Del 843: En liten inblick i den turkiska hösten

I den turkiska hösten framträder alltså den intressanta Istanbulbiennalen, den 11 i ordningen. Konstvärldens omdöme får vi vänta på ännu en liten tid men det kan vara intressant att säga något om innehållet.

Sålunda är det fyra kroatiska kvinnliga curatorer, Ivet ?urlin, Ana Devi?, Nataša Ili? and Sabina Sabolovi? med det snitsiga namnet What, How and for Whom (WHW) som försöker ge socialkritiken en ny injektion:

“We hope the art works and the way the exhibition is constructed will encourage the audience to think about the role of artistic endeavour in the conditions of contemporary capitalism and allow them to re-evaluate everyday practices and value systems,” (säger de i den turkiska tidningen Hürriyet Daily News).

De hoppas att få lokala reaktioner eftersom de menar att konstvärlden reagerar ”abstrakt”.

Mer didaktisk än underhållande lovar WHW vidare och det kan man nog säga om en hel del av de deltagande konstnärerna. Från Georgien kommer t ex Vladimer (Lado) Darakhvelidze som har arrangerat ett skolklassrum med bänkar där man kan läsa tidningsartiklar på tavlor. Konstnären menar att vi påverkas starkt av just tidningsartiklar. Han skall också genomföra en performance som uppmanar barn att förstöra krigsleksaker som de har fått av sina föräldrar.

skolklassrum2mind.JPG
Vladimer (Lado) Darakhvelidzes klassrum

Den argentinska gruppen Etcétera är intresserade av vad kampen mot terrorism har fört med sig. Deras installation är ett rum där det dyker upp några papier-maché figurer från Turkiets extrema politiska kanter.

etcetera-installationmind.JPG
Etcéteras Installationsrum

En av de få mera kända konstnärerna är Sanja Ivekovic vars deltagande består av röda pappersark som skrynklats samman och som finns på utställningsgolvet. Den som tar upp ett sådant papper kan ta del av statistik om förhållandena för turkiska kvinnor.

ivekovic-turk-rapp-mind.JPG
Sanja Ivekovic: Turkiska rapporter

Rumänskan Ioana Nemes inbjuder besökarna att använda hennes personliga tillståndstest som hon har hållit på med sedan 2005. Varje dag uppskattar hon värdet av sitt fysiska, emotionella, intellektuella och finansiella tillstånd. På en skala från – 10 till + 10. Hon försäkrar att hon aldrig har varit över + 5. Rekordet kan kanske slås under utställningen.

Slutligen är det dags att återvända till den ladonska biennalen som idag kan framvisa en indisk konstnär, Sunil Gawde. Den indiska konsten har en tid varit på stark frammarsch.

Det här inlägget postades i Biennaler, om utställningar m m, Projekt, Samtidskonst, Tillståndet i konsten 2009. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.