Del 1026: Bröder med minnesförluster

Ingen anledning till besvikelse, föreställningen i Helsingborgs tingsrätt hade betydande underhållningsvärde. Starten var något trög när åklagaren gick genom hela luntan av den skriftliga bevisningen. Det framkom bland annat att ett bankkort tillhörigt en av bröderna använts för att köpa bensin kl. 00.15 lördagen den 15 maj (då brandattentatet ägde rum). Ingen av bröderna hade något minne av detta.

Men bröderna Mentor & Mensor förmådde inte uppvisa någon större grad av fantasi. Deras minnesförluster var kompakta. Mensor vars jacka återfanns på brottsplatsen berättade att han hade blivit av med den men kunde inte minnas när. Han hade varit i moskén på fredagsbön och gick därefter hem och lade sig kl. 23. Han steg upp vid 9 – 10 tiden dagen därpå och vistades hemma hela dagen. Han kände inte till att brodern blivit brandskadad förrän han satt på häktet i Helsingborg. Mest fängslande var Mentors grillhistoria. Det var så att man skulle ha en grillfest i Borstahusen. Genom missförstånd hade hans kompisar inte fått veta detta och därför fanns ingen av dem på plats. Men det fanns några andra och en av dem var Muhammed från Rosengård. När Mentor skulle få fart på grillen med bensin blev han svårt bränd. Muhammed och ytterligare en festdeltagare körde honom till lasarettet i Helsingborg. De följde dock inte med in på sjukhuset utan nöjde sig med att lämna av den svårt skadade. Mentor kunde inte lämna några ytterligare uppgifter om Muhammed. Enligt förundersökningsprotokollet besökte broder Mensor den skadade Mentor under dagen. Detta förnekas nu av båda. Istället var det återigen den mystiske Muhammed som kom på besök och som hade med sig nya kläder och som tog med sig de brända persedlarna. Mentor som under polisförhör fotograferats med smärre brandskada på handen tillbakavisade detta. Han pekade på sin högra hand och sade att den skada som fanns där var gammal. Åklagare replikerade att polisfotot visade vänstra handen.

I jackan fanns också en koranbok men inte heller den minns bröderna.

Bröderna meddelade att Vilks var Guds, profetens och alla muslimers fiende. Mentor fick också ett utbrott och rätten hade svårigheter att tysta ned honom när han bröt in i det pågående förhöret.

Spännande fortsättning på konstprojektet följer i morgon.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

22 svar på Del 1026: Bröder med minnesförluster

 1. Axel Toft skriver:

  Go Lars Vilks! Stå på dig du äger

 2. Christer Fredriksson skriver:

  Double negation?

  ”men inte heller det minns inte bröderna.”

  Avsiklig eller bara ett litet skrivfel?

  Däremot vad det gäller rättegångens ,” dubbla förnekelser” är jag däremot inte alls förvånad.

  De påminner mig bl.a om den gång för många år sedan, när jag avslöjade en fuskande”invandrarelev”.

  Och bemöttes med:”Du har ingen bevis”!

  En svensk elev i klassen kom till min undsättning.

  -”Men Han såg ju hur du fuskade!”

  Den just avslöjade ”fuskaren”, svarade henne med orden: -”Jävla hora jag ska döda dig”

 3. Cecilia skriver:

  Det är ju faktiskt lite intressant, att det fortfarande finns de som har en chans till ”tonårsuppror”.
  Lite eftertanke behövs väl, till de som inte har det mer…

 4. danpark skriver:

  Vilken tid börjar det imorgon?

 5. Lars Vilks skriver:

  I morgon sparkar tingsrätten igång kl 10. Förhandlingen kommer sedan att pågå den tid som behövs.

 6. Robin Shadowes skriver:

  Och sedan lyckades man gå vilse från Borstahusen och hamnade i Viken istället? LOL

 7. Pingback: Vilks attentatet: Brødre med hukommelstab « Snaphanen

 8. Joacim Persson skriver:

  Intressant att de ändå blånekar. (In absurdum dessutom. De kan ju knappast tro själva att rätten kommer att köpa deras fantastiska version av händelseförloppet.)

  De kunde ju i stället ha tagit tillfället i akt och spelat upp en stor martyrscen, gärna lite Wagner-inspirerad tonsättning och mörk dekor: ”Jaaag ååångrar ingentiing!” pukor:BOMBOMBOM ”Skicka mig till Guantanamo bara, era oootrogna huuuundaaar!” BOMBOMBOM ”Guuud koommer att belöööna mig!” (crescendo)

  Den välvilliga tolkningen kan ju vara att de nu i efterhand innerst inne så skäms för tilltaget att de inte kan förmå sig att säga rakt ut vad de har gjort.

  Den mindre välvilliga tolkningen är att hissen inte går hela vägen upp.

  Hur som helst måste librettot för denna opera haft en Tom Sharpe eller Douglas Adams som författare.

 9. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Fjende af Gud

 10. Torbjörn skriver:

  Mot dumheten kämpar till och med gudarna förgäves!

 11. Nina skriver:

  Nej då. Inte behöver de erkänna något i ett rättssystem för en stat de inte tillhör – de fanatiska´s gud bryr sej inte om sådant. 🙁

 12. Göran Gustafsson skriver:

  I Ryssland skulle Lars Vilks bli åtalad
  Jurij Samodurov var tidigare chef för Sachrovmuseet i Moskva. Andrej Jerofejov ledde Trejakovgalleriets moderna avdelning. De har inte jobben kvar. I stället är det åtalade och kan dömas till tre år fängelse (Amnesty).

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=19853

  (SvD 2010-07-07)

 13. Snaphanen skriver:

  For et par dage siden meddeltes det, at Westergaards overfaldsmand Muhudiin M Geele skal tiltales efter terrorparagraffen. Det bliver dyrt !

  http://jp.dk/indland/krimi/article2115693.ece

  Mon man kan gå ud fra at de to glemsomme brødre fra Landskrone tiltales for det samme ?

 14. Anna skriver:

  Så idiotiskt att avteckna profeten Muhammed bara för att provocera, vad fick du? Dödshot, mordbrand och enorm publicitet i media. Var det verkligen värt det? Din föreläsning som resulterade med en skallning var inte heller speciellt lyckad. Hur tänker du egentligen? Vad fan förväntade du dig?! Tragiskt att se en så dålig sida av konsten, detta är inte längre en fråga om yttrandefrihet. Snarare ett hån.

 15. Hilliz skriver:

  @ Anna
  Det är snarare tragiskt att hör ännu en bock sjunga falskt om provokationer, hån och dålig konst.

  Det är tydligen hög tid för dig, och andra självutnämnda konstkritiker, att besöka valfritt modernt konstmuseum. Där kan du sedan beskåda konstverk efter konstverk som när det väl begav sig uppfattades som extremt utmanande, höjden av dålig smak och rentav samhällsförstörande. Naturligtvis alltihopa producerade av konstnärer som inte var ute efter annat än berömmelse, snabba pengar och ett obetvingligt begär att rasera samhällets grundvalar. Nazisterna kallade den moderna konsten för entartete Kunst och brände den flitigt (om det inte hamnade på väggen hos någon partipamp). Idag bränns även konstnärens hus, men det är vad man enligt dig får räkna med om man tänker fel. Kanske bäst att kolla om alla bockar är kvar i hägnet!

 16. joanna skriver:

  Anna, vad blir kvar om vi ska låta alla som kan känna sig kränkta för något styra vad man får säga eller visa.

  Nöjer du dig att samtala om vädret?

 17. markus skriver:

  Anna,
  gamla kvinno- och böghatande rasistiska profeter från medeltiden BÖR provoceras. Hårt och skoningslöst. Har man problem med det har man rejäla problem.

 18. Chaan skriver:

  Jag tycker inte alls det är underhållande – jag tycker det är riktigt jävla svinigt otäckt. Jag vågar inte publicera teckningen jag gjorde som hommage till Vilks i våras på min hemsida. Och då har jag ändå en teckning där av den mest notoriske förbrytaren i Sverige för närvarande Thomas Quick (nåja han har bytt namn igen.. what else..) Och då har jag ändå provocerat alla andra sorters kriminella också på andra ställen på nätet. Och då har jag ändå skrivit artikeln Yrkesmördare på Wikipedia. Och och och … sånt.

 19. Kenneth Karlsson skriver:

  Anna, kul att du tycks veta vad som är värt nåt för en annan människa, vad som är lyckat eller inte, vad som är tragiskt och vad som är ett hån. Är du måhända ett världspolitiskt orakel?

 20. tryit skriver:

  Anna…..gör yttranderfriheten en tjänst…gå och häng dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.