Del 727: Centerns konstsyn, yttrandefriheten och ett projekt om kriget

Jag har legat ett tag på en liten text om vardagsestetik men inte heller idag blir den av. Helt oemotståndlig fann jag Solveig Ternströms artikel i Expressen. Ternström är riksdagsledamot (centerpartist) och skådespelerska. Den lilla krönikan har goda utsikter att vinna årets kalkonpris och rekommenderas därför till läsning.

Ternström har tänkt till om kulturutredning och om Anna Odell. Hon har t o m kommit fram till en slutsats som sammanfattas i ingressen:

”Konstens strävan att vara provokativ urartar lätt i hjärtlös mobbningskultur. Solveig Ternström ser en större utmaning i att försöka gestalta godheten.”

Skribenten har alltså funnit att Odell har förgått sig. Dessutom har hon själv sett en ung kvinna utföra en provocerande slapstick som blev inspelat för någon tevekanal. Med detta material har hon en aktiv grupp att vara förnumstig (med hög tantfaktor) om:

”Och det är kanske just det som dessa alltmer oroliga unga flickor på 2000-talet vill, när de spelar psyksjuka på gator och torg. De vill revoltera mot våra existensvillkor, men förmår inte skilja på protesten och kränkningen av andra människor. Aningslöst kanar de in i en hjärtlös mobbningskultur som förnedrar och förminskar människan.”

Konstens relation till godheten är komplicerad. Eftersom den är bunden vid att vara (eller åtminstone försöka vara) överskridande måste den alltid visa sig aggressiv mot det rådande. Det betyder också att konsten är bunden vid att vara destruktiv, varje försök att agera konstruktivt tvingar man fram ideologiska ståndpunkter. Och det är väl vad Ternström önskar sig: en centerpartistisk konst, okontroversiell med inriktning på rätt godhet.

Då skall man inte röra vid något som numera är eldfängt: Yttrandefriheten. Förbudet mot religionskritik är en liten fin sak som kommenterats av Dilsa Demirbag-Sten och Arne Ruth i SvD. Liksom Hacke Hackspett kommer Gud och inte minst hans profeter – tillbaka.

För den som vill följa Ladoniabiennalens vidare utveckling kan det första konstprojektet presenteras. Möjligen kan det ses som ett uttryck för åtminstone den goda viljan.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 727: Centerns konstsyn, yttrandefriheten och ett projekt om kriget

 1. Muslimer representerar Medeltiden skriver:

  ”Muslimer representerar Medeltiden”
  Hör och häpna; detta är faktiskt sagt av ”den gode” Andreas Malm
  http://svtplay.se/v/1514411/babel/del_12_av_14?cb,a1364145,1,f,102835/pb,a1364142,1,f,102835/pl,v,,1514411/sb,p102835,1,f,102835
  …så sant som det är sagt

 2. david 30 malmoe skriver:

  En sociologisk undersökning och ett varningens finger åt alla vänsterliberala konstvärlds-medlemmar: http://www.youtube.com/watch?v=jo8K4YPi-v0

 3. grabben är sjuk skriver:

  Lars,
  Din (och några andras) drift med Andreas Malm är hjätrtlöst!
  Ser ni inte att grabben är sjuk?
  Han behöver hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.