Del 656: Hur man plattformar sitt fokus

Jag har varit i Umeå för att föreläsa i kursen Den globala utmaningen. Innehållet blev inte enligt det ursprungliga kursprogrammet utan kom att handla om kulturmotsättningar och särskilt om mina egna erfarenheter i ämnet.

Rasmus F. på Copyriot kommenterar att han uppskattar vår gemensamma ansträngning att häva ”fokuschera” över bord. Emellertid behövs det mera nedskärningar. Nästa ord som står på tur är ”plattformeriet”. Plattformen kom på allvar in i konsten med Documenta 2002 och Enwezors serie av händelser rubricerade som plattformar. Nu har det gått 6 år och såväl i konstvärlden som i den övriga världen plattformas det oupphörligt. Svagheten med dylika modeord är att de efter ett tag kan ersätta praktiskt taget vilket verb respektive substantiv som helst. Tag t ex en konsttext och byt ut alla verb och substantiv mot de båda utslitna orden.

Angående min triangel med konstnär, kritiker och curator, skriver Rasmus F. vidare:

”Du målar upp en triangel, och sen säger du att ett av hörnen är ’imaginärt’… Redan där hör man liksom tydligt hur Lacan (eller hans profet Zizek) stegar upp för trappen. När som helst kommer han att klampa in i rummet för att peka ut de bägge andra hörnen ’reellt’ och ’symboliskt’.”

Ja, han kan sin Lacan (och hans profet), men min figur har faktiskt ingenting att göra med Picassos husläkare.

Att konstnären är imaginär handlar endast om att konsten är en fantasi som sedan får fäste i verkligheten genom kritikern och curatorn. Deras handlingar är dock verkliga även om de bygger på något imaginärt. Kritiker och curatorn tror visserligen att konsten finns som en given del av verkligheten men när de omsätter denna tro då ligger den där utskriven och utställd. En bättre figur skulle kunna vara två punkter som kretsar kring ett gemensamt centrum, ett centrum som alltså är tomt men som likafullt skapar en dragningskraft genom övertygelsen att det finns något där.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

6 svar på Del 656: Hur man plattformar sitt fokus

 1. Christer Eriksson skriver:

  Tänkvärt inlägg av Göran Lambertz som också tar upp Muhammed-teckningarna.
  http://www.expressen.se/debatt/1.1405937/gor-inte-dodshjalp-till-fraga-om-synd

 2. Minister of Art skriver:

  Jodå, alla dylika modeord inom konstvärlden har sitt ursprung, vågar jag påstå, i näringslivet. Där är dom oerhört heta på att stoppa in såna där modeord i sitt vokabulär. Det är ”initiera” hit och ”launcha” dit. Inom en snar framtid kommer vi troligen också att få se dessa två exempel som ”nya” modeord inom konstvärlden. 😉 Det är bara det att konstvärlden kanske inte är lika snabba på att låna som näringslivet är på att uppfinna dylika ord. Det innebär att konstvärlden kan ”överta” sådana fina ord som är provkörda och väl inkörda i folks medvetande. Det låter dessutom bra och övertygande.

  Förutspår
  /Minister of Art – Hav en God Jul och ett Gott Nytt västerländskt År (resten av världen firar inte dessa två högtider).

 3. Lars skriver:

  Tack Christer för tipset om Lambertz!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.