Del 628: En tid inte utan lite Gud

I det senaste numret av Humanisten (3-4) gör Christer Sturmark en intervju med Michel Onfray. Det är ett mycket läsvärt stycke och ger lite ytterligare perspektiv på det intresse för religionsdebatt som har pågått en längre tid.

I motsats till Dawkins och en del andra mera hårt slående debattörer förordar Onfray en ”filosofisk epok”. Blir ateisterna alltför ivriga att påskynda vetenskapens som den store befriaren skapar man lätt en ny religion.

Onfray förnekar inte att Gud finns. Tvärtom, säger han, är Gud lika levande som Madame Bovary i Flauberts roman. Vi rör oss alltså i fiktiva landskap.

Han definierar religion som en vision av världen som säger att verkligheten får sin mening genom det utomvärldsliga. Kommunismen, menar han, blir inte någon egentlig religion eftersom dess vision var något som skulle förverkligas i den här världen. Även ett sådant företag kan som bekant gå galet och få starka religiösa drag med egna profeter och helgon.

”Alla människor”, säger Heidegger, ”är i någon mening religiösa”. Människan äger förmågan att överskrida sig själv och i den handlingen finns inte några fakta och bevis att tillgripa. Också vetenskapen, om man oreserverat tror på den, blir då en form av religion.

Problemen ligger dock inte i den fördjupade filosofiska analysen av hur man skall definiera tro. Man finner det i en långt konkretare bemärkelse på vad man får beskriva som låga nivåer. Att tro på tomtar och troll i outtröttliga detaljer där de troende hänvisar till skrifter som i sin tur blir föremål för blind och galen tro.

Vi har all anledning att röja upp i denna trollskog. Michel Onfray ger oss åtskilliga synpunkter på denna besvärliga fråga som ständigt väcker ont blod.

Michel Onfray på svenska:

Handbok för ateister, En ateologisk betraktelse.
Kraften att leva. Ett hedonistiskt manifest.
Antikens visdomar. Filosofins mothistoria 1.
Den kristna hedonismen. Filosofins mothistoria 2.

Samtliga böcker på Nya Doxa (intressant nog har utgivningen inte fått något statligt stöd vilket annars brukar vara självklart för skrifter på den här nivån – man har anledningen att misstänka att det hänger samman med att kommittén för understöd består av en betydande andel religiöst orienterade medlemmar).

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 628: En tid inte utan lite Gud

 1. Christer Eriksson skriver:

  Tack Lars ör den här artikeln,

 2. Jazz skriver:

  Tankepolisen har ännu en gång slagit till.

  I ett meddelande frånn TT (Spektra) sägs att Sony har återkallat alla Little Big Planet-spel. Orsaken är att i en av de tidiga banorna, kallad Swinging Safari, finns en bakgrundsmelodi som sjungs på det senegalenska språket Wolof. I sången finns ett par strofer ur koranen och det har upprört vissa religiösa grupper. (GD 081023).

 3. Rasmus F skriver:

  Vet inte om det annars är en ”självklarhet” att skrifter ”på den här nivån” får statligt stöd – korruptionen är så monstruös att Vertigo nekades stöd för sin utgivning av de grekiska tragedierna, medan Bonniers storsäljande romaner fortsätter att gödas.

 4. Lars skriver:

  Rasmus F. Förlaget Nya Doxa har inte haft bidragsproblem med andra böcker utan enbart med Onfray – och det gäller alltså samtliga av hans skrifter. T ex har de böcker jag publicerat genom Nya Doxa fått bidrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.