Del 1032: Idag föll tingsrättens dom

De båda brödernas blånekande mötte ingen förståelse hos tingsrätten. Så var deras historier och förklaringar inte heller särskilt trovärdiga. Åklagarens straffkrav bantades en hel del av tingsrätten och det är inte omöjligt att domen kommer att överklagas. Kanske från båda håll.

Det förefaller inte sannolikt att brödernas oförsonliga hat och deras nonchalans mot det svenska rättsväsendet kommer att ändras.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

33 svar på Del 1032: Idag föll tingsrättens dom

 1. Daniel skriver:

  De där killarna hör ju hemma på någon form av sluten särskola.

 2. Mohammad skriver:

  Lars,

  Domen avsåg försök till mordbrand.

  Åklagaren kunde således ej visa att grov mordbrand var vid handen, på vilken grund han yrkat fyra (4) och sex (6) års fängelse.

  Tingsrätten ”bantade” alltså inga straffkrav.

 3. Mohammad skriver:

  Två martyrer i svenskt fängelse, vem tjänar egentligen på det mer än Lars Vilks process verk.

 4. Göran Gustafsson skriver:

  Mohammad

  Martyr (av grekiska martys, genitiv martyros ’vittne’), blodsvittne, det vill säga den som med sitt liv fått plikta för sin tro.
  I nutida språkbruk används ordet i en bredare betydelse, avseende personer som dödats, straffats, utsatts för våld eller andra övergrepp på grund av sin grupptillhörighet eller sitt ideologiska engagemang. (Wikipedia)

  Med martyr menas således en person som INTE har begått något brott men blivit dömd pga sin grupptillhörighet eller tex tro.

  Du menar alltså att att de båda bröderna egentligen inte har begått något brott och antyder samtidigt att skulden skall läggas tidigare händelsekedjan.

  Således om jag förstår Mohammad rätt: Mordbrand eller försök till mordbrand är (åtminstone moraliskt) OK bara det sker i Guds namn och offret är någon som förolämpat Profeten M.

 5. sultan of swing skriver:

  @ Mohammad

  Der er ikke tale om to martyrer. Der er tale om to kriminelle, der har fået deres straf. Udmålt af det svenske retssystem. Hvis det er en fremtrædende holdning blandt (unge) svenske muslimer, at de to kriminelle brødre er martyrer, har vi for alvor et fremtidigt problem.

 6. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Fængsel til brandstiftere

 7. Daniel skriver:

  Mohammad
  Ja du säger martyrer, själv så säger jag ”mongon”
  Sätter 100 kr på att föräldrarna är kusiner.

 8. lars Vilks skriver:

  Jag kan tillägga att bantningen av straffet bygger på förmildrande omständigheter. Mordbrand, normalbrottet, kan ge upp till 8 års fängelse.

  Eftersom branden självslocknade och skadorna blev lindriga är detta en förmildrande omständighet. Vidare uppmärksammar tingsrätten ”töntfaktorn”, alltså det uppenbart amatörmässiga i deras agerande – som också är förmildrande.

 9. Christer Fredriksson skriver:

  Både för Lars Vilks och den allmänna säkerhetens skull, kan man ju alltid hoppas att det svenska rättsväsendet och svenska politiker inser att de efter avtjänade straff, bör fortsätta förkovra sig i pyroteknik i något annat land än Sverige.
  Albanien låter lämpligt tycker jag. Är det inte därifrån dessa hjärntvättade islamister kommer egentligen?
  Förpassa dem därför lämpligen dit.
  Inte PUT utan UT!

 10. Kåta Gudrun skriver:

  Jag har också sålt sex till Littorin.

 11. JihadJoe skriver:

  Lars,

  Straffet blir normalt lägre när det är en ung person som inte har en brottsbana bakom sig.

  Någon töntfaktor existerar inte som förmildrande omständighet i svensk lagstiftning.

  Däremot kan töntfaktorn tillsammans med de lindriga skadorna användas för att hävda att skeendet ska betraktas som ett misslyckat försök till mordbrand snarare än ett fullbordat brott.

 12. Hilliz skriver:

  @ Mohammed

  Tur för Lars att det verkar vara martyrernas B-lag som var i farten. Så här ligger det till: bröderna har, upphetsade av en totalitär religiös ideologi och lite allmän intolerans samt säkert även påverkade av en inskränk fundamentalistisk omgivning, bestämt sig för att försöka sätta eld på en annan människas bostad. Förblindade av tanken på 72 houris har sedan bröderna, som inte verkar vara de vassaste knivarna i besticklådan, misslyckats med att sätta eld på huset fast lyckats med att tutta på sig själva. Brottsligt, klantigt och med en martyrfaktor på exakt noll (0) på en skala mellan noll och hundra.

  Någonting har gått väldigt snett om man som du anser att hädelse av religiösa symboler bör bestraffas med mordbrand, där förövarna kallt räknar med att personer kan bli allvarligt skadade eller dö. Det verkar vara dags att införskaffa och finjustera en annan moralisk kompass än den du verkar styra efter för tillfället. Öppna upp luckorna och släpp i lite kärlek i ditt liv, glöm gamla oförrätter och huruvida profeten kan ta illa upp eller inte. Och om han och hans Gud nu är så trångsynta typer kan de ju straffa alla hädare i livet efter detta, eller hur?

 13. Tarkan skriver:

  Klart att de blånekade när de blev tagna på bar gärning, nästan. Det händer de som låter känslorna ta över. Om de hade använt hjärtat som islamisterna gör, då hade det gått väldigt dåligt för dig Lars. Du hade tur denna gång.

 14. Wolfenstein skriver:

  Var det ingen som tog upp möjligheten att bröderna kanske blivit beordrade att elda upp huset av pappan, en imam eller annan religions auktoritet?

 15. Gustaf skriver:

  Inför dödsstraff i Sverige igen för den här typen av idioter och mordbrännare som de muslimska börderna. Det är det enda som biter.
  Gustaf

 16. Göran Gustafsson skriver:

  Dödsstraff kommer inte att förhindra religiöst motiverade brott där förövarens död genom martyrskap ger en direktbiljett till paradiset.

 17. Christina skriver:

  Till alla er som är religiösa och tror på ett liv efter detta vill jag säga; Har ni inte upptäckt att paradiset finns bara här på jorden! Allt annat är sagor uppdiktade av olika farbröder, som var makt tokiga. När vi är döda är det bara svarta gropen som väntar.

 18. Christer Fredriksson skriver:

  Det är väl egentligen ganska uppenbart att fängelsestraff i fall som detta endast innebär att de två är TILLFÄLLIGT FÖRHINDRADE att utföra fler TERRORDÅD!
  För det är faktiskt försök till TERRORDÅD det handlar om, även om svensk press och svenskt rättsväsende av ”grumliga skäl” inte valt att rubricera det misslyckade mordbrandsförsöket och med största sannolikhet planerade mordförsöket på Lars Vilks,så!

  Om den yngre brodern inte brandskadat sig och Vilks varit hemma, är det väl,om jag inte minns helt fel med även ett knivfynd på brottsplatsen, högst troligt att det egentliga uppsåtet även har varit mordförsök!

  Och även om bägge hårdnackat nekat så talar väl ändå den äldre broderns mycket hatiska verbala attack mot Vilks,i rätten sitt mycket tydliga språk eller?

  Det torde väl egentligen också stå tämligen klart att det här handlar om ett religiöst motiverat hatbrott.

  Det förefaller högst osannolikt att de två efter avtjänade straff kommer att ångra sitt brott och plötsligt bli laglydiga ”medborgare” om de nu är svenska medborgare?

  Det mest troliga är väl snarare,att de blir hjältar ”martyrer ” enl Mohammad här, i vissa ”religiösa” kretsar.

  Eftersom begreppsförvirringen inte bara är stor bland islamister utan tyvärr även inom etablissemanget, och rättsväsendet hur fall som detta skall tolkas och vilka påföljder som ska tillämpas,föreslår jag att vi för en stund betraktar detta bland de första fallen av religiöst motiverat försök till Terrordåd i Sverige med andra glasögon än de som passade för en annan tid, en tid då de flesta av våra lagar, som ännu gäller skrevs, för helt andra förhållanden än de nu gällande!

  Jag uppmanar därför våra ansvariga politiker, lagstiftare,journalister och opinionsbildare att tydligt belysa och utan politiskt korrekta skygglappar se över lagstiftningen nu när den religiöst motiverade TERRORN är ett faktum även i lilla Sverige!

  Har verkligen rätt påföljd utmätts ?

 19. Gustaf skriver:

  Till Göran Gustafsson!

  tack för replik, jag bedömer dock din tolkning/hållning icke helt realistisk. 99% av Mohammedanerna vill leva,
  många vill inte visa att de inte tror, du vet väl om att om en mohammedan byter religion så skall han enligt koranen dödas. Jag tror en informationskampanj till Mona Sahlin, Maria Wetterstad, Fredrik Rheinfelt och en hel del EU-parlementariker vore på sin plats. De är helt enkelt okunniga och behöver information och pedagogik så de kan lära sig lite om mohammedanismen.

  MVH

  Gustaf

 20. Göran Gustafsson skriver:

  Gustaf
  Inte för att jag vet, men de 99% kan mycket väl vara just de som inte är mordbrännare, och att de aktuella bröderna hör till den 1% som kan tänka sig att bli martyrer för en säker plats i paradiset.

  I en normalbefolkning anses ju upp till 4% vara psykopater eller psykopatoida, ett tillstånd som knappast förbättras av att kombineras med radikal, fundamentalistisk religiositet.

  Läste just i tidningen att en fransk Imam som är FÖR burkaförbudet är hotad till livet och har ständigt två livvakter.
  Mvh GG

 21. Göran Gustafsson skriver:

  Christer F

  Enligt Kvällsposten säger domen i tingsrätten följande:

  ”Helsingborgs tingsrätt konstaterar att straffet ska vara högt eftersom det var ett angrepp mot demokratin. Men samtidigt ska straffet vara lågt för att bröderna klantade till det.
  Eftersom elden aldrig tog sig döms de för försök till mordbrand och får enligt domstolen kortare straff än om elden tagit sig.
  19-årige Mensur döms till två års fängelse och 21-årige Mentor till tre år. Skillnaden i strafflängd beror bara på skillnaden i ålder. Mensur får ungdomsrabatt eftersom han inte fyllt 21.”

  Är inte angrepp mot yttrandefriheten och demokratin just ett terroristbrott. Det skulle vara intressant att få höra en juridiskt kunnig person resonera kring detta.

  För att brottet skall bli terrorbrott antar jag att åklagaren måste kunna visa att brottet inte var riktat enbart mot en person (Vilks) utan avsikten var att injaga fruktan även hos oss andra med den effekten att vi börjar avstå från att använda vår yttrandefrihet pga rädsla för vedergällning.

 22. Chaan skriver:

  Håller med i det sist nämnda. Själv kan jag inte bli mycket räddare än jag är och har inte vågat stå upp riktigt för andra konstnärer. På något sätt överträffar övertygelse allt annat och jag undrar om det verkligen är psykopater som spränger sig – det kan väl vara så att vissa är det kanske men jag gissar i alla fall att de flesta muslimska attentatsmakare inte är det. Skulle vara intressant att få veta dock. Psykopater brukar se till att andra lider medans de själva tittar på – å andra sidan känner de inte heller egen smärta på samma sätt. Sociopater (och antagligen psykopater) har en annan hjärnkemi som gör att riskerna de behöver ta för att uppleva – är mycket större.

 23. Christer Fredriksson skriver:

  Ur ett rent psykologisk perspektiv är det i sammanhanget intressant att konstatera att buddhistmunkarna i Vietnam eldade upp sig själva i protest mot Vietnamkrigets alla fasor.
  Det finns inga som helst uppmaningar till JIHAD eller dylikt i den Buddistiska läran ,varken inom Mahayana eller Hinayana riktningen!

  Trots att Buddha själv också påstås ha sagt att man inte kulle avbilda honom så skulle väl ingen buddhist vid sunda vätskor, ens få för sig att på något sätt stoppa eller hindra eller låta sig uppröras över alla märkliga Buddhabilder och Buddhastatyer som finns i alla tänkbara skepnader och former.

  Om överhuvudtaget någon av världsreligionerna kan göra anspråk på att kallas ”Fredens Religion” så är det Buddhismen.
  Och enbart den!

  Inom Islam råder däremot stor antagonism inte bara gentemot alla andra religioner utan också inom Islam! Mellan Shia och Sunnimuslimer pågår en ständig maktkamp .
  Senast igår sprängde sig en muslimsk självmordsbombare återigen i EN MOSKE´!
  En moske´som var av fel sort enl bombaren!

  De allra flesta offren för muslimsk terror är andra Muslimer!

  Unga flickor i väst skadar främst sig själva vid så kallade borderline störningar i den psykiska balansen.
  Pojkar och män i väst agerar däremot oftare utåt och slår eller på annat sätt skadar både fysikiskt och psykiskt andra när de själva mår dåligt.

  Kan det var så att muslimska terrorister egentligen också lider av borderline eller liknande psykiska störningar i kombination med den allvarliga religiösa hjärntvätt de utsatts för,och skulle kunna hjälpas med någon form av terapeutisk behandling?

  Kanske borde inom ramen för vår grundlagsstiftade yttrandefrihet och tryckfrihet en bok som Koranen säljas med liknande varningstext som tobak.

  VARNING:Innehållet i denna bok kan allvarligt skada inte bara din egen psykiska hälsa.Om dess budskap tas på fullt allvar kan du riskera både din egen och andras fysiska och psykiska hälsa!

  Ur ett rent sekulärt psykologiskt och psykiatriskt perspektiv är fanatisk religiositet, dvs sådan som tar sig sådana allvarliga uttryck att den troende känner att han eller hon på ett eller annat sätt har uppgiften att antingen omvända eller skada dem som inte omfattar den egna trons alla dogmer,ett medicinskt tecken på en mer eller mindre allvarlig psykisk störning!

 24. Kåta Gudrun skriver:

  JAG HAR OCKSÅ SÅLT SEX TILL LITTORIN

 25. Robin Shadowes skriver:

  Det enda man kan göra är att skratta åt eländet. Nån bloggare kallade bröderna för jihadismens Helan & Halvan. En passande beteckning tycker jag.

 26. Mohammad skriver:

  Christer Fredriksson,

  ”Kanske borde inom ramen för vår grundlagsstiftade yttrandefrihet och tryckfrihet en bok som Koranen säljas med liknande varningstext som tobak.”

  Visst…

  Själv ser jag en ”Late Night Show Lars Vilks” framför mig.

  Inom den väl sammanhållna ramen av hädande yttrandefrihet och islamofobi, och programledarens egen mediala uppmärksamhet…givetvis!

 27. Mohammad skriver:

  Christer Fredriksson,

  ”- Har verkligen rätt påföljd utmätts?”

  Du menar om påföljden utmätts enligt rätt lagrum, detta kan du dock vad gäller strafflängden helt bortse ifrån.

  Straffskalan för mordbrand sammanfaller nämnligen hyfsat med straffskalan för terroristbrott, upp till högst arton (18) år, undantaget det möjliga livstidstraffet för det senare brottet.

  Enligt Lag (2003:148) om straff för terroristbrott, innefattas ju även enligt 3 § mord och mordbrand bland de gärningar som stadgas utgöra terrorhandlingar enligt lagens förutsättning.

  Dvs att under särskilt nämnda avsikter enligt 2 §, allvarligt skada en stat eller en mellanstatlig organisation.

  Den svenska ”terroristlagen” kan inte heller, som en del i genomförandet av ”Europeiska unionens rambeslut om bekämpande av terrorism”, särskiljt ändras att också innefatta skada på enskilda statsborgare.

  Eventuella framtida mordbrands och mordförsök gentemot Lars Vilks, får regleras i vanlig ordning enligt brottsbalken.

  Åtalsgrunderna i det aktuella målet gav dock inte tingsrätten tillräckligt utrymme, och kan mycket väl fälla avgörandet för en straffminskning i hovrätten, om nu domen kommer till överprövning.

 28. Hilliz skriver:

  @ Christer

  Jag tycker faktiskt alla religiösa texter borde förses med en sådan varningstext. Alltså även bibeln och när det gäller vissa sekter som Scientologerna bör varningen även omfatta stor risk för personliga ekonomin.

  @ Mohammad

  Yttrandefrihet kan vara hädande, men hur får du till kopplingen till islamofobi? Påstår du att all hädelse av islamiska religiösa symboler är islamofobi? Då blir begreppet faktiskt precis så meningslöst som jag befarar med tanke på dess frekventa användning på allt och alla som är kritiska till islam.

  Religiösa personers försanthållanden om heliga personer och symboler är inte skyddade i svensk lagstiftning. De får kritiseras och faktiskt även hädas, till exempel genom satir. Vill du dra ett påveskämt ska du inte riskera fängelse eller bli bränd på bål även om det sitter en katolik i publiken. Och får man skämta om påven och Jesus vore det nästa diskriminerande att inte skämta om Mohammaded ”jigsaw” också. Det har tagit lång tid och många modiga människors kamp att komma dithän och det är nog inte många upplysta människor i väst som vill sälja denna grundläggande rätt för en eventuell plats i himlen. Om man nu absolut inte står ut med tanken på att leva i ett land där det existerar dylika friheter borde man kanske söka sig till mer totalitära system där risken att exponeras för hädelse är minimal, typ Vatikanstaten eller Saudiarabien.

 29. Christer Fredriksson skriver:

  ”Mohammad”
  Jo förvisso rör vi oss här i mycket svårtolkade gränsområden i en ny tid av nya brott som inte helt täcks av vår nuvarande lagstiftning.

  Det är trots allt en viss skillnad mellan t.ex passionsbrott och dylikt där en part tänder eld på den andra partnerns hus i ett mer eller mindre tillfälligt utbrott av affekt.

  I detta fall och förmodligen också i en del fall av skolbränder i t.ex Rinkeby, Ronna, Rosengård osv. osv
  handlar det förutom ren affekt ibland också om religiöst motiverade handlingar.
  En form av Jihad,som våra myndigheter helst blundar inför.

  Mycket av vad som händer i dessa och andra förorter kan naturligtvis förklaras med utanförskap dålig samhällsplanering osv.
  Men det finns också om än en liten procent klara inslag av ren Islamism och TERROR i t.ex händelserna i Rosengård och Rinkeby.
  Det har visserligen inte slagits upp stort i media men det finns våldsbenägna islamistiska element i samtliga dessa områden som starkt motsätter sig att flickor får röra sig fritt och får utbildning för att ta ett exempel!

  Och det är brottsliga handlingar motiverade av religiös övertygelse som saknar täckning inom den nuvarande brottsbalken.
  Det krävs en översyn och en anpassning till nya tider och nya förhållanden!
  Det kanske allra lämpligaste vore om brott av denna typ hanterades av rättspsykiatrin där de kanske bäst hör hemma.

  Den vanliga kriminalvården kan ju knappast förväntas bota sjukdomsbilden AKUT ISLAMISM!

  Däremot skulle kanske DBT behandling eller likande terapi kunna dämpa symptomen för de patienter som lider av den psykiska åkomman AKUT ISLAMISM.

 30. Kåta Gudrun skriver:

  UNDER SLÖJAN DÖLJER DE ETT HORN I SIDAN TILL DEN VÄSTERLÄNDSKA CIVILISATIONEN

 31. vinterbadaren skriver:

  Fängelsestraffen för bröderna Alija äro fullständigt meningslösa enär det med önskvärd tydlighet framgår att dessa gravt inavlade och förståndshandikappade muslimska krigare bättre passar på Säters fasta pavilljong, med särskild utskrivningsprövning.

  Allahu akbar–men min är större!

 32. Joacim Persson skriver:

  Äsch vad ni är negativa. Det går nog att få folk av dem med rätt behandling.

  Eftersom kriminalvården är ålagd att utarbeta en personlig behandlingsplan för varje intern så kan man spekulera i hur den skulle se ut i det här fallet. Om det finns någon faktor i internens levnad som kan ses som orsakande eller bidragande till kriminaliteten, som amfetaminmissbruk t.ex., så skall man försöka komma tillrätta med det under fängelsetiden.

  Man låter inte narkomaner knarka på kåken, så i det här fallet får man väl förbjuda koranen och liknande olämplig litteratur på rummet och i stället tillföra obligatorisk läsning (med läxförhör) av Montesquieu m.fl. upplysningsfilosofer, och varför inte slänga in lite religionskritik från Nietzsche och Dawkins också, samt en intensivkurs i konstvetenskap, till förna för internernas fortbildning i och förståelse för statsskickets grunder och den moderna civilisationens premisser. De behöver hjälp att komma ur sitt koranmissbruk, helt enkelt.

 33. Joacim Persson skriver:

  Christer Fredriksson skriver: ”Kan det var så att muslimska terrorister egentligen också lider av borderline eller liknande psykiska störningar i kombination med den allvarliga religiösa hjärntvätt de utsatts för,och skulle kunna hjälpas med någon form av terapeutisk behandling?”

  Kanske inte nödvändigtvis just de som utför attentaten, men de verkliga delinkventerna i kulisserna som fick dem att utföra dem är nog något åt i den riktningen på samma sätt som nordpolen ligger i rikting mot Jönköping, sett från Ystad.

  I alla populationer i alla kulturer i världen har man normalt sisådär en procent psykopater. Dessa utgör det främsta problemet för alla moralsystem, religioner, politiska ideologier osv. På ena eller andra sättet måste man neutralisera psykopaternas manipulation, annars tar de helt enkelt över och samhället urartar i det tillstånd som den norske filosofen Ingjald Nissen kallade ”psykopaternas diktatur”. (I en bok med samma titel han skrev under ockupationsåren)

  Kristendomens idé att vända andra kinden till, dvs vädja till syndarens samvete, fungerar på vanligt hyggligt folk, men inte alls på psykopater som inget samvete har. Kristendomen är naiv.

  Islam tycks i sin dogmatism och anspråk på att vara det perfekta (medeltida) statsskicket mest bara vara ett redskap för psykopater, liksom den katolska kyrkan var på korstågens och inkvisitionernas tid när den ogenerat struntade i sitt eget evangelium.

  En imam (vid Kairos univ tror jag det var) skrev en artikel på islamonline.net för några år sedan (i samband med morden på Nick Berg m.fl.) där han frågade sig ungefär så här (fritt ur minnet): ’Naturligtvis är inte alla muslimer terrorister, men hur kommer det sig att nästan alla terrorister är muslimer. Vi måste rannsaka oss själva.’

  Det är något allvarligt fel på islam, jag vet inte exakt vad och det spelar kanske ingen roll var felet ligger, men det det är uppenbarligen så. När en miljard, får man förmoda, normala muslimer sitter och moltiger när en procent psykopater begår nidingsverk i deras namn, då är det något fel. Mekanismerna som skulle stoppat vanvettet, saknas tydligen inom islam.

  Vad som krävs för att få till något som kan skydda mot psykopaternas diktatur är inte lätt att säga, men vi kan nog pricka av en del ingredienser som INTE får finnas med i soppan. Alla idéer om något slags liv efter detta (himmelrike eller själavandring) är farliga, därför att de automatiskt nedvärderar människoliv. (Där rök varenda religion) Tror man på fullt allvar att man själv och andra får belöningar efter sin död eller en ny chans, så kan man lätt manipuleras av närmsta baksluga illvilliga psykopat till att offra både sitt eget och andras liv för någon abstrakt ”Saks” skull. Jag misstänker starkt att alla religioner ursprungligen uppfanns av stammens huspsykopat, för just de syftena. De tre abrahamitiska religionerna är värst av alla. De trenne sektledarna Moses, Paulus (kristendomens verklige grundare) och Muhammed, var nog alla egentligen psykopater.

  All kollektivism är farlig, av samma anledning. Sätter man det abstrakta kollektivets ”behov” (som om något abstrakt kan känna behov) högre än den konkreta individens behov, så nedvärderar man automatiskt människovärdet. Det var därför alla experiment med olika varianter av socialism, kommunism i synnerhet, gick så käpprätt åt helvete under 1900-talet.

  (Fan vad långt det här blev då.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.