELIN, SMYGANPASSAR DEN SVENSKA LAGSTIFTNINGEN TILL MUHAMMEDANISMEN

 30. Daniel skriver:

  Mohammad
  Finns inget odefinierbart hos min kulturella/nationella identitet.
  Det är snarare förvirrade konstruktivister som har irrat sig alldeles för långt ut på vänsterkanten som lider av schizofreni (white guilt) och vill projicera detta på resten av befolkningen för att lätta sin egen ångest.

  Men att rikta allt fokus mot muslimer är helt fel, vi borde snarare rikta blickarna mot dem som har dragit igång denna hetsjakt på ”svennebanan” och där genus”vetenskapen” spelar en väsentlig roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.