Del 1033: Omtagningens estetik

I mitt konstprojekt får man vara beredd på många omtagningar. En del av skådespelarna har svårt att förstå att en viss argumentation har dragits ett antal gånger men kan inte avhålla sig för att traggla den en gång till. En av dessa debattörer är Peter Weiderud, ordförande i kristna socialdemokraters förbund. Hans välkända resonemang finns på Newsmill. Han finner som bekant en glädje i att jämföra Vilks med pastor Green:

”Jag är ivrig försvarare för Lars Vilks rätt att uttrycka sina åsikter. Men det innebär inte att jag tycker Lars Vilks agerar klokt eller konstruktivt. Han söker medvetet provocera och kränka en grupp som redan befinner sig i utsatthet. Det är skälet till att jag har jämfört honom med pingstpastorn Åke Green som på ett liknande sätt missbrukat religionsfriheten för att slå mot homosexuella.”

”Däremot har få av dem som har ansvar för att värna yttrandefriheten sett och förstått vad Lars Vilks ställer till med på andra sidan av sitt agerande. Jag har valt att göra det, som ett försvar för yttrandefriheten.”

Vad Weiderud drar genom ännu en gång är att man inte skall genomföra en berättigad kritik om den kan bli missförstådd och eventuellt drabba någon annan.

Det andra citatet är något som Weiderud tydligen tror befinner sig i underläge. Jag vet inte hur många debattörer som har klämt till med just det argumentet.

Jag tror de flesta känner till standardexemplet på hur fel Weideruds slalomåkning blir: Du skall inte kritisera den iranska regimen eftersom en sådan kritik kan drabba en utsatt grupp i Sverige.

Ej att förglömma den ryska kränkningsskandalen. Mer detaljer HÄR.

Det här inlägget postades i debatt, Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

6 svar på Del 1033: Omtagningens estetik

 1. Christer Fredriksson skriver:

  En ljusglimt i det ryska eländet verkar åtminstone vara att de till skillnad från dig får ett stort stöd från andra konstnärer!

 2. LN skriver:

  Allah närstående dårar har gjort en tidning:
  http://www.archive.org/details/Inspire_Maqazine
  om Lars Vilks; Fleming Rose; Carsten Juste; Girt Wilders; Salman Rushdie; Kurt Westergaard; Ayaan Hirsi Ali; Ulf Johannson; Molly Norris.

 3. Sigvard Koplimäe skriver:

  Man kan f.ö. notera att pastor Green har samma syn på homosexuella som framträdande muslimska debattörer.

 4. Kåta Gudrun skriver:

  SKADEDJUREN HÄRJAR I GRENOBLE OCH PÅ HISINGEN

 5. Daniel skriver:

  Missbruka religionsfriheten eller gömma sig bakom den, det finns fler i vårat samhälle som gör just detta inte bara Åke Green.

  Modiga människor som Lars Vilks som provocerar och ”röker ut” dessa individer så att de identifierar sig själva och visar sitt sanna ansikte, något som behövs för att den slumrande massan av folk i detta land ska vakna upp innan det är för sent.
  Det demokratiska systemet är fullt kapabelt att försvara sig själv mot dessa element, vi måste bara släppa ut den ur buren.

 6. Ingenjören skriver:

  @Daniel: Det är enkelt att försvara yttrandefriheten när man faktiskt har lagen på sin sida. I detta fall http://www.expressen.se/ledare/1.2072402/100722-kan-krita-krankas är det ju just polisen och domstolarna som är hotet mot yttrandefriheten, men av NÅGON OUTGRUNDLIG ANLEDNING har det gått 3 veckor sedan domen föll utan att de där vanliga rösterna som talar för att man måste RESA SIG UPP OCH FÖRSVARA YTTRANDEFRIHETEN har hörts. Att både aftonbladet och expressen ligger före bloggarna i just detta fallet är intressant. Detta är det sanna lackmustestet, vill man försvara yttrandefriheten även när det gäller saker som man personligen uppfattar som motbjudande(tecknad barnporr)? Jag tror att Lars Vilks klarar testet, men jag betvivlar att den stora majoriteten av de som bloggade om att man måste stå upp för yttrandefriheten i fallet med Rondellhunden klarar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.