Del 1015: Äventyr i Finland. Yttrandefriheten i Brüssel.

Land Art-Biennalen i Ii fick ett visst mått av dramatik. Jag vistades där under namnet Lauri Vilkas. Namnet skapades inte för det här tillfället utan är en gammal konstruktion som jag har använt förr när jag har varit i Finland. Även om det gick att få reda på vem jag var genom min blogg avlöpte mina dagar anonymt. Ända fram till i fredags då nyheten att ”Muhammedtecknaren” befann sig på finsk mark. Panik utbröt och det första budet var att lördagens vernissage skulle ställas in. Så småningom, sedan den finska säkerhetspolisen posterat ut sina trupper, kom vernissagen ändå till stånd. Dock skulle jag inte närvara vid upptakten med de andra konstnärerna utan under bevakning avvakta på trivsamma Jäppisen Baari. En ny kontraorder tillät dock att jag deltog i hela rundvandringen. Men vernissagefesten fick ovillkorligen flyttas till en stuga ute i de finska skogarna.

Mitt bidrag till kalabaliken i Ii blev det ca 8 meter höga tornet ”Asema” (station). På en diskret plats ett stycke upp i denna skapelse finns en liten blyertsteckning. Eftersom inga tidningar kunde trycka min teckning fick jag göra denna gest för yttrandefriheten i grannlandet.

På måndag den 21 juni blir det ännu mer om yttrandefriheten, denna gång i EU-parlamentet i Bryssel.

Problemen med bloggen fortsätter. Attackerna kan nu åtgärdas ganska enkelt och snabbt men det har också blivit svårt för mig att kunna använda den.

http://www.alde.eu/en/details/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=23424

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 1015: Äventyr i Finland. Yttrandefriheten i Brüssel.

 1. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Lars Vilks: Land Art-Biennalen i Ii fick ett visst mått av dramatik. Jag vistades där under namnet Lauri Vilkas. Namnet skapades inte för det här tillfället utan är en gammal konstruktion som jag har använt förr nä

 2. Chaan skriver:

  Ja det är tråkigt att du behöver gå under jorden halvt. Jag har varit det sedan 2005 då jag fick ett hot – som dock inte har något med världsläget att göra. Hoppas ni hittar någon bra teknisk lösning för bloggandet och att du fortsätter skriva ofta.

 3. GothCthulhu skriver:

  Kör hårt, Lars. Man ska aldrig ge upp när man har rätt o mobbarna försöker trycka ner en. Du har mitt stöd. 🙂

 4. Anders Östberg skriver:

  (Ha fördragsamhet med min fåniga ordlek, men jag kunde inte låta bli:) Lars Vilks (Sverige) – Lauri Vilkas (Finland) – Lawrence Welk (USA)(?)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Welk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.