Del 686: Från en bok om konstvärlden

”Varför är vi så intresserade av det nya?”, frågar Sarah Thornton i sin bok Seven Days in the Art World. Frågan ställs på Venedigbiennalen 2007 till chefen för Lisson Gallery. Nicholas Logsdail.

”Nuets nuhet, vilket är absurt, är en spegling av konsumismen som du kan se i hela kulturen”, svarar Logsdail

Thorntons etnografiska studie rör sig i den konstvärld som är bunden vid det nyproducerade. Lite beroende på vem och vilka handlar det bara om hur snabbt det skall gå.

Boken är emellertid inte så upplysande som man kan förvänta sig. Thornton färdas runt i konstvärldens stamsamhälle. Hon besöker ett auktionshus, några gallerister och museer, följer det tröga tempot på CalArts i Los Angeles, beger sig till Artforum och några andra konsttidskrifter och kritiker. Hon rapporterar noggrant från Turnerpriset 2007 och kommer till Murakamis ateljé i Japan. Och åker alltså till biennalen i Venedig. Dan Jönsson har rätt i sin artikel i DN. Det blir inte så mycket mer än ett material utan några slutsatser. Läsaren får sig många detaljer till livs men det är ungefär vad man kan förvänta sig.

Boken är producerad under konstmarknadens höjdpunkt och med den blev konstvärlden hysterisk i ett glödande begär efter ännu mer och ännu nyare produkter. Frågan är förstås om det svalare klimatet kommer att ge utrymme åt några större omdispositioner. Blir sommarens Venedigbiennal av Birnbaum annorlunda i ett lugnare klimat? Den stora köpmanin har man inte längre men det ger i första hand plats åt att ställa ut konst i ett lugnare klimat. Tills vidare får man nog räkna med att det blir det vi redan känner till. Man skall komma ihåg att konstvärldens seriösa agenda inte är uppbunden vid det kommersiella. Givetvis kan en hel del utställningar och institutioner få problem med sin finansiering men de större evenemangen lär gå av stapeln i vanlig ordning. Att Venedigbiennalen aviserar ett förstärkt intresse för måleri och teckning kan förstås som en kvardröjande marknadseffekt.

Jag tror att konstvärldens homogenitet och dess accentuerade hierarkiska struktur är ett utslag av det grundläggande behovet av standard. Det finns ingen annan rimlig förklaring. Med så mycket produktion som dessutom omfattar större delen av världen är förutsättningen att det kan skapas en likformig bas. Den basen måste fyllas ut med ny konst eftersom standardkonst inte är något man önskar. Visserligen är den konstant nya konsten en standardisering av nytt men det är svårt att erkänna. Konstnärerna och curatorerna, assisterade av kritiker, galleristier och museer är tillräckligt flexibla för att kunna åstadkomma sådant som ser tillräckligt nytt ut. Vi får inte glömma att vi talar om nytt som dyker upp praktiskt taget varje dag.

Alternativ kan säkert skapas och förmodligen finns det redan sådant. Men det kommer att ta tid innan konstvärldens kvalitetssäkrade standardkonst börjar lida av utmattning.

Vi är så att säga utlämnade åt att tills vidare bli trogna medlemmar i konstvärlden. Något annat är inte möjligt. Suveränt absorberar konstvärlden sina kritiker. Michael Asher (1.989) och Jeremy Deller (274) är några av institutionskritikerna som intervjuas i boken. Själv får jag nöja mig med 13.384 men inte ens jag kommer undan.

Sarah Thornton presenterar sin bok på YouTube.

freipass-svers.jpg

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Tillståndet i konsten 2009. Bokmärk permalänken.

13 svar på Del 686: Från en bok om konstvärlden

 1. Allah skriver:

  Under slöjan döljer de ett horn i sidan till västerlandet.

 2. Christofer skriver:

  ”Jag tror att konstvärldens homogenitet och dess accentuerade hierarkiska struktur är ett utslag av det grundläggande behovet av standard. Det finns ingen annan rimlig förklaring.”

  (Jag beklagar min oformaga att finna ett battre sammanhang dar detta yttrande forklaras till punkt och pricka.)
  Skulle du i enlighet med ovanstaende forespraka en radikal forandring inom konstvarlden?
  Vi tycks ha natt ett oerhort mattat tillstand, en krympande slutenhet dar det blir allt svarare att rora sig fritt. Hur lange kan vi banka ”modernism-biffen” i golvet? Hur mycket saft finns det kvar?

  (Ursaktar saknaden av ett svenskt alfabet)

  Tack for ditt svar,

 3. Lars skriver:

  En radikal omvärdering av konstens mål och mening samt en uppgörelse med konsthistorien skulle skapa en långt bättre utgångspunkt. Men det kommer inte att ske inom överskådlig tid. Under tiden får vi se utvecklingen av standard. I och för sig är den också intressant och på sitt sätt nödvändig. Utvecklingen mot en enhetlig agenda och bestämda politiska värderingar kommer säkert att fortsätta. Emellertid är det alltför förenklat att inte se något värde i det som produceras. Konstvärlden har en stor potential varför det inte blir urvattnat. Standard innebär god kvalitet.

 4. Karim Göransson skriver:

  Lars, o du store försvarare av den gyllene yttrandefriheten, varför raderar du mina inlägg? Synliggjordes du alltför väl genom dessa?

 5. paranova skriver:

  @Karim Göransson

  shut up

 6. Allah skriver:

  paranova,
  Rondellhunden uppskattar inte din uppmaning till Karim att ”shutta up”!
  Vad vore Rondellhunden utan sådana som Karim och hans gelikar av lättkränkta arga smånarrar?!
  Det är just sådana som Karim och hans gelikar som har gjort Rondellhunden till en världskändis och det är de som ger liv och näring åt projektet.
  karim och hans gelikar är hjärtligt välkomna att klottra sina ilskna kommentarer på denna blogg (det törs jag säga utan att fråga blogginnehavaren om lov).
  Karim har redan skrivit in sig i det här konstprojektet och han är en oumbärlig del av det.

 7. Allah skriver:

  ???? ????

  paranova,
  Rondellhunden uppskattar inte din uppmaning till Karim att “shutta up”!
  Vad vore Rondellhunden utan sådana som Karim och hans gelikar av lättkränkta arga smånarrar?!
  Det är just sådana som Karim och hans gelikar som har gjort Rondellhunden till en världskändis och det är de som alltjämt ger liv och näring åt projektet.
  karim och hans gelikar är hjärtligt välkomna att klottra sina ilskna kommentarer på denna blogg (det törs jag säga utan att fråga blogginnehavaren om lov).
  Karim har redan skrivit in sig i det här konstprojektet och han är en oumbärlig del av det.

  ???? ????

 8. stefan peterson skriver:

  Gud(run) bevare oss för sådana politiker

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4375111.ab

  I det politiskt korrekta Sverige borde det väl vara
  Allha, som Reinfeldt i såfall skall be välsigna landet.
  annars kommer väl hela den ”beslöjade” muslimska minoriteten
  att känna sig otroligt Kränkta ? Sverige har ju enligt KD kvinan en ”kristen värdegrund”
  så då måste väl Allha behandlas lika ?
  Kanke skall Reinfeldt istället be Gud(run) om välsignelse för Kd som med dylika förslag
  snabbt kommer att förpassas ut från den politiska arenan.
  ps
  Kanske får vi se Lars version av Reinfeldt som rondellhund bedjande till Gud(run) om
  Sveriges välsignelse.

 9. Karim Göranson skriver:

  Vad bra då, i så fall passar jag på att återigen posta mina inlägg som togs bort:

  1.

  Hej!

  Jag kunde inte låta bli att skriva en rad efter att ha läst de senaste inläggen och inte minst artiklarna i Aftonbladet och DN. Jag tror mig förstå M, då han har rätt i sak – i synnerhet gällande jämförelserna Åke Green och Pål Hållender, Hornsleth mfl som faktiskt är återkommande – men saknar förmågan att uttrycka sig rätt.

  Lars, ditt arbete är inte mycket att engagera sig i, då du saknar grundläggande insikter om mänskligt värde och agerar enligt en blind tro om att ändamålen helgar medlen, och att kränkningar och orättvisor kan bekämpas genom ännu mer kränkningar och orättvisor.

  Ungefär som att kriga för fred. Låter alltför bekant. Blindheten består i att du sorgligt nog tror dig ha utfört hjältedåd. Som om du skulle ha gjort viktiga uppoffringar. Ungefär som Pål Hollender. Och att du till råga på allt talar om mening vilket gör dig – om möjligt – ännu mer tvivelaktig.
  Christer, så nu är det helt plötsligt bara en liten teckning. Du är rolig.

  KG

  2.

  Lars? Hatiska utfall och tomma provokationer är inte detsamma som substantiell kritik. Du vet mycket väl att det inte är någon symbol – utan människor över hela världen – som du har kränkt. Så det är inte mycket som skiljer dig från Hollender, Hornsleth och Green, vare sig du tilltalas av fakta eller inte. Och ja, det är allmänt känt att du saknar dessa insikter eftersom du utövar kränkning – inte minst av barn – som medel.

  Och nej, jag tror i ärlighetens namn inte att många skulle sörja om du gick samma öde till mötes som t.ex. Theo van Gogh även om det av naturliga skäl, men inte politiska, skulle vara tragiskt, men sökt. Inget dåligt värde du tillskriver “ditt arbete” när de du i själva verket främst har hjälpt att motivera sina ståndpunkter är Sverigedemokraterna.

  Om vi nu ska tala i sporttermer så gör dina mest fundamentala ihåliga uppfattningar dig till en levande kalkon. Det är alldeles uppenbart att du har tagit dig på tok för mycket vatten över huvudet när ditt uttrycks- och meddelelsebehov är långt större än din gestaltningsförmåga. Din emotionella och intellektuella kapacitet räcker inte till för de stora ambitionerna.

  ”Förr” hotades till och med ”filosofernas filosof” Benedict De Spinoza för spridningen av innehållsrika och tankeväckande kunskaper, till skillnad från din spridning av okunskap. Jag känner vemod över att behöva nämna en stor tänkare av Spinozas karaktär, i samma andetag som en falsk hobbytyckare av din rollfigur, ”med svärd”.

  ”Peace is not the absence of war, but a virtue based on strength of character.” – Spinoza. Något som du saknar, Lasse.

  Ni andra barn är inte värda så mycket som en rad.

  Ps. Karim Göransson är ett pseudonym som är tänkt att återspegla ett ”mellanförskap” som en produkt av multikulturalismen och globaliseringen. Med andra ord, inget som kan stoppas pseudointellektuella cyniska gubbar, vare sig i skepnad av präster eller så kallade konstnärer.

 10. Göran Gustafsson skriver:

  För kännedom
  ’Iran’s Bob Dylan’ Under Fire Over Koran Song.
  One Koran reciter has compared the case with the controversy over Salman Rushdie’s novel “The Satanic Verses” and the crisis over caricatures of the Prophet Muhammad that appeared in a Danish newspaper last year. He called on all Iranians and Koran lovers to stand up and defend their “sanctities.”
  http://www.rferl.org/content/Irans_Bob_Dylan_Under_Fire_Over_Koran_Song/1197203.html

 11. Allah skriver:

  ???? ????

  Karim Karim mitt lilla barn,
  du låter så ledsen och förtvivlad, det är så hjärtskärande att läsa mellan dina rader, jag vet precis vad som saknas dig men jag kan tyvärr inte hjälpa dig just nu, goda råd är dyra i din prekära livssituation, ett tips dock som kan lindra dina plågor något, i alla fall tillfälligt:
  dra en tarzan, gå och lägg dig sedan, så blir det bra,
  lycka till…

  ???? ????

 12. Allah skriver:

  ???? ????

  Karim, kära barn
  hej igen
  här kan du få en glimt av hur det ser ut i Allah´s (mitt) paradis
  titta och njut
  http://www.abbywinters.com

  ???? ????

 13. Pingback: Nån kanske kan skicka mig ett tummat ex? « SARA-VIDE ERICSON Blogg om konst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.