Del 685: I etern

Lång dags färd mot natt. För den konstintresserade finns det möjlighet att lyssna på ett principiellt rätt intressant samtal på norska Kulturnytt från fredagseftermiddagen.

Jag är med på telefon och talar med konstnärerna Morten Viskum och Ingeborg Stana. Båda två har varit mina studenter i Oslo när det begav sig. Ingeborg Stana har skrivit en artikel i Aftenposten där hon klagar över provokationens inflation. Hon förordar istället skönheten som uttrycksmedel. Hennes nu pågående utställning visar bilder av moln. Bilder här.

Jag tror ju inte på möjligheten att återupprätta konstskönhetens rike. Aldrig mera skall den magi stråla i konsten. Faktiskt har den aldrig någonsin funnits där men många har trott det.

Man kan lyssna här. Länken går till Kulturnytt och det aktuella programmet är den 6/2 kl 16:03.

Det är hög tid att bringa klarhet i konsten och provokationen, konsten och överskridandet, konsten och dess roll i samhället, konsten och dess verkningsmedel, konstens snäva gränser och konstvärldens envisa fasthållande av sin påstådda öppenhet.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Tillståndet i konsten 2009. Bokmärk permalänken.

12 svar på Del 685: I etern

 1. Dette er ikke en profet skriver:

  Kunst – fra vidd til vulgaritet

  By Hans Rustadon Februar 6, 2009 12:18 EM

  Den nederlandske tegneren som bruker kunstnernavnet Gregorius Nekschot har tatt Margritts kjente bilde og brukt det som en kommentar til den morderiske ekstremismen: Den er minst like sylskarp som Westergaards turbantegning. Og uangripelig. Tegningen viser at det ikke kommer an på hva som fremstilles. Effekten avhenger ikke av sjokk, men bruken av symboler, i dette tilfelle henspilling på Margrittes kjente bilde, og teksten: Dette er ikke en profet.

  http://www.document.no/2009/02/post_50.html#more

 2. Dette er ikke en profet. Dette er en pedofet! skriver:

  Dette er ikke en profet
  Dette er en pedofet

 3. Dette er ikke en profet skriver:

  Er Nekschot for strid ?

  Spørgsmålet er værd at stille sig. Under hans tale kørte der er et dias-show af hans tegninger. Flere jeg talte med, syntes at de var “over the top”. Jeg kendte dem i forvejen og filmede fra en vinkel, hvor jeg kunne nøjes med at koncentrere mig om talen. Det mærkelige er, at under den efterfølgende debat, var Nekschot selv den modererende, konsensus-søgende i forhold til mere radikale spørgsmål fra salen. Jeg har også nævnt, at mit personlige indtryk af ham, var af en blid intellktuel. Jeg diskuterede det indgående med Hans Rustad og de andre norske venner bagefter over nogle glas øl, og vi var næsten enige. Næsten. Han har skrevet dette : Kunst – fra vidd til vulgaritet, og det maner naturligvis til eftertanke, ikke mindst når man har Mellemøstens stærkt primitive og antisemitiske karrikaturer i baghovedet. Alligevel: berettiger de til fængsling og “dødsdomme” ? Wilhelm Freddie sad ti dage i fængsel og fik sit maleri konfiskeret i 26 år, men er det den rigtige måde at behandle kunstnere i et frit samfund ? Norge har haft dets egne puritanske kontroverser med forfatterne Jens Bjørneboe og Agnar Mykle. De lurer også i Danmark i for det meste mildere grad, senest med balladen om Jørgen Leths libidinøse eventyr, interessant nok ført an af ny-snerper på frisindets dagblad, Politiken. Man må altså antage, at lederkollektivet på Politiken er kemisk renset for liderlighed. Ikke så umuligt at forestille sig.

  http://snaphanen.dk/2009/02/06/fy-fan/

 4. Lars skriver:

  🙂 ”Vanliga människor”, tja, Ulrika Stahre är en gammal proggare så hennes åsikter är givna. Hur som helst säger jag som frälsaren. Jag kommer inte med fred utan med svärd.

 5. Lars skriver:

  Kära M! Du är tydligen rejält provocerad. Var inte ledsen för det sådant har sin mening. Tack i alla fall för att du engagerar dig i mitt arbete. För närvarande anstränger jag mig för att finslipa mitt fotbollsspel. Framför allt skruvade inlägg.

 6. Christer Eriksson skriver:

  M
  Varför dessa hatfulla yttringar mot Lars bara för en liten tecknings skull när det finns människor som verkligen lider under religionens ok?

  Lars har bara bevisat att pennan är vassare än svärdet.

 7. cn skriver:

  I länken till aftonbladet ovan ”gisslantagande av en mediavärld”; det är ju faktiskt ganska roligt skrivet.

 8. Lars skriver:

  Dyraste Karin! En av de intressanta aspekterna med mitt arbete är att personer som du får krypa ur sina självgoda hålor och motivera sina ståndpunkter. Du ser väl vilken kalkon du lyckas åstadkomma ”saknar grundläggande insikter om mänskligt värde…”

  Jodu, vad jag har åstadkommit är att kränka en religiös symbol. Och jag menar att det finns ingen religiös symbol så helig att den inte får kränkas. Vidskepelse får man behålla inom den privata sfären. Går man ut med den offentligt som religionerna gör får man förstå att inte alla är med på noterna. Det har inget att göra med bristande insikter om mänskligt värde.

  Förr högg man huvudet av folk som kritiserade religionen. Får man anta att du menar att det var ett gott exempel på goda insikter om mänskligt värde?

 9. Allah skriver:

  Kära Barn M och Karim

  Jag förstår mycket väl er ilska och frustration. Det är svårt för er att leva i Sverige och se alla vackra flickor runt omkring utan att någonsin få smaka på en. Ni får se men inte röra. Det är grymt. Jag vet också att ni gör ett förtjänstfullt ”handarbete” men det ger föga tillfredsställelse.
  Svenska flickor tänder inte på sådana som ni. De tycker inte att kortvuxna män med svartmuskigt ragg på rygg och armar är sexuellt attraktiva. Men det är inte deras fel att de tycker så, ska ni veta. Det är mitt ”fel”! Det är jag som skapade både er och dem. Jag skapade det fula som kontrast till det sköna med syfte att ställa till konflikter och bråk, för det tycker jag är kul.
  Men misströsta inte, kära syndfulla flarn,
  Jag kommer att belöna var och en av er efter döden med hela 72 undersköna oskulder, som ni får ha gangbang med så mycket ni vill och orkar (ni orkar väl mycket va?! Det vet jag att ni gör); dock på ett villkor; nämligen att ni gör som det rekommenderas i den här filmen:
  http://www.youtube.com/watch?v=Gse7gM4Qwrw&feature=related

  Vi ses i Al-Djannah!

  ???? ????

 10. R skriver:

  Är det bara jag som inte kan se några kommentarer av ”M” och ”Karin”? Kommenterar ni spöken?

 11. R skriver:

  ”Karim” skulle det kanske vara, det var Lars som förvirrade mig med sitt ”Karin” (det första är väl för övrigt ett arabiskt mansnamn).

 12. Karim Göranson skriver:

  Vilks Hollender Green Hornsleth!

  Gå in på det senaste inlägget för att läsa min borttagna kommentarer av Lars, hjälten med smörknivarna. Oj vad lite uppmärksamhet kan göra för självförtroendet va, vad säger du Lars som ”kommer med svärd” hahaha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.