Del 986: Axess TV och Ayaan Hirsi

Den här dagen har jag spenderat i Stockholm för en tv-inspelning med Axess. Sent hem blev det dessutom eftersom planet till Ängelholm var två timmar försenat.

Inslaget kommer i morgon kl 21 i Axess. Tillsammans med Anders Hellner och Dick Erixon diskuteras, ja ni förstår säkert vad.

Ayaan Hirsi var med på telefon ifrån Washington. Hon har fått en tvivelaktig position i Sverige sedan hon uttalade sympati för den schweiziska minaretomröstningen. I sin uppfattning är hon konsekvent. Hon anser att Islam och koranen inte kan förenas med upplysningsidéerna och tror inte på integration. Ett av hennes argument är att även välutbildade muslimer kan vara extrema fundamentalister.

Jag ställde precis den frågan om hon verkligen trodde att den muslimska kulturen i sina statsreligiösa aspekter har någon chans mot väst. Jag tror ju inte det. Visserligen har vi exempel på relativism och missriktad välvilja i nyreligiös anda men det kan inte vara någon långvarig seger.

Framgångarna för fundamentaliserna finns dock, jag tror också detta är högst tillfälligt; konstnärer och utställare vågar inte visa bilder som kan uppröra de religiösa, tidningsredaktionerna vrider sig som maskar. Dels beroende på ren skräck och dels för risken att bli kallade för rasister. Jag kan dock inte föreställa mig att det är hållbart i ett lite längre perspektiv.

Mitt förslag till hur ärendet skall gå vidare är att det mångkulturella samhället härmed skall läggas ner. Det är ett uttryck för att man inte har kommit på något bättre sätt att åstadkomma integration. Och det är ingen bra lösning.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

10 svar på Del 986: Axess TV och Ayaan Hirsi

 1. Christina skriver:

  Låter intressant, hoppas du kan sammanfatta här vad diskussionen gav på Axess för oss som valt att inte ha alla TV kanaler.

 2. Venus skriver:

  Integration eller samgående mellan människor kan av förklarliga skäl inte uppnås så länge människan tror sig ha rätt att dominera över en annan människa genom intellektuellt förtryck eller fysiskt våld. Oavsett vad mentalt förprogrammerade politiker och journalister uttrycker så talar verkligheten sitt tydliga språk. Att uttrycka sin ärliga åsikt skapar turbulens om motparten hotar med våld eller andra sanktioner, därav de etablerade tyckarnas patetiska rättning in i de korrekta leden, ett spel för gallerierna med andra ord.

 3. Pontus raud skriver:

  Utopier är lätta att visa upp men svåra att nå och kanske inte ens önskvärt. Jag håller mig till den grå schismen istället för att skapa en unik lösning.

 4. avadeaux skriver:

  Det är i bästa fall fånigt att slåss mot teoretiska hot från främmande muslimska fundamentalister när vi redan har högst konkreta och inhemska kristna fundamentalister i riksdagen.

 5. TJ skriver:

  Upplyftande läsa att du fortfarande är optimist, Lars.

 6. Lars skriver:

  TJ. Anar en skeptisk hållning i din kommentar. Men en av anledningarna till min optimism är att debattattityden har förändrats betydligt jämfört med 2007.

 7. joanna skriver:

  Jag har under dagen kikat på alla fyra reportage/program/interjuver på

  http://www.axess.se/tv/PlayProgram.aspx?id=1363

  Ayaan Hirsi är en verkligt intressant kvinna som ger mersmak.
  Var kan jag hitta kvällens tv-inspelning med Axess, där Ericsson och Vilks deltar?

  Jag tycker för övrigt också att rondellhundar och andra provokationer lett till mer bredd i debatten, många som tidigare inte tyckte något, eller vågade tycka något är med i samtalet om samexistens och religionens roll.

 8. Bosse skriver:

  Lägga ner det mångkulturella samhället? vad får vi då?
  Sverige är och har alltid varit mångkulturellt, ska vi ta till den ”slutgiltiga lösningen” på det problemet eller vad? Ingen ”slump” att du valde att göra muslimernas gud som hund och inte de kristnas gud, du är ju helt öppet islamofob!
  Eller har jag missat din svidande kritik över fundamentalistiska kristna i Sverige och resten av världen? Pajas!

 9. markus skriver:

  Bosse,
  varför är det så fel att driva med en gammal patriarkal religion? Om jag inte missminner mig har Lars dessutom gjort en Jesus som elefant.

  Vad gäller det s k mångkulturella ”samhället” är det ingen som på allvar vill ha det. Det ser man på bosättningsmönstren. Det är monokultur som gäller.

 10. Sniff skriver:

  Först nu såg jag programmet på nätet, två av mina absoluta favoriter i ett och samma program, dvs Lars Vilks och Ayaan Hirsi Ali! Jag kan varmt rekommendera Ayaan Hirsi Alis book ”Kräv er rätt”, mycket tänkvärd läsning! Får man fråga om Du har träffat Ayaan Hirsi Ali? Jag tror att Dick Erixon och även programledaren missade att islam utgår ifrån kollektivet medan vi ”i väst” har individen som utgångspunkt. Därför är det svårt att vädja till individens sunda förnuft och förmåga till förändring inom islam, när allt i minsta detalj styrs av kollektivet och per definition inte får ifrågasättas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.