Del 908: I vår mångkulturella värld

Gårdagens attentat mot Kurt Westergaard var inte någon stor överraskning. När jag träffade Westergaard för ett par år sedan var hans första ord: ”Man blir aldrig fri från dödshotet”. Broderligt inlemmade han mig i denna rätt exklusiva klubb för dem som för resten av sitt liv har ett Damoklessvärd hängande över huvudet.

Men det handlar om vilket symbolvärde man bär på. Mitt värde var tämligen högt under en tid men har, skulle jag tro, sjunkit kraftigt. Inte för att det helt kan nonchaleras men den fundamentalistiska aktiviteten är beroende av att inte ha för många mål.

I min egen föreställningsvärld har jag tänkt mig att om någon eller några skulle få för sig att slå till skulle det vara en definitiv operation. Alltså med full effektivitet. Gårdagens gärningsman tycks dock falla i kategorin smash & kill. Med yxa och kniv tog han tåget från Köpenhamn och gick sedan med hugg och slag direkt på målet. En föga genomtänkt plan. När Theo van Gogh mördades var det förmodligen en liknande handling. Den gången var vapenutrustningen mera målinriktad, pistol och kniv. Dessutom ett överfall när van Gogh tog sig fram i Amsterdam.

De dåliga nyheterna för dem som befinner sig i de dödsregistrerades skara är att man aldrig kan vara säker på sin säkerhet. De goda nyheterna är att det kan löna sig att vara observant och att ha en viss beredskap. Fanatiska fundamentalister som agerar på egen hand kan vara mer fyllda av övertygelse än effektivitet. Under den tid jag fick umgås med sådana planer tänkte jag ut en listig väg att undkomma en eventuell förövare. Om min ytterdörr attackerades skulle jag fly upp för trapporna till ovanvåningen, vräka ner en strategiskt uppställd bokhylla för trapporna för att vinna tid. Därefter ta mig till balkongen där jag medelst ett rep kunde ta mig ner till marknivå och sedan löpa iväg över fälten sedan jag utnyttjat en av mig känd mindre öppning i oxelhäcken.

westergaardlit.JPG
En bild av Kurt Westergaard som jag tog 2007

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

25 svar på Del 908: I vår mångkulturella värld

 1. Memento mori skriver:

  How are you going to defend others freedom of speech “to the death” when you are not even able to protect your five year old granddaughters life, running around locking yourself up in the toilet, leaving the child alone with a “dangerous terrorist”. Now that’s material to make a cartoon out of. Guess “a man who won’t die for something is not fit to live”. You and your friend love your lives to much you coward dogs. Who are animals like you to question anyone’s morality, let alone put proud European Muslims ”democratic values to the test”?

  Din rubrik påminner mig om en annan rubrik som jag läste i islamofobiska tecken: ”Vad säger en miljard muslimer om detta?” Vad ska de säga om enskilda extremisters, som dig själv, handlingar. Faktum är att inte många sörjde Theo van Gogh eftersom han var en usel lycksökare som agerade utifrån egenintresse, precis som du, och som inte kände till det minsta om det han så kallat ville ”kritisera”. Jag är säker på att inte heller många skulle sörja din död vare sig det skulle ske onaturligt eller inte. Människor av din karaktär är varken intresserade av dialog eller fred. Den mångkulturella världen har för övrigt redan fördömt attacken mot Kurt Westergaard.

  Jag hade skrivit mitt riktiga namn om jag inte hade vetat att det är lika stor andel fanatiska nazister som följer din blogg som ”konstintresserade”.

 2. mellis skriver:

  Den beläste personen bakom signaturen ”Memento mori” verkar inte känna till sina vänner … Nazi-Muslim SS Division ”Handschar”
  http://www.youtube.com/watch?v=HfLvP2jTVq8&

 3. mellis skriver:

  Förresten såg jag någon kalla religion för ”organiserad narcissism”. Vad tycks om den karakteristiken, Memento mori? 🙂

 4. Christer Eriksson skriver:

  ”Memento mori” är latin och betyder: ”Kom ihåg att du ska dö”. Men nästa gång kanske polisen, och andra, siktar på ädlare delar än armar och ben när de ställs inför fega terrorister och groteska mördare.

 5. Memento mori skriver:

  Christer, du är en fattig sidekick, och dina Wikipedia kunskaper räcker inte särskilt långt. Jag trodde att ni var ”beredda att dö” för yttrandefriheten. Varför springer ni på toaletten gubbe? Memento mori var inte tänkt som ett hot, utan snarare en värdig uppmaning till er villarebeller att inte kissa på er när det kommer till kritan, och lämna barnen i sticket om ni nu är beredda att dö för det där påstådda Voltairecitatet som verkar vara det enda du kan om yttrandefriheten. Du är en levande karikatyr gamle man, det vet alla som någon gång har läst den här bloggen. Till och med Lars, som är minst lika dum som du är, om än något mer noggrann. Vilka andra syftar du på föresten? Fega är väl ni som rör er med 250 vaktbolag, Säpo, och överfallslarm. Inte direkt den palestinska pojken som står ensam med en sten i handen mot pansarvagnar. Du skulle nog dö av en hjärt attack vid själva åsynen av en ”grotesk mördare” din hjärtlösa gubbjävel. För alla andra obildade läsare så handlar det inte om religion utan allas rätt till ett gott liv och respekt. Ni förlöjligar endast, och bara er själva med era handlingar:

  – ”Han försökte döda mig. Jag sprang ut till badrummet, där vårt skyddsrum finns. Jag var orolig för mitt barnbarn som var ensam med honom, säger Westergaard till bt.dk.”

 6. Christer Eriksson skriver:

  Memento mori
  Det var starka ord från en person som inte ens vågar att framstå med sitt eget namn.:-)

 7. mellis skriver:

  Memento mori är kanske medlem i nationaldemokraterna … han är åtminstone inte till gagn för muslimerna i Sverige.

 8. Memento mori skriver:

  Haha, Memento Mori är muslim, trots att du, vem du än är, utifrån ditt mindre belevade perspektiv inte kan rymma den sortens pluralistisk öppenhet i din tankevärld. Jag kan å andra sidan avstå från att låta mig definieras av någon som dig. Christer, du är rolig. Du vet lika väl som jag att era främsta anhängare varken är intellektuella eller konstnärer utan rabiata nazister. Jag har därtill aldrig gjort anspråk på den sortens martyrskap som er domatiska syn på yttrandefrihet kräver, och som ni yttrar på daglig daglig basis likt en partiharang från förr. Men så är ni ju också från förr, och på den tiden gillade ni med sannolikhet inte judar.

  Gott Nytt År era politiska dvärgar,

 9. Kenneth Karlsson skriver:

  Memento mori: tänk så mycket hat du visar fram genom dina kommentarer. Är du säker på att du tillhör en religion som vill sprida kärlek till människorna? Lär av Lars Vilks, ta det lite lugnt, klacksparka lite ironiskt. Så känns det säkert lättare.

 10. Memento mori skriver:

  Jag klacksparkar bara genom att kommunicera med er Kenta.

 11. Christer Eriksson skriver:

  Memento mori
  Du är så motsägelsefull att du först beskriver palestinier som offer för judar och sedan anklagar oss andra för antisemitism. Men det blir lätt så när man skriver i affekt. Jag tror varken du är muslim eller troende överhuvudtaget, utan endast en förvirrad person som stöder sig på en irrationell ideologi långt ut på den politiska vänsterkanten.

 12. Chgod skriver:

  memento mori:

  att politiken har dig i ett skamgrepp kan man mest bara beklaga, så fruktansvärt missriktad som feltolkad kan inte vara lätt att spatsera med ( inte heller för din katt!). särdeles skimrande är uttrycket ”gubbjävel” som användes likt en malsabrerad bubbelflaska, vass kant ner i öm hals.
  Även om våldet innefattas i språkets natur är det hög tid att angripa med stil, lämna ytspänningen därhän och lumma långsamt vidare, ty blodet & bubblet sipprar, genom elektrisk mark för att sedan dunsta bort mot den lilla evigheten.

  lev lätt, memento mori.

  angående kränkning kom ett oväntat inslag i form av hämnd från Björn Ranelid igår i SVT, underhållande, fruktlöst men fint regisserat.

 13. Lars skriver:

  Memento Mori tycks vara ute med stora provokationsyxan och det verkar mest som ett av dessa, numera så vanliga. debatthoax än att något man skall ta på allvar.

 14. Lars skriver:

  Chgod. Ändå tvärtom, att vara i politiken är något annat än att inte vara det. Jag har en fast kurs som inte hänger samman med någon bestämd politik. Publiken får, som det sägs, skapa det verk de önskar. Och den får precis vad den förtjänar.

  Intressant att du tar upp Ranelid. Som du noterar, en upprättelse är omöjlig eftersom den kränkning han vill ha ursäkt för förs fram genom att han kränker sina antagonister. Det spelar sedan ingen roll vem som har rätt. Än mer rör det sig om bekräftelse, Ranelid har hamnat i det som kan kallas för den ändlösa bekräftelsen. Det han får räcker inte och förmodligen beror hela saken på att han inte följer det vanliga författarmönstret.

 15. Per Grunditz skriver:

  Att besvara anonyma provokationer är förknippat med lågvattenmärken på internet. Där saknas upphovsman och där saknas grund, oavsett textinnehåll.

 16. Mazyar Saffar skriver:

  Om detta hade varit ett respektabelt forum så hade jag skrivit därefter, men det är det inte, vilket jag hoppas att ni är litterära nog att förstå.

  Christer – Puff – den palestinska pojken är ett uttryck för mod, någonting jag faktiskt inte förväntade mig att du skulle förstå, i kontrast till den pansarvagn till rättssäkerhet som staten generöst nog omger tuffa serietecknare som din vän med, trots att han medvetet missbrukat sin rätt. Vad gäller det andra så vet du som anhängare bättre än jag hur många fanatiker som Piff mer eller mindre medvetet upphetsar. Att han sedan får skriva om yttrandefriheten på Newsmill likställs med att Katrin Zytomierska får i uppgift att skriva om den ryska folksjälen, på grund av att hon är född i Polen. Att jag skulle skriva i affekt är ett intetsägande gammalt försvar som, om möjligt, ännu mer målar in dig i ett hörn. Det ska bli intressant att se vilka ”rationella uppfattningar” ni filosoferar utifrån när ni sitter med blöjorna på om några år på ålderdomshemmet. Därav Memento mori.

  Jag är muslim och upplever att insiktsfulla budskap kan rymma inom samtliga konstformer och kännas genom olika människors erfarenheter samt återfinnas inom alla kulturer. Jag tror på de många visdomar som förmedlas genom den sufiska poesins genuina, mångtusenåriga, moralfilosofiska debatt och utveckling, varav Hafez dikter, vilket av Goethe – som myntade begreppet världslitteratur – betraktades som dess verkliga pärlor. Dessa verkliga pärlor inspirerade Goethe att skriva diktsamlingen Väst-östlig divan, som uppstod i kölvattnet av den sista stora inspirationsvåg i som slog över honom, och det var Persiens poeter som bland andra Rumi, men i synnerhet Hafez, som inspirerade denna fusion. Men vår konflikt har inte så mycket med det sinnliga att göra, utan med dem rent konkreta uttrycksformerna för sätt att leva. Den består i att Lars Vilks, i verklig islamofobisk anda, missbrukade sin yttrandefrihet genom att medvetet praktisera den oansvarigt.

  Faktum är att vetenskapen inte kan svara på existentiella frågor som liv och död. Den kan varken ge uttryck för hur det känns att hålla i ett nyfött barn, eller att bli av med någon man älskar djupt. Varför vi har sekulära livsåskådningar som ryms inom såväl kulturen som religionen. Vi kan diskutera vilka av uttryckssätten som är bättre eller sämre, i det offentliga bör vetenskapen naturligtvis styra, men det skulle kräva andra metoder än hets – som är ert främsta verktyg – för att bedriva vettiga samtal.

  Såhär långt har åtminstone inte er väns livsåskådning inspirerat särskilt långt då han sprang och gömde sig istället för att försvara sitt fem åriga barnbarns liv. Jag är säker på att Lars ängsliga karaktär bygger på samma veka grund. Vem tror på sådana personer? Jag skrattar högt så det ekar inombords åt era banala uppfattningar och skriverier om er själva som hjältar. Det är högklassig satir, där ni är offer för er egen penna. Det väsentliga är dock att ni, som alla andra, har rätt att leva i enlighet med vari ni tror att det goda livet består eftersom inga sekulära föreställningar går att bevisa vetenskapligt. Men ni är och kommer att förbli andliga och moraliska analfabeter.

  Chgod, jag är inte säker om jag förstår allt du skriver, men du verkar kul, och uppenbart språkligt inspirerad av Ranelid. Jag ska läsa det du skrev en gång till och försöka ta till mig delar av det som går att förstå och som verkar relevant. Tack.

  Ranelid verkar för övrigt vara en älskvärd person som säger vad han tycker och som gör vad han säger, till skillnad från Lars s som likt en ängslig hal orm, med sin kluvna tunga, mest väser och slingrar sig.

  Bry er inte om att svara, jag kommer aldrig mer att återvända till denna okunskapens källa, då jag har blickat länge nog ned i detta mediokra svammels och illa dolda lögners avgrund.

  Ps. Vad gäller det jag faktiskt skrev i affekt, om än med ärlighet, för ca tre år sedan rörande det att jag inte kunde garantera att jag skulle kunna kontrollera mig om jag såg dig, Lars, var sant då men inte en särskilt lång tid efter. Faktum är att jag senare såg dig, och kom till insikt om hur ynklig du är. Din energikrävande ängslighet påminde mig om rollkaraktären Commodus i filmen Gladiator (2000), om man bortser från hans faktiska maktställning. Jag fick veta utav en av dina beundrare som gillade det du hade gjort dittills, fram till hetsningen vilken han upplevde som smaklös, att du ”alltid varit en retsticka” en av sina egna val sargad själ som aldrig slutar törsta efter uppmärksamhet. Den ofrånkomliga negativa energin gör sig påmind igen. Du står inte på någon seriös grund och saknar förtroende. Din tidigare professur står akademiskt inte högt i kurs och det är uppenbart att du, vilket ditt eviga dravlande kanske är det främsta tecken på, saknar bildning. Så varför sparka på någon som redan ligger. Du lider med säkerhet tillfyllest av de samlade konsekvenserna av dina tvivelaktiga handlingar, vilka lagt grunden för din bristande karaktär. Jag önskar dig intet annat ont än det som du åstadkommer dig själv, men om så skulle ske så kan jag trösta mig med att det finns det gott om toaletter för dig att låsa in dig på.

  Ett godtyckligt forum kräver flera pseudonym:

  Mazyar Saffar (https://www.vilks.net/?p=1711#comment-193789)
  /Memento mori
  /Borgerlig konstelev med utländsk bakgrund (https://www.vilks.net/?p=2013#comment-244841)
  /Karim Göransson (https://www.vilks.net/?p=1662#comment-185477)

 17. mellis skriver:

  Muslim, varför är du så upprörd? Du lever i den bästa av världar 😉

  http://evolutionspace.files.wordpress.com/2007/08/image001.jpg

 18. Lars skriver:

  Mazyar Saffar. Hur du tänker dig respektabla fora har jag något svårt att föreställa mig. Är det sådant som Mohamed Omars blogg? Visst är det besvärligt när inte alla tycker på samma sätt och att deltagarna inte är samordnade. Men sådan demokratin på gott och ont.

  Du skriver ”Faktum är att vetenskapen inte kan svara på existentiella frågor som liv och död.” Faktum är att inte någon kan svara på existentiella frågor. Sådana är trosfrågor. Det går som vi vet att tro på det mesta, det finns gott om Gudar och Profeter, andligheter eller vad man kan önska sig. Den troende vill inte gärna att någon ifrågasätter det som den troende betraktar som eviga sanningar. Du bör tåla att inte alla är eniga med dig om dina andligheter och den store demokratiske president Ahmadinejad.

  Vår oenighet är inte så komplicerad. För dig är världen fullbordad, för mig är den inte det. Men jag ser att trosövertygelser skapar en självöverskattning av ofantliga mått. Se dig själv någon gång i spegeln för att möta överlägsenhetens blick.

  Jag är inte säker på vad du menar med min ”ängsliga karaktär” men kanske du avser min flyktplan. Den är jag förtjust i alldeles särskilt sedan mördaryxan dykt upp som artefakt. Bilden av mig rusande över den skånska åkern förföljd av en mördare med yxan i högsta hugg har utomordentliga konstnärliga kvaliteter.

 19. Chgod skriver:

  Mazyar Saffar: fullständigt grundlöst att hävda språkliga liknelser med Ranelid då dennes bibliografi gått mig helt förbi, jag har helt enkelt Ingenting gemensamt med denne. ett intresse för samtidskonsten och konstvärlden är förstås en bonus när man följer denna blogg, ett vidare ”upphöjt” förstånd av andliga aspekter är sekundärt, men nödvändigt.

  Att skriva och försvinna påminner mest om ett barnsligt förhållningssätt till debattväsendet men säkerligen ligger spaden kvar i sandlådan på Exakt samma ställe när du kommer tillbaks.

  simma lugnt.

  Lars: jag är fullt införstådd med att du inte har en politisk agenda, jag syftade på herr Saffar.

 20. Muhammeds bästa vän skriver:

  Mazyar Mori,

  Förklara för mig på vilket sätt Kurt Westergaards barnbarn skulle haft nytta av att han, en obeväpnad 74-åring, skulle försöka slåss med en 28-årig vältränad galning beväpnad med yxa och kniv.

  I själva verket hade han sinnesnärvaro nog att göra det bästa han kunde i situationen. Han fick mördaren att jaga honom, låste in sig i ett säkert rum, och ringde polisen som var där på 3 minuter.

  Om du själv hamnade i en liknande situation och tvingades välja mellan intelligens och dumdristighet vet vi alla vad som skulle hända. ”Man tager om man så hafva kan” som Cajsa Warg uttryckte det en gång i tiden.

 21. Christer Eriksson skriver:

  Mazyar Saffar
  Det är en viss skillnad på det mod som utvisas av stenkastande barn i Palestina och det mod som utvisas av Kurt Westergaard och Lars Vilks. Det ena är en impulsiv handling som utförs av individer som drivs av ett ungdomligt övermod och inte inser de fulla konsekvenserna av sina handlingar. Det andra beror på en inre övertygelse av vad som är rätt och fel och utförs av individer som kan överskåda de fulla konsekvenserna av sina handlingar. Äkta mod är således när en person står upp för sin övertygelse till trots för sin dödsfruktan.

 22. Christer Eriksson skriver:

  Mazyar Saffar
  Men mod är bara ett medel och inget självändamål. Det finns inget som rättfärdigar en modig handling om inte målet är gott. En moralisk handling utgår alltid ifrån de mänskliga rättigheterna.

 23. Jonas skriver:

  Det måste vara jobbigt att läsa om sådana attentat och veta att du kan råka ut nästa gång. Man känner både ilska och avsky när man läser om hot mot människor av religiösa eller politiska skäl. Det måste dock bli en annan känsla för dig som vet att du står på samma lista som Westergaard.

  Hur som helst så önskar jag dig ett gott nytt år. Jag har under året tänkt hinna med att besöka Ladonien. Det måste vara tjugo år sedan jag besökte Nimis senast och jag misstänker att det kan ha vuxit något.

 24. sultan of swing skriver:

  @ Memento mori

  Pussy.

 25. sultan of swing skriver:

  @ Memento mori

  You stupid pussy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.