Del 845: Ursinne mot Snop Drop

Idag har jag testat min enkla teknik inför morgondagens performance på Stortorget i Helsingborg. Det handlar om statyn David av Ivar Johnsson som sattes upp 1923. En del av stadens borgare var missnöjda och drev en framgångsrik kampanj för att få den flyttad. 1926 förvisades den till Vikingsbergsparken framför det dåvarande museet. Emellertid kunde David i år på nytt göra entré på Stortorget.

Helsingborgs Konstförening har inbjudit mig till att göra något kring David under konstens vecka (som inleds i morgon lördag). Det blir ett projekt i två delar. Den första delen blir enperformance Snop Drop. Nämligen var det så att en av reaktionerna mot David handlade om dennes snopp, ty vid regnväder kom det sig att…ni förstår säkert. Den andra delen består i att tillägga Goliats kropp. Endast huvudet är med på Johnssons skulptur. Arbetet startar på söndag.

Konstföreningen satsar stort och har 123 konstnärer som ställer ut i 123 skyltfönster. Rita Winde genomför ett relationellt projekt på Konsul Olsson Plats. Mer detaljer HÄR.

Testkörningen av Snop Drop fick en något dramatisk inledning eftersom en ung man blev synnerligen upprörd och först hotade med att ringa till polisen för att sedan i ursinne riva ner de saker jag applicerat på skulpturen. Han menade att jag förstörde miljön på Stortorget.

Här är i varje fall några bilder från generalrepetitionen.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Projekt. Bokmärk permalänken.

6 svar på Del 845: Ursinne mot Snop Drop

 1. Ben Andersén skriver:

  Världsklass, lika spännande som den ihopspikade julgranen i Eslöv, tror jag. Konceptkonst när den är som bäst, snyggt jobbat vilks.

 2. Vars Lilks skriver:

  ”Det estetiska är sekundärt i samtidskonsten och måste så vara eftersom den givna förutsättningen är att konsten skall handla om angelägna sociala frågor. ” L.Vilks 2009

 3. Willy Lorens skriver:

  Strålande! Inte lika inställsamt gullig som Manneken Pis men betydligt oförargligare, får man väl ändå säga, än Itziar Okariz. Den mjuklandar väl någonstans däremellan och borde, hoppas jag, trots uppståndelsen vid testkörningen, med sin studentikosa och lite lätt och lagom kittlande provokation ha förutsättningar att tilltala Helsingborgs borgerskap på ett sätt som inte var möjligt 1926.

 4. Likes Vars skriver:

  Härligt med konst!

 5. Älskar det du gör, Lars. Du blir aldrig gammal, du förnyar dig ständigt. Önskar jag varit med på liveuppförandet av denna performance. Helt i min smak.
  Stora kramar
  (Y)

 6. Lars skriver:

  Tack kära Ylva för din vänliga kommentar. Jag skall göra mitt bästa för att leva upp till detta med att förnya mig ständigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.