Del 988: Förslag till hundläggning

I dagens Sydsvenskan (länken dit fungerar inte, leta här vid kl 6.30) får jag följande uppmaning:

”Lars Vilks, du är estbördig, professionell provokatör och torde ha ett väl förgrenat nätverk. Dra i trådarna, vetja! I stället för kränkande Muhammedhundar kan vi få se baltiska kollaboratörer i rondellerna. En provokation som biter. Sen hjälper jag dig att koppla dem vid skranket. Eller känns det för provokativt?”

Jojo, det är mångens inbillningskraft som är verksam i denna fråga. Kränk gärna, men kränk rätt. Använd yttrandefriheten men endast på det sätt som Vi föreskriver.

Du skall icke kränka den profet i vars namn man lynchar homosexuella i lyftkranar. Ty det är kränkande.

Nazister är säkra kort, där kan det aldrig bli fel. Om det nu var så att jag skulle teckna rondellhundar med ansikten av nazistiska kollaboratörer, vem skulle finna detta provokativt? Och hur effektivt skulle det vara?

I konstsammanhang skulle det vara en tam manifestation, övertydlig och utan verkan.

Blott frågar jag mig: Hur naiv får krönikören vara?

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

5 svar på Del 988: Förslag till hundläggning

  1. Kartonist skriver:

    Lars, South Park avsnitt S14E05 visar mohammed (typ). Har du sett avsnittet? Säg något smart om populärkulturens gränser kontra konstvärldens gränser? Kan man åtnjuta större friheter inom populärkulturen än inom konstvärlden? Ska det vara så?

  2. Lars skriver:

    Jag har inte detaljerna kring detta avsnitt. Skall det vara avsnittet där man samlar upp tidigare inslag till en ny och förtätad framställning?

    Att visa profeten i bild gjorde man innan den danska striden. I och för sig är det inte förbjudet att göra bilder av profeten, det beror på vilken sorts muslim man är.

    Generellt sätt är det svårare att åtnjuta frihet i populärkulturen eftersom den (t ex dagliga tidningar) har en förödande spridning. I konstvärlden är det i regel så att ingen bryr sig.

  3. Joel Bergroth skriver:

    Möjligen så riktar sig South Park till en publik olik den som kritiserar konst och får därför inte den direkta anknytning till debatt i media som konstkritiker har.

    Kanske har South Park visat så kränkande episoder om näst intill allting så länge att förväntningarna på programmet ligger på den nivån?

    Ett par funderingar

  4. Daniel skriver:

    Måste dela med mig av ett klipp från Family Guy, lika barnsligt kul varje gång 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=tWBA3TQ43M8

  5. Joel Bergroth skriver:

    Angående min förra kommentar så kan vi ju stryka tanken om att ”South Park visat så kränkande episoder om näst intill allting så länge att förväntningarna på programmet ligger på den nivån”; http://www.youtube.com/watch?v=8B4RwqRa98M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.