Del 587: En privatsak

Under några dagar har jag varit djupt nedsjunken i musikalarbetet. En hel del av tiden har gått åt till att lösa tekniska problem, men nu börjar sakerna gå framåt. Materialet är mycket stort och det besvärligaste är att få musikalen till hanterbar längd.

Emellanåt tittar jag in på Mohamed Omars blogg. Han är inte vidare förtjust i mig. Emellertid råder inte det motsatta och Omar kommer att få ett helt eget nummer i musikalen. Trots att vi kan verka befinna oss på ljusårs avstånd är skillnaden inte mer än ett ”m”. Mohamed Omar är (förutom att vara redaktör för tidskriften Minaret och poet) som han själv säger ”hermetiker”, alltså en eller annan form av mystiker. Min titulatur i den branschen är ”heretiker”. En stor men liten skillnad. För en vecka sedan skrev han en kommentar till biskopen Anders Piltz artikel ”Religionen är inte en privatsak”. De båda religiösa herrarna vill naturligtvis att religionen skall vara något mera än en privat historia. En argumentation är att demokrati kan betraktas som en trossats vilket Piltz framhåller. Skillnaden är dock att demokrati är ett konstruerat förslag och att det kan ersättas med något annat om man kan komma på något bättre.

Även om det självfallet finns kloka och rättrådiga religiösa människor är det lika självklart att det bakom det pragmatiska deltagandet i samhällsproblemen finns en tro på en auktoritet som platsar inom avdelningen tomtar & troll. Den betraktar man inte som någon konstruktion, den går inte ens att uppdatera.

”Ska man överlåta politiken åt makten?”, skriver Piltz försåtligt. Nej, det skall man vara försiktig med och därför tillämpa de demokratiska möjligheterna till kritik. I praktiska frågor kan säkert religiösa och icke-religiösa vara överens. Men religionen är och förblir en privatsak.

Piltz artikel.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

7 svar på Del 587: En privatsak

  1. TJ skriver:

    För att sammanfatta läget i muhammedfrågan, så som jag ser det; islam hör till det som vänstern ser som i grunden gott. Eftersom konstvärlden hör till vänstern kommer all konst som riktar social kritik gentemot islam utifrån västerländska principer (något i grunden ont) att avfärdas. Konstnärer som vågar sig på sådant kommer att pajasförklaras men eftersom de är så sällsynta (en styck) motvilligt beundras.

  2. Christer Eriksson skriver:

    Anders Piltz: ”Faktiskt kan de flesta pregnanta honnörsord i den moderna statsvetenskapen sägas vara sekulariserade teologiska termer.”

    Och faktiskt kan man säga att de flesta teologiska termer är teologiserad grekisk filosofi.

  3. js skriver:

    Är Gud vald i demokratisk anda?
    Nej, religion är inte demokratisk.

  4. PerOla Axelsson skriver:

    Piltz bryr sig inte om de 70 000 kvinnor som dör varje år efter illegala aborter. Om man ska räkna antalet liv så slår katolska kyrkan de flesta diktatorer, om inte alla. Lägg ner och gör världen bättre!

  5. jazz skriver:

    Tre fjärdedelar av USA:s befolkning tror på mirakel, och nära sex av tio ber varje dag, visar en undersökning där 35 000 vuxna amerikaner tillfrågats.

    Av de som ber säger 31 procent att Gud besvarar deras böner minst en gång i månaden. En av fem säger att de får direktsvar från Herren minst en gång i veckan. Gudstron är således inte särskilt sviktande i USA. Men trots att nio av tio amerikaner anser att Gud existerar skiftar synen på vad denna Gud är – från opersonlig kraft till en kompis som hör ens böner.

    Samtidigt tappar helvetet i popularitet, medan himlen ökar sitt försprång i folkopinionen.

    – En gång i tiden var himmel och helvete två sidor av samma mynt enligt många. Så verkar det inte vara längre, säger forskaren John Greene på organisationen Pew Forum on Religion and Public Life som genomfört studien.

    Källa: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1398983.svd

  6. Troende er dumme skriver:

    Politiken:

    Helmuth Nyborg: Religiøse folk er dummest

    Befolkninger, der tror på Gud, har en lav intelligenskvotient, påpeger den omstridte forsker Helmuth Nyborg.

    http://politiken.dk/videnskab/article528956.ece

  7. Christer Eriksson skriver:

    För att sammanfatta läget i muhammedfrågan, så som jag ser det; intet nytt under solen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.