Del 1014: Hackaren, Ii, yttrandefriheten

Muhammedhackaren har varit i farten igen. Men det blev en kysk visit. Tack vare Levonline och inte minst min webmaster Romeo kunde sedan snabbt återställas. Hela materialet finns externt och oåtkomligt för varje oönskad gäst och kan därför omgående flyttas tillbaka till bloggen.

Jag skall, vilket jag redan nämnt, till staden Ii. I Ii i Finland avhålls således en Landartbiennal. Mitt deltagande är omgivet av stor sekretess men det är inte alls nödvändigt. Eventuella hugade terrorister skulle snart inse att staden är bevakad av outtröttlig armé av aktiva myggsvärmar.

På måndag den 7 juni kommer jag emellertid att delta i en presskonferens om yttrandefrihet. Sensus, våning 4, Medborgarplatsen. Arrangör är centralrådet för ex-muslimer.

Yttrandefriheten har en väsentlig aspekt. För det första handlar den om rätten att få säga något. Den principen håller man i allmänhet styvt på i västvärlden. Många av dessa yttranden är dock mer eller mindre värdelösa eftersom det rör sig om befängda idéer som t ex förintelseförnekare eller uttryck för homofobi. Saken blir naturligtvis betydligt intressantare om det finns en kollision med yttrandefrihet i något som får anses angeläget. I mitt fall vill t ex Jan Guillou och en del andra reducera mitt projekt till den förstnämnda kategorin.

Under de allra senaste dagarna har det seglat upp en ny strid i ämnet genom Elisabeth Ohlson Wallin som nekas ställa ut sina bilder på Världskulturmuseet i Göteborg. Det rör sig om homosexualitet och de tre stora religionerna. Världskulturmuseet har gett bidrag till bilderna som har tagits i Jerusalem. Sedan museet hade konsulterat några religiösa ledare blev det stopp. Christer Sturmark har skrivit om detta på Newsmill. Stefan Johansson har behandlat saken i Expressen. På museet hemsida försöker man motivera sitt bristande intresse genom att framhålla att museet främst vill ägna sig åt ”dialog”.

Det här inlägget postades i debatt, Muhammedsaken, Projekt. Bokmärk permalänken.

28 svar på Del 1014: Hackaren, Ii, yttrandefriheten

 1. ci skriver:

  Ijo

  Ijo järnvägsstation
  Ijo (finska Ii) är en kommun vid Bottenvikens kust i landskapet Norra Österbotten i Uleåborgs län. Genom Ijo strömmar Ijo älv, en av Finlands längsta älvar. Ijo har cirka 800–950 invånare och har en yta på 1 595,35 km².
  Ijo är enspråkigt finskt. I kommunen fanns ett stort glasbruk 1783-1885 i byn Nyby (finska: Olhava)

 2. Anders Östberg skriver:

  Världskulturmuseets ansvarige utställningsintendent Klas Grinells krombuktande ’utvecklande’kommentar angående Elisabeth Ohlson Wallins bilder måtte ge honom själv ryggskott:
  ttp://www.varldskulturmuseet.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=1573&a=18138&l=sv_SE

  ’The religious idea of God cannot do full duty for the metaphysical infinity’ – Alan Watts.

 3. fantasti.cc skriver:

  En musse´s allra högsta dröm är att dö martyrdöden för att komma till Allah´s paradis och bli belönad med 72 undersköna oskulder.
  Nu har Israel nyligen uppfyllt 9 st turkmussar´s dröm att komma till paradiset och brudarna.

  Så… vad gnäller de över?!

 4. Cavatus skriver:

  Folkpartiets Bengt Wahlgren i Borås vill inte gå med på en rondellhundsutställning. Han säger:

  ”Hänsynen till de som blir sårade av att Muhammed skändas är också viktigare än yttrandefriheten”

  Jag undrar om karln verkligen är medveten om vad han säger. Tänk er in i detta scenario, som han förespråkar. Man får kalla kårar på ryggraden.

  Lyssnade just på inslaget igen och de verkar ha klippt bort just de orden, men ännu så länge står de kvar på sajten. Läs och förskräcks! Så långt har det alltså gått. Så lättvindigt förlorade vi vår älskade yttrandefrihet. Jag gråter en skvätt inombords.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=3750271

 5. Frihetenärhär skriver:

  Hej Lars vad tycker du om min video?

  http://www.youtube.com/watch?v=8bh-raHrMJQ

 6. Joacim Persson skriver:

  ”Saken blir naturligtvis betydligt intressantare om det finns en kollision med yttrandefrihet i något som får anses angeläget”

  Det mest komiska rörande den famösa rondellhunden är att just de förmenta muslimer som skriker i högan sky över den, har helt missat poängen. Det finns inget förbud i koranen mot att avbilda Muhammed eller Gud eller någonting annat. Det finns däremot, liksom i alla de tre abrahamitiska religionerna, ett förbud mot ”avgudadyrkan”. I judisk tradition kallar man det snarare ”otillbörlig dyrkan”.

  Så varför vill man inte ha avbildningar av Gud? Jo, tanken med en religion är att den skall fungera som ett ramverk, ett verktyg, som en människa kan använda för att reflektera över sitt eget beteende mot andra, i syfte att hitta ett sätt att bete sig där man kan upprätthålla fred med andra så att samhället inte förgörs av konflikter. Vi oreligiösa kanske föredrar filosofin, men religion är måhända bättre än inget.

  Detta är självrannsakande förstås omöjligt om man inte tänker själv. Tänker själv gör man inte när religionen bara blir tomma ritualer. Och religion riskerar att blir bara tomma ritualer och meningslös liturgi om man börjar dyrka döda föremål, eller likaledes döda abstrakta företeelser. Det där insåg redan Moses på sin tid och införde därför ett förbud mot avgudabilder.

  När så de ”kränkta” nu blir så fruktansvärt uppwöwda över bilder av Profeten(TM) så avslöjar de bara att de dyrkar abtraktionen ”Profeten” som ett beläte och därmer gör de sig, ironiskt nog, skyldiga till just den avgudadyrkan som de ovetandes och falskeligen anklagar andra för. Rondellhunden vore ju bara ett beläte om någon började dyrka den som ett sådant, vilket förefaller minst sagt osannolikt.

  Därigenom är dessa rent av mindre fromma än den mest hårdnackade ateist, för de har inte förstått någonting alls, vare sig om principerna om tankefrihet och yttrandefrihet, begreppet konst och sist men inte minst ens meningen med religion i allmänhet och då inte heller om den religion de påstår sig vara bekännare till. De är strängt taget inte muslimer överhuvudtaget. De dyrkar inte Gud: De dyrkar belätet ”profeten” eller belätet ”koranen” som symboler utan innehåll.

  Naturligtvis blir det en kollision, men den kollisionen finns bara inne i dessa inskränkta individers medvetande. Nya idéer tenderar att kullkasta gamla och detta upplevs till att börja med som förvirrande och rent av oförskämt. Men det är en helt normal reaktion och inget man skall blir orolig över. Vi använder här yttrandefriheten, liksom konsten, som redskap på de inskränkta för att provocera dem till att börja tänka själva. Det är just så yttrandefrihet och konst SKALL användas. Ju mer det kollideras desto bättre! Och det är främst för belätesdyrkarna själva detta är nyttigt. De måste ruskas om så de börjar använda den hjärna de tydligen tror att något som kallas Gud stoppade in i deras huvuden, utan att ha börjat fundera över varför…

 7. Lars skriver:

  Cavatus. Tack för att du uppmärksammade detta intressanta bidrag. Den sortens uttalande fortsätter att spöka. Lägg märke till att denne folkpartist talar om en teckning som gjordes 2007.

  Frihetenärhär. Tack för fötroendet. För dem som vill sluta upp bakom det här bör det framgå att det rör sig om 1, inte något som bör kunna kallas för sensationellt och 2, att det är en opolitisk aktion.

 8. apri skriver:

  go to hell!!!!

 9. Robin Shadowes skriver:

  Dagens mest intelligensbefriade kommentar, apri.

 10. Ulf skriver:

  Som sagt tidigare, tack för din kamp för yttrandefriheten, otroligt viktigt i ett land där etablissemanget är fullt av fega svekfulla islamkramare och kommunistjournalister som hyllar vår tids största ofriheter, kommunismen och Islam…

  …hit hör även en ofrihetens lakej Guillou, islamkramare och KGB-are…

 11. Chaan skriver:

  Jaha då får vi hoppas att centralrådet för ex-muslimer har något sorts säkerhetstänkande kring arrangemanget.

 12. KLARTEXTEN! skriver:

  En fantastiskt bra video av ”Frihetenärhär”! Väldigt proffsigt! Måste ses!
  http://www.youtube.com/watch?v=8bh-raHrMJQ

  En annan sak. Det saknar betydelse om Muhammed enligt Koranen får avbildas eller ej!

  Koranen skall inte ha någon makt i vårt samhälle i vilket fall som helst! Detta är ett sekulärt samhälle, så vi skiter i koranen! Är den viktig? Flytta till ett muslimskt land!

 13. KLARTEXTEN! skriver:

  Vi måste ha klart för oss en sak! Konfrontation med islam är det enda som gäller! Allt utom en ren konfrontation innebär kompromisser!

  VI får ALDRIG kompromissa med yttrandefriheten! Muslimerna MÅSTE vika sig!

  Det bästa muslimerna kan göra är att fullt ut acceptera yttrandefriheten, annars har vi ett ”krig” mot islam! Grejen är att dom tror att dom kan skrämma oss till tystnad. Men dom har fel!

 14. Christina skriver:

  Läste en artikell av Maria Rydhagen i Expressen där hon skriver om Lars Vilks och jag kan bara konstatera att där finns inte många höns hemma i hennes hjärna!

 15. mohammad skriver:

  Hej Lars

  Jag har svårt att se dina kränkningar av Islam och Mohammed (saw) annat än som ett konceptuellt verk i syfte att kamouflera frånvaron av den egna talangen.

  På så vis är du ju i vart fall i denna mening en konstnär, och det går ju inte att komma ifrån att du helt saknar vanligt konstnärligt hantverkskunnande.

  Vidare ser jag det som symptomatiskt att du i ditt korsttåg för yttrandefrihet och upplysning ändå gentemot oliktänkande modererar de kritiska kommentarerna, men låter de mest person kränkande stå kvar.

  G/M

 16. Ulf skriver:

  Gällande Vilks sk ”bristande konstnärliga kvaliteter”… hur många konstverk i Norden idag besöks årligen aktivt av många tusentals människor genom oländig terräng och är så uppskattade som Vilks Nimis ?

  Hans konstnärliga kunnande och meriter är givetvis odiskutabla, en av de konstnärer i Nordens historia vars verk uppskattats och aktivt besöks och diskutteras mest.

  I ett samhälle där han också kommer att gå till historien som en av de få i kulturkretsar som öppet slog vakt om yttrandefriheten i ett tidevarv av ett fegt svekfullt islamkramande etablissemang och kommunistjournalister likt KGB-aren Guillou, som istället valde sitt liv i att gå hand i hand med vår tids största ofriheter, kommunismen och Islam…

  Tack Lars Vilks, för din envetna kamp för västvärldens yttrandefrihet !

 17. mohammad skriver:

  Ulf

  En replik.

  Det är uppenbart så, att du och många med dig låter Lars Vilks agera slagträ i den islamofoba debatten.

  Att Vilks dock är i avsaknad av nödvändig konstnärlig talang att bära fram ett äkta konstnärsskap, står som uppenbart för alla seriösa utövare av de äkta konsterna.

  Att Rondelhunden, Judesuggan och andra teckningar spretar vilt är därför ingen slump, utan beror just på Vilks avsaknad av talang och hantverks kunnande.

  Detta vet Lars Vilks.

  Intressant att notera är att Vilks i ett inlägg på sidan belyser vikten av medialt utrymme, inte för själva konstverket i sig, utan för den egna personen.

  Utan denna uppmärksamhet ville Lars Vilks liv troligtvis enbart innefattats av stillsam föredragsamhet, med en oouppnåelig dröm om att tillhöra det äkta konstnärsskrået.

  Nu har han, tyvärr, för all framtid tillskansat sig en oförtjänt men given plats i konstens världshistoria.

  G/M

 18. Ulf skriver:

  I länder där Islams sharialagar råder stenas kvinnor levande till döds när de blivit våldtagna för de blivit ”orena” enligt muslimer, muslimska flickor mördas av släkten i sk hedermord, tvångsklädsel av kvinnor, tvångsomskärelser, tvångsgifte av minderåriga töser som också är en realitet i muslimska delar i dagens Malmö enligt Rosengårdsrapporten o.s.v.

  Listan kan göras alltför lång över Islams alla avarter och ofriheter som Lars Vilks mycket riktigt kan visa med sina konstverk har drivits in i Norden pga av muslimsk massinvandring de senaste decfennierna från ett islamkramande etablissemang och som nu också drabbar konsten och fått till följd att den av folket mycket uppskattade skånske och svenske konstnären Lars Vilks tvingas leva under dödshot från den muslimska världen. Bara i år har han attackerats, mordhotats och utsatts för attentat i sitt hem och tvingas nu till ett liv i ofrihet.

  Han försvarar friheten och jag försvarar friheten och honom och hans arbete för frihet mot Islams ofriheter.

  Jag accepterar inte heller den muslimska världens kvinnoförnedring och diskriminering av kvinnorna, halva folket, som mindre värda.

  Muslimer och islamkramares nervärderingsförsök av alla oss tusentals som uppskattar Lars Vilks storslagna verk och hans konstnärliga skicklighet ekar tomt och bekräftar egentligen bara Islams avarter.

  Den andra stora ofriheten i vår tid, kommunismen, som ju också präglas av ett synsätt där ”vissa är mer jämlika än andra”, delas ju av en av ofrihetens lakejer, Guillou, både Islamkramare och KGB-are.

 19. Mohamed Hamdy skriver:

  Hi sir how u doin?
  I’m an egyptian journalist , my name is mohamed hamdy , and I would like to make an interview with you , I’m not against your freedom but I have lot of questions wich I would like u to answer and publish it in egyptian arabic magazine .

  if u r interested just send me your e-mail adress to my e-mail , it’s : mohamedhamdyonline@gmail.com and I will send you my questions , when u answer it and get publish , I will send you scanned copy of what published

  I will be thankfull if u agree my request .

  Thank u in advance

  Mohamed Hamdy

 20. Cavatus skriver:

  Missa inte journalisten Julia Caesars vassa krönikor. Länkar till samtliga finns här:

  http://aktualia.wordpress.com/julia-caesar/

 21. KLARTEXTEN! skriver:

  LA Times hade följande strålande formulering:

  People who get more upset about cartoons than they do about beheadings, suicide bombings and other terrorist acts cannot have a disproportionate amount of political influence without creating MAJOR problems in ANY Western nation.

  http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-gartonash-norway-20100603,0,4245065.story

 22. Hobbydebattör skriver:

  Kriget har kommit till Rinkeby i Sveriges huvudstad.
  Etablissemanget gömmer, liksom majoriteten av folket, huvudet i sanden och hoppas fromt att faran snart ska vara förbi. Innerst inne känner många att detta är bara början på det stora mångkulturella inbördeskriget.

 23. Christina skriver:

  Vilket bra inlägg av Ulf den 8 juni. Jag har tipsat dig till att bli sommarpratare i P1. Hoppas det kan bli nästa år i alla fall.

 24. KÅta Gudrun skriver:

  Skadedjuren hÄrjar i Rinkeby.

 25. Stefan skriver:

  Vilka är de tre stora religionerna? Kristendom, islam och… hinduism eller buddhism kanske, lite beroende på hur man räknar?

 26. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Lars Vilks: Jag skall, vilket jag redan nämnt, till staden Ii. I Ii i Finland avhålls således en Landartbiennal. Mitt deltagande är omgivet av stor sekretess men det är inte alls nödvändigt. Eventuella hugade terro

 27. Lucas skriver:

  Hej på er midsommar är över och återvänder med stor nyfikenhet till vilks.net.Här verkar ganska stilla, ingen hetare debatt.Tänkte dock på en sak under den gångna helgen.Tänk att inte få grilla vildsvin över öppen eld,dricka gotlandricku (öl)dricka snaps eller sjunga hemska visor, detta tillsammans med mina två hundar o min sambo.Vore det inte värt att byta livsåskådning för detta då vet jag inte vad som är värt här i livet.Hoppas Lars fortsätter kämpa för yttrandefrihet och frihet från alla fanatiska och idiotiska religiösa människor.som vill styra över oss andra i det här landet!!!!

 28. mohammad skriver:

  Hej Lucas, bra inlägg om livets djupare värden!

  För övrigt misstänker jag att Lars är en reinkarnerad drivveds samlande viking…numera dock utan hornen i pannan.

  Hehe…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.