Del 1027: Konst i tingsrätten, andra dagen

Den andra dagen i tingsrätten började i långsamt tempo. Den inkallade vittnena avverkades i raskt takt och flera pauser fick skjutas in. Sedan var det lunch. På eftermiddagen förhördes en polis som hade varit med på husrannsakan i Landskrona. Den påslagna datorn visade då två flikar, en till Islamiskt Forum och en till Helsingborgs Dagblads rapportering om branden i Vilks hus. Polismannen berättade också att de båda bröderna Mentor och Mensor delade ett rum som var likt en munkcell. Endast koranen i bokhyllan annars tomma väggar. Polisens dataexpert hade gjort en kopia av hårddisken och bland annat tagit fram vad bröderna hade sökt efter. Där fanns t ex bostadsadressen till konstnär Vilks.

I sin slutplädering framhävde åklagaren två punkter som han betraktade som synnerligen allvarliga. Det handlade om ett angrepp på yttrandefriheten. Och mot bakgrund av att det stod en parkerad bil på gården måste bröderna ha varit medvetna om att någon kunde ha funnits i huset. Åklagaren yrkar 6 års fängelse för den äldre brodern och 4 för den mindre.

I sitt försvar inledde advokat Nilsson med att säga att det fanns anledning att betvivla åklagaren bevisföring. Ingen skulle kunna vara så korkad att man lämnade kvar överväldigande bevismaterial på platsen. Alltså de båda brödernas jackor med namn, telefonnummer och nycklar till hemmet. En alltför osannolik historia för att vara trovärdig. Sedan gick han omsorgsfullt in på konstnär Vilks förehavanden och frammanade den välkända mediebilder av en konstnär som cyniskt och beräknande gör sig ett namn och en hacka på stackars muslimers bekostnad. För att ytterligare understryka detta läste han upp valda delar av en artikel av Jan Guillou. De båda advokaterna yrkade att deras klienter skulle försättas på fri fot. Advokat Sederholm drog ungefär samma vals som sin kollega: Vilks visste vad han gjorde. Konstvärlden är inte alls isolerad från övriga världen. Jaja, så blev det lite konstrecensioner från de båda juristerna.

Nilsson hade också läst gårdagens bloggtext och fann det relevant att nämna att där stod att den här dagen skulle bjuda på fortsatt underhållning i tingsrätten. Huru riktigt var inte detta…

Någon timme efter förhandlingen meddelade tingsrätten att bröderna skall förbli i häktet. Detta tyder på att man följer åklagarens linje.

 

Advokat Nilsson och advokat Sederholm som konstverk

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

28 svar på Del 1027: Konst i tingsrätten, andra dagen

 1. Ja, ja det är så där advokater brukar låta har jag lärt mig… och naturligtvis är det otroligt att en människa skulle ha varit så urbota dum att den försökte tända eld på eternitplattor, som aldrig brinner och inte ens lyckas med att få eld på ett kök. Som jag har skrivit på min blogg tycker jag mest synd om dem, som inte kunde klara av det bättre än att den ene blev bränd. Vi får väl hoppas att bränt barn skyr elden. Och nog hade ditt hus änglavakt den där natten… 🙂

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/05/det-ar-synd-om-broderna-alija.html

 2. Phund skriver:

  Vilka moraliska preferenser har dessa försvarare?
  Hur kan man med en svensk akademisk utbildning – göra gällande att rättsföreträdarna har fått allting om bakfoten. Antingen är advokaterna lika imbecilla som de albaner de företräder eller så gör man allt för pengar. Det finns kanske ett högprofilsmål att vänta bakom hörnet! Skäms på Er Ni företrädare för den svenska advokatkåren.

 3. Torbjörn skriver:

  Om inte de där fjantarna gjort det, vem har då gjort det? Kommer försvararna med nån teori om det?

 4. Göran Gustafsson skriver:

  Prosecutor demands prison for attack on Swedish artist
  (Tribune 2010-07-07)

  http://tribune.com.pk/story/26321/prosecutor-demands-prison-for-arson-attack-on-swedish-artist/

 5. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Retsreportage

 6. Micke skriver:

  Du är en sann hjälte Lars som i denna tid vågar stå upp för vad du tror på och inte viker en tum, jag hoppas och tror att du är en inspiration till många.

  Önskar att fler vore som du då skulle det vara mer livliga diskussioner i samhället istället för slag med nävar

 7. Christer Eriksson skriver:

  Att som advokat först hävda att bevisföringen var för otrolig för att vara sann och sedan hävda att Vilks antagligen hade sig själv att skylla om de ändå är skyldiga låter knappast som om han ens själv tror på deras oskuld.

  Men jag antar att de två muslimska bröderna endast har fått den advokat som de förtjänar, en offentlig försvarare.

 8. Mohammad skriver:

  Salam a´leikum Lars,

  Del installationen i tingsrätten är inte alls så spektakulär som du vill göra gällande.

  Advokaterna Nilsson och Cederholm är nämnligen av god advokatsed obligerade att föra talan enligt sina klienters önskemål.

  Därför troligtvis, som du dock missat att notera, den uppenbara dårskapen i att försvaret självt visar på ”mordbrännarnas” uppsåt av hämnd.

  Som bekant är ju uppsåt nödvändigt för att kunna fällas till ansvar för den åtalade gärningen.

  Låt oss i vart fall hoppas på ett icke frihetsberövande för de vilseförda bröderna, att i annat fall sedermera komma att hämnas enligt gällande hederskodex.

  Här kan du visa ditt goda hjärta Lars, genom att (som målsägande?) vädja till rätten att visa mildhet i påföljdsfrågan.

 9. Christer Eriksson skriver:

  Mohammed

  Det troliga är att domstolen går på åklagarens linje där åklagaren yrkar på sex års fängelse för den äldre brodern samt fyra år för den yngre, och det är vad som kallas för rättsstat enligt västerländsk modell.

 10. Christer Eriksson skriver:

  Mohammad: ”Låt oss i vart fall hoppas på ett icke frihetsberövande för de vilseförda bröderna, att i annat fall sedermera komma att hämnas enligt gällande hederskodex.”

  Då vill jag uttrycka att samma ”hederskodex” kanske kommer att bemötas med en viss reaktion av vissa grupper i samhället.

 11. Mohammad skriver:

  Christer E…

  Förvisso kommer bröderna att fällas till ansvar för brott, det är ingen som betvivlar, men att som du hoppas på att rätten dömer enligt åklagarens yrkande av fyra (4) och sex (6) års fängelse, är att vara behäftad med ett Sverigedummokratisk strafftänkande.

  Wake up kid…!

  Vad gäller mina förhoppningar att rätten finner förmildrande omständigheter föreligga och därför ser mildare på saken i påföljdsfrågan, är detta också för herr Vilks framtida välbefinnande.

  Oavsett Lars yttre sken av oberördhet så säger min erfarenhet att dylika ”påhopp” på en psykisk skala över tid blir ohållbara att bemästra.

 12. JohannaV skriver:

  Mohammad: ”Oavsett Lars yttre sken av oberördhet så säger min erfarenhet att dylika ”påhopp” på en psykisk skala över tid blir ohållbara att bemästra.”

  Jag förstår att Mohammad talar av egen rik erfarenhet av hur mordhot, trakasserier, och ev. även försök till mordbrand inverkar på det mänskliga psyket?

 13. Göran Gustafsson skriver:

  Mordbrand, brott enligt brottsbalken i svensk lag.
  Brottsbalken, kapitel 13, stadgar:
  1 § Om någon anlägger brand, som innebär fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom, döms för mordbrand till fängelse, lägst två och högst åtta år.
  Är brottet mindre allvarligt, döms till fängelse, lägst ett och högst tre år. Lag (1993:207).
  2 § Är brott som avses i 1 § att anse som grovt, döms för grov mordbrand till fängelse på viss tid, lägst sex och högst arton år, eller på livstid.
  Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om branden anlagts i tättbebyggt samhälle, där den lätt kunde sprida sig, eller annars inneburit fara för flera människor eller för egendom av särskild betydenhet. Lag (2009:396).
  Mordbrand har således samma straffsats som allmänfarlig ödeläggelse. Mordbrand behöver inte inbegripa något mord. På grund av förekomsten av orddelen ”mord-” i mordbrand uppstår det dock ibland förvirring om vad begreppet betyder.
  (Wikipedia)

 14. Göran Gustafsson skriver:

  23 kap. Om försök, förberedelse, stämpling och medverkan till brott
  1 § Har någon påbörjat utförandet av visst brott utan att detta kommit till fullbordan, skall han i de fall särskilt stadgande givits därom dömas för försök till brottet, såframt fara förelegat att handlingen skulle leda till brottets fullbordan eller sådan fara endast på grund av tillfälliga omständigheter varit utesluten.
  Straff för försök bestämmes högst till vad som gäller för fullbordat brott och må ej sättas under fängelse, om lägsta straff för det fullbordade brottet är fängelse i två år eller däröver.
  (Brottsbalken)

 15. markus skriver:

  Undrar hur de här killarna ser på Allahs roll i det hela…
  JAg menar, det står ju utan tvivel att Lars Vilks måste ha gudomligt skydd. Ena killen blev ju omedelbart bestraffad genom att själv börja brinna.

  Ja det gäller såklart alla andra muslimska terrorister som Allah verkar motarbeta stenhårt. Som killarna i Norge idag.

  Allah verkar vara på Västs sida!
  Eller så är han väldigt svag. :))

 16. JihadJoe skriver:

  Mohammad…

  Lars Vilks kan inte påverka hur rätten dömer. Svenska domstolar fungerar inte så. De bedömer bara om det var ”fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom.”

  Lars Vilks är inte ett vittne till själva händelsen, och vad han säger har därför ingen betydelse.

 17. Pingback: “Are you an islamphobe, mr. Vilks ?” « Snaphanen

 18. Göran Gustafsson skriver:

  Svarta svanar
  ”Eftersom konsten är oförutsägbar måste tolkningarna söka sig nya vägar. Robert Stasinski påminner om att alla svanar inte per definition är vita.
  (…)
  Graffitikonstnären Nug, Anna Odell, Lars Vilks är tre svarta svanar som bör göra oss mer alerta och nyfikna på nya tolkningar i stället för att utgå från att svanar alltid är vita.”
  (Expressen,Robert Stasinsk)

  http://www.expressen.se/kultur/1.2056655/svarta-svanar

 19. Göran Gustafsson skriver:

  I en intervju med SvD Kultur utvecklas Folkpartiets kultursyn. Christer Nylander är FP:s kulturpolitiske talesman. Han är ledamot i riksdagens kulturutskott och berättar här om hur FP skulle vilja utforma kulturpolitiken, om partiet fick bestämma efter valet.

  (…)
  Hur märks liberalismen, med stor frihet?
  ”Vi kallar det här bildning, nyskapande, kvalitet. Men friheten är ett av de grundvärden vi går in med. Den konstnärliga friheten är extremt viktig. FP har till exempel tagit en hel del debatt för Lars Vilks, rätten till konstnärens frihet att skapa det han vill och tycker behövs. När vi hade partiråd nyligen, inledde Jan Björklund med ett stöd till Lars Vilks, och det är väl oftast i FP en partiledare tar ställning på det viset”
  (…) (SvD 2010-07-08)

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/fp-vill-satsa-pa-mer-kvalitetskultur_4966753.svd

 20. Tarkan skriver:

  Vad är det för idioter som lämnar spår efter sig efter att försökt sätta eld på Lars hus….

 21. Robin Shadowes skriver:

  Mohammed, tycker du även att rätten dömde rättvist i fallet med Ahmed Akileh? Handlar det även om ”hederskodex” i fallet med parkerings-mordet?

 22. Chaan skriver:

  Ja advokaterna sparde inte på underhållningen.

  Angående visste vad du gjorde så kunde du väl inte veta att du skulle lyckas spränga konstvärldens gränser (för de fanns där). Men det gjorde du – big time. Danskens teckningar togs vad jag förstår inte på samma allvar i konstvärlden eftersom skämtteckningar har ännu lägre verkshöjd (för låg för att hamna inom konsten).

 23. Mohammad skriver:

  Christer E…

  Det är förståligt att du som novis i det rättsliga sammanhanget av Lars Vilks ”everlasting” konceptuella föreställning, kommit att bortse från skadegörelse alternativet som brottsrubricering, böter eller fängelse högst ett (1) år, men där lag rekvisitet för grov skadegörelse, synnerlig fara för någons liv eller hälsa, förvisso stadgar fängelse i högst fyra (4) år.

  Väljer rätten dock på grund av den konkreta faran att rubricera gärningarna som mordbrand lutar i vart fall jag åt den lägre allvarlighetsgraden, fängelse ett till tre år.

  Är du särskilt intresserad hänvisar jag 29 Kap Om straffmätning och påföljdseftergift samt 30 kap. Om val av påföljd, Brb.

  Simma lugnt kompis…

 24. Mohammad skriver:

  Jihad Joe…

  ”Lars Vilks kan inte påverka hur rätten dömer.”

  Du blandar ihop brott och brottspåföljd.

  Allt som sägs i rätten noteras av ordföranden i påföljds hänsynstagandet.

 25. Mohammad skriver:

  JohannaV…

  ”Jag förstår att Mohammad talar av egen rik erfarenhet av hur mordhot, trakasserier, och ev. även försök till mordbrand inverkar på det mänskliga psyket?”

  Trams…!

 26. JihadJoe skriver:

  Mohammad…

  För det första har det Vilks säger ingen betydelse, eftersom han inte är något vittne till själva händelsen. Att det råder fri bevisprövning innebär inte att allt som sägs är relevant (utgör bevis).

  Det finns för det andra inte mycket att jobba med när det gäller förmildrande omständigheter. Mensurs låga ålder är förstås användbar, men det är ju självklart.
  Annars är det bara att försöka hävda att de blivit extremt provocerade av Vilks (”om brottet föranletts av någon annans uppenbart kränkande beteende”) Advokaterna försökte lite med detta, men det är ju svårt att använda detta försvar samtidigt som man nekar till brottet.

  När det gäller frågan om hänsynslöshet (som alltså kan vara en försvårande omständighet) ser det inte heller så bra ut.

 27. Romeo Patrick skriver:

  Är det ingen annan som finner det komiskt hur ”mohammed” skriver ”fyra (4)” ungefär som för att verka mer intellektuell än andra?

  Han försöker sätta ihop meningar snyggt och prydligt. Tycker det är ganska underhållande.

 28. GothCthulhu skriver:

  En språkligt välformulerad idiot är likväl en idiot.

  Borde inte Bröderna Husbrand skryta om hur duktiga de har varit i att (försöka) sätta skräck i svensk sekularism? Vill de ha en totalitär muslimsk stat att bo i så rekommenderar jag Afghanistan, lite mindre att ”ställa till rätta” där innan man är nöjd. Den stora massan i Sverige är väldigt nöjda med den avveckling av religion o liknande trams som sker…och som kommer att accelerera tack vare sådana här händelser. Muslimska knäppgökar gör sitt uppehälle i västvärlden allt mer omöjlig när de beter sig på det här sättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.