Del 868: Russinkungen och Callicerasamlaren

I den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen finns på en av väggarna en flugsamling. Den ingår som en del av Elmgreen och Dragsets omtalade utställning The Collectors. Flugsamlingen kommer från entomologen och författaren Fredrik Sjöberg.

russinkungen-flugor-mind.JPG
Flugsamlingen som konstobjekt

Sjöbergs senaste bok Russinkungen (den tredje delen i hans fristående serie) är väl värd att läsa. Inte bara för att flugsamlingen i Venedig får sin fulla förklaring men också genom den speciella researchteknik som författaren ägnar sig åt. Boken handlar om den märklige daggmaskexperten och mångsysslaren Gustaf Eisen vars liv korsas av ett otal intressanta personer. Han har också gett namn åt boken genom sina avancerade studier av russinodling. Men han trodde sig också ha funnit den heliga graal.

Läsaren får också följa Sjöberg som ung man i Västervik där han bland annat kom att intressera sig för gatlyktor. Lamporna var nämligen lämpliga som insektsfångare. Men de satt högt upp. Fortsättningen ledde honom med en ficklampa i handen till den fotocell som reglerar gatubelysningen i staden.

I persongalleriet finner man också målaren Arthur B. Davies som var en ledande organisatör av den berömda Armory Show i New York 1913. En god vän till Eisen.

I slutkapitlet ger sig Sjöberg, nog lite olyckligt, på den samtida konstens förfall, dess avsteg från hans egen konstsyn som betingas av Skönheten. Det är ingen ovanlig vändning, litteraturen och konsten står numera långt ifrån varandra när det handlar om konstuppfattning.

För övrigt har Sjöberg specialiserat sig som flugsamlare. Han samlar enbart på släktet Callicera vilket endast omfattar sjutton kända arter. Läsaren får också en inblick i den synnerligen exklusiva Calliceraklubben.

russinkungen-pressmind.JPG

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.