Del 987: Dags att skrota mångkulturen

Då jag för någon dag sedan utropade nedläggandet av mångkultursamhället har några skribenter fått för sig att jag därmed och automatiskt förordar det storsvenska samhällets återkomst. I och för sig skulle detta vara en munter idé som kunde beledsagas med dagligt framförande av ”Helan går” den visa som är sådär 150 år gammal och som kanske är svensk. Ej heller att förglömma vår stiliga nationalsång som inte är officiell och som ej innehåller ordet ”Sverige”. Den enda nationalsång som innehåller ”Sverige” lär vara den polska.

Men det var måhända inte saken. ”Det mångkulturella samhället” är en politisk konstruktion aktiverad för att på ett enkelt sätt komma förbi friktioner mellan kulturer. Regeringar i ett antal länder har instiftat olika kulturer utan att närmare definiera dessa. De har också utsett representanter efter godtyckligt övervägande. Vad gäller t ex muslimer i Sverige har tydligen regeringen menat att de är väldigt religiösa och bör därför (hela bunten) representeras av religiösa ledare.

Det finns ett budskap till folket i detta utropande. Ni skall vara vänligt och positivt inställda till främmande kulturer. En sådan uppmaning kan behövas. Jag har själv varit sovjetrysk medborgare i 14 år av mitt liv och en svensk ilsken farbror kallade mig ofta, argsint, för ”ryssdjävel”. Under min uppväxt var avoghet mot främmande vanligt och jag minns att mina släktingar kunde tala om danskarna som ett folkslag man skulle se upp för. De var helt inriktade på att med alla medel försöka lura pengar av svenskarna.

Men det moderna utropade mångkulturella samhället, tillfälligt som det är, stöter snart på patrull. Kulturerna, och det handlar ju främst om muslimerna, är inte enhetliga utan fullständigt heterogena, nu alltså sammanfösta genom politikernas amatörmässiga kulturuppfattning till en specifik kultur. Utöver detta har vi det intressanta problemet om vad som händer när en kultur inte kommer överens med en annan. Vilka spelregler gäller? Om den saken vill man inte gärna tala. Det har, vilket inte kan vara obekant, skapat många helt onödiga problem.

Därför är mitt förslag: Skrota hela rasket. Bestäm vilka regler som skall gälla så att samtliga inblandade vet vad de har att rätta sig efter. Sedan kan kulturerna berika varandra så mycket de orkar. För så har det alltid varit.

Här är för övrigt några uppgifter om mina kommande aktiviteter.
21 april Malmö Stadsbibliotek ”Spik”: ”Verklighetens arkitektur”. Det är meningen att min film i detta ämne skall visas.
22 april, Campus, Jönköping, Utrikespolitiska föreningen. Jag skall tala om yttrandefriheten och rondellhundens roll i detta drama.


Oskar Kokoschka: Självporträtt som degenererad konstnär, 1937

Det här inlägget postades i Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 987: Dags att skrota mångkulturen

 1. Nils skriver:

  Hej Lars

  Du har intressanta synpunkter på ”mång-kulturen”.
  I den sk svenska kulturen som vi har haft tidigare har det ju accepterats ”främmande” inslag som såsmåningom har blivit svenska kulturfenomen. Är det bra företeelser så accepteras de, om inte så förkastas de.
  Däremot att generellt accepteras ”främmande” kultur bara för att de ursprunligen är ”främmande”, är väl inte så förnuftigt.
  Att man sedan å andra sidan ibland kan finna anledning att ompröva ”svenska dåliga seder och kulturinslag” är väl bra.

  Det var även intressant att Du tidigare varit sovjetisk medborgare.

  Hälsningar
  Nils

 2. G G skriver:

  ”Mångkulturalism” betyder ”Islamisering”.

 3. TJ skriver:

  Nalin Pekgul skriver på Newsmill om mångkulturen. Förnuftigt och sansat. Social kritik.
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/14/etnifieringen-av-politiken-ar-en-destruktiv-kraft

 4. Lars skriver:

  TJ. Du har rätt, när jag läste artikeln tidigare idag fick jag motvilligt (efter Pekguls sammanbrott i vår diskussion häromveckan) medge att hon har sina kvaliteter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.