Del 860: Sluta med konsten, mera sprätt samt Chen Zhen

Kan man sluta med konst och lyckas med det om man är konstnär? Kanske är det ett allvarligt försök som Tehching Hsieh (ursprungligen från Taiwan) ägnar sig åt. Han är känd som konstnären som höll till under ett helt år i en bur. Och en rad andra liknande performanceaktiviteter vari ingår ett hopp från andra våningen som medförde ett dubbelt ankelbrott (1973, dokumenterat med Super 8). Efter ett antal långa projekt slutade han med konst 2000. Hans sista projekt 1986 – 99 sammanfattades med några rader ”I kept myself alive.” Inget hinder för framgång, om konstnären är död eller levande spelar inte så stor roll om produktionen har varit hyggligt omfångsrik och kunnat väcka intresse. Tehching Hsieh är på väg uppåt genom retrospektiva utställningar och genom att visa upp sig. Se intervjun i Frieze.

Anna Brodow är tydligen ute efter konfrontation när hon återkommer i frågan om Frans Josef Peterssons recension. Hon sprätter vidare med ”Värre är det för en intellektuell som har förlorat omdömet. Detta ständiga art facts-listande som Vilks pysslar med tycks allvarligt ha påverkat hans omdöme när det gäller kvalitet.”

Kanske är det klokt av Frans Josef att strunta i att svara. Brodow har med skollärarens ambitioner närläst en artikel som inte är skriven med vetenskapliga ambitioner. ”Man skall kunna stå för vad man skriver”, poängterade Anna Brodow för mig häromdagen. Tydligen har hon glömt hur hon själv recenserade i den s k figurationsdebatten. Då fick hon erkänna att hon inte varit saklig i sin text. Kanske skulle hon börja sina närläsningar med de egna texterna.

En konstnär som fortsätter att vara framgångsrik efter sin död år 2000 är Chen Zhen. Han försvann dock i Venedigbiennalen. Jag kan förstå att han fortfarande är värd att uppmärksamma. Han var tidigt ute med det mångkulturella – och på ett originellt sätt.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Projekt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Del 860: Sluta med konsten, mera sprätt samt Chen Zhen

  1. JOEL SVENSSON skriver:

    För några år sedan kunde göteborgspubliken se den noggranna dokumentationen av Tehching Hsiehs verk på Galleri 54 i Göteborg. En fantastisk utställning !!!.

  2. Daniel skriver:

    Var på en väldigt bra utställning av Chen Zhen på Palais de Tokyo för några år sedan. Hade ingen koll på att han dött dock…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.